Приучване към гърне

• 107 387
  • 2 131
  •   1
Отговори
# 1 425
  • Пловдив
Недопустимо е, но наистина има случаи в които схемата описана от теб не работи.
При нас се случи точно така както си го описала, но не може да смятаме че родителите чиито деца на 3 години все още са с памперс са подходили неправилно или не обръщат внимание на децата си.

Когато започне да пишка седнал - на гърне, след известно време при момчетата идва моментът в който трябва да бъдат поощрявани и обучавани да пишкат прави, отново Simple Smile

# 1 426
  • у дома
Далеч съм от мисълта, че не обръщат внимание, напротив, дори такива родители, според мен, са по-ориентирани към детето. Съобразяват се с него. Но личното ми мнение е, че свалянето на памперса става тогава, когато е готов родителя, а не детето. Под готовност имам пред вид - волско търпение, упоритост, инат, ако щете... И на двете деца свалих памперса от раз - с каката беше по-трудно, с малкия по-лесно. Но в нито един момент не ми е дошло на ум да върна памперса.

# 1 427
  • Варна
И на двете деца свалих памперса от раз - с каката беше по-трудно, с малкия по-лесно. Но в нито един момент не ми е дошло на ум да върна памперса.
А какво точно означава "от раз"? Питам, защото и аз съм на такава вълна с малкия. Иска ми се до края на лятото да сме приключили с памперсите. Rolling Eyes

# 1 428
  • Пловдив
Мария, начинът по който описваш нещата, такива каквито ги виждаш и чувстваш - са пълни с противоречия.
Сега влизаме в някаква полемика, но аз и ти сме страни които много лесно от раз сме свалили памперса в точния момент според двете ни - около 2 години. Все пак при нас не е окончателно премахнат - още ползва по време на сън.
Та в този ред на мисли, в този разговор опонент трябва да ти е родител, търпелив, упорит и инат, чието дете е на повече от 3 години и чието дете все още е с памперс. Но според твоята логика той всъщност е недостатъчно търпелив, упорит и инат.

# 1 429
И на двете деца свалих памперса от раз - с каката беше по-трудно, с малкия по-лесно. Но в нито един момент не ми е дошло на ум да върна памперса.
А какво точно означава "от раз"? Питам, защото и аз съм на такава вълна с малкия. Иска ми се до края на лятото да сме приключили с памперсите. Rolling Eyes

Аз...аз малко късно почнах с памперса......Поради тази причина -

свалянето на памперса става тогава, когато е готов родителя, а не детето. Под готовност имам пред вид - волско търпение, упоритост, инат, ако щете...

Мда......липсва ми търпението и нервите.......Та....хич не знам дали бебето е било готово или не....То може и да е било готово - но аз не бях.....Докато един ден нещо ми бе накипяло(не от детето, а принципно) и си го изкарах на памперса.......

Свалих памперса преди малко повече от 1 месец.....От раз! Преди това се запасих с гащи, протектор и си казах,че сега е времето - лятото. Просто ако не започна ДНЕС няма да започна никога...Все ще отлагам по ред причини.........

Да не се дразня - нямах ни 1 памперс у нас.

Махнах го и почнахме всички у нас да го следят......Първите 3 дни пълна трагедия. Вкл. и напикаване през нощта и деня, когато спи. Обеснявахме всички у нас. Но явно на човека му хареса театъра и......почнаха манипулациите......Когато не го гледахме - тогава вършеше работата в гащите.

Търпението и нервите ми главоломно се сринаха.....Мъж ми реши,че ще купи памперси и купи.....Но аз казах,че връщане назад няма. И на другите деца така махнах памперса - успех, неуспех - никакъв памперс повече.....Нищо,че нямам търпение......

Купихме 2 гърне. Едно в тоалетната, едно в стаята да му е винаги под погледа.  Лека- полека започна да пикае преди сън. След това като се размърда таткото е верен помощник. Става и го изпишква през нощта. Ако изкл. първите 3 дни - след това по време на сън и през деня, и през нощта никакво произшествие. Вече като се събуди и успява да изтърпи докато седне на гърне. Преди и след сън задължително на гърне. Често питане дали му се ходи.

