Математически турнири - 5

• 62 888
  • 799
  •   1
Отговори
# 90
Това е подробно решение на задачата: Нека Еми сега е на х години. Тогава миналата година тя е била на х–1 год. Сара миналата год. е била на 4.(х–1) = 4х–4.  Сборът от год. на двете е бил 4х–4 + (х–1) = 5х – 5.  Догодина Еми ще е на х+1 год., а Сара на 3х + 3. Сборът от годините им ще е 4х + 4. Тъй като за 2 години общият сбор от годините им нараства с 4, съставяме следното у-ние от сбора на год. им миналата год. и догодина: 5х – 5 + 4 = 4х +4, откъдето х=5. Тогава Сара сега е на 4.4+1=17, а Еми – на 5.  Нека след у год. Сара е на два пъти повече год. от Еми. Тогава 17+y= 2. (5+у), откъдето у =7год.

# 91
ние очакваме 112 точки.....заради задачата с 0 и естесвените числа, и задачата с краката( ние ме дали отговор 7 ).... иначе щяхме да имаме само 2 сгрешени, но....аз и от това съм много доволна ! факт е,че принципно само една задача  му се беше опънала ( оная с кошниците, защото не се е сетил че и кошницата има тежест )

# 92
Страхотна активност в "Математически турнири" на 4-токласните мами! Поздравления за всички състезатели и искрено ви пожелавам този ентусиазъм да се съхрани с години и да не премине след приемните изпити това лято.

По темата да споделя - един познат е питал обсъжданият вече господин Витанов дали ще публикуват резултатите от австралийското кенгуру и е получил отрицателен отговор с обяснение, че целта на състезанието не била да се сравняват резултатите на децата. На мен това не ми харесва, защото живеем в конкурентна среда и е важно да имаме репер как се справяме в сравнение с останалите.

Иначе сертификатите за София ще бъдат изпратени тази седмица.

# 93
  • София
Запис и от мен!  bouquet

При нас нищо ново. Дори не знаем още резултата / от СМТ/.......трябва да пратя сина ми да провери в у-щето, където се яви.... Rolling Eyes

# 94
Да докладвам за 15-та задача. В Габрово разминаването на отговорите е открито след приключване на проверката на матриците, подаден е сигнал до организаторите и работите на децата са проверени отново още същия ден, а резултатите им - коригирани. По тази причина габровци, които традиционно са едни от първите,публикуващи класиране в Интернет, малко забавиха качването им на сайта на СМБ - Габрово. Във Варна в момента също тече преразглеждане и окончателните резултати ще бъдат публикувани на 5 ноември 2010.

# 95
Вчера със сина ми покрай объркания "верен" отговор на 15 задача седнахме отново да решим задачите от СМТ и ЧХ.
и май и на 10 задача на СМТ /онази за следващото по ред "щастливо" число след 81597/ има грешка в отговорите.

Следващото по големина "Щастливо число", което получихме беше 81610, при което сбора от двете крайни числа е 8, както и от  трите средни, а няма такъв резултат в нито един от отговорите. Предложените отговори са само 15, 16, 30 и 32.
При вас какво се е получило като резултат, аз ли бъркам нещо?

Последна редакция: ср, 03 ное 2010, 09:25 от oceanid

# 96
Дидева, благодаря за информацията! Адмирации за габровци, които сами са коригирали резултатите, а не както организаторите във  Варна , които едва вчера и то от наши обаждания разбраха за разминаването в отговорите на прословутата 15 задача!!!

# 97
  • София
Да докладвам за 15-та задача. В Габрово разминаването на отговорите е открито след приключване на проверката на матриците, подаден е сигнал до организаторите и работите на децата са проверени отново още същия ден, а резултатите им - коригирани. По тази причина габровци, които традиционно са едни от първите,публикуващи класиране в Интернет, малко забавиха качването им на сайта на СМБ - Габрово. Във Варна в момента също тече преразглеждане и окончателните резултати ще бъдат публикувани на 5 ноември 2010.
Явно, че тази година класирането ще излезе след 10 ноември.

