Математически турнири - 5

• 64 583
  • 799
  •   1
Отговори
# 135
  • София
На ЧХ моето гардже (7 кл. СМГ) много се е "издънило".  Sad Резултатът му (той си го е смятъл около 112 т.) е по-нисък (като процент верни отговори) от което и да било състезание, когато и да било. Миналата година беше 5-ти в София, а сега би трябвало да е най-много 105-ти... Той беше много притеснен и нещастен, а аз му се накарах, защото реших, че по принцип точно тази година, която е толкова важна, се е отпуснал. Според него обаче задачите били като цяло много трудни и е имало доста задачи, които били от материал, който се учи в 8-ми клас. От задачите с 9 точки, само 3 е успял да реши  Sad Твърди, че на това състезание май всички били много зле  newsm78, а негови съученици, с които горе-долу са си на едно ниво, били с още по-малко точки. Но това са си изчислявали самите деца. Ще видим дали е така, като излязат резултатите  newsm78 Както каза той, така или иначе класирането за 7-ми и 8-ми клас е отделно. Аз обаче не смятам, че е правилно да стресират децата (и особено родителите...) със задачи от материал, който не са учили или поне е трябвало да им кажат това преди, а не след състезанието. Sick

# 136
На ЧХ моето гардже (7 кл. СМГ) много се е "издънило".  Sad Резултатът му (той си го е смятъл около 112 т.) е по-нисък (като процент верни отговори) от което и да било състезание, когато и да било. Миналата година беше 5-ти в София, а сега би трябвало да е най-много 105-ти... Той беше много притеснен и нещастен, а аз му се накарах, защото реших, че по принцип точно тази година, която е толкова важна, се е отпуснал. Според него обаче задачите били като цяло много трудни и е имало доста задачи, които били от материал, който се учи в 8-ми клас. От задачите с 9 точки, само 3 е успял да реши  Sad Твърди, че на това състезание май всички били много зле  newsm78, а негови съученици, с които горе-долу са си на едно ниво, били с още по-малко точки. Но това са си изчислявали самите деца. Ще видим дали е така, като излязат резултатите  newsm78 Както каза той, така или иначе класирането за 7-ми и 8-ми клас е отделно. Аз обаче не смятам, че е правилно да стресират децата (и особено родителите...) със задачи от материал, който не са учили или поне е трябвало да им кажат това преди, а не след състезанието. Sick

Не мисля, че материалът е бил толкова труден, да не говоринм, че при вас в СМГ децата са половин година напред с материала. По-скоро беше за досещане. Аз тествах у дома моята и тя направи 4 грешки, от които три по невнимание (например на последната задача намерила печалбата от целите ниви, а не от декар) и за една не се е сетила (онази с дванадесетоъгълника). А 25 задача се решава със знания за 3 клас, но трябва съсредоточаване. Е, в реална състезателна обстановка грешките сигурно щяха да са повече Crazy

Като цяло обаче най-много ме тревожи това с разсейването, защото е следствие на лиспа на хъс. Децата порастват и не само, че задачите вече не са им приоритет, но почват да се срамуват от учебни успехи. Моята мърмори, че искала да е готина, а не да и викат "зубър" ooooh!

За това състезание има и още един фактор - провежда се на сутринта след Хелоуин Whistling

А вие в СМГ 7 клас имате едно момченце - Даниел Атанасов, дето е като роботче - винаги е пръв. Егати концентрацията има това дете, направо е неземно.

# 137
Току-що ми се обади детенце - изнесли са резултатите от Ч.Хр. в 107 СОУ. Нашичкият е със 106 точки, N:1 за 5 клас (107мо). Това компенсира донякъде двете сбъркани задачи от СМТ.

# 138
  • София
От синът разбрах, че най-високият резултат за 3 клас на явилите се деца в НПМГ е 126 т.

# 139
  • София
Националното класиране според сайта на Академия 21 http://www.academy21century.com/competitions-2010/chernorizec-hrabar.php
се очаква да излезе до 10 ноември.

# 140
http://mathemagicians.weebly.com/
Изтеглих и качих тук резултатите от Враца.
Националното класиране според сайта на Академия 21 http://www.academy21century.com/competitions-2010/chernorizec-hrabar.php
се очаква да излезе до 10 ноември.
Вероятно ще се забави, заради сгрешената задача. На сайта на Академия 21 още стои грешният отговор. Интересно ми е дали всички публикувани резултати са съобразени с направената промяна в отговора.  newsm78

# 141
  • София
Имаше задачи с материал за по-големи деца със сигурност, да не говорим че 20 задачи за час и половина си е изморително.

Задачата за перлите на герданчето е умножение на две двуцифрени числа, после деление на две двуцифрени. В момента учат умножение на двуцифрено с едноцифрено.
Задачата с краката беше за досещане, също не е за 4 клас.

Не са пред мен задачите за да ги прегледам, за да намеря още, които биха затруднили децата.

На СМТ децата излизаха половин час по-рано, а на ЧХ - в последния момент и то доста измъчени.

# 142
  • София
Като цяло обаче най-много ме тревожи това с разсейването, защото е следствие на лиспа на хъс.
Не е точно така. Проблемът с "грешките по невнимание" е фундаментален. Способността за съсредоточаване и концентрация е в основата не само на успеха на изпит или състезание, а и в усвояването и "схващането" на материала. Не всички деца са способни дълго време да се концентрират, дори да имат желание за това. Ами то и ние колко грешки "по невнимание" ежедневно правим, какво остава за децата. На състезание те имат определен брой задачи, с определена трудност, които трябва да решат за определено време. Час и половина примерно да не се разсеяш нито за миг, не е лесно и не всеки го може. Затова, както казва и моето гардже "Всички искат да са първи, но само един става"... Това, разбира се, подлежи на тренировка, затова колкото повече участия в състезание, толкова по-добре. Но фактът, че детето "по принцип" разбира задачите и може да ги реши вкъщи, в трамвая след състезанието, в двора на училището след състезанието и т.н. изобщо не означава, че на следващото състезание или на по-следващото и т.н. това няма да се повтори. "Грешките по невнимание", за съжаление, не са "случайни". (То това четвъртокласните мами тепърва има да го разберат.)  Wink Споко, важното е децата да имат хъс да учат и да се представят добре.  Hug

# 143
Задачата за перлите на герданчето е умножение на две двуцифрени числа, после деление на две двуцифрени. В момента учат умножение на двуцифрено с едноцифрено.
Задачата може да се реши без да се използва умножение и деление на двуцифрени числа. Имаме 12 гердана с 24 перли всеки. Трябва да получим гердани с по 16 перли. От всеки гердан махаме по 8 перли и получаваме 12 гердана с по 16 перли. Остават ни 12 купчинки(ако мога така да се изразя) по 8 перли във всяка. От две купчинки правим един гердан със 16 перли, така че от 12 - ще направим още 6 гердана.

# 144
Задачата може да се реши без да се използва умножение и деление на двуцифрени числа. Имаме 12 гердана с 24 перли всеки. Трябва да получим гердани с по 16 перли. От всеки гердан махаме по 8 перли и получаваме 12 гердана с по 16 перли. Остават ни 12 купчинки(ако мога така да се изразя) по 8 перли във всяка. От две купчинки правим един гердан със 16 перли, така че от 12 - ще направим още 6 гердана.

Винаги има и втори начин, и винаги има протести сред родителите - неизбежно е. Това, че за нас очевидният начин да се реши нещо е със система уравнения, с квадратно уравнение, с тригонометрия и пр. съвсем не значи, че няма и друг "бабешки" начин, който дава елегантно и леко решение. 

# 145
Цитат
че няма и друг "бабешки" начин, който дава елегантно и леко решение.
Точно на такива "бабешки" начини ги учат на курса в СМГ. А пък и много често, на мен поне, ми се случва Крис да ми даде някакъв си негов начин на решаване. Честно казано, аз май се уча от него повече, отколкото той от мен. Децата имат страхотно въображение...

# 146
  • София
Винаги има и втори начин, и винаги има протести сред родителите - неизбежно е. Това, че за нас очевидният начин да се реши нещо е със система уравнения, с квадратно уравнение, с тригонометрия и пр. съвсем не значи, че няма и друг "бабешки" начин, който дава елегантно и леко решение.  
За тази задача на мен ми хрумва следното решение. Тъй като 16 е 2/3 от 24, следователно от с по 16 перли могат да се направят един път и половина повече гердани т.е. още 6 гердана. Но доколко е съвместимо това решение с изучавания материал, не знам.

# 147
Списъците с резултатите от Черноризец Храбър, проведен в СМГ се намират във фоайето на гимназията.
От четвъртокласниците няма дете с максимален брой точки.
Моята девойка е с 128 т. Grinning

# 148
Току що записах моите хлапета на "Димо Малешков". Ще се проведе на 20.11.2010 от 9 часа.

# 149
Цитат
Списъците с резултатите от Черноризец Храбър, проведен в СМГ се намират във фоайето на гимназията
Някой, ако има възможност и желание, да вземе да качиииии резултатите от ЧХ в СМГ тууук... Хич няма да е зле. Wink

Общи условия

Активация на акаунт