Математически турнири - 5

• 62 941
  • 799
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Ама кажете как докарвате 90 минути, аз не разбрах от решенията по-горе.

Дори и да разделим пътя от А до В на участъци, в които различен човек кара колелото, другият ще върви в този участък с 5 км/час.
Така че е безмислено да се сменят.

Моля за решение с 90 минути с чертеж, задачата наистина ми трови спокойствието.

Ето ти обяснение на решението:

Първият тръгва с колелото и кара 6 км. При скорост 20 км/ч това му отнема 18 минути. Зарязва колелото и тръгва пеш, като изминава останалите 6 км със скоростта на пешеходец - 5 км/ч. За това му трябват 72 минути. Или за да измине целия път са му били нужни 18 + 72 = 90 минути.
Вторият тръгва пеша и върви 6 километра със скорост 5 км/ч. За това са му нужни 72 минути. После стига до колелото и го подкарва със скорост 20 км/ч за следващите 6 км. Ясно, че ще са му нужни 18 минути. Или с други думи неговото общо време ще бъде 72+18=90 минути.

Или обобщено - и двамата ще стигнат в точка Б едновременно, точно след 90 минути.

Захапах. Мерси много.

# 376
Темата никога не е била толкова скучна. Confused
Втора седмица се дъвчат резултатите от ЧХ. Whistling

# 377
Вярно, че вече сме досадни с ЧХ, но утре от 13.00 часа в НПМГ ще има награждаване на победителите. Да видим каква е наградата. Лека нощ на всички.

# 378
До кое място награждават на ЧХ в НПМГ?

# 379
Не знам до кое място награждават, моят е на първо за 5 клас, но знам, че поне за второ и трето място също ще има награди.

# 380
Не знам до кое място награждават, моят е на първо за 5 клас, но знам, че поне за второ и трето място също ще има награди.

Как са организирани нещата - награждават се първенците измежду явилите се в НПМГ, или първенците за цяла София?

# 381
А защо не се обединят поне Софийските резултати, а се делят на СМГ и НПМГ??? Тъпа работа...

# 382
Споделям мнението, че е добре да са обединени резултатите за София. Нямам представа дали в НПМГто ще награждават общо за София, както смятам че трябва да е, или само за участниците, явили се при тях.

# 383
А защо не се обединят поне Софийските резултати, а се делят на СМГ и НПМГ??? Тъпа работа...

И аз си мислех подобни неща и затова попипатх по-горе. Но май се сещам за възможна причина. При 9 клас например, детето на 4 място в СМГ има по-висок резултат от всички други градове (не знам за Варна) и всички други училища. Дефакто четвъртото дете в СМГ е четвърто в България. Ако се обединят награждаванията, никой освен СМГ няма да вземе награда. От друга страна жалко за това конкретно дете, ама такъв му бил късметът.

# 384
И аз си мислех подобни неща и затова попипатх по-горе. Но май се сещам за възможна причина. При 9 клас например, детето на 4 място в СМГ има по-висок резултат от всички други градове (не знам за Варна) и всички други училища. Дефакто четвъртото дете в СМГ е четвърто в България. Ако се обединят награждаванията, никой освен СМГ няма да вземе награда. От друга страна жалко за това конкретно дете, ама такъв му бил късметът.
Е, хайде сега! Много деца биха заели призови места, ако се бяха явили в друг град.  Grinning Във Варна първите резултати за 9 клас са - 176, 175,два по 162, 161.

# 385
Е, хайде сега! Много деца биха заели призови места, ако се бяха явили в друг град.  Grinning Във Варна първите резултати за 9 клас са - 176, 175,два по 162, 161.

Брех, тея варненци как ми бъркат статистиката. Ми да си публикуват най-накрая резултатите, че да не се излагам Laughing

Но все едно, ако се абстрахираме от обединение на национално ниво, то при обединение на класиранията за София, децата от други училища, организирали турнир, щяха да са разочаровани и демотивирани.

Стана ми любопитно за 7 клас как са във Варна? И там ли са шампиони?

# 386
  • София
Все пак, в случая става дума за деца от един град, макар и най-големия, и според мен не е нормално всяко училище да си прави собствена класация. Още повече, че в СМГ тази година са се явили много повече деца отколкото в НПМГ.

# 387
Mисля, че всяка секция има право на своя класация и да раздава грамоти. М.г., например, "Салабашев" беше и в 125-то и там се раздаваха отделно грамоти.

# 388
Mисля, че всяка секция има право на своя класация и да раздава грамоти. М.г., например, "Салабашев" беше и в 125-то и там се раздаваха отделно грамоти.
Че то тогава хората биха си избирали къде да се явят... Не ми се струва правилно... Аз мисля, че е най-добре да си има и "местно" класиране, и "генерално".

# 389
Че то тогава хората биха си избирали къде да се явят... Не ми се струва правилно... Аз мисля, че е най-добре да си има и "местно" класиране, и "генерално".

Нямам представа (по-скоро хората се съобразяват и с това, където живеят, а не нещо друго). На това състезание разбрах за секциите и за награждаването. Но оттогава вече си се явяваме само в СМГ. (не споменавам НПМГ, защото ни е по-далече.)

Общи условия

Активация на акаунт