Помагат ли родителите ви в отглеждането на децата?

• 40 737
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София
не, почти не помагат. едните са далеч, а другата баба работи и нямат време.
аз и не искам, смятам, че е мое задължение да си гледам детето....нямам желание за такава помощ, само ми е било безкрайно неспокойно когато съм го оставяла(в малкото случаи)...
не, че нямат желанието, искат го - за ден, с преспиване събота-неделя, за седмица лятото...при мен обаче такова липсва, знам, че никога няма да ми откажат всъщност, стига физически тогава да имат възможност да го гледат, но мн рядко сме ги молили.
Иначе не страдат от липса на контакт естествено...особенно с бабата , която е тук си се виждат редовно...Wink
детето също му е по-приятно когато сме всички заедно...или поне наоколоWink

иначе честно казано като цяло за мен бабите не са длъжни да взимат детето да го гледат....никак даже...та това, че от 2 месеца не са го взимали...няма драма, още повече при малко бебе....
а това, че се изнервяш и си го изкарваш на мъжа си...всъщност е твой проблем...трябва да си намериш начина да се контролираш, защото той наистина не ти е виновен(освен ако и той не се включва в гледането на детето де...ако е скатавка...виновен си е Simple Smile)

# 76
  • София
Средна работа е при нас.Помагат, когато им е кеф и имат нужда от детето,а не когато аз имам нужда.Да,да ходя на лекар съм имала на кой да я оставя,но винаги е с повечко уговорки и ми излиза през носа или след това ми надуват главата.Въобще нямам желание да се разправям вече с никой.Благодарна съм на свекър ми,че я взема от детската,тъй като работя до късно.Това ще продължи само няколко месеца  и че я водим заедно с него с колата на лекар.То и това ми е достатъчно.Иначе едните са на 2 минути от нас,а другите на 30мин.Няма събота,няма неделя детето все си е при нас.Като беше по-малка нашите я вземаха от време на време примерно в събота от 11 до 18ч.,но незнайно защо и тази екстра отмина.Иначе други внучета нямат,пък и свекърва ми не работи.

# 77
  • Велико Търново
Аз също съм на мнение, че никой не е длъжен да ти гледа детето. Естествено, понякога има случаи, когато се налага. Ние също сами си гледаме детето. Бабите и дядовците са далече. Когато им ходим на гости, майка ми винаги ми е помагала страшно много. Сама изявява желание да се грижи за малката, доставя и удоволствие, особено при положения, че не я вижда кой знае колко често. Понякога ни е трудно, ако трябва да се ходи по институции и т.н., но не е невъзможно. Пък и намират се начини, брат ми, който живее в същия град ми помага, спокойно мога да му я оставя за 1-2 часа и се справя много добре.

# 78
Аз не мога да се оплача. Майка ми не работи и ми помага доста, въпреки, че гледам да не я натоварвам много. Има бопне гръб и малката й тежи, всяко навеждане дори да й подава разни неща от земята също не е добре за нея. Е понякога явно когато съм била поизнервена и грижите около малката са ми били в повечко ми се е случвало да мисля, че майка ми можеше и повече да ми помага, но когато съм спокойна осъзнавам предвид състоянието й колко много всъщност ми помага. Щастлива съм, че имам на кого да я оставя за час-два - ако имам нужда или ми се наложи. Свекърва ми е в провинцията, но всеки път когато сме там е неотлъчно до малката когато не е на работа! Прави всичко възможно дори да избяга час-два по-рано от работа само и само да е с нея.  Simple Smile И нея я болят ръцете, но дали защото все сме само за няколко дни търпи жената. По принцип наистина насила хубост не става, но и ако ти тежи това, че не са достатъчно инициативни в помощта според мен е редвно да им го кажеш.  Hug

# 79
не, почти не помагат. едните са далеч, а другата баба работи и нямат време.
аз и не искам, смятам, че е мое задължение да си гледам детето....нямам желание за такава помощ, само ми е било безкрайно неспокойно когато съм го оставяла(в малкото случаи)...

абсолютно в същото положение съм  Peace
а когато ходим на гости на майка ми, тя помага много разбира се, но й го позволявам защото и без това рядко се виждат.

колкото до детегледачката - съгласна съм с Isa. аз лично бях целодневна детегледачка на бебе от 5м до 1,5г. когато самата аз бях на 22-23г. и изключително много се съобразявах с вижданията на майката, много рядко съм си позволявала волности. след мен наеха една 50 годишна лелка, която просто стресираше детето. разбира се зависи и от човека, аз лично много бих се притеснила да си поверя детето на напълно непознат човек..

# 80
На дърти години смятам да съм от лошите баби - ще си харча парите за мен, от една ваканция ще скачам на друга, свиждане с внуците само по празници. На дърти години ако не може човек да си по живее , то кога.
А тована дърти години да работиш през седмицата и в почивните  дни да ти пищят деца е форма на изтезание.
А не допускаш ли, че може да го обичаш това дете и да искаш да го виждаш не само като форма на помощ към мързеливата му майка, а от чисто егоистични подбуди - понеже като обичаш някого, го искаш по-често до себе си, искаш да си част от живота му и той да е част от твоя. И като порасне, да си спомня с обич за теб и за детството си, от което и ти си била част.
 newsm78

Явно аз имам някакви нереалистични и твърде романтични представи за бабите и дядовците.
Мен като малка са ме оставяли за много продължителни периоди при едните ми баба и дядо. Имам предвид като много малка, почти нямам спомени от тогава, само са ми разказвали. От 1-до 3г са ме гледали те, после през ваканциите. С времето напълно спряхме да ходим, така че спомените ми са много оскъдни. Но и до сега си спомням колко силно ги обичах и все още изпитвам това чувство, макар да са починали преди съответно 12 и 23 години.

До тук се говори все за помощ, все едно става дума за някаква услуга - да си оставиш багажа на "гардероб". Не мисля, че бабите и дядовците дължат помощ на майката, но е редно да изпитват привързаност и потребност да се грижат за децата, та това са техните собствени внуци! Не бих могла да кажа, че са длъжни, защото дори родителите не са длъжни да си обичат децата, но някак си е редно да е така. Другото изглежда странно.

# 81
Явно аз имам някакви нереалистични и твърде романтични представи за бабите и дядовците.

Не, просто тук има силна концетрация на супер-дупер майки-самоотверженички, които в реала със свещ не можеш да намериш.  Laughing

# 82
Първо - има разлика между гледане, отглеждане и помагане. За мен първото е почасова помощ, второто е с месеци и години, а третото - да поседиш с детето, докато майката си свърши някаква работа. Тук май става дума за третото, и то когато бабите са наблизо и не работят. Може да има хора всякакви, но аз не мога да си представя да съм на мястото на бабата, да гледам дъщеря ми да пада от умора, да си докарва проблеми в семейството, да не може на един зъболекар да отиде и да казвам "който си е раждал деца, да си ги гледа". Нали ми е дъщеря, нали детето ми е внуче... Обикновено съм на принципа да не съдя хората, докато не попадна в тяхното положение, засега нито съм баба, нито съм на 70, но все си мисля, че така ще разсъждавам и по-късно...

# 83
  • София
Майка ми помага, но живеем заедно. Определено винаги я моля, тя не изявява желание (всъщност принципно е с нагласата да помага) Wink. Но определено никога не ми е отказала, защото знае колко съм изморена и колко много неща правя. Мисля, че трябва да обясниш на родителите ти как се чувстваш и надали ще ти откажат помощ. И определено смятам, че бабите могат да помагат, не "отглеждат" разбира се. Все пак мисля, че им е приятно.

# 84
  • Пловдив

Не, просто тук има силна концетрация на супер-дупер майки-самоотверженички, които в реала със свещ не можеш да намериш.  Laughing
Не желая да съм самоотвержена, налага ми се, с удоволствие бих оставяла децата за повече часове, но не ги искат. Схващаш ли тънката разлика?

# 85
Моля ама за обратното всеки петък като ми звънне телефона вечер знам ,че се обажда майка ми за да пита дали ще занеса детето на село .Свекърва ми го гледа до 3 годинки не сме имали никакви търкания или проблеми и тя и майка и, и свекъра казват ,че това ги е подмладило .

Не мога да си представя ,че има баби и дядовци ,които трябва да бъдат молени.

# 86
Ейййй много крайни мнения!!! Пак искам да напомня става въпрос за помощ в рамките на една нощ или няколко часа , и не всеки ден, а веднъж в месеца примерно.

# 87
  • София
Не мога да си представя ,че има баби и дядовци ,които трябва да бъдат молени.
Да те запозная с нашите и свекърите! Mr. GreenЧак след 3-тата годинка се поусвестиха,въпреки че имат много свободно време.
Мъжът ми обясняваше за някакъв бизнесмен,с когото работи.Човекът си е направил нещо като имение и след работа/има няколко фирми да върти/,вечер се прибира,къпе внуците и си играе с тях и то всеки ден.Откъде взема сили този човек и то на възраст не знам.Даже и жена му се чуди.За пореден път се убеждавам,че е важно само ЖЕЛАНИЕ и широко сърце,а и много любов  и търпение към щуротиите на децата.
Иначе и аз искам помощ само от време на време, в рамките на няколко часа.

# 88
  • София
И аз търсих такава за целодневна грижа, но не открих.

Потърси през агенция - ако наистина искаш. При последния си избор ми предложиха поне 10 млади момичета, от които да избирам.  Peace

Изобщо не се представям като баба, която пържи мекици и ходи след внуците си.  Stop Да ги отглеждам вместо родителите им пък - абсурд.  Crossing Arms

# 89
  • Пловдив
Иса, веднъж седмично да изведеш внуците на разходка за два часа за мен не е отглеждане. И няма общо с мекиците, може на куклен театър да ги заведеш, на изложба, в зоопарка.

Общи условия

Активация на акаунт