Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 2

• 81 043
  • 734
  •   1
Отговори
# 150
Вчера министърът на Външните работи е пътувал със същия полет и бил много изненадан от тълпата на летището. После разбрал че не е за него а е пътувал с Берг  hahaha Joy

По повод на статията която Алекс пусна за политическите възгледи на Халит, журналистите са питали и Берг. Тя обаче не е пожелала да коментира политика и е казала че на нея и харесва много в Турция и не може да си представи да живее някъде другаде по света.

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 18:41 от anna3com

# 151
# 152
# 153
А това е ново видео от новините по хърватската телевизия.

http://www.youtube.com/watch?v=jKD9RQItzl4

И още едно от рекламата

http://www.youtube.com/watch?v=_kZT2WpO8mg

# 154
Ани, благодаря за клиповете, за снимките, за всичко, което правиш за нас, за да бъдем добре информирани за Берг и Халит!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 155
Явно рекламата ще е тип "романтична вечеря". Ето защо той вчера по едно време е бил облечен в стил "Онур Аксал" - с черен костюм, бяла риза и бяла кърпичка.  Grinning А Берг е много шик с тези дълги черни ръкавици!  Hug Големи са сладури - от тях просто лъха любов и романтика! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
За жалост, това не е Берг.
Може би в друга реклама и тя ще участва!

# 156

Белградската крепост е укрепление, изградено за защита на средновековния Белград. Не е датирано кога е издигнато първото укрепление, но това най-вероятно става веднага или непосредствено след основаване на средновековния град от княз Борис I. Крепостта има цитадела и в много отношения е уникално отбранително съоръжение през средновековието.Крепостната стена обхваща античните укрепления на Сингидунум, като неколкократно е модернизирана и разширявана преди завладяването на крепостта от османските турци през 1521 година. Изградена е от бял камък. Името Белград най-вероятно идва от цвета на камъните, вложени за изграждането на крепостните стени.Белград (през средновековието град=крепост) е най-западната точка на българската държава по онова време. Местоположението на крепостта е ключово и стратегическо. Тя контролира Панонската низина и подхода от запад към Константинопол и Ориента по Виа Милитарис. Средновековният град е споменат за първи път от папа Йоан VIII в писмо до Борис I от 16 април 878 година. Впоследствие Белград е част от Първата българска държава, Византия, Втората българска държава, Кралство Унгария и Османската империя.

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 21:22 от Лукреция

# 157
Сюлейман Великолепни, следвайки пътя на завоеванията на своя прадядо Мехмед II Завоевателя, си поставя за цел да завоюва и последните две християнски укрепления на Балканите - Ордена на йоанитите на остров Родос /които се прехвърлят след завоюването му през декември 1522 на остров Малта/ и Белградската крепост.

В годините след смъртта на Ян Хуниади, Унгарското кралство, постепенно разкъсвано от вътрешни противоборства, занемарява укрепленителната система по южната си граница откъм Османската империя. След възкачването на престола, Сюлейман Великолепни решава, че е ударил часа за завоюване на Белград и Унгарското кралство. Той не се лъже в прогнозата си, защото след битката при Мохач през 1526 година, Кралство Унгария de jure престава да съществува поделено на три между Австрийските Хабсбурги, трансилванския войвода Ян Заполски и владенията на Османската империя помежду им.

