Няма излишни знания. Пък ако някой ден всички помияри бъдат прибрани в приют, ако стопаните започнат да си водят на каишка домашните любимци, с намордник за които трябва, на определени за разходка на кучета места, да им събират лайната, знанията по зоопсихология може да им послужат да се грижат за собствените си кучета, или, примерно - при среща с овчарски кучета в планината.
Може да се спори по въпроса накъде трябва да бъдат насочени усилията ни приоритетно. Дали към заставяне на стопаните да спазват правилата, или към обучаване на децата за среща с куче.Гложди ме един въпрос. Защо хората гледат куче, пък било то и в апартамент.
Явно има една група, която изпитват удоволствие от общуването с кучето си, включително и при полагане грижи за него - почистване, ресане, хранене, разходка, занимание, обучение.
Една група комплексари - в училище ме обиждаха, отбягваха, биеха, но имам дого аржентино - ха сега да дойде някой, да ме блъска.
И трета група - снобари. Всичко ми е наред, и това куче струва 6 хилки в евра.
А защо трябва да се избира? Защо да не се полагат усилия в двете посоки? Проблемът с решаването на проблемите в България, включително този с домашните любимци и уличните кучета, е именно в непрекъснатото залитане само в една посока. А ситуацията ще се оправи, когато се прилагат всички адекватни мерки едновременно и постоянно. Но това всичко е толкова дъвкано, дъвкано...