Помагат ли родителите ви в отглеждането на децата?

• 40 705
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Ами на нас много ни помагат - свекърва ми почти всеки ден през седмицата идва или пък ние ходим при нея - за да мога аз да работя от вкъщи. А събота и неделя мога да разчитам на моите родители. НО си е до желание от страна на бабите - насила хубост не става. Моите родители си обожават децата - преди и племенниците ми бяха всяка събота и неделя у дома. Те даже са недоволни, защото рядко им оставям внуците и за нощувка.
Гледайки майка ми и баща ми виждам, че за тях си е радост и много обичат да се грижат за внуците си; при свекърва ми  също е така - и се справят добре. Но ако липсва желание... недей и да ги караш. Обмислете варианта за детегледачка периодично,  за да можете да излизате с мъжа ти, детето ти е още малко за ясла, но може да пробваш почасово да я оставяш през седмицата, защото когато си на ръба на силите си е по-добре за няколко часа на ясла, отколкото изнервена мама вкъщи.
Само бабите и дядовците губят от липсата на връзка с внуците си...

# 46
Гледат ги понякога - обикновено в някой от почивните дни и всеки според възрастта - баткото с преспиване, малкото за не повече от 3-4 часа, но не за да ми помагат, а за да прекарат тяхното си време с внуците и децата да се разнообразят. Преди се е налагало да разчитам на тях за помощ и тогава идват неразбирателствата, защото им е ясно, че зависиш от тях - започва се: ще го гледам у нас, няма всеки ден да идвам, не можеш да ми забраняваш да го водя в Мак Доналдс и му давам сладичко и т.н.
Нормално се държат, когато им е ясно, че може и да не ги виждат ако поискам  Mr. Green

# 47
... който има деца да си ги гледа  ...

Това е моето мнение. Не ми допада успоредното отглеждане.
Вакациите са достатъчни, тогава ходи, те я канят, основно при моите родители, при свекърите по-рядко.

# 48
  • Стара Загора
Да . И все още продължават.

# 49
..... ми интересно дали аз очаквам прекалено много или наистина важи правилото който има деца да си ги гледа....
Да, важно е това правило. Никой не ми е длъжен.
Сами с мъж ми се грижим за тях, разчитаме на нашите сили.
Бабите/дядовците живеят далече. Децата лятото са тях, когато им ходим на гости им ги поверяваме(и ние сме там). Инцидентно са идвали по 2-3 пъти за последните 2 години да гледат някой болен, за да не взема през седмица болничен.

Нормално е да расъждаваш така щом близките ви живеят далеч. Те практически и да искат не биха могли да ти помагат.

# 50
  • тук...при моите момчета
Помагат ми,да.Майка ми е безработна и общо взето почти всеки ден ги вижда.Баткото почти всеки петък го взима от градина и го води у тях за 1-2 дни,а малкия през седмицата поне за ден.Знам,че това не и тежи,а го прави с удоволствие,а аз я ангажирам,за да се чувства полезна.Живеем със свекърва ми и тя доста често гледа малкия докато пазарувам,чистя или нещо друго.Мисля,че общуването на децата с баби и дядовци ги обогатява,а аз лично съм по-спокойна,когато съм си сваршила някоя работа,докато съм сама,а после времето ми е само за тях.

# 51
  • София
Не мога да разбера разни крайни фрази от типа "...който има деца да си ги гледа...". А и питанката май беше за помощ, не за отглеждане - разликата е сериозна.
Съвсем естествено ми се струва, човек да търси и очаква помощ от най-близките си. А понякога дори не иде реч за това, а за пълноценно и радващо общуване м/у баба, дядо и внуче.

# 52
Едните не могат, другите са много далече, та сме сами, трудно е понякога много, но за сега се справяме. Peace

# 53
  • Пловдив
Не, никак. Веднъж или два пъти месечно по спешност за да ида аз на лекар или за нещо друго важно е максиумът, който мога да очаквам. По 1-2 пъти от всеки комплект баба и дядо за по няколко часа.

Последна редакция: сб, 30 окт 2010, 16:41 от Янтра

# 54
Не мога да разбера разни крайни фрази от типа "...който има деца да си ги гледа...". А и питанката май беше за помощ, не за отглеждане - разликата е сериозна.
И аз не мога да разбера това. Има моменти, в които имаш нужда от помощ дори за няколко часа. И ако не можеш да разчиташ на най-близките си, на кого тогава? Авторката разказа, че докато е била на изпит, бебето е гледано от кумата и на двора на университета. Това за мен не е нормално. Никой не може да ме убеди, че майка и или някой от свекърите и не е имал възможност да отдели няколко часа.
Моите свекър и свекърва нищога не си гледали детето ми, дори за 10 минути. Благодарна съм на майка ми, която винаги е насреща, когато имам нужда. Много често взима детето от детска градина, ако не успея да си тръгна на време от работа. В почивните дни също я гледа (по собствено желание), когато има възможност. Дъщеря ми е много  привързана към баба си. Да е жива и здрава, защото без нейна помощ нямаше да се справя, особено след като мъжът ми се пренесе при мама да си го гледка Confused

# 55
Е,хората са различни,не бива да ги съдим!Родителите трябва сами да се оправят,нали те са взели решението да създадат дете.Това,дето всеки чака да му помогне някой,не е много европейско.Доста млади родители са освободени от грижи за децата си от своите родители,които сякаш не осъзнават ,че им правят мечешка услуга.За няколко часа всеки може да помолим за помощ.И аз не съм получавала помощ от родители,дори бащата на сина ми помага само месец след раждането.Ядосвах се,ядосвах се и какво...най-много да си докарам някоя болест.Насила родител,баба и дядо не се става!Има достатъчно добри хора,които биха ви помогнали,ако ги помолите.А и децата израстват самостоятелни и отговорни.

# 56
Помагат много - и двете. Едната живее в съседния вход, другата е на 10мин. с кола. Работят, но никога не ми отказват помощ, когато имам нужда от такава.

# 57
  • София
Родителите трябва сами да се оправят.........Това,дето всеки чака да му помогне някой,не е много европейско.........Насила родител,баба и дядо не се става!Има достатъчно добри хора,които биха ви помогнали,ако ги помолите.А и децата израстват самостоятелни и отговорни.

Смях се от сърце  Laughing.
Твърдението, че родителите трябва сами да се оправят е хубаво. Само не виждам какво пречи, докато баба и дядо се радват на внучето, а и то на тях, да не използвам времето да свърша нещо полезно. Т.е. - явава се един вид помощ.
Ако твоето разбирене за "европейско", изключва моите родители и близки от близостта на  детето /която за тях е удоволствие/ - мерси - не го ща.
Хич не се сещам, защо ми трябват разни "добри хора", щом и моите роднини са си достатъчно добри.
Не виждам как необщуването  на дъщеря ми с най-близките и хора ще я направи самостоятелна и отговорна ... по - скоро се сещам за много неща, които ще и липсват.

# 58
Добри хора срещу пет лева на час.  Laughing

# 59
  • Пловдив
Добри хора срещу пет лева на час.  Laughing
5лв, 5лв, ама после чиста работа! Няма да ми казват " аз ти отгледах детето/децата". И детегледачката е подбрана да изпълнява общите правила - легане в еди си колко, не дава чипс и сладко, не разрешава бясно вилнеене. Докато собствената ми майка разрешава какво ли не, голям проблем ми е.

Общи условия

Активация на акаунт