Купуване на ЧИСТА ХРАНА

• 843 713
  • 6 804
  •   3
Отговори
# 6 525
А защо шарланът не става за топлинна обработка - пържене, печене, варене?
По същата причина, поради която не се готви със студено пресован зехтин. Или с мед. Прецакваш му точно това, заради което е скъп.
Това не е вярно. Точката на димене на качествения зехтин е 200-225 градуса. Аз лично готвя на 180.

# 6 526
Това, което съм срещала преди години, беше, че олио и мас смесени, имат най-висока точка при пържене и съответно най-малка канцерогенност.

# 6 527
  • София
Фъстъчено олио
Фъстъченото олио в повечето случаи е рафинирано. Точката на димене  е 232°C.

Рафинираното слънчогледово масло също е с висока точка на димене – 266°
Нерафинираното - шарлана ,
  е с точка на димене само 107°C

Зехтин екстра върджин е с точка на димене 190°C
Зехтинът помаче                    - точка на димене от 240°

Масло от гроздови семки - точка на димене от  200°C

Пречистено масло Гхи -  oт 190 дo 250°
Краве масло   -   176°C

Свинска мас  – нейната точка на димене е 190°C
Патешка мас - също 190 градуса

Аз обичам да пържа с последните две, но отдавна се каня да си купя и фъстъчено олио.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 22:05 от мързеливка

# 6 528
  • София
Откъде се снабдявате с качествен зехтин?

# 6 529
Моля да препоръчате качествени колбаси. Гледах Бредас, ама като чета коментарите се отказах.

# 6 530
Какво им е на Бредас? Етикетът им е ок, аз ги харесвам честно казано и почти само от тях купувам, но наистина ме интересува, защото досега си мислех, че са читави.

# 6 531
Имам в предвид коментарите в гугъл.
Направи ми впечатление, че по-новите коментари са много лоши относно качеството- съдържание  и вкус, а тези от преди година са много добри. Тук не съм прочела нищо за тях и затова попитах за мнение.

# 6 532
  • В градината...
Аз си купувам хубав зехтин от Каварна фиш /магазин-склад за риба в Каварна/. Тенекии по 5 л. Беше 35, после 40, сега стана 50лв. Много е хуабв, не горчи, ароматен, каквато и салата да правя, придава страхотен вкус. С хубав зелен цвят, няма пикантност.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 10:43 от perunika

# 6 533
Имам в предвид коментарите в гугъл.
Направи ми впечатление, че по-новите коментари са много лоши относно качеството- съдържание  и вкус, а тези от преди година са много добри. Тук не съм прочела нищо за тях и затова попитах за мнение.

A, ясно, аз мислех, че тук сме дискутирали нещо, а често изпускам темата. На мен не ми е направило впечатление, харесвам ги, любима ми е мортаделата им. Simple Smile

# 6 534
Аз си купувам хубав зехтин от Каварна фиш /магазин-склад за риба в Каварна/. Тенекии по 5 л. Беше 35, после 40, сега стана 50лв. Много е хуабв, не горчи, ароматен, каквато и салата да правя, придава страхотен вкус. С хубав зелен цвят, няма пикантност.
А къде е произведен? Гърция, Турция?

# 6 535
  • София
10 лева за литър дори няма смисъл да се коментира. Всичко друго е, но не и качествен зехтин.

# 6 536
# 6 537
На същото мнение съм. Уж е гръцки, но в момента на сайта им 5 литра са 120 лева. Най-вероятно този е менте...

https://elaioladopiliou.gr/product/extra-virgin-olive-oil-5lt/?v=a468b7655f8e

И аз най-харесвам зехтинът от нашето пазарче, не горчи, вкусен ми е, пресипан в едни бутилки без етикет. Толкова е и зехтин сигурно.

Между другото, доставят до България с DHL. 10 литра зехтин излизат 150 евро с доставката. Не евтино, но пък за качествен зехтин си струва. Похвали ги съфорумка в темата за качествен зехтин.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 11:40 от Барбалена

# 6 538
И аз това се загледах, че кутиите изглеждат почти еднакви, но има някои малки разлики. Липсват  марките за сертификати, или каквито са там, по-голямото маслиново дърво изглежда малко по-бледо.
Мисля си, дали не е по-стара партида, или такава, произведена по поръчка на едро, на по-ниска цена. Доста е рисково да се прави такава имитация на продукт.

# 6 539
perunika,

Моля не го приемайте като заяждане, но истински зехтин на цена 10лв за литър няма.

Правилото е следното:
На висока цена могат да ви продадат истински, или фалшив зехтин
На ниска цена - винаги е фалшив
Цена под 10 евро на литър за зехтин, просто не е за зехтин, а за друг вид растително масло.

Общи условия

Активация на акаунт