Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 483
  • 886
  •   1
Отговори
# 300
Елфита, мила, винаги си ми помагала ...   bouquet Боря се с отдела ЧР и с НОИ като свиня с тиква по два казуса:
1. Имам ли право да получавам 50% майчинство до навършване на 2 години на детето, при положение, че е записано на държавна ясла? Въпросът е принципен, а не в парите ... понеже тия гадовееее ...  censored Става въпрос за казус от миналата година - щерката подмина втората годинка декември месец.
2. Една колежка сега трябва да ражда и никой (!!!!!!) не знае в болничния каква длъжност трябва да се пише ...  Shocked понеже нейната по длъжностна характеристика била една, а по нац. класификатор - друга ...

Дали ще имаш възможност да помогнеш? Simple Smile   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 301
  • Пловдив
Мишолина Simple Smile ,милата,голяма борба пада.Аз разбирам за 120 те лв работодателят се запъва от невежество,но НОИ се излагат.Да,имаш право на 120 те лв.Мисля,че може и със задна дата да си ги търсиш-дерзай

за длъжността да пишат както подават данните в НОИ

# 302
Мишолина Simple Smile ,милата,голяма борба пада.Аз разбирам за 120 те лв работодателят се запъва от невежество,но НОИ се излагат.Да,имаш право на 120 те лв.Мисля,че може и със задна дата да си ги търсиш-дерзай

за длъжността да пишат както подават данните в НОИ

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Много ти благодаря! Simple Smile

Аз за тия 120 лв. нямаше да се запъна, но ме вбесиха, понеже ми твърдят, че не съм здравно осигурена някакви месеци 2007 и 2008 г., а аз си имам всички документи, че осигуровки са внасяни. Такъв скандал съм им вдигналааааа ... малеееее Simple Smile Благодаря още веднъж! Simple Smile

# 303
Здравейте  Hug
Търся отговор на въпрос или поне насока,към кой да се обърна,за да получа такъв.
Нашата счетоводителка,не ми помогна,а а не ми се обикаля из НОИ с две малки деца  Twisted Evil
Синът ми на 02.12 навърши годинка.До тога всеки месец съм получавала,една и съща сума като обезщетение-болничен(не съм много наясно) Сега съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.Доколкото знам,то е в размер на минималната работна заплата.Поне с първото ми дете получавах толкова.На постоянен трудов договор съм,подала съм молба за майчинство.При счетоводителката проблем няма.Тя каза,че в случай на неизряден документ,НОИ ги връща и не знае защо се е получило така.Детето ми не ходи на ясла.
Януари получих сума в размер на 130лв. Реших,че може би има нещо което се преизчислява,и за това се е получава така.
Но днес си взех майчинството и то се оказа 98лв  Confused
Защо се получава така и към кого да се обърна за отстраняване на проблема.
За мен сумата си е сериозна,а и не ми се иска да оставям нещата просто така.
Благодаря предварително на отзовалите се  Hug

# 304
Здравейте  Hug
Търся отговор на въпрос или поне насока,към кой да се обърна,за да получа такъв.
Нашата счетоводителка,не ми помогна,а а не ми се обикаля из НОИ с две малки деца  Twisted Evil
Синът ми на 02.12 навърши годинка.До тога всеки месец съм получавала,една и съща сума като обезщетение-болничен(не съм много наясно) Сега съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.Доколкото знам,то е в размер на минималната работна заплата.Поне с първото ми дете получавах толкова.На постоянен трудов договор съм,подала съм молба за майчинство.При счетоводителката проблем няма.Тя каза,че в случай на неизряден документ,НОИ ги връща и не знае защо се е получило така.Детето ми не ходи на ясла.
Януари получих сума в размер на 130лв. Реших,че може би има нещо което се преизчислява,и за това се е получава така.
Но днес си взех майчинството и то се оказа 98лв  Confused
Защо се получава така и към кого да се обърна за отстраняване на проблема.
За мен сумата си е сериозна,а и не ми се иска да оставям нещата просто така.
Благодаря предварително на отзовалите се  Hug

С ПИК /ако имате такъв/ на страницата на НОИ проверете плащанията за какъв период са. Другия вариант е един имейл до НОИ, за да направят те справка и да обяснят ако има проблем.

