Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 182
  • 886
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Виждам, че много майки задават тук вълнуващите ги въпроси и реших и аз да се възползвам от вашите знания. Случая ми е следния: когато детето ми навърши 1година/по точно като ползвах 410 дни/ се върнах на работа, съпруга ми подаде при неговия работодател декларация по чл.53 за гледане на дете до 2 годишна възраст. До скоро нямахме никакъв проблем , но мен работодателят ми ме информира, че след 1 януари ще прекрати договора ми на основание "няма работа"-могат да те съкратят само с разрешение на инспекцията по труда като майка на дете под 3 г.имат ли това разрешение??? .Въпросът ми е след като аз съм безработна съпругът ми ще продължи ли да получава обезщетение под формата на майчинство или няма право на такава.-ако ти си безработна,бащата няма право да получава 240 те лв Благодаря Ви , ако някой знае нека сподели!

# 166
Здравейте! Аз искам да попитам какво се случва с една жена в майчинство(през 410-те дни), ако работодаделят реши да закрие фирмата си и може ли, ако открие нова такава да бъде назначена там. Изобщо при една такава ситуация какво се случва Rolling Eyes и какви са правата на майките в този случай. Не знам дали въпросът ми е точно за тази тема, дано не съм объркала нещо.

# 167
Здравейте! Аз искам да попитам какво се случва с една жена в майчинство(през 410-те дни), ако работодаделят реши да закрие фирмата си и може ли, ако открие нова такава да бъде назначена там. Изобщо при една такава ситуация какво се случва Rolling Eyes и какви са правата на майките в този случай. Не знам дали въпросът ми е точно за тази тема, дано не съм объркала нещо.
Ако собственика закрие фирмата докато майката е в отпуск ддо 410-я ден ще си получава обезщетението до изтичането му. След това отработва един ден в новата фирма и излиза в отпуск за гладане на дете до 2 год. и си получава майчинството.

# 168
Ако собственика закрие фирмата докато майката е в отпуск ддо 410-я ден ще си получава обезщетението до изтичането му. След това отработва един ден в новата фирма и излиза в отпуск за гладане на дете до 2 год. и си получава майчинството.

Благодарности за отговора! Simple Smile
Само едно уточнение ако може- при закрита фирма кой би трябвало да обработва болничните на майката и  съответно да подава информация и декларации в нои.

# 169

Благодарности за отговора! Simple Smile
Само едно уточнение ако може- при закрита фирма кой би трябвало да обработва болничните на майката и  съответно да подава информация и декларации в нои.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 67 от 2009 г.)  от НИИПОПДОО: Осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя, представят лично или чрез упълномощени от тях лица в съответното ТП на НОИ с заявление по образец съгласно приложение № 11 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.11.doc документите по чл. 3, 4 и 8 на хартиен носител и документ за самоличност.

# 170
Здравейте майчета!Някой запознат ли е  newsm78дали ще ни пуснат майчинството по рано или ще си чакаме парите догодина!

# 171
  • Пловдив
Здравейте майчета!Някой запознат ли е  newsm78дали ще ни пуснат майчинството по рано или ще си чакаме парите догодина!

обезщетението за бременност и раждане за декември няма да го пуснат през декември
остава си до 5 януари

детските пуснаха по-рано

# 172
Ако имаме късмет може да го пуснат с последната ведомост за декември Grinning

# 173
  • Пловдив
Вива,дано
миналата година обаче ги пуснаха януари и затова си мисля,че и тази ще е така

# 174
Благодаря за отговорите момичета,то е ясно че надеждата умира последна!Има и добра страна-всички ще са се охарчили,а ние ще имаме парички! Joy

# 175
искам да попитам относно болничните за една година в размер на 180 дни

аз съм с термин 13 март 2011г. На 27 януари 2011г. трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждане

За 2010г. имам 159 дни болничен, като 10 дни от тях ми е преди да забременея , а останалите са ми по време на бременност, непрекъснати и последният ми е до 30 декември 2010, да се яви на работа на 31 декември