# 158
Крепостта разполагала с гарнизон с численост под 1000 души. Крепостната стена и фортификационните съоръжения били занемарени, като на унгарските наемни гарнизонни войници не се изплащали редовно заплатите. Голяма част от топовете на крепостта били унищожени в битката на Ян Заполски с османците при Авала през 1515 година. Военните и хранителни припаси в крепостта за издържане на продължителна обсада били недостатъчни.
През май 1521 османската армия напуска Истанбул и се насочва към Белград по суша по Виа Милитарис, и по море и река по Дунава през Дунавската делта. Османската армия е с численост между 100 и 200 хиляди души. При похода си към Белград османската армия става жертва на епидемия.
Хронологията на обсадата и превземането на Белградската крепост са известни и подробно описани в дневника на военния поход на султан Сюлейман
Относно точния ден и дата на предаване на Белградската крепост на османците има разминаване между унгарските и османските източници. Унгарските сочат датата 28 август 1521, а османските - 29 август с.г. В действителност предаването на крепостта трае два дни — на първия ден е подписан протокола за предаване на крепостта, а на втория в нея влизат първо еничарите, а след тях на 30 август и султан Сюлейман I. По някои сведения част от оттеглящите се през Дунава унгарски защитници на крепостта са избити при последвали самоволни действия от страна на османски командири и войници. На българските защитници на крепостта е възбранено заселването и оставането им в нея, поради което султан Сюлейман Великолепни нарежда на 9 септември 1521 година изселването им от, и заедно с, войската към Цариград. След откупуване от Цариградския патриарх на пленените християнски светини от султана, на българите е разрешено да вземат със себе си християнските реликви от Белград - мощите на Света Петка Българска и на императрица Теофано, както и иконата на Света Богородица, и на 10 септември с.г. започва преселението им. Няма точни сведения за броя на депортираните българи, но във всички случаи те не са били малко. Една порта на Теодосиевата стена в Константинопол е наречена по тяхно име Белградска, както и една градска капия станала известна като Белградска. Тъй като българите били прочути дюлгери в Османската империя, една цариградска легенда говори, че султан Сюлейман Великолепни посредством Синан, използвал белградчани за изправата на занемарената столична водоснабдителна мрежа за питейна вода по подобие тази на превзетия Белград.
След превземането на Белградската крепост, градът и околността са включени административно в Смедеревския санджак, а християнските църкви обърнати в джамии. В Белградската крепост, преименована на Калемегдан, е поставен 3000-ен османски гарнизон.

# 159
С превземането на стратегическата Белградска крепост пред османците се отваря пътя за завоюване на Централна Европа. На следващата година след превземането на крепостта - 1522, българското население е окончателно изселено и от околността на Белград, с което се слага началото на подготовката за завоюване от османците на Унгарското кралство. След битката при Мохач след 4 години — през 1526 година, кралството de jure престава да съществува, Виена е обсадена през 1529 година, а османската агресия към сърцето на Европа е възпряна чак след век и половина — през 1683 с победата в битката при Виена.
Превземането на Белградската крепост бележи символичното начало на периода на разцвет и най-голямо териториално разширение на Османската империя - 16 - 17 век.
Първата християнска победа срещу османлиите след превземането на стратегическата крепост е чак след половин век — в битката при Лепанто, която е последвана от поредната Австро-турска война и Първото търновско въстание, като първи организиран български акт на съпротива срещу османското робство, след окончателното завоюване на българските земи с превземането на Белград.
Интересна подробност е, че турският Калемегдан е отвоюван от Втората българска легия, който символичен акт бележи възраждането на българската бойна слава в похода за освобождението на България, извоювано най-вече с героизма на бранителите в Шипченската битка.

Калемегдан (Калемегдан) е крепост и парк в Белград, името му преведено от турски означава дворцов площад. Крепостта се намира на планински хребет, като точно там се сливат реките Сава и Дунав. Открива се невероятна гледка към тях и към града. Калемегдан е най – старата част в града. В миналото градското население е живеело на територията на крепостта, зад крепостните стени. Калемегдан е най – популярният парк сред жителите на Белград, а също и сред туристите. Той запленява със сенчестите си пейки, живописните фонтани, огромни исторически архитектури и невероятни гледки към реките.  Калемегдан е разделен на четири части – Малък и Голям (Велик) Калемегдан и Долен и Горен град.

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 21:57 от Лукреция

# 160
Откъс от " Роксолана" - Павло Загребелни

Спящата Хурем му се струваше безсмъртна. Плахо се докосваше до копринените й гърди и усещаше безсмъртието й. Тя спеше като лодка върху тихи води, пълна с живот, огън и скрито движение. Като змиите тя никога не се изпотяваше, от нея лъхаше сух огън дори и когато беше спяща, той изгаряше Сюлейман, превръщаше го във въглен и пепел. Най-сетне той намери жена, която го убеди, че на света съществува нещо по-важно, по-ценно и по-високо от неговата недостижимост. Какво точно? Тя самата. Само тя. Беше за него утоляване на жаждата, забрава и възкресение, даваше му освобождаване от всичко, прилично на сладка смърт. Тогава той забравяше дори себе си, освобождаваше се от себе си и знаеше само едно: без тази жена не може да живее, без любовта си към нея, без нейната любов светът ще загуби цялата си прелест, всичките си краски и най-страшното — ще загуби бъдещето си. Понеже любовта е като изкуството, обхваща и онова, което реално съществува, и онова, което трябва някога да настъпи.

