Камъни в жлъчката - 1

• 244 495
  • 766
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Благодаря ви, че споделяте.
Така, това което аз разбрах е, че главно трябва да се пазим от мазнините. На мен също един доктор ми каза, че ако не ям мазнини-няма как да се образуват камъни.
Добре, ама то не може без мазнини. Как ще живеем с такова тотално ограничаване? Не от гледна точка на апетит и т.н., а просто организмът се нуждае от мазнини. И то ще е за сметка на нещо друго, тоест на въглехидратите. На мен това ми е основния проблем. Колко и какви мазнини мога да ям.
За зехтина и лимона разбрах. Може би при мен биха били от полза, защото аз нямам камъни, все още. И ако от време на време си правя такива прочиствания с лимон и зехтин, може би те ще избутват сокове и песъчинки, ако има, и ще пречат за образуване на камъни. Поне аз такива изводи си правя.
И още нещо. Озадачи ме това с шоколада. Значи би трябвало да можем да си хапваме черен шоколад с над 70% какао, защото почти няма други мазнини. А какаовото масло нали уж е към полезните мазнини. Аз смятах, че какаото пречи.
Както не разбрах и за кафето. Кофеинът ли пречи или някоя от другите съставки? Тоест, можем ли да пием кафе без кофеин?

# 706
  • Варна
Мен също ме вълнува живота след операцията, защото чета различни неща. Моят доктор ми каза, че след месец и половина мога да ям всичко, но на мен не ми се струва нормално. Смятам поне половин година да спазвам диетата. Иска ми се обаче да правя някакво пречистване, защото все пак се натрупват някакви гадости в черния дроб.
По отношение на спортуването аз започнах вече да използвам по малко велоергометъра (оперираха ме на 6 ноември), но се изморявам бързо.
Мажа белезите с Контрактубекс. Аз имам три малки дупки и едни разрез около 5 см.

# 707
  • София
Здравейте,

От три години съм без жлъчка. След няколко кризи, една от които завърши с едноседмичен престой в болница, и безброй препоръки от лекари да я махна, се реших на операция. За съжаление при мен това реши проблема частично. Оттогава често ми се случва да имам тежест в дясното подребрие. Случва се при консумация на храни, които знам, че са 'тежки' и непрепоръчителни при жлъчната болест (но нали вече нямам жлъчка, която да се дразни newsm78). Случва се обаче понякога и на гладен стомах, без да съм слагала залък в уста часове преди това. Няколко месеца след операцията, претърпях такава криза, каквато преди да махна жлъчката не съм изпитвала. Някой тук спомена, че жлъчната криза е по-болезнена и от раждане. Е, тази специално беше. Имам две раждания (второто без всякакви упойки), но такава болка не бях преживявала преди. Едва дишах от болка, имах чувството, че ребрата са ми стегнати в менгеме, което се затяга и затяга. Добре, че успях да се обадя на мъжа ми и че той работи наблизо. Закара ме в Спешното. Кризата продължи три дни с променлив интензитет. Правих изследвания, разбира се, и тук (Англия) и в България - нищо обезпокоително, всичко изглежда наред, но проблемите и неразположенията продължават. Така че, махането на жлъчката не е панацея. Разбира се процентно, хората с проблеми след това са много малко. Споделям моя опит след операцията не защото искам да разколебая никой, за който операцията може да е идеалното решение, а за повече информация, какво може да се очаква след това. Аз например бях прекрасно информирана и от хирурга и от други източници, че проблеми могат да възникнат. Това не ме спря. Но си мисля, че малко лекари отдават значимото на оплакванията на пациенти без жлъчка и че отдават тези оплаквания на нещо друго, а не на липсата на този орган. Може би повече изследвания са необходими в тази област - какво става след като се махне жлъчката, какъв е ефекта върху други органи и как това да се компенсира. Ще се радвам, ако хора без жлъчка споделят техния опит и какво/дали нещо в здравословното им състояние се е променило след махането й. Може и на лични.

Здравей, не знам дали си видяла поста ми по-рано в темата, но моята история е почти същата. Преди 3 години махнах жлъчката и само 2-3 месеца по-късно направих най-ужасната криза която бях имала до момента. Едни случайни хора ми викнаха линейка защото се бях свила на земята, крещях и през няколко минути губех съзнание. Овладяхме кризата, но месец по-късно направих още една. Лекарите решиха, че има запушен канал, при което ме приспаха и направиха ERCP уж за да проверят има ли нещо, но заедно с това направиха и попилотомия (срязаха мускула, който затваря и отваря жлъчния канал). Това влоши нещата още повече. Направих панкреатит преди 2 години. Последната ми страхотна криза беше януари 2013. Овладяхме я уж за седмица в болница, но от тогава не мога да си стъпя на краката, имам храносмилателни проблеми и поддържам постоянна субфебрилна температура 37.3-37.7. Общо взето така...никой не може да ми каже точно каква е причината за тези кански мъки...нито за сегашното ми неразположение. Обиколила съм всички възможни лекари, направила съм сума ти изследвания. Няма отговор...