След това вършенето на работата в тоалетната, заедно с някой от нас - също си каза думата. Отивам аз до тоалетна - с него. Отива баща му - пак с него. И така.....

Един месец някъде само на двора сме излизали. Никакви площадки и пр., защото нямам нерви да нося там гащи и да сменям. На двора - с гърнето. И ако стане фал - веднага се прибираме да сменим.(не е ставал фал)

От 1 седмица започнахме да излизаме. Той стана уверен. Вече сам си търси гърнето. Не говори. Но когато му се приходи - или сваля гащи, или се оглежда за гърне, или отива в тоалетната. Питам го навън дали му се ходи до тоалетна - общо взето не лъже и успявам да го хвана.....Вече ми е по-спокойно.....Днес дори бяхме на басейн - и голяма, и малка работа върши в тоалетната на басейна. Никакви фалове.

За мен лично разковничето е здрави нерви и инат на родителите. От раз махане и 2 гърнета. И си има любимо дори и него взимаме сега като сме навън. Но и на му харесва много на голямата тоалетна и там ходи понякога. Та и там трябва да се опита. Но никакво връщане назад. Бъдете уверени в себе си, дайте си време ако трябва и щом решите да махате памперса - да е твърдо и необратимо.

Може да имаме фалове още, може да свърши някоя работа не където трябва, но слава на Бога - началото е поставено и детето е вече наясно какво се иска от него. Има още път, но част от него е извървян. Чакам с нетърпение момента, в който ще започне да си казва......

# 1 430
  • Варна
Малкия, че е готов, готов е. И аз вече съм се настроила, та ще действам. Значи обуваме гащите и толкова.
Проблема при нас е, че не иска да върши работата в гърнето или в тоалетната, но ще дерзаем и двамата. Да видин кой ще излезе по-инат. Mr. Green
Маме, на басеина сте си изкарали страхотно! Hug

# 1 431
  • София
Ох, той много добре знае за какво служи гърнето и тоалетната. По настояване на брат му ползваше гърне между 8 месечен и година. Как се изправи и да ходи и отказа. Чаках, чаках...Имаме си и други проблеми и за това не го стресирах допълнително. Сега обаче до септември трябва да е без памперс заради градината. Той е готов физически - стиска дълго, буди се със сух нощен памперс. Физически не търпи памперс и си го сваля...Като е на ясла стиска по цял ден. Пишка в памперса за следобеден сън. После пак стиска докато се приберем и в нас и се пишка и ака на воля Rolling Eyes Пробвам трикове, които ми каза психоложката, за сега без успех...
С Големия се чудех как може дете на 3г. и половина да е още с памперс - ей на - видях Confused

# 1 432
Да ви питам и аз нещо
(извинявам се, че не мога да взема отношение по горните въпроси - ние сме още много назад от тези етапи) -
Сега като е топло гледам да го държа без памперс вкъщи. Само че вече няколко дена докато сме вкъщи сутрин като му махна памперса и нито пишка, нито ака. Понякога това са по 3-4 часа. После обикновено трябва да излезем и му го слагам и не мога да проследя кога е пишкал. Струва ми се, че се усеща вече, че не е редно да пишка където му падне и се стиска, но не мога да го накарам да седне на гърнето и това си е. Притеснявам се да не стане по-зле, ако пък се стиска.... Така всъщност с това стоене без памперс нищо не правим, защото той като не направи нищо и аз няма как да му покажа.
За това че не пишка като е без памперс, не се притеснявай, моя е същия.  Държи и по 3 часа. Според майка ми, детска учителка, това е добър признак, че бъбречетата са ок.
И ние се мъчим на гърне, но само го разнасяме, сядаме и пляскаме за браво.
Присъединявам се към темичката ви. Embarassed