В щастлив миг седяхме с тебе — ти и аз,

две форми и две лица — с една душа — ти и аз.

Полусянката на дърветата и песните на птиците

ни даряваха с безсмъртие — нас двамата,

когато слизахме в градината безмълвна — ти и аз.

Изгряват на небето звездите да ни видят възхитени,

да им се явим като прекрасен месец — ти и аз.

Нас двамата вече ни няма, в екстаз в този миг сме се слели,

на тълпата суеверна и зла ненавистни — ти и аз.

Откъсът е много хубав. Затова пак го публикувах.
Голямата любов - Роксолана!!!

# 161
На мен лично романа " Харем  "  от Колин Фалконър ми беше по интересен Hug
Да, вярно е,че първо него прочетох за едно денонощие, в момента в който научих за проекта на Халит.  Laughing
И може би вече знаейки историята , романа Роксолана не ми беше чак такава тръпка Mr. Green
Освен това стилът на Колин ми допадна по вече, също така историята на венецианците  много интересно
е преплетена с историята на Хурем... Rolling Eyes

# 162
Ето и превода на статията - наистина един по-различен и сериозен Халит

ЕВРОСКЕПТИК СЪС СИНИ ОЧИ
МОЯТА СТРАНА НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪРЗА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

КОГАТО БЯХ МЛАД АЗ НЕ СЪМ ЗНАЕЛ ДАЛИ МОЯТ ПРИЯТЕЛ Е ХРИСТИЯНИН, ЕВРЕИН ИЛИ МЮСУЛМАНИН. НЕ СЕ Е И ОЧАКВАЛО ДА ЗНАМ, ЗАЩОТО ТОВА СИ Е ТЯХНА ЛИЧНА РАБОТА

ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОМЕНИ
Аз наистина не знам доколко би било разумно за Турция в близко бъдеще да влезе в Европейския съюз /ЕС/. Виждате, това са изключително тежки години и за Съюза, и за нашата страна, тъй като целият свят преминава през криза, а при такава ситуация се стига до промяна и при едните, и при другите. Мисля, че може би в този момент все още е по-добре да бъдем разделени, тъй като всяка страна се справя с кризата по свой собствен начин. ЕС, разбира се, има свои собствени проблеми и трудности, така че присъединяването в следващите няколко години, по мое мнение, не би било най-блестящото решение за никого – на добър английски обяснява Халит. Той добавя, че някои промени, които Турция въвежда във връзка с присъединяването към ЕС, като напр. забрана на тютюнопушенето в ресторантите, при всички случаи за позитивни за страната му.

Последствията от „тежките времена”, както той нарича глобалната икономическа криза, се отразяват на цялото общество, финансовото възстановяване, казва Халит, трябва да се отрази на всеки човек.

Преди всички ние трябва да се тревожим за своето бъдеще, за бъдещето на децата си и, когато това бъде основното в съзнанието на всички хора, тогава може би ще се намери и съвместно решение. Всеки трябва да участва в излизането от кризата, което означава, че в някои ситуации трябва да се откаже от нещо. И аз самият се опитвам да действам така, опитвам се да спестявам пари и да работя повече от преди, като ми е съвсем ясна моята социална отговорност – обяснява актьорът.

СЪЖИТЕЛСТВО ЧРЕЗ БРАК
Напълно съм наясно, че турският народ е трън в окото на германското държавно ръководство, казва той. Но за това състояние на нещата Халит обвини само немското правителство, което не е помислило навреме за последиците от своите действия.
-   Вижте, много турци са отишли там отдавна със съгласието и волята на немския народ. Те са ги повикали,искали са да работят за тях, дали са им разрешителни за пребиваване и работа, а тези хора в течение на времето са си създали там собствен живот и семейства. Разбира се този проблем е тежко да се реши сега, когато има все повече и повече турци, но трябва сами да намерят решение на проблема, който сами са си създали, непомисляйки за последствията – говори откровено Халит, като сравнява ситуацията в Германия с брак.
-   Ако приемеш някого в живота си, ако желаеш напр. някой човек, то тогава просто трябва да намериш начин да договорите и бъдещето. Германия в момента е в това положени, само защото са приели тези хора навремето, когато са ги искали. Надявам се, че те ще намерят достойно решение на своя проблем – говори Халит.