# 708
  • София
Това за болката е научно доказано! А и не споря защото всеки има различен критерий за болка! Факт е, че когато имам жлъчна криза аз припадам от болка. Тази болка е несравнима с нищо друго! Поне при мен е така! Понякога се чудя щом на 20 и няколко години имам такива проблеми какво ли ще стане на 50-60?!!  *ashley*  аз се храня по тази диета, дано ти бъде полезна!

Най-силната болка, която съм преживявала определено е панкреатита. Невъобразим ужас просто... След това са тежките жлъчни кризи...

# 709
  • София
А като ви заболи какво правите, за да потушите кризата? Тоест, за да не се стигне до криза?
На мен лекарката ми каза да хапна няколко солети или сухар, но в диетата от предната страница (линкът) пише, че са направо забранени.
Аз почнах сутрин на гладно да пия една лъжица зехтин.
angala, с нетърпение ще чакам да споделиш какво е казал лекаря.

Пия незабавно бусколизин, спазмалгон и но-шпа наведнъж. Предписано ми е от лекар.

Аз съм изчела всички глупости за диети, които пише из интернет. Истината е, че всеки е различен. Да, има някои забранени неща, които важат за всички - високо холестероловите храни например (пържено, шоколад, яйца, обичайните...). Но те не са полезни и за здрав човек в големи количества. За хората с камъни - жлъчкогонните храни, защото могат да избутат камък в канала. Но ти, до колкото разбирам, нямаш камъни. Жлъчката ти се застоява в мехура и затова има по-голям риск от камъни. В такъв случай предполагам, че за теб жлъчкогонните храни не са противопоказни. Или се бъркам?

В крайна сметка обаче просто трябва внимателно да експериментираш с различни храни и да слушаш тялото си. Моят най-голям проблем например са животинските мазнини, газирани напитки и други храни, издуващи стомаха и храни с висока киселинност, защото страдам и от рефлукс. Затова пък познавам хора с проблемна жлъчка, които понасят перфектно някои храни, които аз не мога да консумирам, а им става зле от неща, които на мен не ми пречат. Трябва сама да достигнеш до правилната диета за теб...

# 710
  • София
и пиенето на много течности, най-вече вода и чай.

# 711
  • където мечтите се сбъдват
Имам въпрос към тези,които продължават с кризите.Спазвате ли някакъв хранителен режим или си позволявате прегрешения?Това,което разказвате е страшно направо  Confused Аз имам една леля с извадена жлъчка,която също направи страшни кризи след операцията със загуба на съзнание от болка,обаче знам със сигурност,че тя изобщо не се ограничава,яде например панирани гъби.
Аз,например,когато съм имала кризи,определено е било в резултат на неправилно хранене.

# 712
  • София
Имам въпрос към тези,които продължават с кризите.Спазвате ли някакъв хранителен режим или си позволявате прегрешения?Това,което разказвате е страшно направо  Confused Аз имам една леля с извадена жлъчка,която също направи страшни кризи след операцията със загуба на съзнание от болка,обаче знам със сигурност,че тя изобщо не се ограничава,яде например панирани гъби.
Аз,например,когато съм имала кризи,определено е било в резултат на неправилно хранене.

Аз дори когато имах жлъчка никога не съм свързвала кризите с храна. Винаги се случваха поне 6-7 часа след хранене, реално на гладно...даже по-скоро си мисля, че може глада да е фактор. Никога не са били след някакви конкретни рискови храни. Веднъж е било след салата, друг път след запечен картоф... Въпреки това гледам да не ям нещата, които уж вредят - не ям мазно, пържено, панирано, майонези, яйца, кашкавали, газирано, ограничавам шоколада, почти не консумирам алкохол. Но честно казано не вярвам, че в моя случай има каквото и да е значение. Правя го просто, за да се презастраховам...от ужас.

Лекарите, които ми махнаха жлъчката и правиха последвалите злополучни интервенции признаха, че в случая диетата няма голямо значение (естествено, не говорим за самоубийствена диета от мазни бургери, чипс и кола). Просто здравословен режим, който тъй или иначе е препоръчителен за всеки.

