7-ми ноември-доскорошният празник

• 7 275
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
... да обясни защо 7ноемвири беше официален празник в Бг...

ПП Не си спомням "темата ти" за "9-ти...", но едва ли е загубена за поколенията, по-вероятно е да блести в архив форевър.
Освен да е една, в която пусна възторжени кадри на Хитлер и подписването за присъединяване на България към "Него" във Втората световна?
Извинявай, че те попитах що им се кефиш толкова, че чак ги разпространяваш, няма да се повтори.
7 ноември не е бил официален празник като "ден на революцията" дори за руснаците между 1991 и 2005 г., май, но не разчитай да ти движа темичката; въпросът за Хитлер е било изключение.

Само ще ти споделя една голяма тайна: "Кой не скача е червен"  Laughing
Сега, ако искаш, се поразтъпчи някъде.

Да, вярно че пуснах тези филмчета, забранени от комунистическия режим. Даже дотогава и аз не знаех за тях. Някой ги спомена в темата за 9.09.1944г. и аз ги открих. Едното беше за посрещането на войските на вермахта в Русе, а другото-подписването на тристранния пакт от Богдан Филов. Можем ли да твърдим, че разпространението на такива филмчета от нашата най-нова история представлява фашистка пропаганда? Аз мисля, че не. Войските на вермахта са посрещнати като освободителни, защото така сме си върнали южна Добруджа, Македония и Беломорието. Такава е била уговорката между Хитлер и цар Борис. Хитлер е искал евреите и  да изпратим войски на източния фронт. Но това не е станало. Царят умело е лавирал и се говори, че затова е заплатил с живота си. Кое обаче е компроментиращото за БКП в тези филми? Тогава тя е смятала армията на Хитлер за приятелска според договора Моллотов-Рибентроп. СССР все още не е бил нападнат.
Мерси за съвета, който ми даваш. Сега ще отида да сменям спирачни маркучета, а довечера от 19ч. ще ходим на концерт в католическата църква. Който желае, може да дойде. Без билети е.

http://www.youtube.com/watch?v=vmsNx0jZc_s&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=CpKfbSpXz4U

Последна редакция: пн, 08 ное 2010, 13:36 от vl

# 31
  Уважаемият автор много иска да пуска теми по политпросвета, но го прави в типичния партийно-секретарски стил- като кон с капаци. Пише само това, което вижда в ограничения кръгозор на носа си.

Каква дума-"политпросвета"! Бяхме я позабравили, но благодарение на теб се сетихме за нея. За твое пък и не само за твое сведение бях редови комсомолец до 1990г. После-не! А за БКП, БСП или която и друга партия да не говорим. Вие, партийните и комсомолски кадри си личите от километри!
Но тази тема не е за политпросвета, а за близкото ни минало. Това вече не е политика, а част от най-новата ни история. на мин историята ми е хоби.
Имам усещането , че някоя комсомолска секретарка ти е отказала  някога, та оттам жаждата да припомняш за соца, комсомола и партията, и не на последно място за ВОСРто. Grinning

За пореден път сбърка! Нямах симпатии към подобни особи. Прекалено ограничени и противни бяха.

# 32
  Уважаемият автор много иска да пуска теми по политпросвета, но го прави в типичния партийно-секретарски стил- като кон с капаци. Пише само това, което вижда в ограничения кръгозор на носа си.

Каква дума-"политпросвета"! Бяхме я позабравили, но благодарение на теб се сетихме за нея. За твое пък и не само за твое сведение бях редови комсомолец до 1990г. После-не! А за БКП, БСП или която и друга партия да не говорим. Вие, партийните и комсомолски кадри си личите от километри!
Но тази тема не е за политпросвета, а за близкото ни минало. Това вече не е политика, а част от най-новата ни история. на мин историята ми е хоби.
Имам усещането , че някоя комсомолска секретарка ти е отказала  някога, та оттам жаждата да припомняш за соца, комсомола и партията, и не на последно място за ВОСРто. Grinning

За пореден път сбърка! Нямах симпатии към подобни особи. Прекалено ограничени и противни бяха.

А Другарче, от бившата СССР, нещо да ти е отказвало /да ги оставим ограничените и противни особи от местен тип/ newsm78 Grinning

....... а довечера от 19ч. ще ходим на концерт в католическата църква. Който желае, може да дойде. Без билети е.

За кой Светия ще бъде концерта /извинете за спама, но от ВОСР изведнъж да се прехвърлим на безплатен концерт в католическата църква, малко е ...  Crazy/

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 16:35 от inna-bubulina

# 33
... Хитлер е искал евреите и  да изпратим войски на източния фронт. Но това не е станало. Царят умело е лавирал и се говори, че затова е заплатил с живота си...

Царят?! Лавирал?
Ако не е бил Димитър Пешев и писмото му до министър-председателя на Народното събрание (с подписите на 43-мата народни представители) против депортацията на евреите, царят нямаше да се окичи с лаврите на "спасител на българските евреи". Той (царят) всъщност няма никава заслуга за спасяването. Всичко е било въпрос на брилянтен политически ход на тогавашното правителство.

Търси достоверни източници, когато ти се налага да правиш исторически анализи и изводи.
Специално по еврейския въпрос ти препоръчвам "Спомени"-те на Д. Пешев.

# 34
Човекът прави реклама на католическата църква. Само не разбирам какво толкова се пъне с безумни теми.

# 35
Човекът прави реклама на католическата църква. Само не разбирам какво толкова се пъне с безумни теми.

Тази тема не е безумна, а съвсем резонна! А от теб пак виждам флуд, както винаги!
Важният въпрос както виждам не сте го коментирали-защо 7.11. беше официален празник, а 3.03., 6.09. и 22.09. не бяха! Кажете мнението си, защо се получи така с нашата най-нова история???

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 22:36 от vl

# 36

Тази тема не е безумна, а съвсем резонна! А от теб пак виждам флуд, както винаги!
Важният въпрос както виждам не сте го коментирали-защо 7.11. беше официален празник, а 3.03., 6.09. и 22.09. не бяха! Кажете мнението си, защо си получи така с нашата най-нова история???

ами политика. сериозно ли питаш?

# 37

Важният въпрос както виждам не сте го коментирали-защо 7.11. беше официален празник, а 3.03., 6.09. и 22.09. не бяха! Кажете мнението си, защо си получи така с нашата най-нова история???

ами политика. сериозно ли питаш?

Без майтап! Дори се чудя как Холограма, Аргун и разни други подобни на тях не напрегнаха целия си умствен потенциал да съчинят някакъв отговор. Впрочем видната астроложка dmaria, която освен това е и видна комунистка(парадокс!) може би ще го обясни с разположението на планетите и звездите.

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 22:43 от vl

# 38
ами не са били важни нашите празници. важно е било да се празнува ВОСР, да чувстваме близостта с братушките, да сме убедени и верни на идеята, че сме на прав път и имаме здрав гръб

а на въпросните потребители може би не им е интересна темата, ти си им интересен. затова.

# 39
Според мен отговорът на поставения от мен въпрос никак не е сложен, но за някои хора не е удобен. Ние не бяхме независима държава. Всичко се съгласуваше с Москва. Дори имаше идея да станем 16-та република на СССР. Но...проблем-Чаушеску не давал коридор към СССР. Някои се вайкаха за това навремето преди около 30-33години. А нашите хора от БКП бяха престараващи се слуги на Москва и патриотизмът им се изразяваше точно в това. За разлика от партийците в Унгария, Чехия и Полша, нашите хора бяха в пъти по-предани на СССР. Неслучайно сега сме на опашката. Последиците от тази тяхна преданост ще ги има докато сме живи и не се знае колко още след нас.
Доколкото си спомням историята от 1947г. до 1971г. дори нямахме държавен глава! Ако някой може, нека ме обори!
Имахме само министър-председател. Едва през 1971г. Т.Живковата конституция учреди държавния съвет и той стана негов председател, тоест нещо подобно на президент.

# 40
Според мен отговорът на поставения от мен въпрос никак не е сложен, но за някои хора не е удобен. Ние не бяхме независима държава. Всичко се съгласуваше с Москва. Дори имаше идея да станем 16-та република на СССР. Но...проблем-Чаушеску не давал коридор към СССР. Някои се вайкаха за това навремето преди около 30-33години. А нашите хора от БКП бяха престараващи се слуги на Москва и патриотизмът им се изразяваше точно в това.
А сега България е Република - независима, самостоятелна. Има си Конституция, Президент. Ихуу!
Абе, ти си ми батко, щом си свидетел на неща от 1930-та.

# 41
България никога не е била независима, щото нищо не е зависело от нея. Обаче пък все на едни феодали попадаме, майкоуууу.... ooooh!

# 42
България никога не е била независима, щото нищо не е зависело от нея. Обаче пък все на едни феодали попадаме, майкоуууу.... ooooh!

Що, на тебе кой ти харесва?  Май си френсконастроена, ама и франкофони бяхме по едно време.

# 43
...защо 7.11. беше официален празник, а 3.03., 6.09. и 22.09. не бяха...

Последно рамо ти чуквам на темичката, потребителю, щото рече, че си хобист  Laughing
"Историята ти" не била щърбава пропаганда из форумите, ми хоби нещо, едва ли не  Laughing

Срам за хобистите си ти, да те мързи два реда да прочетеш по темите, които те вълнуват.
Само се хабиш да подаваш хилави реплики и да чакаш да ти довършват от чужбина желаните "авторови послания"  Laughing.
Отнеси хобито си в съответния раздел и там ще ти се помогне.

ПП
Не разбрах как българите били "чествали официално" 7 ноември, но всички други празници, за които смешно подсмърчаш тука са люто отричани баш от такива като теб, и то в наши дни - вкл. 3 март, наричан от съответните хобисти "руска окупация ", която "не заслужавала" да е празник", нежели национален.  Laughing

Ти също можеш да развиеш таз подходяща за заниманията ти теза в подфорум хоби като доде 24 май и пуснеш там нужната ти  хобистка тема. Съответно - да се пениш на воля за "безпринципния подбор на посочените три "политически дати" в официалния ни празничен календар" и как "изборът точно на тези три "национални празника" бил "недостатъчно аргументиран" (няма да ти посочвам кого цитирам, намери си ги сам, сродни души сте все пак).

Противно на тях обаче българите винаги са празнували освобожданието си от турско робство, именно на 3 март.
За първи път той се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.
От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от турско. През 1978 г. е честван като национален празник по повод на 100-годишнината от Освобождението. През 1988 става официален празник, а през 1990 г., с решение на парламента датата окончателно е обявена за национален празник на страната.

Айде, пък като доде 24 май накъде ще си размахваш хобито направо не знам, не знам.
Дали пак ще бродиш из форумите да обясняваш "нуждата" от отмяна на горните три празника и особено на 3 март, щото... нали...  "руска окупация"... Или, че "е крайно време да сменим кирилицата с латиница", щото... нали... "не сме славяни" все пак, ми "еуропейци", едно-друго...

А за тия, дето се косят за стари конституции и пр. да вземат да си прочетат днешната. Да видят там чл. Чл. 4, ал. 3 и да не се офлянкват, а да бързат за градят указания съюз, щото им е задължение. Да вземат и да прочетат как с окръжни се разпорежда честването на неговите новоизмислени празници (пр. 9 май) и да не си помислят да отбелязват на този ден нещо друго, щото си е направо противоконституционно  Laughing.

Айде баста.

# 44
Добре, че беше тази тема, та потребителят вл да научи, че по-дясното дясно гледа на празника 3-ти март като на начало на руска окупация. Днешния ден няма да му е минал напразно.

Общи условия

Активация на акаунт