Ислямския тероризъм не желае да коментира конкретно, а в размислите си за съществуването на тероризма в света като цяло се опитва да намери причината за него.

ПОЛИТИКА И ПОСЛЕДИЦИ
Неотдавна у нас на един площад /вероятно има предвид Таксим/ избухна бомба – беше страшно! Борбата с тероризма е трудна, защото никога не знаеш какво ще се случи. Мисля, че най-често причината е дисбаланс на силите. Аз не виждам нищо добро и оправдано в такъв начин за изразяване на желания. Да поставяш в опасност или да унищожаваш невинни хора, за да постигнеш някакви цели, просто няма смисъл – рязък е Ергенч.
Той отбелязва, че онези, които правят политика трябва още повече да се замислят за последствията от своите действия, особено ако те могат да предизвикат терористични акции.
За синеокия актьор религията е нещо лично, но понякога и пречи, когато се намесва в политиката, общестовото и други интереси. На въпроса за характерното, типично за ислямската жена облекло, отговаря, че това би трябвало да е личен въпрос на всеки отделен човек.

НЕ В ЕДНА КУТИЯ
Вярата се отличава от всичко друго и трябва да се отдели от групата, ако ме разбирате какво искам да кажа. В Корана се казва: „Твоята вяра е между теб и Бог” и никой не може да те съди и да ти говори нищо против него – строг е Халит и допълва, че може да настъпи истински хаос, когато се изкушават да напъхат правилата и ученията на някоя религия в една и съща кутия с уредбата и правилата на държавата.

Когато бях млад, аз не съм знаел дали моят приятел е християнин, евреин или мюсулманин. Не се е и очаквало да знам, защото това си е тяхна лична работа –обяснява актьорът.

Неговото първо впечатление от Хърватия, в която се намира от неделя вечер, е повече от положително и по-специално е изключително впечатлен от гостоприемството на хърватите, с което е имал възможността да се срещне през краткото време на своя престой.

-   Хората са сърдечни и дружелюбни, чувствам се като у дома си.Това все пак е служебно пътуване и няма да имаме възможност да видим много от хърватските красоти. Точно затова се замислям да дойдем скоро отново, но като туристи – завършва Халит.

Ще се радва да посрещне хърватски фенове в Истанбул и да им покаже града.

Сътрудничеството на Халит Ергенч с веригата Конзум в кампанията за представянето й на пазарите в Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина не е еднократно и актьорът обяви нава наградна игра, която ще отведе щастливите победители в Истанбул.

-   Ние ще бъдем домакини на групата, която ще спечели пътуване до Истанбул, ще им покажем интересни забележителности и ще ги заведем на някои места, на които се е снимал сериалът „1001 нощ”. Това ще бъде едно приятно общуване с хърватските ни фенове. Ще се радваме да ги посрещнем – казва през смях актьорът.

Петдесет участници, спечелили в първата наградна игра, вече имаха възможност да общуват със своя турски идол, а подробностите за щастливците, които ще пътуват до Истанбул, ще бъдат обявени допълнително.

# 163
На мен лично романа " Харем  "  от Колин Фалконър ми беше по интересен Hug
Да, вярно е,че първо него прочетох за едно денонощие, в момента в който научих за проекта на Халит.  Laughing
И може би вече знаейки историята , романа Роксолана не ми беше чак такава тръпка Mr. Green
Освен това стилът на Колин ми допадна по вече, също така историята на венецианците  много интересно
е преплетена с историята на Хурем... Rolling Eyes

Аз също прочетох романа "Харем", преди доста години, който много ми хареса. По онова време четях историите на много владетели. Имат много свързващи звена/женитби/. 

# 164
Ани   Лукреция  Алекс    

Общи условия

Активация на акаунт