# 713
  • У дома
Faumea, при всички тези стомашни проблеми не приемаш ли някакви ензими и добавки, за да помогнеш на стомаха? Не бях чувала за такива страшни кризи. Съжалявам, че минаваш през толкова много перипетии  Hug

# 714
  • Пловдив
Faumea, искренно ти съчувствам. Направо не знам как се справяш. Психически, говоря. Аз поне направо рухвам психически. Почвам да си чертая един непоносим живот, изпадам в доста крайности, направо се обричам.
Аз нямам камъни. Поне за сега.
В момента почвам да правя втората си по-сериозна криза в живота. Не мога да кажа, че при мен е такава криза като при вас, но определено постоянната силна болка си е гадна и плашеща.
Боли ме освен жлъчката и отзад към бъбрека, май, и нагоре към плешката. И честно казано не знам от какво се провокира. Аз по принцип смятам, че се храня здравословно (на фона на повечето ми познати и приятели). Сега, естествено спрях и нещата, които си позволявах от време на време. Но не знам с какво да се храня занапред. А и моите проблеми са по-скоро на психическа основа. А това не знам дали изобщо може да се лекува.
Купих си Цинарикс и почвам пак почти пълно ограничение.
Странното е, че предната ми криза беше съпроводена с бели изпражнения (извинявам се за образността, но няма как да обясня по друг начин), което значи, че жлъчката изобщо не стига до стомаха и червата. А сега поне там всичко е наред, а започват същите болки на същите места.
Явно ще трябва да ходя на гастроентеролог. Надявам се да си намеря такъв, който да влезе в положение и да ми обясни всичко, което знае, че трябва да се прави в такива случаи.

# 715
  • София
Faumea, при всички тези стомашни проблеми не приемаш ли някакви ензими и добавки, за да помогнеш на стомаха? Не бях чувала за такива страшни кризи. Съжалявам, че минаваш през толкова много перипетии  Hug

Пила съм Цинарикс и Урзофалк още от времето, когато имах жлъчка, пила съм Креон, всевъзможни добавки, билки и илачи... От нищо не съм усетила особено облекчение.

*ashley*, абсолютно стресът играе огромна роля. Аз съм получавала кризи от притеснение.

Иначе сред многобройните гастроентеролози, които съм посетила, бях и при един в Австрия, който излезе с теорията, че имам нещо...което се наричало "дисфункция на сфинктера на Оди"...или нещо подобно. Тоест още от началото (тъй като аз направих камъните на около 16-17) мускулчето, което затваря и отваря канала просто не е слушало мозъка и не се е отваряло и затваряло правилно. Получавал се е застой на жлъчка и така са се образували камъните, а и кризите. Когато е махната жлъчката това с нищо не е подобрило състоянието, а напротив, камъчетата са се образували директно в каналчетата, предизвиквайки още по-лоши кризи. По пътя на логиката би трябвало като се среже сфинктера (което при мен е направено) това да се оправи, но този лекар каза, че на практика, неизвестно защо, в голяма част от случаите няма подобрение. Напротив, така се дава възможност на съдържимо от тънките черва да се връща нагоре по жлъчните пътища и да ги възпалява и инфектира (което би обяснило моята постоянна температура може би). Това обаче беше само неговата теория като ми чу оплакванията и няма как да се докаже дали това е случаят.

Като цяло и по-рано в темата бях писала, че човек трябва много сериозно да се замисли от къде наистина идват проблемите му, преди да предприема необратими мерки.

*ashley*, мога само да те посъветвам да се храниш рационално, да се движиш и да спиш достатъчно и да сведеш стреса и притеснението до минимум. Да се грижиш за себе си и за душевното си здраве и най-вече да не се затормозяваш с притеснения за жлъчката си. Знам колко е ужасна болката, но ти препоръчвам в момента, в който мине кризата, да се постараеш веднага да забравиш за нея... Аз имах един (слава богу - кратък) период, в който дори най-малката болка в стомаха ме хвърляше в ужас, защото си мислех, че ще стане криза... Изобщо няма нищо градивно в такива мисли. Заболява те, пиеш си спазмолитика и забравяш.

Бледите изпражнения са малко смущаващи. Какви са ти стойностите на чернодробните ензими? За лекаря - не ходи при хирурзи. Пробвай проф. Владимиров в ИСУЛ ако си от София и имаш нерви да се добереш до него...

# 716
  • където мечтите се сбъдват
Faumea,благодаря,че даде някаква яснота по твоя случай.Друго си е човек да има точна диагноза.Дано намериш трайно решение на проблемите си  Praynig
А,как става контакта с проф.Владимиров?Аз също проявявам интерес към него.Много ме е страх дали нямам камъни в каналите или ако нямам дали няма да се образуват.Искам да знам дали е хубаво да пия някакви добавки или нещо друго,така че да не се образуват повече камъни.Щото хирурзите,колкото и да съм доволна от тях,само ме срязаха и по живо по здраво.
Ашли,белите изпражнения не са хубаво нещо.Това означава,че нещо е блокирало изтичането на жлъчка в червата,тя се задържа-кожата пожълтява,урината потъмнява.При мен беше така,когато камък запуши жлъчните ми канали и направих панкреатит.Тогава лежах в болница една седмица.