Въпроса ми е като отида на 3 януари 2011г /първият работен ден/ за болничен и ми дадат евентуално за дните до 27 януари, /когато  вече трябва да ми дадат 45 дневен болничен преди раждане/ Тези дни ще се прибавят ли към въпросните 159 или ще започнат да се броят за отделна година

И другият ми въпрос е понеже на последният ми болничен пише до 30 декември 2010, да се яви на работа на 31 декември, като отида на 3 януари  трябва ли да искам следващият ми болничен да започва от 31 декември /при положение, че 31,12 , 01,01 , 02,01 са почивни дни/  или по добре да си започне от датата, на която отида 3,01,2011г

Дано не съм писала много объркано Blush

# 176
искам да попитам относно болничните за една година в размер на 180 дни

аз съм с термин 13 март 2011г. На 27 януари 2011г. трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждане

За 2010г. имам 159 дни болничен, като 10 дни от тях ми е преди да забременея , а останалите са ми по време на бременност, непрекъснати и последният ми е до 30 декември 2010, да се яви на работа на 31 декември

Въпроса ми е като отида на 3 януари 2011г /първият работен ден/ за болничен и ми дадат евентуално за дните до 27 януари, /когато  вече трябва да ми дадат 45 дневен болничен преди раждане/ Тези дни ще се прибавят ли към въпросните 159 или ще започнат да се броят за отделна година ще се прибавят, но към дните на непрекъснати болнични, т.е. към 149 дни. Няма да се включат 10 дни от преди това.

И другият ми въпрос е понеже на последният ми болничен пише до 30 декември 2010, да се яви на работа на 31 декември, като отида на 3 януари  трябва ли да искам следващият ми болничен да започва от 31 декември да, болничния ще е продължение от 31.12.2010 нищо, че са почивни дни./при положение, че 31,12 , 01,01 , 02,01 са почивни дни/  или по добре да си започне от датата, на която отида 3,01,2011г

Дано не съм писала много объркано Blush

# 177
zdraveite,momi4eta.imam edno pitane.razbrah 4e ima promeni v zakona za mai4instvoto.predi sedmica mi se pokazaha 2-te 4erti4ki i bqh mn 6tastliva,no imam 1 problem.rabotq v 1 sladkarnica ot 1g i 3m,no me osigyrqvat na 4 h na zaplata 160 lv.do kolkoto razbrah 6te poly4avam mai4instvo 240 lv.no az iskam da poly4avam pove4e,ako ima vazmojnost.ta pitaneto mi e-kakvo da napravq,4e da vzemam malko pove4e?moga li sas zadna data da si dovnasa pari?izob6to ima li smisal da pla6tam dopalnitelno.predvaritelno nlagodarq

# 178
  • Пловдив
zdraveite,momi4eta.imam edno pitane.razbrah 4e ima promeni v zakona za mai4instvoto.predi sedmica mi se pokazaha 2-te 4erti4ki i bqh mn 6tastliva,no imam 1 problem.rabotq v 1 sladkarnica ot 1g i 3m,no me osigyrqvat na 4 h na zaplata 160 lv.do kolkoto razbrah 6te poly4avam mai4instvo 240 lv.no az iskam da poly4avam pove4e,ako ima vazmojnost.ta pitaneto mi e-kakvo da napravq,4e da vzemam malko pove4e?moga li sas zadna data da si dovnasa pari?izob6to ima li smisal da pla6tam dopalnitelno.predvaritelno nlagodarq

със задна дата трудна работа
може сега да си увеличиш осигуровките-на настоящата работа или на втори трудов договор
но няма да има смисъл-базата от 2011 е 18 м и по-високото осигуряване от забременяването почти губи смисъл

# 179
mnogo blagodarq za barziq otgovor.pone ne sam zapo4nala da nasqm pari dopalnitelno.otnovo blagodarq.lek den

Общи условия

Активация на акаунт