Математически турнири - 5

• 64 583
  • 799
  •   1
Отговори
# 300
О, извинявам се - пропуснала съм годината. Значи Салабашев, 2007, 5 клас, 15 задача. 

# 301
http://dox.bg/files/dw?a=afb9c264c2
Тук са решенията на всички задачи от 2007.

# 302
Дидева, много 10x. Спести ми доста смятане.......сега само ще проверя отговорите на сина. Че и щерката смята, пуфти..........Доста станове ми стават.

# 303
Обединени резултати от "Черноризец храбър " на СМГ и НПМГ за 4 клас.

http://dox.bg/files/dw?a=ca8140d94a

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 20:29 от Mima_123

# 304
  • София
Ето и линк на обединени резултати за София 3-4 клас.

http://dox.bg/files/dw?a=13d0723a67

# 305
# 306
  • София
Супер, сега е време за една програмка за обединяване на резултатите от СМТ и ЧХ, за да си направим статистика
от кое училище са най-добри резултатите.

# 307
Здравейте, в събота в СМГ е имало нови резултати от ЧХ, а в сайта на турнира все още са старите резултати. Промяната била заради прословутата "параолимпийска задача" и грешният отговор 6 за 3 и 4 клас.
Някой има ли снимани първите няколко стараници за да го питам на лични дали има някаква промяна в нашите точки?

# 308
  • София
Здравейте, в събота в СМГ е имало нови резултати от ЧХ, а в сайта на турнира все още са старите резултати. Промяната била заради прословутата "параолимпийска задача" и грешният отговор 6 за 3 и 4 клас.
Някой има ли снимани първите няколко стараници за да го питам на лични дали има някаква промяна в нашите точки?
Доста странно е, че има нови резултати. Все пак верният отговор на 15 зад. се знаеше преди да обявят резултатите в СМГ.

# 309
новите резултати в СМГ за публикувани в сайта на ЧХ

# 310
И още една задача, която ме "препъва" от известно време. Дори синът я беше дал на класната, за да я реши, но още чакаме отговор - задачата е от "Хитър Петър", 2007 год., 15 задача, 5 клас:

Двама души трябва да изминат 12 км с един велосипед, като двамата не могат да се возят едновременно. Скоростта на всеки един от тях пеша е 5 км/ч, а с велосипеда - 20км/ч. Намерете най-краткото време, за което те могат да изминат разстоянието.
А) 75мин.; Б) 90мин.; В) 2 часа; Г) 144мин.;  Д) 160мин.

Чудя се какво всъщност се търси? Ако някой има идея....................

# 311
  • София
Ми явно всеки ще мине половината път с велосипед и половината пеша. Така е най-бързо а и се получава отговора Simple Smile
6/5+6/20 = 30/20, което е точно час и половина

# 312
Може би търся под вола теле, но и двамата ли трябва да изминат по 12 км или общо километрите да са 12. И ако целта е да стигнат в точка Б, която е отдалечена на 12 км, може единият да стигне с колелото и да се върне, междувременно "пешака" върви, пресрещат се и "пешака" продължава с колелото, а другият си е изминал неговите 12км?! Имам чуството че много задълбавам, може би?!

# 313
новите резултати в СМГ за публикувани в сайта на ЧХ

Не са публикувани новите резултати, сигурна съм.

# 314
Може би търся под вола теле, но и двамата ли трябва да изминат по 12 км или общо километрите да са 12. И ако целта е да стигнат в точка Б, която е отдалечена на 12 км, може единият да стигне с колелото и да се върне, междувременно "пешака" върви, пресрещат се и "пешака" продължава с колелото, а другият си е изминал неговите 12км?! Имам чуството че много задълбавам, може би?!

Общо са 12 км, а двамата трябва да минат тези километри частично пеша и частично на колело. Т.е. тръгват едновременно, като единият върви, а другият кара. По някое време този с колелото го зарязва и продължава пеша. Когато вторият стигне до изоставеното колело го яхва и почва да настига първия и финишират точно едновременно.

Поздравеления за логиката на колежката Otnovo_na_7 - вярно е решила задачата. Идеята и е, че дали първо ще караш, а после ще вървиш, или обратно е все същото. Толкова е елементарно, че аз подозирах някаква клопка и се мотах с уравнения (което на състезание щеше да ми изяде главата).

Виж, ако се търсеше след колко време първият е оставил колелото и колко време е ходил пеша след това, нещата щяха да загрубеят и щеше да е нужно да се решава система  уравнения:

20t1 + 5t2 = 12
20t1 + 20(t2 - 3t1) = 12

Като t1  е времето, в което първият колоездач е зарязал колелото, а t2 е времето, което е ходил пеша. 

Общи условия

Активация на акаунт