Прах за пране и омекотители / тема 2

• 119 413
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
Да, гарантиран резултат за по-пресни петна: 1-2 супени лъжици към литър вода за накисване. И сменяш водата докато остане чиста, ако петното е голямо. Синът ми тенисистът е идвал безброй пъти ранен и оплескан вкъщи, та имам опит.

Sourcherry, винаги ми е приятно да те срещам из темите,  Simple Smile но не преувеличавай.

# 91
  • Sofia
Да дам отчет. Жилетката и дънките се изпраха идеално с ъс сол - по рецептата на Гес.   bouquet
Блузката беше разкъсана и затова си позволих да пробвам с Вениш - и тя се изпра идеално.
Благодаря ви, момичета!   bouquet

# 92
Ето, значи Вениш върши работа, но явно може и без него. Laughing

Чудесно, noshtna_ptica, че всичко завърши благополучно - и детето е добре, и любимите дрехи са чисти. Дъщеря ти пак ще си кара колелото, но вече ще е по-внимателна, нали?

# 93
  • София
Здравейте,имам следния проблем,то не точно аз ,ама е дълго и широко.Проблемът е в това,че постоянно пера петна от гной,но само на ръка излизат и то след голямо търкане.Като пусна чаршафа в пералнята,там ,където е петното стои като твърдо.Много е неприятно,то седи като сопол ( с извинение).Пера с прах Dalli.Кажете има ли някакъв препарат,който да ми помогне с пердварително третиране на самите петна и да не се съсипвам от пране на ръка?

# 94
  • София
И аз с  проблем тука... Преди малко открих едни стари забравени в гардероба дрехи, които са мухлясали... Изхвърлих непоправимие без да се замисля, но имам едно дънково манто и една вълнена блуза, които имат съвсем малко по ръкава петна. След малко ще извадя всичко да мина с доместос в гардеоба, но се чудя има ли начин да си спася тези дрехи? Мога  ли да ги пусна в пераляната с някакъв препарат, например  Вениш ще изтрепе ли тия гъби по тях?

Иначе, аз прах за пране взимам какъвто ми падне, само с цвета на прането се съобразявам. Отскоро сме с нова пералня и започнах повече да се заглеждам по праховете. По този повод ще прочета и старата тема.
Омекотител използвам само Бинго- бял.

# 95
Geraldine, истината е, че не зная да има начин да се изкара петно от мухъл, независимо от материята. Гъбата така се фиксира в тъканта, че няма махане.
Може пък Гес да има идея.

Ето какво намерих по въпроса, но изглежда сложно и трудоемко: Почистване на петна от гной

А ето и други начини за справяне с други петна. Може да потрябва на някой във връзка с темата: Почистване на различни петна

linko, пробвала ли си програма на по-висока температура и по-дълга продължителност? И с какво переш?

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 15:26 от Sourcherry

# 96
Сополът всъщност е нещо като гной, нали, а не се пере чак толкоз трудно? Мисля, че с предварително накисване или третиране на самото петно с течен перилен препарат ще се изпере. Или пък пробвай със специален сапун за пране да натъркаш петното - понякога върши чудеса, както Sourcherryможе да потвърди. Телесните секрети обаче са доста упорити.
Тая рецепта 140 е безумна просто - откъде бензол, откъде пепсин, че и солна киселина отгоре. Това ще стане някаква адска смес.  Laughing

За мухъла попаднах на една рецепта в английски сайт:

Read the care label fully first. Mildew develops when items are left damp, and shows as pink, grey or red spots. Recent mildew usually comes off in a heavy-duty detergent wash. On white cottons and linens, a solution of 1 tablespoon of hypochlorite bleach (e.g. Domestos) in 2 pints of water and 1 teaspoon of white vinegar is very effective – but this is too aggressive for most fabrics. You can also use 1 part 20% volume hydrogen peroxide dissolved in 4 parts water on all white fabrics except nylon. Never use bleach on wool, silk, flame resistant or easy-care finishes. Coloured fabrics should be rubbed with household soap and dried in the sun (a chemical reaction between the soap and ultra violet light kills the spores). Rinse well and wash with Persil Biological. Repeated re-washing will help to reduce stains.

