Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 33 108
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • sofia
Знаете ли, дали съществува още практиката да се избира класния за 1 кл?
Питам за училищата в района на Плиска и Гео Милев.

# 436
  • София
Здравейте, и аз се записвам при вас и отивам да ви чета. Чух, че вече записват...а ми се струва много рано... newsm78

# 437
В Младост още никъде.

# 438
  • В светлината на слънцето
Знаете ли, дали съществува още практиката да се избира класния за 1 кл?
Питам за училищата в района на Плиска и Гео Милев.

Да, можеш да посочиш в заявлението предпочитанията си към конкретен учител.  Peace Само не ми е ясно какво се случва, ако 80% от децата посочат един и същи учител. Mr. Green Ходи ли в 138-о? Ако не си, побързай, че вече записват. Аз не посочих име на учител, защото нямам и идея кои учители вземат. Жената от канцеларията обаче каза, че това може да се допълни по-късно.

# 439
Искам да попитам в тази тема, че е по-междуградска и ще се опитам да се формулирам разбираемо.....Всички знаем какъв зор е с местата в детските градини в големите градове (и не само). Още през 2007-ма 2008-ма, когато при нас във Варна се вдигаха бунтове за липсващите места в ДГ се замислих, че в един прекрасен момент тези много деца ще трябва да тръгнат на училище.....и ако ДГ не е задължителна, то училището е! Е, вярно, че са закрити много ДГ, а не училища, но все пак....

Имате ли впечатления, особено София, има ли проблем с местата, т.е. има ли деца, които не успяват да се запишат в желаното близко или просто удобно училище, а се е наложило да търсят втори вариант? Дали правят по-големи паралелки, за да съберат децата и т.н.
Не знам защо все си мисля, че децата последните години са повече от чиновете в клас Wink
Както преди 6-7 години бяха малко и съм чувала директори на разни елитни гимназии да се оплакват по тв, че приемат всички наред, само да са кандидатствали.....

# 440
Тането, определено училищата са съвсем достатъчно Simple Smile Но, за съжаление, това не гарантира място в желаното училище, тъй като обикновено се струпват кандидатури за по-добрите училища, а околните, макар и пълни с места, някой път не успяват да съберат за броя паралелки...

В нашия квартал на една и съща площ има 4 детски градини и 3 училища. Градините приемат по средно две групи от по 25 деца на година, училищата - средно по 4 класа от по 28 деца. Сметката е проста. Обаче, в едно от трите училища напливът за 100-тината места за първи клас е 300 деца, а в съседното закриват паралелки заради липса на деца. Така че статистиката за местата не ни помага много в случая - ако искаш детето ти да е в прилично училище, приемът може да се сравни с този в детските градини по шансове за прием, само дето за училищата критериите са доста по-разтегливо понятие, а в градините има известна прозрачност с онлайн системата.

Това е мое мнение от наблюденията ми в нашата околия, нека и други майки кажат как е при тях.

# 441
ВСъщност училищата като брой сгради са достатъчни, но за разлика от ДГ където критериите са предимно близост до дома и/или офиса, тук нещата не са така. Още от първи клас се търси училище с добро име, а не просто най-близкото квартално.
За това в едното при нас има 6 паралелки първи клас, а в другото едва две и то събрани на санитарния минимум. А ги дели буквално само една улица.

Така че, недостиг на места има за добрите училища и ще продължава да има и още по-голям, предвид това че, наборите от година на година се увеличават като брой, а масите прииждат към големите градове.

# 442
  • София
За това в едното при нас има 6 паралелки първи клас, а в другото едва две и то събрани на санитарния минимум. А ги дели буквално само една улица.
Това все едно за "нашата околия" си го писала...даже тази година по мое мнение общината се опитва да спаси загиващото училище като разреши по-малко паралелки в другото, предпочитаното, а в ДГ-тата в квартала облъчват децата ежеседмично "да заповядат" в прекрасното западнало школо...
От една страна, за да се върне славата и престижа на западналото училище трябва да има деца, и то - как да се изразя - "качествени", но от друга страна никой не би рискувал грамотността на детето си в тези най-важни класове, за да спасява славата на училището...порочен кръг...не знам какво е решението...директорката не може да не приема наред, включая малцинствени групи масово, защото ще ги закрият, но пък с такъв контингент как ще влезнат в "елита" не е ясно...

# 443
  • Sofia
Да ви попитам така между другото, някой да е чувал или да има някакви впечатления от 14-то СОУ? То всъщност е точно до нас, виждам го през прозореца, но до момента съм го отписала, тъй като никакви отзиви не намерих.
Учила съм и аз в него 1 година, майка ми, баба ми и те, но времената така са се променили, че не мога да разчитам да се е запазило качеството.

# 444
  • София
Здравейте мами на бъдещи първокласници! Четох в темата,но никъде не видях желаещи за 121 СОУ в кв. “Гоце Делчев“.  Аз самата съм учила там до 7-ми клас,ама беше доста отдавна Blush Толкова ли са се променили нещата,та няма желаещи за това училище? Във форума има толкова противоречиви мнения,че е трудно човек да си направи заключения! Моля за вашето мнение!

# 445
Вие вече се записвате.  Grinning Искат ли някакви документи при подаване на заявлението?

А, ей тук открих няколко статии за първокласниците. Не знам дали е пускано в темата вече.
http://www.drebcho.bg/stories//?ageH=1

# 446
  • Germany
Аз търся отзиви за 39то и 128мо в Младост2. Моля, който има информация да сподели. Интересуват ме и занималните в района. Не ми се иска да разчитам на занималнята в училище, а без занималня няма как да минем.
Иначе, определено ще искам среща с учителките, които поемат първокласници и искрено се надявам да си харесам някоя.

# 447
  • В светлината на слънцето
Вие вече се записвате.  Grinning Искат ли някакви документи при подаване на заявлението?

Единствено копие от акта за раждане. И на място се попълва заявление.

# 448
Здравейте и от мен. Ние сме се насочили към 133-то училище /руското/ и евентуално към 38-мо. Ако някой има скорошни отзиви за 133 моля да сподели.

# 449
  • София
Здравейте Simple Smile
Включвам се в темата и отивам да чета.
Виждам познати " лица"  Hug

Общи условия

Активация на акаунт