Математически турнири - 5

• 62 985
  • 799
  •   1
Отговори
# 480
Аз пък си изтрих предложението, защото нещо не можах да си реша ребуса.  Joy Изглежда много съм бързала. Открих си грешката.  Mr. Green

# 481
Аз пък си изтрих предложението, защото нещо не можах да си реша ребуса.  Joy Изглежда много съм бързала. Открих си грешката.  Mr. Green

Просто петкратното събиране в случая е много по-неудобно от умножение по 5.  В първия момент и аз се изплаших, защото има едни гадни ребуси, дето изобщо не успявам и да ги подхвана даже, ама този е елементарен. Не се наложи да питам експерта Mr. Green

# 482
То всъщност, като запишеш ребуса си се решава точно с умножение. Елементарен е, защото е нещо като верижка, почваш от 5.7 и те цифрите си излизат една след друга, не е като да съобразяваш има ли пренос, няма ли...  Спирам по задачата, че ще ни пратят на ЛС.  Wink

# 483
Много благодаря!  bouquet  bouquet

# 484
Искам да ви споделя една задачка, която не можах да реша:
С 18 кубчета с ръб 1 см е построен правоъгълен паралелепипед. Лицето на повърхнината му НЕ МОЖЕ да е равна на:
A) 74кв. см.        B) 58кв. см.      C) 54кв. см.       D)42кв. см.       E)38кв. см.

# 485
Искам да ви споделя една задачка, която не можах да реша:
С 18 кубчета с ръб 1 см е построен правоъгълен паралелепипед. Лицето на повърхнината му НЕ МОЖЕ да е равна на:
A) 74кв. см.        B) 58кв. см.      C) 54кв. см.       D)42кв. см.       E)38кв. см.

38.
Има 4 възможни паралелепипеда с повърхнини 74, 58, 54 и 42. Остава 38 да е невъзможно.

# 486
А как го откривате?

# 487
Майчета от София,ако някой вече се е записал за участие в "Салабашев",нека да свирка,та и другите да тръгнем след него! Laughing
По информация на организаторите за сега заявка за провеждане на турнира са подали НПМГ и 125 СОУ в Младост.
Много трудно това събиране на инфо за "Салабашев"... Звънях в НПМГ и 2 пъти вече ми казват, че не знаят нищо - да се обадя по-късно. Звънях и в СМГ - от книжарницата каза госпожата, че нямало да домакинстват. Продължавам...

# 488
  • София
Ето го решението:

Ако страните на паралелепипеда са a,b и c, то
a.b.c=18, S=2. (a.b+b.c+a.c), откъдето a,b и c са делители на 18
за S=74: а=1,b=1,c=18 може,
за S=58: а=1,b=2,c=9 може
за S=54: а=1,b=3,c=6 може
за S=42: а=2,b=3,c=3 може

остава за S=38 да е решението

# 489

Опитваш се да си представиш възможните комбинации от кубчета. Паралелепипедът е триизмерна фигура и затова размерите му (т.е. броят кубчета) по всяка ос са:

А * В * С = 18

Е, не са много числата, които удовлетворяват това равенство.

1 * 1 * 18 = 18
2 * 9 * 1 = 18
2 * 3 * 3 = 18
3 * 6 * 1 = 18

После си скицираш набързо тези 4 паралелепипеда и им намираш повърхнините.

# 490
Майчета от София,ако някой вече се е записал за участие в "Салабашев",нека да свирка,та и другите да тръгнем след него! Laughing
По информация на организаторите за сега заявка за провеждане на турнира са подали НПМГ и 125 СОУ в Младост.
Много трудно това събиране на инфо за "Салабашев"... Звънях в НПМГ и 2 пъти вече ми казват, че не знаят нищо - да се обадя по-късно. Звънях и в СМГ - от книжарницата каза госпожата, че нямало да домакинстват. Продължавам...

Ма то не е ли на 4 декември? До тогава има бая време. Те организаторите се впрягат последните 10 дена.

# 491
Ма то не е ли на 4 декември? До тогава има бая време. Те организаторите се впрягат последните 10 дена.
Така е, да не кажа даже последната седмица преди състезанието. За сега открих, че в някои градове вече са разпратили писма до училищата с дата, час и място на провеждане.

# 492
[С риск да ви досадя:]
Много ви занимавах с липсващите сертификати от Австралийското кенгуру и лошата организация. Е, най-накрая в СМГ ги раздадоха, без церемонии и официалности. За резултатите - много сме доволни, догодина ще се борим за медал  Wink

# 493
Много ви занимавах с липсващите сертификати от Австралийското кенгуру и лошата организация. Е, най-накрая в СМГ ги раздадоха, без церемонии и официалности. За резултатите - много сме доволни, догодина ще се борим за медал  Wink
Въобще даже не ни досаждаш, а много се радваме и благородно ви завиждаме! Много ясно, че догодина ще се борите за медал! Тогава със сигурност ще си разберете резултата още в началото на септември. Grinning

# 494

Най-искрено ви го пожелаваме!Дерзайте!

Общи условия

Активация на акаунт