За бели памучни и ленени тъкани е много ефективен разтвор от 1 супена лъжица хлорна белина и 1 супена лъжица оцет в 1 литър вода, но това е много агресивно за повечето тъкани. Може да се ползва още 1 част 20%-ен водороден пероксид към 4 части вода за всички бели тъкани без найлон.
Цветни тъкани трябва да бъдат натъркани със сапун за пране и изсушени на слънце (химична реакция между сапуна и ултравиолетовата светлина убива спорите). Изплаква се добре и се изпира с подходящ прах.

# 97
  • София
Sourcherry, благодаря   bouquet
Във вторият линк има за петна от плесени. На мен проблема не ми е толкова в петната, не са черни, а сиви и мисля, че ще се изперат. По-скоро за дезинфекция... В този линк на вълната петната се махат с кислородна вода, а вениша нали е активен кислород или се бъркам...  newsm78 ... аз затова се сетих за него. По принцип не използвам за дрехи белина или други дезинфекциращи и нямам в къщи, та се чудя дали да взема Вениш или да взема едно Аче и да видя какъв цвят ще стане манотото ми  Mr. Green

А, Гес, благодаря и на теб   bouquet. Писали сме по едно и също време.

# 98
Гес, едно време като бях дете ползвахме памучни кърпички за нос. Хартиените бяха върховна кът.
Та майка ми, преди да ги изпере ги накисваше в силно подсолена вода. После изпираше и ставаха като нови и съвсем чисти.
Пиша това, защото секретите от носа, ако наподобяват гнойта, то солта би могла да действа и в този случай. Не знам.

Относно сапунът против петна - писала съм за него. Купувам го от Пикадили. Жълт, голям калъп, немско производство.
Доволна съм много. Обработвам петното докато е прясно, само с него. Вениш не използвам никога.
Така и не успях да намеря хубав препарат против петна. А съм опитвала много.
Отделно и подходящия перилен препарат - той довършва останалото.

# 99
Не съм специалист по секретите, но предполагам, че са горе-долу подобни.
Нищо не ѝ пречи да пробва с накисване в солена вода.
Дано човекът да се оправи скоро.

# 100
Не съм специалист по секретите...

Joy Joy Joy.
 Hug

Дано човекът да оздравее бързо!

# 101
  • София
Guess Who,Sourcherry,благодаря за отзивчивостта  Hug!Ще пробвам с накисване в подсолена вода и като имам път към Пикадили ще погледна и за този сапун.И дано наистина се оправи,ама нещо губя надежда.Желая здраве на всички,пазете се Praynig.

# 102
  • София
Много хубава информация научих и особено това за мухъла ще го запомня, даже може да си го копна. Преди няколко месеца едни дрехи бяха пострадали на тавана и можеше да ги спася, но...заминаха...

Искам да питам, какво му има на Вениша, защо тъй го игнорирате  Laughing?

# 103
Искам да питам, какво му има на Вениша, защо тъй го игнорирате  Laughing?

А, нищо му няма на Вениша, но има много по-евтини аналогични продукти. Те от Рекит-Бенкизер си го казват - продуктите им са насочени към по-платежоспособните клиенти.
Хубавите прахове обикновено се справят с всички петна, но аз предпочитам по-упоритите да ги пръскам със спрей против петна, а не да слагам добавки към праха, защото ми се струва излишно - много пяна става, трудно се плакне... Единствно слагам избелители на прах понякога, но те си съдържат само активен кислород и не пенят.

# 104
...но аз предпочитам по-упоритите да ги пръскам със спрей против петна...

Би ли посочила какъв е този спрей, моля те.

Общи условия

Активация на акаунт