# 1 433
  • у дома
От раз, за мен, означава - свалям памперса през деня и повече памперс не слагам. Няма значение, дали излизаме на разходка, отиваме в магазин, пътуваме в кола - детето е с гащи. Запасявам се с достатъчно дрехи и ако се напишка преобувам, като обяснявам. Ако не взема гащи, го предупреждавам, че нямам резервен чифт дрехи и ако се напишка, се прибираме. Е, прибрахме се веднъж напикани и повече издънки навън не е имал. Нощният памперс не съм го свалила, заради моето удобство, чакам да изляза в отпуска август и това планирам...Разбира се, говоря на детето че през нощта главичката почива и не може да каже на "пишото и акото" да спре и понякога то само излиза, както и му обръщам внимание като стане сутрин, че памперса е сух и т.н. За всичко му говоря. С каката я нямаше тази комуникация, мислих си, че това се разбира от само себе си. Но не би...
Miraluba, в полемика по тази тема не ми се влиза - изразявам мнение само.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 09:49 от Проста Мария

# 1 434
  • у дома
Преди и след сън задължително на гърне. Често питане дали му се ходи.След това вършенето на работата в тоалетната, заедно с някой от нас - също си каза думата. Отивам аз до тоалетна - с него. Отива баща му - пак с него.  ако стане фал навън - веднага се прибираме да сменим... За мен лично разковничето е здрави нерви и инат на родителите. От раз махане и 2 гърнета. Но никакво връщане назад. Бъдете уверени в себе си, дайте си време ако трябва и щом решите да махате памперса - да е твърдо и необратимо.
- ето това е...

# 1 435
  • ВАРНА
Здравейте!

Присъединявам се към темата.
Знам, че е ужасно грешно, но при дъщеря ми трябва да махна памперса в най-кратки срокове. Причината е прекарана уроинфекция, причинена от е.коли в урината. По съвет на педиатри и нефролози, трябва в най-скоро време да се раздели с памперса.

Според мен детето е готово - дълго време памперсът й остава сух. Дори и по време на обедния съм доста често е сух.
Аз не съм постоянна в действията си, защото работя няколко дена в седмицата и покрай служебните задължения ми се налага да пренебрегвам детето и нуждите му. След 2 дена излизам във ваканция и съм решила да действам. Лошото е, че идея си нямам как това ще стане. Всъщност май идея имам, но ми липсва търпение и постоянство.
Слагала съм и преходни, и обикновени гащи. Казва, че е напишана, когато вече е свършила работата.
Гола категорично отказва да остане.
Обяснявам, че памперсите са за бебета, а тя вече е голяма. Ефект - никакъв. По принцип не давам за пример другите деца, но й казах, че част от приятелчетата й са вече без памперс. Изобщо не се впечатли.
Досега и пълзенето, и ходенето, и храненето, просто се случваха. Идваше денят, в който й се получаваше. Искаше ми се и с памперса така да стане. Сама да узрее за идеята, но уви, обстоятелствата не позволяват.

Извинявам се за объркания пост. Объркана съм и се страхувам да не сгреша (а може и вече да съм допуснала някаква грешка, защото детето по прицип бързо схваща, но тук ударих на камък).

Ще се върна да почета темата назад.

# 1 436
  • Кърджали
Не съм писала от много време.След близо едногодишни периодични опити сме много близо до крайният ефект.Миналата година по това време беше първия ни опит. Бях се заредила с волско търпение, доста гащички.Резултат - дете стигнало до точката на истерия. Без изобщо да преувеличавам - не искаше да сяда на гърнето, след един момент дори не даваше да се преоблече, нищо че е напикана. След почти два месеца в изчакване, аджеба и мине тази истерия, се отказах. Видя се, че така до никъде няма да стигнем.
След това от време на време предлагах гърнето за чиш. След един момент почна да сяда, без да върши нещо. Междувременно тръгна на ясла. Чак там персонала по едно време се беше видял в чудо какъв инат е това дете.Знаеше какво се прави на гърнето, обаче не даваше и дума да и се споменава за сядане там.
Докато в един слънчев ден и прищрака нещо. Започна сама да си сваля памперса, за да сяда на гърнето. Викам - а, дойде деня. И се опитах да поема инициативата. Резултата - отново истерии и бягство от гърнето. Казах си, така ли, щом искаш сама да се оправяш, оправяй се. И спрях да и обръщам внимание кога и се чишка и кога не. След кратко затишие сама започна да си сяда отново. Този път само от време на време обяснявах, че памперса ще и пречи, да го махнем, за да може да си сяда сама. Хеле, съгласи се. И с това се приключи историята.
От тогава през деня проблем нямам с нея. Е, малко трудно свикна с акането в гърнето, но за една седмица и него го свикна, макар че с акото са се случвали един - два инцидента.
Сега памперс слага само за сън. Опитах по време на обедния сън да я слагам без памперс, но явно още с разсънването се напикава / спи в другат стая и не мога да я видя кога се е събудила, пък и докато не се разсъни и с танк не можеш да я вдигнеш от леглото  Crossing Arms /, и като се напикае почва един рев. Чак първия път се уплаших да не е паднала от леглото, такъв зверски рев удари. След няколко опита да спи наобед без памперс, придружени с такъв рев, накрая дадох назаден.Правилно, неправилно, просто си мислех, че не искам пак да се стига до истерии. Сега смятам скоро време да купя тренировъчни гащички, днес ги гледах в един магазин, и като ги взема да я слагам да спи с тях. Да видим ще стане ли номера. Ако стане, стане,просто при нея се разбра, че е важно основно нейното желание, моето хич не го отразява...

# 1 437
Досега и пълзенето, и ходенето, и храненето, просто се случваха. Идваше денят, в който й се получаваше. Искаше ми се и с памперса така да стане. Сама да узрее за идеята, но уви, обстоятелствата не позволяват.
При моето дете също нещата просто се случват. Проходи без да позволява да я водя за ръка, започна да се храни сама и чисто без да периоди на голямо омазване. Моят мъж все казва, че иска да е много сигурна в себе си и тогава да започне да прави нещо сама. Може и да е прав.
Махнахме дневния памперс от раз на 2г и 4м., просто тогава се затопли достатъчно. Страхувах се, че съм пропуснала момента, че ходя на работа и друг човек ми гледа детето, че прекалено много си обичаме "папито". Но наистина стана изведнъж, при мен, таткото и гледачката имаше само по едно напишване. Оставих я по гащи, точно само един ден пишваше леко преди да се сети да каже и после почна да казва преди да е пишнала и да се стиска докато я сложим на гърнето. Първите дни за разходка ползвахме памперс, но отдавна махнахме и него. Остава само нощния, макар че вече се събужда със сух памперс, а ако нощес й се допишка много, буди се и си казва. Дотук чудесно, само покрай това будене уж за пишкане, решава и малко да поиграе Laughing. Като се върнем от почивката, махам и нощния и край!

# 1 438
При нас важното беше да схване за какво служи това гърнето. Чак не мога да повярвам колко бързо се ориентира и как в момента, в който разбра, че там е мястото за пишкане и почна да пишка само и единствено там. Първо асоциираше гърнето само с вкъщи, но вече свикна, че може да се ползва гърне и другаде, а днес за пръв път се осмели да се изпишка и в парка. Все още обаче с акането не мога да намеря начина. Свикнал е да ака прав и като го сложа седнал, като усети, че му се ака, и се изправя. Същевременно на гърнето пишка прав и съответно гърнето е пред него, така се наглася и като му се ака.
Пак да се повторя, някой да даде идеи за такъв проблем?

# 1 439
  • Добрич
Ооооооох, и ние имаме проблем с акането, и ние акаме прави, казва, че й се ака слагам я на гърнето, стиска се там и става и ака права, но където й падне, не над гърнето, понякога даже не казва, че й се ака, и се крие някъде, но винаги я сварвам права да ака  ooooh! Иначе си пиша на гърнето без проблем, но първо пишва малко усеща се и сяда на гърнето да се доизпиша  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт