Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 33 192
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
Я кажете, всички 6-годишни ли могат вече да четат и пишат?!

Моят син се научи лятото да чете, познаваше буквите от миналата година, но едва това лято се научи да ги слива в срички и думи. Не съм го насилвала, сам прояви интерес, всъщност да си призная заслуга има прабаба му, тя е много търпелива (пенсионирана учителка) и с голямо търпение полека го научи как да слива буквите в срички, после в думи и така. Сега чете книжки, но някак механично без да разбира съдържанието. Също и се опитва на филмите да чете субтитри. В ДГ не ги учат да четат, но това не им е задача.

# 241
  • София
Я кажете, всички 6-годишни ли могат вече да четат и пишат?!

Моят син чете и пише от около петгодишен. Сега сме на етап правопис - главни букви, точки, въпросителни, удивителни, тирета, запетайки ...  Simple Smile В групата му са 15 деца, от които други не могат да четат. Така, че не се разстройвай напразно. И твоето ще се научи, нали за това е там.
За да бъде научено детето предварително се изисква време, желание от негова страна и много, много търпение и обич! С нерви и караници не се получава! Ние започнахме, когато беше около тригодишен. Занимавах го предимно аз и баща му, когато имаше време. Спокойно! Всичко ще бъде наред и при вас!  Hug

# 242
Синът ми е почти на 7 в Подготвителен клас. Никой от класа (25 деца) не може да чете и да пише (камо ли гладко). Пише отделни букви, защото в Алианса пишат ръкописни букви (и по някоя дума, но не текст). Не може да чете, само познава буквите.

# 243
  • В светлината на слънцето
Не мисля, че нечетенето все още и неписането все още са притеснителни. В крайна сметка в първи клас именно над това ще наблягат. Честно казано мен много повече ме притеснява обратната страна - тоест, когато детето вече чете и пише почти перфектно. В първи клас, че и втори ще си загине от скука. Казвам го като човек, който вече е минал по този път. До трети клас все ме слагаха на последния чин да си чета книжки и да не скучая, докато другите учат. Е, скучаех още повече. Crossing Arms Дъщеря ми е на същия хал - чете и пише идеално, при това сложни текстове. И ми е ясно с какво ще се сблъска. Но тя например, сама изяви желание да пише и чете, от мерак стана всичко. Просто всяко дете е индивидуално, място за каквито и да е притеснения няма. Peace
Ох, аз снощи след дълги размисли реших (по-точно съм на път да го реша твърдо) да пропусна едно от близките училища от списъка ни. Нещо все по-разочароващи коментари и мнения се натрупаха като негативи срещу това училище и май няма да го бъде. За 138-о говоря. Но има още малко време, ще се мисли още. newsm78

# 244
И Гого чете и пише - сам и по собствена инициатива. Аз само му отбелязвам ако е обърнал наопаки буквата при писането Simple Smile Научи се да чете сам това лято буквално за няколко дни с много малко помощ от мен, по собствено желание. Обаче не го карам да чете, не чете особено гладко, нито го карам да пише... Изобщо, не държа да изпреварва, точно за да не му е скучно. Сега се оплаква, че в детската учебните занимания били лесни и скучни. Наскоро се научи да смята двуцифрени числа с едно наум, писмено разбира се. Всъщност, научи го един батко, докато скучаеха двамата на един бебешки рожден ден...   Rolling Eyes

Аз пък като чета тук извадката, явно в тази тема сме все от 1-ния процент, дето могат да четат и пишат преди първи клас  Mr. Green  Grinning Явно извадката ни не е представителна Simple Smile

# 245
Лилито не може да чете и пише все още. Познава всички букви, може да ги пише.
Текст може да пише само, ако някой и диктува буква по буква  Mr. Green
Сама се справя с кратките думички.
Прави ми впечатление, че от около месец се опитва да чете. Помагам и когато ме пита, но не я насилвам.
Вчера, когато се прибирахме прочете закачен надпис на входа, но изписан със сравнително големи и печатни букви.
Борави спокойно с цифрите. Смята, сама си пише задачки и си ги решава Laughing
Когато си събере стотинки си ги смята, но пък за сметка на това хич не и е ясно що е то стотинка и що е то лев  hahaha

Иначе пък е много сладка, като седне да учи малката и да и показва как да пише и смята. Все едно е квалифициран преподавател  Joy

# 246
  • София
Ние сме от все още нечетящите.  Чете три-, четирибуквени думи най-много. С цифрите обаче се справя. Само плюс засега. Новата ни мания е, че иска да познава часовника. Дадох му един стар, и само върти стрелките. Научи кръглите часове, половинките, и сега учим минутите.

# 247
Г-жо Мафани, твоето дете не караше ли ПГ в детската? Как е възможно да са само 25 деца?

Днес бяхме на Панаира на книгата.
Купихме на децата по 2 книжки от името на Дядо Коледа. Абсолютно съм възхитена от отношението на щанда на "Дамян Яков", свършихме чудесна работа и се радвам, че точно при тях си оставихме парите. За "Фют" мога да кажа точно обратното. За съжаление тази година ме впечатлиха с обратен знак. Намалени са им само книгите върху щанда, другите са на редовни цени. Друг такъв изложител не видях. За количество отказаха да направят отстъпка. Да работят както са си решили.

# 248
Г-жо Мафани, твоето дете не караше ли ПГ в детската? Как е възможно да са само 25 деца?

Да, в ДГ е. Нямат група с повече от 25 деца.
Всъщност са 24 децата. В първа група бяха 18.
Все пак наборът е 2004-ти.

Аз пък от издателство "Фют" направих добри покупки за коледни подаръци- големи отстъпки, бърза доставка.

# 249
  • В светлината на слънцето
SZA, и Теди обръща някои букви. Особено, когато бърза да напише нещо. Винаги съм се чудела защо.  Thinking
Оооо, книжки за Дядо Коледа и ние накупихме. По две на дете. Но от изд. "Хермес".  Peace Аз "Фют" отдавна съм ги отрекла.  Naughty Откакто в едно издание за "Червената шапчица" за съвсем малки деца вълкът се появяваше при бабата, преоблечен като рекламен агент и я изкушаваше с почивка на някакъв остров. Да не говорим, че повечето техни книжки са с изопачена история, която няма нищо общо с оригинала.  Twisted Evil

# 250
Да не говорим, че повечето техни книжки са с изопачена история, която няма нищо общо с оригинала.  Twisted Evil

Наистина? Изопачават романите на даден автор?

# 251
lulumba, какво реши, в кое училище мислиш да запишеш Теди? Ако е Бастилията, предупреждавам от сега, че ще ти досаждам, нали може?! Hug Hug Hug Praynig Praynig Praynig

# 252
Да не говорим, че повечето техни книжки са с изопачена история, която няма нищо общо с оригинала.  Twisted Evil

Наистина? Изопачават романите на даден автор?

Да, аз съм купувала варианта с вълкът - рекламен агент на паста за зъби "Колгейт"  hahaha

# 253
  • София
Книгите ни са основно от Фют.И приказките,и другите книжки са с много добро качество,много добре написани,според мен.Фенове сме им. Peace

# 254
  • София
И моето дете чете, табели чете от почти 6 месеца. Но от две седмици започна да чете и текстове и да ги свързва по смисъл. Много е вълнуващо, все едно има още едно око. Държа моливите в една чаща, на която пише "Чашата на Таня" и тя вчера го прочете и започна едно разпитване "Мамо защо пише, че чашата е твоя, нали чашата е за всички"...
За писането - пише като от време на време и помагам. А в градината е една от най-добрите по звуков анализ, да каже думата  буква по буква. Заслугата в голяма степен е на дядо й, който беше решил да я научи да чете, защото това и отваря врати към света.
Но не е толкова добра по математика, и трудно пише буквите еднакви, все трябва да я подсещам. Също има проблеми с разказването и сега много тренираме в тази насока. Аз все си мисля, че в училище нищо не научават, там е нещо като да ти създаде интерес, и трябва работа в къщи.

И аз днес бях на Панаира на книгата, купих една чанта с книги с книги. Напоследък гледам авторите, на щанда на Фют видях книги от една майка, която познавам от форума и с удоволствие ще изчетем нейната книга. Купувах от Фют, Златното пате и Анубис /комплектите им Приятели/. Имаме си и първата книга на Зайчето Феликс и ще пътешестваме в страните с него.

А сега шием костюм на Мечо Пух, защото коледното им тържество ще бъде представление и ни казаха, че е добре всеки да ушие костюм на детето, така ще видят и как се правят костюмите.  Simple Smile

За училището, аз все повече си мисля, че ще бъдем в най-близкото до нас, поне да не пътуваме. А и от общината ми казаха, че в нашият район ми препоръчват най-близкото ни. Но има още малко време.

Е това е стана нещо като отчет Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт