Купуване на ЧИСТА ХРАНА

• 843 661
  • 6 804
  •   3
Отговори
# 6 540
Купувам Latzimas, хубав е, качествен, с киселинност под 1.

# 6 541
  • В градината...
Танита, възможно е. Казвам, че страшно ни харесва.

# 6 542
И тук намерих на цена 5л. 55 лв.
https://baharika.bg/product/maslinovo-maslo-zehtin-ekstra-vardjin-1l-ophellia

Сещам се, имаше информация за гърци, които купуваха някъде от Благоевград олио, оцветяват в зехтиново зелено и го връщат в България като зехтин.

# 6 543
Аз съм попадала на различни варианти на 5 л, на чиито кутии липсва каквато и да е информация за произход, производител и тн. Ясно е, че са фалшиви.

# 6 544
  • ...живея на последния етаж...
Ама къде ги намирате тези скъпи зехтини Joy
Моя приятелка си купи от пазара в Димитровград за 25 лева даже, че се и възмущаваше колко е скъпо в интернет.

# 6 545
Ето това на снимката в последните кутии си е боядисаното олио.
На който му харесва си го употребява.
Това, че нещо ви допада на вкус не го прави зехтин.

# 6 546
В Плевен турски екстра върджин 5 литра е 34лева.

В хладилника замръзва.

# 6 547
Видно от снимката, ами скъп е. То и в Турция няма такъв, но в Плевен има Stuck Out Tongue Winking Eye

# 6 548

то и в София има уж турски екстра върджин за малко пари, но въобще не вярвам да е истински.
някой с мнение за телешкото от Амрозия и Дивата ферма? търся хубаво телешко, но на нормална цена все пак.

# 6 549
Добре де, може ли линкове към тези зехтини? На дребните снимки нищо не виждам.

Попаднах на статия за зехтина от 27 май 2020.
https://extravirgin.bg/bg-news-details-6.html -  Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин
Цитат
Ако имаш добри и умни приятели, които наистина разбират от зехтин може да прескочиш няколко етапа от тези по горе, но пак отиваме при парите- под 12Е/кг или 10Е/кг за голяма разфасовка 20.5л. няма никакъв шанс, дори за самите гърци, тоест пак си при ментета.

Легендата за домашният гръцки зехтин  от бабите изглежда винаги така: както тук се вари ракия по селските казани, така и там се предават маслини на местната маслодайна. Според качеството всеки получава зехтина си- Екстра Върджин и Върджин. „Бабите“ в 99% от случаите ги смесват и колкото е по голям дяла на Върджина, толкова е по евтин зехтина, но това все пак е идеалния вариант, защото в повечето  случаи се добавя соево или друго масло и качеството изчезва, а здравословните характеристики съвсем.

Как трябва да се реагира, ако искате истински Екстра Върджин за вас, вашите бебета, деца и т.н. Кoroneiki е сортът маслини за мен. Задължително етикет и това:

Сертификати:

TUV HELLAS - за безопасност на храните;
DIO – за био продутите;
PGI – за продукт със защитено географско указание. Тук особено внимание- маслините трябва да са само и изключително от местни насаждения, контролът в Гърция за това е "зверски", Слава Богу за нас потребителите!
Рядко ще го видите, но само така може да сте сигурни, че е автентичен.  Дори и ако купувате скъпо, няма как да сте сигурни какво купувате точно. Разбира се изтънченото небце на специалиста хваща веднага ситуацията- все още е непостижимо да се фалшифицира ароматът, вкусът и остатъчната пиперливост накуп.

Най- често по етикетите на ментетата са гръцкото знаме, незнайни сертификати и жълти медали, а ниската кисилинност е постигната по химичен път за да влезе под 0.8%.

Добрите гръцки зехтини за мен са от Йонийските острови /без Итака/, Пелопонес и Крит. За мен супер зехтинът трябва да е гръцки и островитянски.

Има много добри зехтини и  от  някои хърватски острови /25Е/кг./ обаче, някъде в Италия и Испания, но имайте предвид, че всички престъпления са измислени в Италия и за да намериш истински зехтин в тези две държави, трябва наистина да си почти сомелиер по зехтини. Тези две държави действително са по добрите търговци, но особено в Италия мафията „натиска“ ожесточено производителите.
..............

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 13:46 от Diorela

# 6 550
  • В градината...
Вероятно голяма част от твърденията за фалшиф зехтин са верни. Вярно е обаче, че вкусът на олиото, пък било то и боядисано, си остава вкус на олио. Плътността също.

# 6 551
Нямате си на представа колко хора никога не са си купували истински зехтин. И ако случайно опитат, не им харесва. Или горчи, или щипе, или мирише, или нещо друго. Пък и цената, нали... И боядисаното олио им допада отвсякъде. Нито в Турция, нито в Гърция зехтинът е на такава цена, в нормален магазин. Та няма как, колкото и на едро да е купен, да е толкова евтин.

# 6 552
  • София
..
някой с мнение за телешкото от Амрозия и Дивата ферма? търся хубаво телешко, но на нормална цена все пак.

И от двете фирми съм купувала телешко (ако имате предвид АмБрозия...) и е хубаво. Дивата ферма идваше една идея по-скъпо.

За зехтина - купуваме от Гърция.

# 6 553
  • Бургас
Тези жълтите тенекии зехтин 100 % е фалшификат, произвеждат го в Южна България, наистина не горчи или друго, но не е зехтин изобщо, пробвала съм го, в интернет е пълно с обяви за него, но какви точно съдържа не смея да гадая, но при тази цена трябва да е пълен боклук
Лятото си купих тенекия на някакъв гръцки производител ЕVOSMOS 5л бяха  150 лв, дали е истински не знам, но определено опаковката изглежда добре, на вкус също ми харесва

# 6 554
  • София
Аз си купувам едно помаче на Елия за пържене и готвене  от Била - последно 20лв литъра. За салати през лятото съм купувала и върджин от същата марка. Или един, пак гръцки - на Тера Грета, но това беше когато имаха физически магазин в София. А най-вече навремето / преди войната в Сирия/ наливен от арабските магазини .Не съм се сещала да видя какво предлагат в гръцката "Бакалия"
 Но вече по-принцип нямам никакво доверие на никакви екстра върджини.

Общи условия

Активация на акаунт