# 305

С ПИК /ако имате такъв/ на страницата на НОИ проверете плащанията за какъв период са. Другия вариант е един имейл до НОИ, за да направят те справка и да обяснят ако има проблем.

Благодаря за бързият отговор   bouquet
На кой имейл на НОИ да пиша .Извинявам се за невежеството  Embarassed

Редактирам се,сега чичко гугъл ми каза как мога да се сдобия ПИК.

Според вас,какви са вариантите за да получавам към настоящият момент такива суми  Hug

# 306
Galka77, зивиси кога изтичат 410 дни. Броят се от началото на болничния за 45 дни. В страницата на НОИ www.noi.bg са посочени  имейлите за различните градове. Зависи работодателя към кой град е.

# 307
Galka77, зивиси кога изтичат 410 дни. Броят се от началото на болничния за 45 дни. В страницата на НОИ www.noi.bg са посочени  имейлите за различните градове. Зависи работодателя към кой град е.

Много ти благодаря,много ценна помощ   bouquet

# 308
И аз да питам нещичко,значи по това което изчетох детето като тръгне на ясла може да взимаш 120 лв от майчинството ,но не разбрах кой трябва да уведомява за това и къде аз или счетоводителката ми.Детето ми тръгва на ясла на 21 и не знаем какво да правим ,счетоводителката ми и тя не знае  Embarassed.Та това е моето питане благодаря ви предварително и се извинявавам ако се повтарям  Simple Smile

# 309
  • Пловдив
попълваш прил 12 и прил 4,даваш ги на счети
до 3 дни тя носи прил 12 в НОИ
прил4-следващия месец го носи

# 310
Здравейте,аз съм в една голяма чуденка и не знам какво да правя...
Искам да напускам работа отдавна,но сега като разбрах че съм бременна съвсем се реших,че иска да напусна,защото с шефа ми не сме никак в добри отношения,той постоянно се заяжда,напрежението е ужасно и не се издържа...Ако напусна работа сега,има къде да се осигурявам допълнително при това веднага...Но не знам,нали сега гледат осигуровките 18 месеца назад,дали може да стане така,както ми се иска...Т.е да напусна,но да продължа да се осигурявам на друго място...Ще се броят ли осигуровките от предишната работа или не?

# 311
  • София
Трябва да се върна на работа на 1.03.2011г. (тогава ми изтича отпуска за отглеждане на дете до 2г). Детето ми е на ясла от 1.02.2011г. и съм подала декларация в НОИ за спиране на майчинството.
Днес счетоводителката ми каза, че от 1.02. се водя платена отпуска т.е. щом детето ми е на ясла аз трябва да се върна на работа задължително. Така ли е наистина? Не мога ли да ползвам остатъка от майчинството до 1.03. и после да изляза отпуска?
Благодаря!

# 312
  • Пловдив
Така ли е наистина? да,така е и не си подала дек за спиране на майчинството а за 50 процента Не мога ли да ползвам остатъка от майчинството до 1.03. и после да изляза отпуска?-можеш,но отпиши детето от яслата и не е трябвало да го пускаш изобщо щом искаш да си в майчинство.ако искаш да е на ясла ти трябва да си на работа,отпуск,болничен
Благодаря!

# 313
  • София
Благодаря ти, Elfita!

# 314
Здравейте,
Надявам се да пиша на правилното място във форума.....
Имам един въпрос, надявам се да ми помогнете....
Терминът ми е на 07.04.2011г., от 21.02. вече излизам в 45-дневен болничен преди термин, и върнато назад с 18 месеца при изчисляването на майчинските ми се падат два месеца, по-точно първите два месеца/08.и 09.2009г/, през които работодателят ми ме е водил в неплатен отпуск/а аз не съм била в такъв/ и осигурителният ми доход е бил значително по-нисък през тези два месеца. Та въпросът ми е, възможно ли е да си доплатя лично за тези месеци, за да си вдигна осигурителния доход, или ако не до каква степен би ми повлияло върху изчисляването на общата сума на майчинството?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт