кой отговаря и контролира ДК

• 3 840
  • 49
  •   1
Отговори
Здравейте,
искам да ви питам знаете ли кой отговаря и контролира ДК?

Кой следи бебета на каква възраст се записват и минават на обща храна?

Не знам  дали  въпросите ми са за тук, но съм шокирана.

Преди няколко дни придружих една майка до ДК за да вземе храната на детенцето си, а то е на 10 м.

Повярвайте ми отвън беше пълно с колички с бебета на около,6,7 месеца #Crazy #Crazy #Crazy....е то бива, бива, ама не мога да проумея какво правят тези деца там????

Поинтересувах се за качеството и вида на храната и съм потресена Sick.... ХРАНАТА е за децата от детската градина и има там една пристройка и просто отварят едно прозорче и пълнят купите за бебешорите.

А менюто често съдържа кренвирш с кашкавал, пържени кюфтета, зеле със свинско...за десерт, плод банан, меденка, паста  със шоколад....

Хайде сега вие ми кажете това нормално ли е ???? Искам да се направи проверка в тази ДК. Да разбера кой и как определя колко големи бебета могат да ядат от тази обща храна....защото, то обща, обща, ама кренвирши разни.... и меденки....май нямат място там.

Благодаря на всички ,които ще се включат по въпроса и ще ми помогнат това, което ви описах да се разбере от хората на които им се плаща за да  контролират тези неща.

# 1
За да се взема храна от детска кухня е необходима бележка от личния лекар на детето. Един вид ако той е преценил, че детето вече е захранено достатъчно с каши, пюрета и попари дава разрешение да му се дава и обща храна /дали това включва кренвирши и меденки не съм убедена/. Но някои кухни не искат такава бележка и всеки може да започне да си купува храна от там - 4 месечно бебе, 75 годишна бабичка, която живее сама... А менюто трябва да се изготвя по специален рецептурник за детски манджи. Доколко всичко това става в действителност обаче не знам.

# 2
здравейте.Има два вида детски кухни-едната си е детска кухня(специална храна,за най-малките даже пасирана),а другата е разливна към детска кухня.1 вид е специална храна за деца,2 е храна от детска градина като десерта е следобедната закуска на децата от заведението.Предполагам че повечето са общински кухни и логично се знае кой е наблюдаващия орган.За 20-30 лв. такса родителя сам преценява дали да взема или не.Аз съм много доволна и от двата вида .На който не му харесва да не взима просто.Но преди да коментираме каквото и да било трябва да знаем статута на кухнята.

# 3
albena1113 е отговорила на една част от въпроса ти Peace
Възрастта е 10мес.
Контролиращия орган-РИОКОЗ.
Аз също съм взимала храна от ДК (говорим за държавната такава)-никога не е имало кренвирши, меденки, пасти Crazy

# 4
здравейте.Има два вида детски кухни-едната си е детска кухня(специална храна,за най-малките даже пасирана),а другата е разливна към детска кухня.1 вид е специална храна за деца,2 е храна от детска градина като десерта е следобедната закуска на децата от заведението.Предполагам че повечето са общински кухни и логично се знае кой е наблюдаващия орган.За 20-30 лв. такса родителя сам преценява дали да взема или не.Аз съм много доволна и от двата вида .На който не му харесва да не взима просто.Но преди да коментираме каквото и да било трябва да знаем статута на кухнята.

Къде е това? Въпросът ми не е с цел заяждане-просто не съм срещала подобни..
Иначе всички "държавни кухни" са Общински Peace
А по принцип "статута" на кухнята не дава основание за своеволия-има изисквания и рецептурници по които се работи Peace

# 5
Във Варна възрастта е 9 месеца ,като задължително се носи копие от акта за раждане на детето и бележка от педиатъра ,че няма алергии!аз също взимам храна от ДК и досега не съм попадала на кренвирши и меденки Wink

# 6
аз също съм взимала но от разливна което е различно.В този вид детска кухня,ако следобедната закуска е паста,крем,меденка...................ни го дават за десерт,а децата в детското заведение го ядат след обяд.Точно това се опитвам да кажа-ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЕТСКИ КУХНЯ(С РАЗЛИЧЕН СТАТУТ СА).Да, РИОКОЗ ги следи но на пряко подчинение са на общината,която съм убедена че редовно има поглед върху нещата.

