Отговори
# 15
  • Пловдив
Искат да седат в салона, но ако за детето е опасно да не го удари топка, тогава може и това да уредите.

Не е чак толкова лесно да се уреди. Докато детето е на училище учителите отговарят за него. Ако се случи нещо по време на часа, а детето не е в час? Какво ще стане според вас? Ако не е в часа може да тръгне нанякъде и недай си боже стане нещо - учителят е този, който ще бъде подведен под отговорност. Ако детето не е в час трябва да се установи кой ще го гледа, а няма как да се намери друг човек от персонала да се занимава с това. Единственият вариант е родителят да поеме това, но се съмнявам дали ще се разкарва, за да си пази детето един час в училище Simple Smile

# 16
А може ли дете - състезател по плуване да се освободи от часове по физическо, т.е ясно е че полага достатъчно и предостатъчно физически упражнения, примерно само за нормативите да е в час. Просто в часовете по ФВС, ги наказват да преписват урока /3 клас/, а са петък 6 и 7 час.По това време втората смяна свършва 19.20 ч. ...Просто питам, ако трябва и нова тема че пусна

# 17
Едва ли ще освободят от часове по физическо състезател по плуване, но можете да говорите с класния, а ако не поема с директора.  Peace
Безобразие да дъжат децата в клас наказани вместо да се разтоварват на двора или в салона.  ooooh!

# 18

Не е чак толкова лесно да се уреди. Докато детето е на училище учителите отговарят за него. Ако се случи нещо по време на часа, а детето не е в час? Какво ще стане според вас? Ако не е в часа може да тръгне нанякъде и недай си боже стане нещо - учителят е този, който ще бъде подведен под отговорност. Ако детето не е в час трябва да се установи кой ще го гледа, а няма как да се намери друг човек от персонала да се занимава с това. Единственият вариант е родителят да поеме това, но се съмнявам дали ще се разкарва, за да си пази детето един час в училище Simple Smile
[/quot
  Peace Само, че в този случай детето, е изгонено от час. Кой отговаря, за него?

# 19
Искат да седат в салона, но ако за детето е опасно да не го удари топка, тогава може и това да уредите.

Може да стане детето да не е посещава часа и учителят да не носи отговорност за него, ако примерно, както при моята дъщеря физическото и е веднъж първи, веднъж последен час. В първия случай ходи направо за втория и учителят го знае това, а във втория си тръгва преди последния час.
Но за случаите, когато това не е така, наистина учителят носи отговорност и би следвало детето да е в салона, но не мисля, че трябва да се изисква от него да е по екип. По гуменки да, заради хигиената.

# 20
А може ли дете - състезател по плуване да се освободи от часове по физическо, т.е ясно е че полага достатъчно и предостатъчно физически упражнения, примерно само за нормативите да е в час. Просто в часовете по ФВС, ги наказват да преписват урока /3 клас/, а са петък 6 и 7 час.По това време втората смяна свършва 19.20 ч. ...Просто питам, ако трябва и нова тема че пусна

По закон към почти сигурна, че не може. Дъщеря ми примерно я освобождава лекарска комисия, която установява, че има заболяване, което и пречи не толкова да играе игрите, колкото, че не може да покрива нормативите. Така, че само при здравословни проблеми мисля, че се издава такъв документ.
Но.... Дърщеря ми също е плувкиня. Силно казано състезателка чак, въпреки че е ходила на състезания Simple Smile Помня, че преди две години, понеже не успя бързо да мине през лекарска комисия  и нямах нужния документ, се бях разбрала с господина и по физическо, понеже пак един от пътите беше последен час, да я взимам и да я водя на тренировки. Човекът беше много разбран и се съгласи веднага.
Може и вие да пробвате, но мисля, че ако няма кой да взима детето от училище и да го води, учителят не би рискувал да го пуска от часа си.

# 21
Учител няма право да гони ученик от час, до колкото ми е известно
За спортния екип...малко в много ми идва това, чисто заяждане. Аз бях освободена заради астма и алергия към акари, не трябваше изобщо да присъствам в салона заради праха, само когато сме на открито, ама такива амбициозни учители ме задължаваха да стоя в салона...

# 22
  • Пловдив
По новия правилник имаме право да гоним ученици от час. И поради тази причина обмисляхме 2 часа на един педагогически съвет как да стане и къде ще ги изпращаме. Защото не можем да ги оставим без надзор. В училищата с педагогически съветници е лесно - пращат се там, но ние нямаме. Решава се на съвет. И с много умуване измислихме - тъй като не можем да оставим и класа сами изпращаме едно от децата да извика охраната. Предаваме детето на него и той го води при директора, ако директора отсъства - при заместник директора, ако и него го няма - при секретарката, след това медицинската сестра и процедурата става толкова сложна, че никой не гони от час Simple Smile

На какво основание да се освободи? Освобождава се отново на педагогически съвет с решение на ЛКК и молба от родителя. Ако няма решение от ЛКК - няма основание за освобождаване. Това, че полага предостатъчно физически упражнения не е основание да се освободи. На това основание всеки, който свири на някакъв инструмент може да поиска да го освободят по музика, който ходи на състезания по математика да го освободят по математика, а който ходи на състезания по литература - да го освободят от български език Simple Smile 6 и 7 час са не само за вашето дете, а и за всички ученици. Ако смятате, че програмата не отговаря на изискванията може да се оплачете в РИОКОЗ, от там ще преценят дали е така. Но като се има предвид, че всяка учебна програма минава за одобрение там едва ли не отговаря.

# 23
Още когато аз бях ученичка /от първи клас!/ през далечната 1973 г., та чак до зъвършването ми, това беше официално изискване и при неспазването му пишеха отсъствие на ученика! Не знам дали е просто някаква преодоляла годините вкаменелост, или просто учителите по физкултура винаги са се изживявали като основни носители на знанията, морала и културата на младите, но явно тази тенденция продъжава и до днес.
Преподавателите на моите деца по физическо поставят своя предмет над всички останали. Децата ми са травмирани, че не могат да догонят световните рекорди по скок, бягане, мятане на малка топка и т.н. За дъщеря ми най-омразният предмет е физическото! Странно защо ли. А детето ми не е нито тромаво, нито с наднормено тегло, нито с некоординирани движения. Какво ли остава за по-неспортните натури!
Според мен е редно дете, което е освободено от занятия по физическо, да присъства в часа и да е обуто с подходящи спортни обувки, когато играят в салона. Спортният екип е абсолютна недомислица, защото все пак това дете има някакви здравословни основания, за да бъде освободено, а не да бъде принудено освен непосилно тежките раници, да мъкне допълнително и спортен екип.
Говори с директора на училището и му изтъкни тези доводи.

# 24

Освобождаването от физическо е поради някакъв здравословен проблем .

# 25
  • София и там където не се пуши

Понеже вече доста отговарят  newsm78 newsm78 . За надарени деца математици и подобни, могат да отсъствуват от час, ако има някаква подготовка. В този случай трябва да се провери, ако детето например е състезател при това надежда, да се освободи от  тези часове, ако в същото време извършва някаква  подготовка.

# 26
 Даже и в соц.времената не са ми искали спортен екип , бях освободена от физическо и стоях в съблекалнята , дори и не в салона .
Явно зависи от училището ...

# 27
Всяко дете е необходимо да присъства в час, защото в тези 40 - 45 минути учителят отговаря зя него. Друга възможност е родителят да поеме грижата за безопастността на детето си и да плаща на детегледач или сам да  отглежда детето си през тези минути.  На всички е ясно, че това няма да стане и единствен вариант е  ученикът да влезе във физкултурния салон, а там се влиза задължително с гуменки. Така, че е логично освободените от физическо да присъстват в часовете поне с гуменки на краката.

# 28
  • Пловдив

Понеже вече доста отговарят  newsm78 newsm78 . За надарени деца математици и подобни, могат да отсъствуват от час, ако има някаква подготовка. В този случай трябва да се провери, ако детето например е състезател при това надежда, да се освободи от  тези часове, ако в същото време извършва някаква  подготовка.

Може да се освободят от съответен час, с разрешение на директора на училището ако се налага подготовка, но не и да се освободят от часовете изцяло. Отнася се за всеки предмет.

# 29
учителите по физкултура винаги са се изживявали като основни носители на знанията, морала и културата на младите, но явно тази тенденция продъжава и до днес.
Преподавателите на моите деца по физическо поставят своя предмет над всички останали. Децата ми са травмирани, че не могат да догонят световните рекорди по скок, бягане, мятане на малка топка и т.н. За дъщеря ми най-омразният предмет е физическото! Странно защо ли. А детето ми не е нито тромаво, нито с наднормено тегло, нито с некоординирани движения. Какво ли остава за по-неспортните натури!

Би ли ми разяснила текста в червено newsm78 Според теб не е ли добре, че учителите са носители на знанията, морала и културата на младите, или това важи за другите учители, а не за тези по физическо възпитание?
И в цялата страна и всички училища има еднакви нормативи за всички деца - много далеч от световните!
Това, че някои деца не се справят, не значи, че други не покриват нормативите за отличен.
Към авторката - най-лесно е да отидете и погледнете правилника на училището - там трябва да е записано освободените деца как да присъстват в часа -  със, или без облекло.

Общи условия

Активация на акаунт