Помощ: Сродни думи

• 47 517
  • 100
  •   1
Отговори
# 45
Сродни са , защото са образувани с наставки . Наставките са словообразуващи , а не формообразуващи морфеми.

# 46
Аз мисля, че става дума не за наставки, а за окончания, но ще чакам специалистите да се произнесат. Когато промениш една дума по род и число се получава форма на думата, а не сродна дума.

# 47
Отново - примера е неподходящ за сродни думи.
Може да е имало професия пантофар през миналия век,
но едно дете на 9 г.няма понятие,а и не е необходимо.

# 48
Е , аз се смятам за специалист! Това не са окончания.

# 49
Е , аз се смятам за специалист!
Е, тогава  всичко по въпроса, което пише в учебника по БЕЛ за трети клас на едно определено издателство би трябвало да е  пълна глупост.

# 50
Често така се получава в някои учебници. Какво пише там по въпроса?
А иначе не е много коректно на деца в 3 - 4 клас да се дават такива задачи. Би трябвало да търсят сродни  на по-лесни  за тях думи.

# 51
  • София
Между "смятам  се за" и "съм специалист" в доста случаи  има разлика.
Аз нито се смятам , нито съм на практика такъв, но  в същото време съм повече от убедена, че пантофче не е   сродна дума на пантоф.
Пантофче е едно простичко съществително умалително...
Следвайки подобна грешна логика, трябва да приемем, че човече и  човеченце са сродни на човек.Или картофче на картоф, или телефонче на телефон...А това е всичко друго , но не и вярно. Peace
Склонна съм да се съглася най-вече с изразеното от красива бела мнение.Ако подобни думи като пантофар и пантофарство някога все пак са съществували  и  са се използвали активно в речта ни(подчертавам ако Wink) , то те  далеч не са най-добре онагледяващият пример за образуване на сродни думи, особено  при малки деца.

# 52
Я да прочетете някоя граматика и да не се излагате !
( А иначе съм преподавател по български език и литература в елитна столична гимназия , така че без обиди!)

# 53
Я да прочетете някоя граматика и да не се излагате !
( А иначе съм преподавател по български език и литература в елитна столична гимназия , така че без обиди!)
Според твоето твърдение кораб и корабче са сродни думи, така ли?

# 54
# 55
Sura, от всичките ти твърдения само това
Цитат
Наставките са словообразуващи , а не формообразуващи морфеми
е вярно

Това:
Цитат
Някой беше написал вече по-назад пантофка и пантофче. Тези думи са верен и не чак толкова сложен отговор.
не е вярно, защото - че- и -ка - не са наставки. Наставките ги беше дал някой по-назад потъмнени.
Ако се смяташ за специалист в нещо, проверявай всяко твърдение, защото на лаик му е позволено да сбърка/не можем всичко да знаем/, но на специалист.... Embarassed

# 56
Да добавим и пантофище, пантофченце, пантофченценце, пантофчето, пантофченцето, пантофището- ей то като подхване човек виж к'во излиза. 
Пантоф и пантофка ще да са пък женски и мъжки род на едно и също съществително. Ма те мъжът и жената не са роднини, за сродни думи не знам. Голяма работа е българският език, голямо нещо!

Пропуснах- ако някой се вълнува от определение за родствени връзки и степени на родство- ще разкажа и за тях. Нали сме на срони, дето те, там и родни думи. Вносните са ни родни пък по сватовска линия.

# 57
Що се отнася до професията пантофар, може и да я е имало преди 100 г и нещо Mr. Green, но ето аз примерно не я знам, мислех, че пантофите са ги правили същите хора, които са правили и обувките, използвайки остатъчния материал. Откъде пък едно дете на 10 г. ще ги знае тези неща, след като ние тук спорим и се изясняваме Twisted Evil Ама като се взима кой да е тест откъде да е, без да се погледне изобщо и се буха на децата, така ще е... Sick

# 58
  • София
Що се отнася до професията пантофар, може и да я е имало преди 100 г и нещо Mr. Green, но ето аз примерно не я знам, мислех, че пантофите са ги правили същите хора, които са правили и обувките, използвайки остатъчния материал. Откъде пък едно дете на 10 г. ще ги знае тези неща, след като ние тук спорим и се изясняваме Twisted Evil Ама като се взима кой да е тест откъде да е, без да се погледне изобщо и се буха на децата, така ще е... Sick
Ето това е истината.При наличие на милиони думи за разясняване начина на образуване на сродни думи, на някого явно му е скимнало да  го направи с възможно най-неподходящата за целта дума.  ConfusedДори и да са съществували някога като понятие за професия и занаят тези две думички, вероятността дете в 3 клас да ги е чувало, граничи с нулевата.

# 59
Предлагам алтернативно парти- пантофено.
Баси и образованието понякога в някои глави и някои учебници. Честно, налага ми се да се чудя все по- често що си губим времето- и ние, и децата.
Много моля, някой да ме просветли къде го пише тоз пантофар. Не съм чела нищо за тоз човек. Да не е някой практикуващ забранен занаят, който на времето да е бивал обявен за магьосничество и преследван с гонения на инквизицията, разпространяван инкогнито и апокрифно?
Поздрави за пантофарите, не знам кога е професионалният им празник, но тез хора явно заслужават поздрави:
http://www.youtube.com/watch?v=1Ly2UlgTZtI

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 14:16 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт