Математически турнири - 5

• 62 644
  • 799
  •   1
Отговори
# 675
Има голяма логика и основание в думите ти, vixen . Но наистина тона към пишещите тук ми се струва не съвсем подходящ. Ще поясна защо съм съгласна с теб принципно.
От темата разбрах за състезанието и за училищата , в които ще се провежда. Прецених, че 107-мо ми е най-близо. Отидохме една сутрин, изчакахме да свърши часа, за да ни запише една от преподавателките по математика. Тя ни записа, да, взе ми 7лева!!!, но не ми даде абсолютно никакъв документ. Тоест при една неразброия на 04/12, аз няма как по никакъв начин да удостоверя, че съм записала синът ми за участие.
В по-горен пост прочетох , че в 125-то записват в библиотеката, което ми се строи по-удачен вариант. Аз си мислех, че може в канцеларията също да се записва, даже за там ми се струва най-логично. Нас портиера не ни пусна докато не свърши часа/ това е нормално/, но незнаеше и къде трябва да отидем да се запишем. Гледах списъците на вратата, за да разбера кои са учителките по математика, след това гледах учебната програма, за да преценя в точното време коя в кой кабинет е и така. Изключително слаба организация.
И друго се чудя.
Да речем в училищата, в които се провежда Салабашев има инфо- дали на сайт, дали на врата летящо листче..., но ето например в 22-роСОУ не е съобщено на учениците. Ако не четях редовно тук нямаше да знам. От кого зависи да се сведе до знанието на възможно повече ученици инфрмацията за дадено състезание?!

# 676
  • В офиса
Обаждам се аз в 107-о. Телефонът взет от сайта, след като всичко съм прегледала, за да открия инфо. Те ми отговарят - всичко за Салабашев пише на сайта Simple Smile Аз им обяснявам най-учтиво, че сайтът им е отворен пред мен и че съм се зверила в него половин час, да намеря трошичка написано за Салабашев. И моля за повече информация. Следва арогантното - елате на място да платите и трясване на телефона.
Приятелка ни записа в ПЧМГ само с едно обаждане по тел. Таксата ще я плащаме в деня на състезаието. Значи едни могат, други - не.
Герка, предполагам че разпространяването на инфото в у-ще зависи от самото у-ще. И в нашето май не са казали, а хем имаме от у-ще няколко дечица, които са редовно в челните места.

# 677
... предполагам че разпространяването на инфото в у-ще зависи от самото у-ще.
   За мен това е ключът за решаване на проблема. Всяко училище да  организира записване и събиране на таксата за собствените си ученици и после да предаде списъка и събраните средства в училището-организатор. Безумие е всеки родител да рови по форумите, да звъни по телефони,  да търчи да записва детето си и да внася такси.

# 678
  • София
Факт е, че повечето училища не се занимават със състезания, които не са за всички ученици.
Само СМТ се провежда навсякъде.

Аз имам чувството, че и за олимпиадата по математика може издирваме къде и кога  се провежда.

# 679
  • Русе
Моля за малко разяснение. На Салабашев на последните 5 задачи се посочва само отговор /получено число/ без подробно решение или бъркам?

# 680
Моля за малко разяснение. На Салабашев на последните 5 задачи се посочва само отговор /получено число/ без подробно решение или бъркам?

Да, така е. Описателни решения има само в темата, която се зачита за кандидатстване във някои ВУЗ-ове. Току-що, проверявайки за последно часа на провеждане, открих и лека промяна в регламента. Първите десет тестови задачи ще се оценяват с три точки, а последните пет - с шест.

# 681
  • Русе
Това пак ще доведе до уравниловка до някъде.... Къде пише за промяната?

# 682
Аз първо го видях ТУК, но веднага потърсих потвърждение от втори източник. Същата информация може да се види и на сайтовете на РИО - Ямбол, Враца, Благоевград.
Искам да похваля организаторите на КМС във Велико Търново. Вчера изпратих заявка за няколко габровски деца и днес вече имам потвърдителен е-мейл с подробен отговор на зададените от мен въпроси.

# 683
...Прецених, че 107-мо ми е най-близо. Отидохме една сутрин, изчакахме да свърши часа, за да ни запише една от преподавателките по математика. Тя ни записа, да, взе ми 7лева!!!, но не ми даде абсолютно никакъв документ. Тоест при една неразброия на 04/12, аз няма как по никакъв начин да удостоверя, че съм записала синът ми за участие.
В по-горен пост прочетох , че в 125-то записват в библиотеката, което ми се строи по-удачен вариант. Аз си мислех, че може в канцеларията също да се записва, даже за там ми се струва най-логично. .....И друго се чудя. Да речем в училищата, в които се провежда Салабашев има инфо- дали на сайт, дали на врата летящо листче..., но ето например в 22-роСОУ не е съобщено на учениците. Ако не четях редовно тук нямаше да знам. От кого зависи да се сведе до знанието на възможно повече ученици инфрмацията за дадено състезание?!