# 7
да май е точно разливна тази за която  писах. И доста се порових в нета за да намеря това:

НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
Издадена от Министерството на здравеопазването
Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.24 от 31 Март 2009г.
Глава трета.
ДЕТСКИ КУХНИ
Раздел I.
Изискване към устройството и дейността на детските кухни

Чл. 34. (1) Детските кухни са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти приготвят, съхраняват и предоставят храна за деца от 10 месеца до тригодишна възраст.
(2) Храните по ал. 1 трябва да отговарят по качествен състав и технологична обработка на възрастовите особености на детския организъм.

Проверила съм че  всеки може да си запише детето/ бебето/ само с една молба до директора на ДГ,не се изисква бележка от педиатър, и не се дават купони.

Не ми става ясно само защо приемат молби на малки бебета????

Писах до РИОКОЗ. Но едва ли някой ще си мръдне пръста.

Явно в България никой не спазва дори и наредбите.
То щом в едно пюре за над 4 м. има спанак и сметана, какво ли толкова чудно има бебе на 5, 6 м. да яде обща храна #Crazy

# 8
В моя град ДК започват да взимат от 4 месечна възраст. Факт! Майките захранват и с глутен може би дори без да подозират, защото в пюретата се слага брашно, освен оскъдното количество мляко и зеленчук. Има и сирене( какво ли?) в менюто на първа група....
Скоро имаше родителска среща с директорката на яслата където е ДК по повод наредбата за бурканчетата и еднократните опаковки. Реших ей така, да взема да питам защо не спазват и други наредби, като тази например, че ДК е за деца от 10 месечна възраст. Голямо обяснение получих - ами те имали възможност да приготвят храна за деца на 4 м. и затова, и РИОКОЗ нищо не им били казвали досега...А дали знаят от РИОКОЗ? Вероятно да, ако питате мен. По-лошото в случая беше, че веднага 1 родителка реагира - ама как, те нали тогава се захранват децата....какви глупости говоря аз?Какво ще правят родителите ако вземе да се спазва тая наредба, а?!? Веднага се включи разбира се и мед сестрата на яслата да ми обясни и тя как се давало и масълце, и сиренце от 4 м. възраст...

# 9
относно храната в Дк-какво лошо има че се дава банан за десерт????.Родителите виждат менюто за месеца на обособено табло-така,че ако не им харесва просто не се записват за този месец.А колкото до това ,че Амбър е потресена от възрастта на децата-родителя сам преценява дали детето му може да се храни с тази храна,не е нужен според мен талон от педиатъра за да удостовери че детето може да мине на обща кухня.2 деца имам -и двете по различно време съм ги захранила с обща храна и съм доволна от нея.Аз лично одобрявам менюто в ДК-било тя и разливна,защото като отиде детето на 1 годинка например на яслена група вече е свикнало с общата храна.Който има възможност да си гледа децата до 3 г.възраст има възможност и да му сготви това което желае.Амбър ,ако не си доволна от ДК -не записвай детето ти,но в думите ти (и най-вече в тона който се усеща)си се превърнала в "следовател" явно.Не настройвайте хората срещу ДК-всеки сам решава как да постъпи.Нали самата казвате,че се подава молба до Директора-еми значи всеки родител е задал ако го интересува някой въпрос на него.Изказвам лично впечатление и мнение относно храната в ДК.Всеки директор съм сигурна,че ежедневно проверява нещата в детското заведение,мед.сестрите също ежедневно присъстват при изготвяне на менюто и храната.Това е в тяхно задължение(и съм сигурна че го спазват)и те съм убедена че държат нещата под контрол-ако не е така нямаха да имат желаещи да посещават ДГ и ДК.Сигурна съм че държат на авторитета на детското заведение.Амбър,да не би вие да имате наблюдение от някой малък провинциален град в който са само "кмета,попа и даскала" и 7-8 дечица в детската градина.?(не искам да те обидя,нямам нищо против малките градчета)Просто ми е любопитно.

