Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 211
  • 886
  •   1
Отговори
# 180
искам да попитам относно болничните за една година в размер на 180 дни
аз съм с термин 13 март 2011г. На 27 януари 2011г. трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждане

За 2010г. имам 159 дни болничен, като 10 дни от тях ми е преди да забременея , а останалите са ми по време на бременност, непрекъснати и последният ми е до 30 декември 2010, да се яви на работа на 31 декември

Въпроса ми е като отида на 3 януари 2011г /първият работен ден/ за болничен и ми дадат евентуално за дните до 27 януари, /когато  вече трябва да ми дадат 45 дневен болничен преди раждане/ Тези дни ще се прибавят ли към въпросните 159 или ще започнат да се броят за отделна година ще се прибавят, но към дните на непрекъснати болнични, т.е. към 149 дни. Няма да се включат 10 дни от преди това.

И другият ми въпрос е понеже на последният ми болничен пише до 30 декември 2010, да се яви на работа на 31 декември, като отида на 3 януари  трябва ли да искам следващият ми болничен да започва от 31 декември да, болничния ще е продължение от 31.12.2010 нищо, че са почивни дни./при положение, че 31,12 , 01,01 , 02,01 са почивни дни/  или по добре да си започне от датата, на която отида 3,01,2011г

тези 180 дни болничен не се ли отнасят за въпросната година? и ако е така защо при бременност да не смятам 10-те дни дни болничен, които са ми отново за 2010 година, само че съм ползвала месец преди да забременея?

И не е ли по добре да не взимам продължение на последния болничен, а направо на 3 януари да ми издадат нов

Всъщност целта ми е да не минавам 180 дни болничен, но не съм наясно, те за цялата бременност ли са или за дадена година?

# 181
тези 180 дни болничен не се ли отнасят за въпросната година? и ако е така защо при бременност да не смятам 10-те дни дни болничен, които са ми отново за 2010 година, само че съм ползвала месец преди да забременея? 10-те дни не се включват. Гледат се 180 дни без прекъсване или до 12мес. с прекъсване в годината на боледуване и две предходни години.

И не е ли по добре да не взимам продължение на последния болничен, а направо на 3 януари да ми издадат нов почивните дни и отпуска не прекъсват временната неработоспособност. Ако болничния е първичен от 03.01.2011г. ще има 3 дни от работодател и нова база. има вероятност да го върнат от НОИ да се уточни дали е първичен или продължение.

Всъщност целта ми е да не минавам 180 дни болничен, но не съм наясно, те за цялата бременност ли са или за дадена година?по-горе отговорих

# 182
  • София
Получих първите парички за 45те дни майчинство. Обаче и те се водят "първичен болничен" и НОИ не изплаща първите 3 дни! #Cussing out
Тази сутрин съобщиха по новините колко парички са спестили НОИ така. Да им приседнат!
Така че всъщност са 42 дни.

Благодаря на Елфита и Вива, правилно съм изчислила среднодневното с ваша помощ! Hug

# 183
  • Пловдив
Получих първите парички за 45те дни майчинство. Обаче и те се водят "първичен болничен" и НОИ не изплаща първите 3 дни! #Cussing out

не,не е така
45 дневният е единствения първичен,за който работодателят не плаща нищо

# 184
  • София

не,не е така
45 дневният е единствения първичен,за който работодателят не плаща нищо

А, да така е. Объркала съм се с предния болничен.

# 185
  • Пловдив
тъкмо си помислих,че пак си извадила късмет да те объркат  Mr. Green

# 186
  • Пловдив
Izvinqvaite za latinicata, no sam na rabota i tuk nqma fonetika. Vapros4eto mi e  - vklu4en li e denqt na navar6vane na 2 god. na deteto v 2-te godini mai4instvo ili trqbva da si pusna otpuska za nego? Nikoi ot s4etovodstvoto ne e naqsno? Blagodarq predvaritelno!

# 187
Izvinqvaite za latinicata, no sam na rabota i tuk nqma fonetika. Vapros4eto mi e  - vklu4en li e denqt na navar6vane na 2 god. na deteto v 2-te godini mai4instvo ili trqbva da si pusna otpuska za nego? Nikoi ot s4etovodstvoto ne e naqsno? Blagodarq predvaritelno!
Включен е :"от 410 ден до навършване на 2 години включително"

# 188
  • Пловдив

да,рождения ден е включен
трябва да си на работа от следващия ден

# 189
здр. колко време трябва да работя за да ми се актуализира заплатата трябва да се върна на работа на 24.02.2011год.(на 23.02.2011г.детето навършва 2г./тогова бях на 243лв а сега до колкото разбрах е 320 минималния осигурителин праг или пак всичко зависи от работодателя и може ли да ме съкрати без да си изпозвам отпуската т.е.веднага като се върна на работа защото като гледам състава на фирмата доста е намалял

# 190
  • Пловдив
здр. колко време трябва да работя за да ми се актуализира заплатата трябва да се върна на работа на 24.02.2011год.(на 23.02.2011г.детето навършва 2г./тогова бях на 243лв а сега до колкото разбрах е 320 минималния осигурителин праг-щом се е вдигнал прага би трябвало веднага като се върнеш на работа да увеличат заплатата.за да си вземеш отпуската на актуализираната заплата,трябва да отработиш 10 дни в един месез и следващия месец да си вземеш отпуската или пак всичко зависи от работодателя и може ли да ме съкрати без да си изпозвам отпуската т.е.веднага като се върна на работа защото като гледам състава на фирмата доста е намалял-може да те съкрати без да си ползваш отпуската,но само с разрешение на инспекцията по труда.неизползваната отпуска ще ти я плати

# 191
много ви благодаря за бързият отговор весели празници

# 192
Здравейте, ıмам въпрос относно май4ıнството
За6о  всеки месец ми жнасят разли4на сума първо бе6е към 1100лв така внасяха към 3 месеца после внесоха 1040 лв а последнıте два мес съответно 918 и 960лв .
предı да забременея съм осигурявана на 410 лв след това на 2000лв по4ти 7 мес а след това бях болни4ни до раждането!

извите за правописа но фонетıката не6о се обърка

# 193
  • Пловдив
сумата зависи от работни дни в месеца

# 194
Много благодаря за бързия отговор но разликата от 100 лв не е ли доста голяма

Общи условия

Активация на акаунт