Математически турнири - 5

• 62 939
  • 799
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Великденското също се провежда в 119 СОУ. Записването е предварително в 119 . В у-щето на сина ми учителите по математика осъществяват организацията по записването .
Освен в 119 СОУ Коледното и Великденското се провеждата и в 125 СОУ.

# 361
Провежда се във всяко училище, което подаде заявка в Районния инспекторат и се съберат минимум 60 деца, които желаят да участват.

# 362
  • София
И още една задача, която ме "препъва" от известно време. Дори синът я беше дал на класната, за да я реши, но още чакаме отговор - задачата е от "Хитър Петър", 2007 год., 15 задача, 5 клас:

Двама души трябва да изминат 12 км с един велосипед, като двамата не могат да се возят едновременно. Скоростта на всеки един от тях пеша е 5 км/ч, а с велосипеда - 20км/ч. Намерете най-краткото време, за което те могат да изминат разстоянието.
А) 75мин.; Б) 90мин.; В) 2 часа; Г) 144мин.;  Д) 160мин.

Чудя се какво всъщност се търси? Ако някой има идея....................

Задачата не ми даде мира и я поставих у нас. Вижте нашето решение:
Тъй като само един може да кара колелото, другият все ще ходи пеша . Дали единият ще ходи по някое време, или другият, все ще се върви 12 км с 5 км в час.
Така че времето не може да е по-малко от t=12/5=2 2/5 часа, което е 144 минути.

Това ли е верният отговор?

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 11:58 от ЕйМиМи

# 363
И още една задача, която ме "препъва" от известно време. Дори синът я беше дал на класната, за да я реши, но още чакаме отговор - задачата е от "Хитър Петър", 2007 год., 15 задача, 5 клас:

Двама души трябва да изминат 12 км с един велосипед, като двамата не могат да се возят едновременно. Скоростта на всеки един от тях пеша е 5 км/ч, а с велосипеда - 20км/ч. Намерете най-краткото време, за което те могат да изминат разстоянието.
А) 75мин.; Б) 90мин.; В) 2 часа; Г) 144мин.;  Д) 160мин.

Чудя се какво всъщност се търси? Ако някой има идея....................

Задачата не ми даде мира и я поставих у нас. Вижте нашето решение:
Тъй като само един може да кара колелото, другият все ще ходи пеша . Дали единият ще ходи по някое време, или другият, все ще се върви 12 км с 5 км в час.
Така че времето не може да е по-малко от t=12/5=2 2/5 часа, което е 144 минути.

Това ли е верният отговор?

Неслучайно има и такъв отговор във вариантите. Но не, не е верен. Това е задача за оптимизиране и отговорът (при това разбиране на условието) е 90 минути.

# 364
Позволих си да поставя задачата за колоездача и пешеходецът, защото и мен ме тормозеше от известно време насам. По-нагоре съм написала верния според мен отговор - принципно (33/25 часа), но от дадените отговори, следва да се избере този, който най-пълно отговаря на условието, дори сам по себе си да не е най-малкото (в случая) време.

Някой ако срещне подобна "тормозеща" задача, да праща, те са най-интересните задачи.

# 365
  • София
Ама кажете как докарвате 90 минути, аз не разбрах от решенията по-горе.

Дори и да разделим пътя от А до В на участъци, в които различен човек кара колелото, другият ще върви в този участък с 5 км/час.
Така че е безмислено да се сменят.

Моля за решение с 90 минути с чертеж, задачата наистина ми трови спокойствието.

# 366
Ама кажете как докарвате 90 минути, аз не разбрах от решенията по-горе.

Дори и да разделим пътя от А до В на участъци, в които различен човек кара колелото, другият ще върви в този участък с 5 км/час.
Така че е безмислено да се сменят.

Моля за решение с 90 минути с чертеж, задачата наистина ми трови спокойствието.

Ето ти обяснение на решението:

Първият тръгва с колелото и кара 6 км. При скорост 20 км/ч това му отнема 18 минути. Зарязва колелото и тръгва пеш, като изминава останалите 6 км със скоростта на пешеходец - 5 км/ч. За това му трябват 72 минути. Или за да измине целия път са му били нужни 18 + 72 = 90 минути.
Вторият тръгва пеша и върви 6 километра със скорост 5 км/ч. За това са му нужни 72 минути. После стига до колелото и го подкарва със скорост 20 км/ч за следващите 6 км. Ясно, че ще са му нужни 18 минути. Или с други думи неговото общо време ще бъде 72+18=90 минути.

Или обобщено - и двамата ще стигнат в точка Б едновременно, точно след 90 минути.

# 367
Резултатите от Варна пак изчезнаха.  Mr. Green

# 368
  • София
Големи поправки, голямо чудо!

# 369
Големи поправки, голямо чудо!

То пък някой вълнува ли се още от тези резултати?  То всичко мина и замина отдавна, а и всяко чудо за три дни. Разбирам, да чакахме софийските резултати, защото са най-високи. Ама какво значение имат варненските? Освен за самите варненци, ама те сигурно си ги знаят.

# 370
То пък някой вълнува ли се още от тези резултати?  То всичко мина и замина отдавна, а и всяко чудо за три дни. Разбирам, да чакахме софийските резултати, защото са най-високи. Ама какво значение имат варненските? Освен за самите варненци, ама те сигурно си ги знаят.
Вероятно гледаме различни възрастови групи.  Grinning Въпросът е по-скоро в това, че организацията очевидно куца. Грешно подаден отговор от организаторите, грешно класиране, промяна в класирането, още една... Аз не виждам защо пак са ги свалили, освен за нова промяна.

# 371

Вероятно гледаме различни възрастови групи.  Grinning Въпросът е по-скоро в това, че организацията очевидно куца. Грешно подаден отговор от организаторите, грешно класиране, промяна в класирането, още една... Аз не виждам защо пак са ги свалили, освен за нова промяна.

Е, че кога не е куцала? А относно възрастовите групи - май мернах едно дете при 5 клас, което е било софиянци. Пропуснала съм го. Иначе от 3 до 8 клас не видях другаде софиянци да имат по-слаби резултати. Някъде има равни.

# 372

Е, че кога не е куцала? А относно възрастовите групи - май мернах едно дете при 5 клас, което е било софиянци. Пропуснала съм го. Иначе от 3 до 8 клас не видях другаде софиянци да имат по-слаби резултати. Някъде има равни.
В четвърти клас Варна има максимален резултат. В София няма. В трети клас имат 133 - в София най-високият е 129. Нагоре не съм гледала.

# 373
Е, Варна не съм ги гледала - малко се задържаха. Ама щом е така, значи са интересни.

# 374

В четвърти клас Варна има максимален резултат. В София няма. В трети клас имат 133 - в София най-високият е 129. Нагоре не съм гледала.

За 5 клас във Враца 124 т., а в София – 118.

Общи условия

Активация на акаунт