Математически турнири - 5

• 64 583
  • 799
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Цитат
великата форумска сила е забелязала сгрешения отговор
А великата форумска сила няма ли да им повлияе да приемат 2 отговора за верни - с броя на краката на атлетите и без тях??? newsm78
Едва ли. Щом има и деца разбрали уловката в задачата и броили и краката на състезателите.

Е нали се разбра, че са подсказали в поне една стая?
Нека им е за урок на децата, след 2-3 години ще има подобна задача и ще си я решат тогава.

# 106
http://www.143ou.com/news/27
Ако имаме участници от това училище, моля да заповядат!

# 107
Цитат
http://www.143ou.com/news/27
Ако имаме участници от това училище, моля да заповядат!
И тук учудващо ниски резултати... newsm78
Ние сме в 41. ОУ и още няма резултати. Sad

# 108
G.D., на лични съм ти пратила решенията, разписани от мен.
Не знам наистина, как ще помагаме на децата си, когато станат по-големи и задачите - по-трудни. Аз и сега се задъжвам понякога.

# 109
Цитат
Не знам наистина, как ще помагаме на децата си, когато станат по-големи и задачите - по-трудни. Аз и сега се задъжвам понякога.
Аз бая се задъхах на ЧХ 2009.

# 110
  • София
Ние обаче имаме затруднение с някои задачи от 5-6 клас. Това са тези с броенето.  - 17,19,20, както и задачата с обема - 8. Ако  има майка която би искала да ни помогне, ще се радвам много, защото и аз се затрудних. Може и на лични, да не спамим темата. Предварително благодаря, и още веднъж- поздравявам ви за чудесната тема, в която можем да изказваме вълненията си.
За 17 задача. Сборът на 2 последователни числа е к+к+1=2к+1. Т.е. нечетно число. По обратния начин доказваш, че всяко нечетно число е сбор от 2 последователни числа. Всяко число, което се дели на 3 е сбор от 3 последователни числа 3с=с-1+с+с+1. Значи всяко нечетно число, което се дели на 3 отговаря на условието, т.е. >300
Зад. 20 ако е=0, то d=1, c=2, b=4, a=8 ili 9. Ако b=5, a=9, ako c=3, b=5, a>9. Това са трите възможности според мен, при които а не е >9
на 19 зад най-бързо ми беше просто да ги преброя 1879, 1890 234567, 1902-8, и после по 7 за 1920, 1930... 1980
за 8 задача 24*14*6/288 - т.е. обема на тухлата го делиш на лицето на основата и получаваш само с колко се е вдигнала водата.

Според мен е така.

# 111
  • София
Дидева, благодаря много за информацията за Иван Салабашев и чудесния сайт на Божидар Ганев  http://free.hit.bg/bojidarkg-maths/Page605.htm
Задачите са много хубави и доста труднички за нас Simple Smile , поне засега. При моето хлапе се получи тотално пренасищане и не смея да изричам думата математика на глас  Laughing . Занапред ще се опитам всячески да избягвам подоби ситуации.

# 112
Дидева, имаш ли някъде в сайта си отговорите на задачите, давани на Олимпиадите?

# 113
Ние обаче имаме затруднение с някои задачи от 5-6 клас. Това са тези с броенето.  - 17,19,20, както и задачата с обема - 8. Ако  има майка която би искала да ни помогне, ще се радвам много, защото и аз се затрудних.

В момента задачите не са пред мен, спомням си само тази с обема. Синът ми я е решил така: Има дадено лице на басейна. Прибавя измислена височина 10 и изчислява получения обем. След това този обем го събира с обема на тялото, което се е потопило. Получената сума дели на лицето на басейна и получава някаква височина (в случая май беше 17). От нея вади прибавената от него в началото на задачата височина 10 и получава отговор 7.

Това е неговия вариант, иначе този на Otnovo_na_7 е по-хитър Peace

# 114
Цитат
Цитат
Аз бая се задъхах на ЧХ 2009.

Момичета, не забравяйте, че задачите са, за да ги решават децата, а не родителите  Peace Hug Дано не съм обидила някого.
Освен това, ЧХ е турнир, насочен към деца с по-задълбочени познания и талант в областта на математиката.

Достатъчно е да им предадем интереса и ентусиазма от решаването на задачи, и да не се получи обратния ефект на отвращение от математиката. Тогава няма да има значение дали ние може да решаваме задачите им, ако те не искат и да чуят за математика.

Благодарности за сайтовете със задачи на Дидева, Божидар и др.   bouquet

# 115
Благодаря на всички, момичета - ние явно НЕ сме от онези родени таланти... но пък сме упорити, и най-важното - имаме мерак - пък докъдето стигнем - все е от полза - математиката развива и помага на всички нива.

# 116
Цитат

Момичета, не забравяйте, че задачите са, за да ги решават децата, а не родителите  Peace Hug Дано не съм обидила някого.

Същото каза и госпожа Савова на курса на сина ми в СМГ. Grinning

# 117
Цитат

Момичета, не забравяйте, че задачите са, за да ги решават децата, а не родителите  Peace Hug Дано не съм обидила някого.

Първо ги минавам аз, после ги давам на математичетата... Това е, за да съм подготвена за въпросите им. Laughing

# 118
Цитат

И господин Златилов също Peace

# 119
... Първо ги минавам аз, после ги давам на математичетата... Това е, за да съм подготвена за въпросите им. Laughing
А-а-а, НЕ! Naughty
Никакви въпроси по време на решаването! Кой ще го насочва на самото състезание?
Въпросите - след като донесе всички решения, иначе - единица за мама и никакъв резултат от тренировката за хлапето.

Общи условия

Активация на акаунт