# 98
Следващото по големина "Щастливо число", което получихме беше 81610, при което сбора от крайните и средните числа е 8, а няма такъв резултата в нито един от отговорите, има само 15, 16, 30 и 32.
" Намерете сбора от цифрите на следващия по големина номер на "щастлив" билет.
Верен отговор: В) 16

# 99
Дидева, благодаря за информацията! Адмирации за габровци, които сами са коригирали резултатите, а не както организаторите във  Варна , които едва вчера и то от наши обаждания разбраха за разминаването в отговорите на прословутата 15 задача!!!
Ами в Габрово някои от организаторите имат навика да решават задачите след състезанието и затова толкова бързо е открита грешката. Даже ми се накараха, че не съм се обадила веднага след като великата форумска сила е забелязала сгрешения отговор, защото тогава са щели да реагират още по-бързо.  Joy Изненадва ме само, че те са съобщили на организаторите за разминаването още в деня на турнира, а варненци вчера още не знаеха за него.

# 100
Цитат
великата форумска сила е забелязала сгрешения отговор
А великата форумска сила няма ли да им повлияе да приемат 2 отговора за верни - с броя на краката на атлетите и без тях??? newsm78

# 101
  • София
Вчера със сина ми покрай объркания "верен" отговор на 15 задача седнахме отново да решим задачите от СМТ и ЧХ.
и май и на 10 задача на СМТ /онази за следващото по ред "щастливо" число след 81597/ има грешка в отговорите.

Следващото по големина "Щастливо число", което получихме беше 81610, при което сбора от двете крайни числа е 8, както и от  трите средни, а няма такъв резултат в нито един от отговорите. Предложените отговори са само 15, 16, 30 и 32.

Точно 81610 е следващия щастлив билет, като сборът от цифрите му е 16.

# 102
  • София
Цитат
великата форумска сила е забелязала сгрешения отговор
А великата форумска сила няма ли да им повлияе да приемат 2 отговора за верни - с броя на краката на атлетите и без тях??? newsm78
Едва ли. Щом има и деца разбрали уловката в задачата и броили и краката на състезателите.

# 103
Да се включа и аз с малко закъснение в дебата за 15 задача при 5-6 клас. Такава имаше и малкия при 4-5 клаас, но с 26 крака. Моите деца са се представили доста посредствено( имат около7-8 верни отговора), но интересното е, че и двамата ми обясниха тези задачи много елементарно ( и при двамата са верни). Малкия например е рисувал столче ( под формата на буквата П) и е добавял още 2 крачета ( тези на седящите). След 4 такива столчета с по 5 крачета, е нарисувал едно с 6 крачета, преброил е всички столчета, и е оградил отг. 5.
  Големия  - той ми го обясни с някаква диофантова - 5.х+6.у=32.  Като резултат огговорът му е  сборът на х и у, т.е. - 6.

Ние обаче имаме затруднение с някои задачи от 5-6 клас. Това са тези с броенето.  - 17,19,20, както и задачата с обема - 8. Ако  има майка която би искала да ни помогне, ще се радвам много, защото и аз се затрудних. Може и на лични, да не спамим темата. Предварително благодаря, и още веднъж- поздравявам ви за чудесната тема, в която можем да изказваме вълненията си.

# 104
Ами в Габрово някои от организаторите имат навика да решават задачите след състезанието и затова толкова бързо е открита грешката. Даже ми се накараха, че не съм се обадила веднага след като великата форумска сила е забелязала сгрешения отговор, защото тогава са щели да реагират още по-бързо.  Joy Изненадва ме само, че те са съобщили на организаторите за разминаването още в деня на турнира, а варненци вчера още не знаеха за него.
Задачите за 3-4 клас са ни в ресора, ама представете си за 11 клас задачите  bowuu Едва ли някой може да реши всички задачи толкова бързо. То и затова има верни отговори.. от организаторите Joy

Общи условия

Активация на акаунт