Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кой отговаря за контрола и управлението на детските кухни?
Как се определя възрастта, на която децата могат да започнат да ядат храна от детска кухня?
Какви видове храни се предлагат в детските кухни?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кой отговаря за контрола и управлението на детските кухни?
Детските кухни се контролират от РИОКОЗ (Регионална инспекция по околната среда и водите). Те са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти приготвят, съхраняват и предоставят храна за деца от 10 месеца до тригодишна възраст. Работата им трябва да отговаря на изискванията на Наредба No 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението.
-
Как се определя възрастта, на която децата могат да започнат да ядат храна от детска кухня?
Възрастта, на която децата могат да започнат да ядат храна от детска кухня, може да варира в различните градове. Например във Варна изискват децата да са поне на 9 месеца и е необходимо родителите да представят копие от акта за раждане и бележка от педиатъра, потвърждаваща липсата на алергии. В други градове като Варна възрастта може да бъде 10 месеца. Въпреки това, родителите имат правомощието да решат кога и с какво да хранят детето си.
-
Какви видове храни се предлагат в детските кухни?
Храната, предлагана в детските кухни, трябва да отговаря на изискванията на Наредба No 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението. Обикновено се предлагат специализирани детски храни като пюрета, супи, зеленчуци, месо и десерти като плодове или мляко с грис или ориз. Въпреки това менютата могат да варират между различните детски кухни и някои могат да включват обща храна за по-големи деца.
-
Как се контролира качеството на предлаганата храна в детските кухни?