Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 302
  • 886
  •   1
Отговори
# 450
Elfita да в неплатен отпуск за гледане на дете съм.Молбата ми за неплатен отпуск е от 23.11.2010(тогава синът ми направи 2 г.) до 23.11.2011г. т.е. за една година

# 451
  • Пловдив
Elfita да в неплатен отпуск за гледане на дете съм.Молбата ми за неплатен отпуск е от 23.11.2010(тогава синът ми направи 2 г.) до 23.11.2011г. т.е. за една година

45 дневния за второто ще ти започне по време не неплатения отпуск-това не е проблем за бъдещото ти майчинство,но ще е 2 г по 240 лв
като дойде време подаваш 45 дневния ти болничен,той ще прекъсне неплатения ти отпуск.остатъка от неплатения за първото ти дете ще ползваш след второто ти майчинство

# 452
Elfita много ти благодаря,а добра идея ли е да си взема полагащия ми се платен отпуск или той може да остане и за след тези 2 год. майчинство, не се губи нали?

# 453
  • Пловдив
Elfita много ти благодаря,а добра идея ли е да си взема полагащия ми се платен отпуск или той може да остане и за след тези 2 год. майчинство, не се губи нали?

отпуска за кои години имаш

# 454
Ами незнам точно но за тези 2 години в който бях по майчинство не съм я използвала,(доколкото знам ми се полага отпуск за периода в който съм по майчинство)може да имам и от преди да изляза в майчинство.Но няма да е много.Мисълта ми е няма ли да е по-добре да си взема платения отпуск и след него да изляза в болничен и чак след това 45 дни преди термина,ще се отразили това на майчинството което ще получавам.Много ти благодаря за помоща  Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 20:25 от Siskata :)

# 455
  • Пловдив
.Мисълта ми е няма ли да е по-добре да си взема платения отпуск и след него да изляза в болничен и чак след това 45 дни преди термина,ще се отразили това на майчинството което ще получавам.Много ти благодаря за помоща  Simple Smile

да,по-добре ще е
така ще ти се вдигне и базата за второто обезщетение
отпуската ще ти я изплатят според месеца,в който имаш 10 отработени дни,а не на 240 лв майчинство

# 456
"Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането"
Момичета , по - горното изречение ме засяга пряко , но не мога да разбера какво значи "оставащия период на изплащане"? Значи ли , че няма да вземам 60% от среднодневния осигурителен доход , а ще вземам 50%?

да,ако си лице, наето на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващо възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, 

Ясно , значи това не ме засяга до колкото разбирам. Аз съм съкратена и до сега последната година и половина бях на непълен раб. ден. От обяснението ми става ясно , че ако съм на борсата и през това време ме назначат някъде на половин раб. ден ще вземам 50% от полагащото ми се обезщетение за оставащия период на изплащане, правилно ли разбрах?
И понеже съм била , както казах бая време на половин ден исках да питам за борсата кой стаж гледат - трудовия или осигурителния , защото ако е осигурителния просто ще се гръмна, не ми достига само 1 месец , за да попадна в графата за над 3 години Close.

# 457
Elfita  Благодаря!!!
 bouquet
 Hug

# 458
  • Пловдив

Ясно , значи това не ме засяга до колкото разбирам. Аз съм съкратена и до сега последната година и половина бях на непълен раб. ден. От обяснението ми става ясно , че ако съм на борсата и през това време ме назначат някъде на половин раб. ден ще вземам 50% от полагащото ми се обезщетение за оставащия период на изплащане, правилно ли разбрах? според горния ти цитат,да,но все пак питай в БТ
И понеже съм била , както казах бая време на половин ден исках да питам за борсата кой стаж гледат - трудовия или осигурителния , защото ако е осигурителния просто ще се гръмна, не ми достига само 1 месец , за да попадна в графата за над 3 години Close.-99 процента гледат трудовия стаж,но питай в БТ,за да си сигурна

# 459
1. относно детските - какъв трябва да е доходът на член от семейството за да се получават?

2.интересуваме условията на работа / средата/ , в които работиш и  бременност? коя среда се води вредна и какво ти се полага - като работно време какво да е, право на болнични от кой месец на бременността може да ползваш заради спецификата на работата ти и такива...?

# 460
  • Пловдив
1. относно детските - какъв трябва да е доходът на член от семейството за да се получават?

2.интересуваме условията на работа / средата/ , в които работиш и  бременност? коя среда се води вредна и какво ти се полага - като работно време какво да е, право на болнични от кой месец на бременността може да ползваш заради спецификата на работата ти и такива...?

1-350 лв бруто на човек

2-за вредната среда и раб време на бременната питай в Инспекцията по труда и хвърли един погледн на Кодекса на труда.за болничните-имаш право на 180 календарни дни неперкъснат болничен.като 45 дневния не влиза в тях.грубо от 10 г.с може да си в болничен и ще ти стигнат 180 те дни.

# 461
мерси !

# 462

Ясно , значи това не ме засяга до колкото разбирам. Аз съм съкратена и до сега последната година и половина бях на непълен раб. ден. От обяснението ми става ясно , че ако съм на борсата и през това време ме назначат някъде на половин раб. ден ще вземам 50% от полагащото ми се обезщетение за оставащия период на изплащане, правилно ли разбрах? според горния ти цитат,да,но все пак питай в БТ
И понеже съм била , както казах бая време на половин ден исках да питам за борсата кой стаж гледат - трудовия или осигурителния , защото ако е осигурителния просто ще се гръмна, не ми достига само 1 месец , за да попадна в графата за над 3 години Close.-99 процента гледат трудовия стаж,но питай в БТ,за да си сигурна
Благодаря Hug. Дано гледат трудовия наистина , че така 6 месеца ще вземам пари ако не си намеря работа по - рано де.

# 463
 Здравейте, във втора година майчинство съм.Налага се да започна работа при нов работодател.Въпросът ми е имам ли право да получавам майчинството си до края на втората година,  в пълен размер ли ще бъде или 50%?Също така трябва ли да напусна фирмата от която съм излязла по майчинство?

# 464
  • Пловдив
Здравейте, във втора година майчинство съм.Налага се да започна работа при нов работодател.Въпросът ми е имам ли право да получавам майчинството си до края на втората година,  в пълен размер ли ще бъде или 50%?Също така трябва ли да напусна фирмата от която съм излязла по майчинство?

не,не трябва да напускаш сегашната ти фирма.ще взимаш 240 лв от нея плюс заплатата от втория ти работодател.с него трябва да сключиш договор по чл 111

Общи условия

Активация на акаунт