Причина за всичко това е, че на практика (във всички градове в България, които изобщо организират състезания, защото много не го правят изобщо) математическите състезания не са масови прояви. На тях масово се явяват децата от МГ-та, специализирани математически паралелки и училища с амбициозни учители по математика. Децата от останалите училища са изключение (след 4 клас). Затова и системата е адаптирана към този профил на участниците. Учителите в МГ събират таксите на всички деца и после плащат накуп с обща фактура. Самата учителка няма как да издава фактури, а и не и е това работата. В случая тя е приела да включи твоето дете към нейните.
Вярно, някои училища явно се справят по-добре с организацията, ама това си е до училище и директор. Децата от малки градове и обикновени училища търсят как да се присламчат някакси.
Подобно е и положението с разгласяването. Обикновените училища не се интересуват от тези състезания и не ги рекламират. Извън МГ-тата системата е "който търси - намира". Даже знам за Европейското Кенгуру, че много учители от нормални училища съзнателно агитират децата да не участват, защото задачите били много трудни и нестандартни, децата не можели да ги решават и се разстройвали и им се смачквало самочувствието.

# 684
Искам да похваля организаторите на КМС във Велико Търново. Вчера изпратих заявка за няколко габровски деца и днес вече имам потвърдителен е-мейл с подробен отговор на зададените от мен въпроси.
Браво на търновци!
А габровци що се излагат и не провеждат Коледното състезание.
Пак ли пестят? Grinning  Wink

# 685
Цитат
Даже знам за Европейското Кенгуру, че много учители от нормални училища съзнателно агитират децата да не участват, защото задачите били много трудни и нестандартни, децата не можели да ги решават и се разстройвали и им се смачквало самочувствието.

така беше и при нас. Истина е - в общообразователните училища не се афишират подобни прояви. Някак си това се счита за над възможностите на децата. Нека не се заблуждаваме - ролята на родителя е водеща в повечето случаи. В нашето училище госпожата се информира от сина ми, той - от мен, а аз - от Дидева ( да е жива и здрава), и от домакинката на местното МГ - където се организират повечето състезания. Аз ходя, плащам такси за участие ( винаги срещу квитанция с изписани имената на детето, класа и  номера на кабинета в който ще се проведе състезанието), в деня на състезанието си ги водя , после връщам - и накрая за нашето училище остава удоволствието да се кичи с  добрите резултати на децата. Всеки който е гледал листове с класиране на някое състезание знае колко е набиващо се в очи честото повтаряне на едно и също име на училище - значи, че в това училище децата масово са взели участие. А това е индикация за добра подготовка, нали - иначе защо ще се явяват. Е да, ама не винаги училището има заслугата за това...

# 686
  • у дома
... предполагам че разпространяването на инфото в у-ще зависи от самото у-ще.
   За мен това е ключът за решаване на проблема. Всяко училище да  организира записване и събиране на таксата за собствените си ученици и после да предаде списъка и събраните средства в училището-организатор. Безумие е всеки родител да рови по форумите, да звъни по телефони,  да търчи да записва детето си и да внася такси.

В нашето училище е точно така-събират паричките за Коледното и ще запишат общо децата,нямам представа това класната ли го прави за нашия клас или математичката събира за цялото училище -факт е,че сме  улеснени.Иначе състезанието не се провежда в нашето училище,а в МГ.

# 687
Не мога да разбера,защо таксите за участие в Пловдив са по-високи от други градове-Салабашев-8 лв.,Коледно-7 лв.Нито децата са повече,нито задачите са по-трудни.Къде отиват тези пари?Иначе организацията е горе-долу добра.Има информация на сайтовете и съответните служители дават квитанции.

# 688
Здравейте, мили майки.Влизам във форума Ви с молба да получа информация  в кои градове ще се проведе тази година Коледното математическо състезание?

# 689
Здравейте, мили майки.Влизам във форума Ви с молба да получа информация  в кои градове ще се проведе тази година Коледното математическо състезание?
http://www.math.bas.bg/talents/bg/math/KMSproektSMB1.pdf
Възможно е да има отпаднали или добавени градове, тъй като информацията датира от 2007 година.

Общи условия

Активация на акаунт