Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 608
  • 886
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив

Аз все още не съм решила дали да се връщам на работа но го обмислям.Принципно при стария си работодател.
А има ли някаква разлика ако започва човек на ново място?

ако си при друг рабоодател,ще взимаш 240 лв +заплатата от втория ти раб
т.е не си нарушаваш майчинството

гражданския също ти е вариант и майчинството ще ти е пак 240 лв

# 376

Аз все още не съм решила дали да се връщам на работа но го обмислям.Принципно при стария си работодател.
А има ли някаква разлика ако започва човек на ново място?

ако си при друг рабоодател,ще взимаш 240 лв +заплатата от втория ти раб
т.е не си нарушаваш майчинството

гражданския също ти е вариант и майчинството ще ти е пак 240 лв
А ако започвам при друг работодател попълвам ли някакви декларации пак или не е нужно?

# 377
  • Пловдив

А ако започвам при друг работодател попълвам ли някакви декларации пак или не е нужно?

не,нищо не попълваш

# 378
Здравейте майчета,я кажете ако направят минималната заплата 270лв това значи ли че и на нас майчинството за втората година ще е толкова? newsm78

# 379
Здравейте искам да попитам, защото вече се омотах, болничният ми за 45-дена ми го издадоха на 12.02.2010, родих на 19.03.2010 - 410 ден изтича на  28.03.2011 включително, по стечение на обстоятелствата ... Simple Smile отново забременях и ми се застъпват т.нар. майчинства. Новият ми болничен за 45 дни преди термина ми го издадоха от 18.02.2011. Въпросът ми е за периодът 18.02.2011 до 28.03.2011 някакво обезщетение ще вземам ли за първото дете, отделно четох че ми се полагат 50% от това обезщетение така ли е?Ако може малко да ми го разясните ще съм много благодарна.

# 380
  • Пловдив
Здравейте искам да попитам, защото вече се омотах, болничният ми за 45-дена ми го издадоха на 12.02.2010, родих на 19.03.2010 - 410 ден изтича на  28.03.2011 включително, по стечение на обстоятелствата ... Simple Smile отново забременях и ми се застъпват т.нар. майчинства. Новият ми болничен за 45 дни преди термина ми го издадоха от 18.02.2011. Въпросът ми е за периодът 18.02.2011 до 28.03.2011 някакво обезщетение ще вземам ли за първото дете, отделно четох че ми се полагат 50% от това обезщетение така ли е?Ако може малко да ми го разясните ще съм много благодарна.

НЕ,за този период нищо няма да взимаш
след 28 март ти се полагат 120 лв месечно да 2 г на детето
за целта трябва да попълниш при работодателят прил 4 с дата 28 март

# 381
  • СОФИЯ
Здравейте майчета,я кажете ако направят минималната заплата 270лв това значи ли че и на нас майчинството за втората година ще е толкова? newsm78

Не означава.
КСО
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
ЗБДОО
Чл. 11. Определя се за 2011 г. размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване - 240 лв.

# 382
Благодаря за отговорът!Имам и още едно питане,ако в службата ми, увеличат заплатите на колегите,когато се върна на работа имам ли право на актуализиране на заплатата или всички си зависи от фирмата! Hug

# 383
  • СОФИЯ
Благодаря за отговорът!Имам и още едно питане,ако в службата ми, увеличат заплатите на колегите,когато се върна на работа имам ли право на актуализиране на заплатата или всички си зависи от фирмата! Hug

Закон за защита от дискриминация
Чл. 13. (1) Работодателят осигурява еднакви условия на труд без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

(2) Когато това не би довело до прекомерни затруднения по организацията и осъществяването на производствения процес и в случаите, когато са възможни начини, които компенсират обективно възможните неблагоприятни последици за общия производствен резултат, работодателят осигурява условия на труд, свързани с работното време и почивните дни, съобразени с изискванията на изповядваната от работника или служителя религия или вяра.

(3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се върне на работа поради изтичане на отпуска или поради прекъсване на ползването му, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имало право, ако не беше в отпуск.
Чл. 14. (1) Работодателят осигурява равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Алинея 1 се прилага за всички възнаграждения, плащани пряко или непряко, в брой или в натура, независимо от срока на трудовия договор и продължителността на работното време.

(3) Критериите за оценка на труда при определяне на трудовите възнаграждения и оценката на трудовото изпълнение са еднакви за всички работници и служители и се определят с колективните трудови договори или с вътрешните правила за работната заплата, или с нормативно установените условия и ред за атестиране на служителите в държавната администрация без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) След завръщане от отпуск в случаите по чл. 13, ал. 3, при наличие на индексиране на заплатите на работниците и служителите, трудовото възнаграждение на лицето, ползвало отпуска, се индексира със съответния на останалите работници и служители процент.

има обаче доста случаи, при които не се спазва, най-вече в частния сектор

# 384
С две думи по закон трябва да се актуализира! newsm78 Praynig

# 385
Здравейте,искам да попитам:сега на 25.02.2011 излизам 45-те дни болнични,имам общо 18 месеца трудов стаж,но тъй като днес подписах трудов договор(23.02.2011),дали ще мога да взимам майчинство за 2 години?

# 386
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам:сега на 25.02.2011 излизам 45-те дни болнични,имам общо 18 месеца трудов стаж,но тъй като днес подписах трудов договор(23.02.2011),дали ще мога да взимам майчинство за 2 години?

ДА,РАЗБИРА СЕ

важното е да имаш 12 м стаж и да работиш

# 387
Благодаря много за отговора Hug,а да попитам какви документи ще са ми нужни за след 45-те дни?

# 388
Имам пак въпрос,ако прехвърлиш майчинството си на някой друг,а детето е на ясла,пак ли ще се взема половината от майчинството?

# 389
  • Пловдив
Благодаря много за отговора Hug,а да попитам какви документи ще са ми нужни за след 45-те дни?

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

Имам пак въпрос,ако прехвърлиш майчинството си на някой друг,а детето е на ясла,пак ли ще се взема половината от майчинството?

не може да прехвърлиш майчинството,а детето да е на ясла
ако някой е в майчинството за детето ти,то не може да посещава ясла

същото се отнася и за теб,ако то е на ясла ти трябва да си на работа/отпуск/болничен и ще взимаш 120 лв,да

Общи условия

Активация на акаунт