# 717
  • Пловдив
Момичета, благодаря, че споделяте.
Аз оправих изпражненията още през април. След около 40 дневна строга диета и Цинарикс. Сега гледам да не допускам такова състояние.
Още тогава си правих чернодробни изледвания и всичко беше ок.
Личната тогава не ми даде направление за гастроентеролог, като каза, че състоянието ми не е тежко и като се отделя малко от децата и се върна на работа, кризата ще отшуми Simple Smile После ми каза, че при всеки стрес и напрежение ще получавам кризи.

*ashley*, мога само да те посъветвам да се храниш рационално, да се движиш и да спиш достатъчно и да сведеш стреса и притеснението до минимум. Да се грижиш за себе си и за душевното си здраве и най-вече да не се затормозяваш с притеснения за жлъчката си. Знам колко е ужасна болката, но ти препоръчвам в момента, в който мине кризата, да се постараеш веднага да забравиш за нея... Аз имах един (слава богу - кратък) период, в който дори най-малката болка в стомаха ме хвърляше в ужас, защото си мислех, че ще стане криза... Изобщо няма нищо градивно в такива мисли. Заболява те, пиеш си спазмолитика и забравяш.

Този съвет ми се струва страшно разумен и може би наистина ще подейства. Склонна съм да опитам. Само че мислите ми все клонят към жлъчката. И то най-вече, дали мога да направя нещо, за да не стигна до по-лош вариант. Някакси си мисля, че ако оставя нещата просто така, един ден ще се събудя със страшна криза от камъни и с препоръка за операция. Но.....ще се постарая да мисля по-позитивно.
Живея в Пловдив, но пак мога да се опитам да се свържа с този професор. За сега ми препоръчаха един билкар тук. Ще го посетя първо него и ще пия билки. И Цинарикс.

# 718
  • София
Faumea,благодаря,че даде някаква яснота по твоя случай.Друго си е човек да има точна диагноза.Дано намериш трайно решение на проблемите си  Praynig
А,как става контакта с проф.Владимиров?Аз също проявявам интерес към него.

Благодаря ти Simple Smile
Трудно става. Звъниш в ИСУЛ да питаш кой ден е на работа, отиваш сутринта в 7:30 пред кабинета му (ако раздават номерца си взимаш)....и чакаш. Ако те приеме - приеме. Ако не, на следващия ден отиваш пак. Не е лесно, но смятам, че е добър специалист и си струва нервите. На мен не ми помогна особено, защото просто нямаше явно какво да се направи, но все пак съм доволна.

*ashley*, погледни нещата от друг ъгъл, ти всъщност си в изгодна позиция. Хората разбират, че проблемът им идва от жлъчката, чак когато запушат канал. Аз ходих 4 години по спешни отделения и гастроентеролози (между 16 и 20 годишна) докато някой изобщо благоволи да ме погледне на ехограф, за да види какво се случва всъщност... Отиваш с канските болки през нощта в Пирогов и ти разправят, че си със стомашен вирус и те пращат в инфекциозна болница... Ти имаш възможност да подобриш начина си на живот и евентуално да избегнеш или поне да отложиш във времето по-неприятни проблеми.

Направи си хранителен и двигателен режим, яж маслини - по две преди ядене, пий Цинарикс и/или Урзофалк, за разреждане на жлъчния сок, пробвай ако искаш едни капки, Холелит А - те са разработени от една много интересна дама, лекар и химик, преподавател в Медицинска академия. Аз не знаех за тях преди да махна жлъчката и като цяло ме съмнява, че разтварят вече съществуващи камъни, но съм чувала много позитивни отзиви...и най-малкото не вредят.

Пък и в крайна сметка и с камъни се живее, и без жлъчка също. Не е краят на света. Направи каквото зависи от теб, но със спокойствието, че от там нататък каквото стане - стане. И все пак трябва да вярваш, че няма да стане нищо лошо. В страх не може да се живее. Живей здравословно (до колкото е възможно), с удоволствие и спокойствие...и всичко ще е ок. В крайна сметка всичко в тялото е подвластно на съзнанието. Simple Smile

# 719
  • Пловдив
Faumea, толкова си права!
Благодаря  Hug
В хармонията е ключът. Дано всеки я постигне.

Общи условия

Активация на акаунт