Купуване на ЧИСТА ХРАНА

• 830 230
  • 6 804
  •   2
Отговори
# 6 060
За портокали , мандарини и лимони може да видите и тук https://www.facebook.com/groups/645372306618186. Поръчвах портокалите са несравними с продаваните. Лично аз не намерих вкусово разлика в мандарините, въпреки, че домашните казаха, че са много по хубави и сладки. Лимоните в пъти са по сочни и ароматни. Изсуших си корите и сега ги ползвам. Изпраща с куриер момичето.
Правят ли доставка?
Да с куриер - интерлогистика и спиди. В групата има и цените на доставките. Имат и viber група. Всеки понеделник изпращат заявките от предната седмица.

# 6 061
  • Пловдив
Фрагедо ли беше читавото пилешко?

# 6 062
  • София
Копирайте си линковете, че ще бъдат изтрити.
И все пак в София дано се намери ентусиаст!

# 6 063
  • София
Браво, не са изтрити линковете!

Ето нова платформа за подаване на сигнали за храни
https://bg-mam.ma/p/1467133/45861873
Цитирам потребителката, от която разбрах.
Изглежда доста амбизиозно, ще помагаме!

# 6 064
Някой знае ли къде се премести птичия пазар в София, след като ги затвориха?

# 6 065
  • софия
В Надежда, но там няма животни.

# 6 066
Имаше няколко малки родопски ферми с много добри млечни продукти. Къде в Надежда?

# 6 067
  • софия

Доста по-културно е. Няма кал, под навес, има паркинг.

# 6 068
  • София
Някой с отзиви за продуктите на БМК Хасково. Попаднахме на техен Народен дар айрян и детето много го харесва, чудя се другите им продукти как са? Няма ги във веригите, а и в магазини не съм ги виждала други.

# 6 069
Здравейте и от мен. След обстойно четене на темата и допълнително проучване на варианти за закупуване на чисти, био сертифицирани плодове и зеленчуци стигнах до Софина и Моравско село като най-сигурни и по-широко изпробвани производители.
Но докато проучвах статиите и информацията налична онлайн за био фермите в България попаднах на няколко притеснителни публикации. Оказва се, че дори и след толкова подробно четене и търсене на добър производител… не мога да открия на кого да разчитам.

Ето какво имам предвид:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/cheti-etiketa-labo … a-biohranite.html - в био доматите с гръцки произход, предлагани от Моравско село, са открити следи от пет пестицида

https://www.dw.com/bg/%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D1%8 … %D1%8F/a-61976731 - след тестване на български вносни био зеленчуци в Германия, отново се установяват замръсени субстанции. Серификатът на производителят е отнет след подадения от Германия сигнал. След няколко месец е връчен обартно….

Въпросът ми е вие как проучвате и избирате на кой производител да се доверите? Някой от вас използвал ли е тестове за пестициди/забранени субстанции, които могат да се правят в домашни условия? Това не е дългосрочно решение, но поне с тях мога произволно да валидирам продуктите, които планирам да поръчам от избраните био ферми и да преценя дали да продължавам да поръчвам от тях.

# 6 070
Безсмислено питане. Дори и да не се използва никаква химия, ако в почвата има тежки метали (тях никой не изследва) е все тази колко пари залудо сте дали.
Единственият вариант - намирате на село къща с достатъчно голям двор, имате желание да се занимавате със зеленчуци, плащате, за да изследвате почвата и ако всичко е на ред купувате имота и се захващате със зеленчуците.
Но интересно ако живеете в голям град какво дишате? Никъде не продават био въздух.
Не е добре да се ядат отрови, но навсякъде има неща, които са вредни и няма как да избягаме от тях.

# 6 071
  • София
Елинор, като автор на тази тема, ще патвърдя изводите ти - не можеш да купиш гарантирано чиста храна. Затова по-късно съм направила какъвто е съветът на Недоволна - отглеждам си.

Явно не си прочела достатъчно с гугъл или в темата, защото Моравско село са хващани и в предишни години. Тогава видиш ли грешно бяха пакетирали някакви плодове/зеленчуци. Милите, неволно.
Не си прочела и за био тахана на Хармоника, купили не просто конвенционален сусам, а силно замърсен. От продавачка в обикновен , не био магазин разбрах, че миришел на нафта. Изтеглена партида, но само остатъка. Причина - да си вземат застраховката.

Е, идвай в био земеделската тема.
А ако захранваш бебе или си бременна и ти трябват спешно, ми пиши, ще ти подаря пащърнак, моркови, тиква, най-търсеното.

ПП Софина гледаха био и вкусни зеленчуци, но нямам актуална информация.
ПП Моравско село са вносител и разфасовчик на био препарати за растителна защита. Купувам ги , макар и рядко, заради удивителната цена.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 09:08 от ЗаСлон

# 6 072
  • София
И  на "Софина"  нямам доверие, те са в Елин Пелин. Аз вече не разчитам, че около София има нещо био. Почвата  е замърсена.                                                                                                                                                                                                     
Ето какво пише в сайта на общ. Елин Пелин  :                                                                                                 
 "Община Елин Пелин е разположена в близост до крупни замърсители на околната среда, което е причина за съществени негативни промени. Най-значими замърсители, на които следва да се отделя особено внимание, са тежките метали. Попаднали в почвата, те остават в нея за неограничено време. Оттам постепенно преминават във водите и хранителните продукти и стигат до животните и човека. Идентично е и положението с радиоактивното замърсяване на почвата."

# 6 073
аз да ви кажа гледам да не се втелясвам много. като млада и енергична майка много се палех, но сега вече нямам толкова енергия. най-много предпочитам селска продукция. тия био-мио, особено големи фирми.....скептична съм.

# 6 074
  • София
Софина е (беше) малка семейна фирма Simple Smile Зелето им например беше сладко и вкусно, като ябълка нежно.

Общи условия

Активация на акаунт