# 10
Здравейте,
искам да ви питам знаете ли кой отговаря и контролира ДК?
На теория - РИОКОЗ, на практика - никой.  Peace

# 11
  • София
В нашата ДМК детето не може да се запише,ако не е навършило 10месеца и без бележка от педиатъра.Никога не е имало кюфтета,меденки и т.н.

# 12
В нашата ДМК детето не може да се запише,ако не е навършило 10месеца и без бележка от педиатъра.

Съгласна съм -защото е Детска Млечна кухня,а не разливна към детска градина.В това точно е разликата и спора който някой искаше да спретне.Колкото до 10 месечни-предполагам че и на 9 някой път може да се запише.Имам приятелки,които правеха точно така-когато е кюфте или нещо което тяхното дете все още не яде,просто го дава на по-голямото си дете,а супичката и кремчето на малкото.Да вижда някой нещо лошо в това?Държавните детски кухни(млечна,разливна)според мен са на пълна загуба с тази си дейност,защото таксите са минимални и не стигат до никъде.Ако някой си мисли,че е много лесно и това са "бързи пари"нека сам си калкулира приготвянето на храната и ще види колко ще му излезе сметката.

# 13
В нашата ДМК детето не може да се запише,ако не е навършило 10месеца и без бележка от педиатъра.

Съгласна съм -защото е Детска Млечна кухня,а не разливна към детска градина.В това точно е разликата и спора който някой искаше да спретне.Колкото до 10 месечни-предполагам че и на 9 някой път може да се запише.Имам приятелки,които правеха точно така-когато е кюфте или нещо което тяхното дете все още не яде,просто го дава на по-голямото си дете,а супичката и кремчето на малкото.Да вижда някой нещо лошо в това?Държавните детски кухни(млечна,разливна)според мен са на пълна загуба с тази си дейност,защото таксите са минимални и не стигат до никъде.Ако някой си мисли,че е много лесно и това са "бързи пари"нека сам си калкулира приготвянето на храната и ще види колко ще му излезе сметката.

smile3554

Последна редакция: нд, 31 окт 2010, 22:35 от Vivi

# 14
аз също съм взимала но от разливна което е различно.В този вид детска кухня,ако следобедната закуска е паста,крем,меденка...................ни го дават за десерт,а децата в детското заведение го ядат след обяд.Точно това се опитвам да кажа-ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЕТСКИ КУХНЯ(С РАЗЛИЧЕН СТАТУТ СА).Да, РИОКОЗ ги следи но на пряко подчинение са на общината,която съм убедена че редовно има поглед върху нещата.

Ако визираш моето питане-не, не целя да спрятам никакъв спор! Stop

Сега по темата-такова разделение НЯМА. Няма различен статут за детските кухни!
Различават се единствено по броя порции, които приготвят:

"(1) С оглед броя на порциите храна, които се приготвят, детските кухни биват следните категории:

1. комплекси за детско хранене с капацитет до 2400 порции дневно, в които се приготвя рационално и диетично храна за деца от десетмесечна до тригодишна възраст и храна за децата в детски ясли и яслени групи в обединени детски заведения (ОДЗ);

2. детски кухни с капацитет до 900 порции;

3. детски кухни към детски ясли и яслени групи в ОДЗ с капацитет до 300 порции дневно.

(2) В детските кухни се приготвя храна за неорганизиран и организиран контингент деца.

**1. "Неорганизиран контингент" са деца от 10 месеца до три години, отглеждани в домашна обстановка, на които се приготвя обедно хранене - на база подадена от родителите ежедневна заявка.

2. "Организиран контингент" са деца от 10 месеца до три години от детски ясли и яслени групи в ОДЗ."

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135608240

Изискванията са еднакви за всички-детските кухни се приготвя храна, съобразена с изискванията на Наредба № 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението.

Общи условия

Активация на акаунт