изчисляване на майчинство - 1

• 82 149
  • 696
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Не разбрах периода на майчинство от 240 лв се смята за 240 лева така ли? Или се смята дохода върху който е изчислено майчинството????

Да, да всъщност ясно е,че е на 240 лв. Мерси!

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 19:50 от AnMary

# 316
Elfita, аз съм писала преди, но сега вече имам конкретни цифри  Grinning И пак ще поискам помощ.

Работя от 4 октомври 2010 (имам общо около 3,5г. стаж в живота). Преди 4.10.2010 имам прекъсване 1 година (не съм работила никъде).
Бременна съм в 5-ти месец, термина ми е на 14.07.2011. 45-дневния трябва да е от 30 май 2011.
В момента съм в болничен от 17.01.2010 и все още. Общо 52 дни имам.
Осигурявам се на 500лв.
Не ме вълнува сега колко ще ми изплащат болничен, а майчинството след като родя.
АГ - то ме съветва въобще повече да не ходя на работа (имам една неуспешна бременност преди това) и затова се колебая. Дали ще има голяма разлика ако си седя до раждането вкъщи.

Благодаря предварително!

# 317
  • Пловдив
addy_1

обикновения боничен ще е 220 лв
от 45 дневния нататък 240 лв

ако не беше ползвала боничен докрая-260

# 318
Благодаря за отговора  Hug

Значи правилно съм разсъждавала. И без това ще имам много малко работни месеци ( в сравнение с исканите 18м.) и то на нисък доход - 500лв.
Така че за 20 лв на месец не си струва  Peace

# 319
Здравейте!
Имам въпрос относно изплащането на болнични след раждането. Случаят ми е следният:
От февруари 2010 до октомври 2010 се осигурявах на минималната работна заплата.
От декември 2010 до март 2011 ще получавам помощи за безработица.
Ако започна да се осигурявам от април 2011, ще имам ли право на платен болничен 45 дни преди раждане и след това, тоест има ли изискване колко време преди излизането в болнични трябва да си бил на трудов договор?
Терминът ми е на 27.07.2011 г.

Благодаря предварително!!!

# 320
Здравейте!
Имам въпрос относно изплащането на болнични след раждането. Случаят ми е следният:
От февруари 2010 до октомври 2010 се осигурявах на минималната работна заплата.
От декември 2010 до март 2011 ще получавам помощи за безработица.
Ако започна да се осигурявам от април 2011, ще имам ли право на платен болничен 45 дни преди раждане и след това, тоест има ли изискване колко време преди излизането в болнични трябва да си бил на трудов договор?
Терминът ми е на 27.07.2011 г.

Благодаря предварително!!!

Трябва да имате поне един отработен ден преди началото на 45-дневния болничен, за да сте осигурено лице.

# 321
Момичета, някъде бях попаднала на пост, че ако си в болничен от преди да приемат новия закон за 18те месеца тоест от преди 1ви Януари се водиш заварено положение и се взимат 12 месеца, а не 18. Някой знае ли дали има нещо такова?

# 322
  • Пловдив
Момичета, някъде бях попаднала на пост, че ако си в болничен от преди да приемат новия закон за 18те месеца тоест от преди 1ви Януари се водиш заварено положение и се взимат 12 месеца, а не 18. Някой знае ли дали има нещо такова?
да,така е ,ако 45 дневния ти е от преди нова година си на старото изчисление 12 м

# 323
За съжаление 45 дневния не ми е, но съм в непрекъснат болничен от преди нова година.

# 324
  • Пловдив
За съжаление 45 дневния не ми е, но съм в непрекъснат болничен от преди нова година.

няма значение,че си в непрекъснат болничен
ще си по новите промени-с 18 м база

# 325
Здравейте, пред мен е следната дилема: с моят работодател сме на лична договорка, ще ми пусне трудов договор от 01.03. и смятах да изляза в болничен до края (45 дневния ми ще е 15 май), според него този болничен ще ми намали майчинството - като казва че той се изчислява месец за месец на базата на предходния. Предлага да си се водя на работа при него, той да ме освободи да си почивам вкъщи, а аз да си поема осигуровките за оставащото време и да не се занимавам с болнични. Имам 12 месеца стаж през живота си а погледнато назад 18 месеца от Март 2010 до Март 2011 - безработна; Ноември 2009 до 16.02.2010(3 мес. и 20дни) съм осигурявана на 850лв и Септември и Октомври 2010 - безроботна. Кой вариант е най-добрия за мен? Пълна каша, надявам се добре да съм обяснила.

# 326
  • Пловдив
Здравейте, пред мен е следната дилема: с моят работодател сме на лична договорка, ще ми пусне трудов договор от 01.03. и смятах да изляза в болничен до края (45 дневния ми ще е 15 май), според него този болничен ще ми намали майчинството - като казва че той се изчислява месец за месец на базата на предходния. Предлага да си се водя на работа при него, той да ме освободи да си почивам вкъщи, а аз да си поема осигуровките за оставащото време и да не се занимавам с болнични. Имам 12 месеца стаж през живота си а погледнато назад 18 месеца от Март 2010 до Март 2011 - безработна; Ноември 2009 до 16.02.2010(3 мес. и 20дни) съм осигурявана на 850лв и Септември и Октомври 2010 - безроботна. Кой вариант е най-добрия за мен? Пълна каша, надявам се добре да съм обяснила.

ами не е така.не се изчислява месеца за месец на база предходния,а базата е 12 м назад преди болничния.при теб ще са с ЛКК и базата ще ти е първоначалната.имаш ли 12 м осиг стаж през целия ти живот

ти си била безработна назад и сега на колкото и да се осигурявяш до април включително,няма да има ефект.май не те влиза в базата.за теб най-изгодно е да те назначата и да излезеш в болничен докрая.ще взимаш 2 г по 240 лв
обаче твоя работодател може да иска да те води на работа.да те води на 240 лв.разберете се с него

# 327
Благодаря ти! Значи правилно съм разбрала и майчинството ми под минималното не може да падне. На мен целта ми е да изляза на минимално, знам че е късно за допълнително самоосигуряване. Смятам, че ми е най-изгодно да съм в болничен, защото така ще ми превеждат някакви пари. А ако остана вкъщи пък се водя на работа нищо няма да вземам, а ще трябва да плащам по 120-130 осигуровки. Докато съм в болничен разбрах, че на него ще му отдържат за първите 3 дни и след това само за здравни по 20тина лв за следващите месеци, така ли е? А нали не трябва да направя месец на работа и чак тогава да изляза в болничен , а може кажи речи след като ми пуснат договор. И погледнато назад при положение, че съм била безработна колко ще ми е болничния?

# 328
  • Пловдив
Благодаря ти! Значи правилно съм разбрала и майчинството ми под минималното не може да падне. На мен целта ми е да изляза на минимално, знам че е късно за допълнително самоосигуряване. Смятам, че ми е най-изгодно да съм в болничен, защото така ще ми превеждат някакви пари. А ако остана вкъщи пък се водя на работа нищо няма да вземам, а ще трябва да плащам по 120-130 осигуровки. Докато съм в болничен разбрах, че на него ще му отдържат за първите 3 дни и след това само за здравни по 20тина лв за следващите месеци, така ли е?да А нали не трябва да направя месец на работа и чак тогава да изляза в болничен , не,не трябва месец.един ден е достатъчен а може кажи речи след като ми пуснат договор. И погледнато назад при положение, че съм била безработна колко ще ми е болничния?-180-190 лв

# 329
Благодаря ти, сега ми се изясниха горе-долу нещата newsm44

Общи условия

Активация на акаунт