Помощ: Сродни думи

• 47 515
  • 100
  •   1
Отговори
# 30
И аз искам да науча отговора, че ми е интересно, а вече 19 години преподавам БЕЛ Joy Joy Но човек се учи, докато е жив  Laughing Laughing Моето убеждение, че български език  трябва да се преподава само от филолози още от началното училище пак намери своето потвърждение. Peace

# 31
Много се занимавах със сина си, когато кандидатства след 7 клас и според мен верният отговор е даден тук от baibibi :
пантофен, пантофар

# 32
Залагам на пантофен.

# 33
Много се занимавах със сина си, когато кандидатства след 7 клас и според мен верният отговор е даден тук от baibibi :
пантофен, пантофар

Какво значи пантофар, сигурно който прави пантофи? Joy и от кой речник е взета? По тази логика може да се пишат и пантофолюбител, даже пантофоманиак и пантофлия/по подобие на чалмалия/ Joy Ситуацията си е направо комична, но началната госпожа сигурно е лишена от чувство за хумор tooth
На всички, които ще започнат на измислят нови думи, ще припомня, че само Вазов си е позволявал да измисля и налага нови думи в езика, но той е институция. Всички други ще станат  смешни Sick Mr. Green

# 34
# 35
Какво значи пантофар ?
Къде се употребява ?
С това ли трябва да се дават сравнения на сродни думи?Има толкова по-подходящи.

# 36
Шушон и пантоф не са сродни думи,според определението.
/не става въпрос за синоним,което е по-логично/

# 37
Наставките -ар, -джия, - ист, и др. са словообразуващи за професии или принадлежност към дадена група - мелничар, говедар, колар, зидар, стругар, обущар, цигулар, градинар, тираджия, панаирджия, сеирджия, комарджия, компютърджия, кофражист, кранист, висшист, пианист, програмист, щангист и т.н.
Наставката -ен /м.р. ед. ч./ и съответно -ена, -ено, -ени произвежда прилагателно - панаирен, компютърен, кофражен, програмен,
В случая детето е трябвало да съобрази с кои наставки или представки може да промени съществителното "пантоф" в друга част на речта, като запази корена и създаде нова, сродна дума.
За трети клас ми се струва малко сложна тази задача. Току що тествах дъщеря си, която е в четвърти клас и след няколко насочващи въпроса, успя да се справи. Но без моя помощ едва ли щеше да се сети.
Въпреки, че конкретната дума е чуждица, тя се подчинява на законите и правилата на езика, в който се използва - в случая български, където е нормално да се образуват с помощта на наставки и представки различни думи от един и същ корен.

# 38
Шушон и пантоф не са сродни думи,според определението.
/не става въпрос за синоним,което е по-логично/
Ne загравяш ли , че се гъбаркам?

А, дума пантофар- ня- ма!
Все едно да налъмар?

# 39
Ето нещо интересно:
3. Стефан Ненков - председател на ДБС от 1926 до 1936
Той е роден на 20 декември 1880 г. в Дупница. Учи в Букурещкия институт за слепи от 1908 до 1914 г. Владее френски, румънски и есперанто. С. Н. работи в Столичното общинско кошничарско училище и във Военната шивалня като майстор - пантофар. Около две десетилетия е учител по пантофарство в Държавния институт за слепи и виолончелист в оркестри от слепи музиканти. През февруари 1945 г. е избран за председател на контролния съвет на Първа българска кооперация за общи доставки на слепите в България. Автор е на разработката "Нашите организации". Автор е и на други статии и преводи от есперанто. Умира на 10 януари 1967 г. в гр. София.

http://sotirof.dir.bg/s-preds.html

# 40
Брей тоя г-н Сотиров, бе!  smile3555 Цял именНик написал човека за дружеството на слепите, сигурно е бил вдъхновен от Именика на българските ханове tooth tooth Но пантофарите го заслужават, Joy макар да ми се струва, че ако ги наричаше пантофаджии примерно, щеше да е по-благозвучно. Thinking Иначе по някакви мои спомени от четене на книги ми е останало, че пантофите навремето са ги правели кундурджиите , но не съм съвсем сигурна. Ще трябва да прегледам Хайтов, но сега нямам време. Може някой друг да направи справка... Rolling Eyes  Wink
 btw, тая тема се очертава като много интересна, ако някой има студент -  филолог горещо препоръчвам да я ползва при подготовката на курсовата работа по езикова култура. Като си спомня колко време ми отне да я правя на времето Tired, но тогава нямаше интернет Mr. Green

# 41
Не ти харесва думата "именник" ли?
Колкото до кундурджия - това е общо название на човек, който поправя или изработва обувки. Но има и тесни специалисти като чизмари, чехлари, а защо не и пантофар.
Наистина ми е интересно какво ще отговори учителката - какъв би трябвало да е верният отговор? Все пак сигурно в класа има деца, които са получили шестици - а те какво са написали?

# 42
Някой беше написал вече по-назад пантофка и пантофче. Тези думи са верен и не чак толкова сложен отговор.

# 43
Цитат
Не ти харесва думата "именник" ли?

Харесва ми, когато е написана правилно Simple Smile И за да предотвратя филилогически спорове, веднага пояснявам: думата именик/списък с имена/ се пише с едно -н- именик, защото идва от думата име + наставка -ник- = именик. Да не се бърка с думата  именник,/ човек, който има имен ден/ , идва от имен/ден/ +наставка -ник-= именник. Справка:Нов правописен речник на българския език/БАН/, изд. Хейзъл

Sura, пантофка и пантофче не са сродни думи, те са форми на една и съща дума Simple Smile

# 44
Някой беше написал вече по-назад пантофка и пантофче. Тези думи са верен и не чак толкова сложен отговор.
Някой беше писал и това, което unadaptable е обяснила, а именно че това не са сродни думи, а форми на думата пантоф.  Grinning Дори да допуснем, че пантофар е професия известна на широката общественост  Mr. Green, аз лично не  смятам за подходящо нейното включване в тест на етап, на който децата за пръв път се запознават със сродни думи, корен, наставка и представка.

Общи условия

Активация на акаунт