Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Черен списък на стоматолозите

 • 389 198
 • 776
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 17 298
Д-р Димитър Тянков, клиника Алфадент, Борово. Това е стоматологът, който ме лиши от едно сетиво. При поставяне на упойка ми засегна нерв на езика - т.нар. парестезия - езикът е непрекъснато болезнен, като изгорен, чувствам го като чуждо тяло в устата си, едната му половина е двойно по-голяма от другата и лежи върху зъбите, което го наранява, не усещам абсолютно никакъв вкус, не усещам нищо и като се целувам. Проблемът е изключително трудно обратим, а ако евентуално се оправи - отнема години.
Може би, ако беше казал :"Съжалявам, че така се получи", ако беше показал малко неудобство или съпричастност, нямаше да ми е толкова криво. Но той избра да излъже. Когато му се обадих три дни след процедурата, се разсмя и каза, че нямало място за безпокойство, щяло да мине. Две седмици по-късно /след като всички ми повтаряха, че това не е нормално/ отидох на консултация и ми беше обяснено, че се получило така, защото бил вкарал упойката точно където са нервите на зъба   Confused и всичко щяло да отшуми до месец. Е, месецът мина, като аз междувременно след ровене в интернет намерих достатъчно литература по въпроса и сама стигнах до диагнозата. Когато преди няколко дни му се обадих и му казах, че друг стоматолог ме е диагностицирал с парестезия, отговорът му беше: "Ами да, парестезия е".  Shocked Без "съжалявам", без "извинявай", без грам неудобство.
И сега, докато сама проучвам въпроса на какви терапии бих могла да отида, за да получа поне малко облекчение, се чудя - не са ли дръжни тези лекари да ни предупреждават за евентуалните рискове, които съществуват при различните манипулации? Защото парестезията примерно се води средна телесна повреда.
И понеже започнах директно с проблема, може би трябва да кажа, че д-р Тянков ми отвори съвсем здрав зъб абсолютно по свое усмотрение, без да ме пита дали съм съгласна, защото не му харесвал цвета на предишната пломба /пак той я беше правил/. След смяната на пломбата зъбът стана болезнен при дъвчене, ходих втори път, сменихме пломбата, нещата не се оправиха, на третия път ми нарани нерва, но зъбът оттогава досега освен при хранене, боли непрекъснато, много неприятно, чак долу във венеца. Но при последния ни разговор докторът каза, че трябвало да изчакаме още известно време /мина повече от месец от направата му/.  Rolling Eyes

# 16
 • Мнения: 0
Към коя инстанция да се обърна? Кой се занимава с тези въпроси?
Попаднах на това, като за начало:
http://www.zdrave.net/document/institute/patient_rights/_05_Patients_Claims.htm

# 17
 • Мнения: 382
Богдан Димитров от Бургас- един незаслужено прехвален зъболекар! Получи се така,че след посещенията си при него все едно  си платих  не за да ми помогне , а за да ми повреди четири зъба, два от които бяха здрави,но съседни на болните...

# 18
 • The QC to be!!!
 • Мнения: 5 320
Към коя инстанция да се обърна? Кой се занимава с тези въпроси?
Попаднах на това, като за начало:
http://www.zdrave.net/document/institute/patient_rights/_05_Patients_Claims.htm

От много години не живея в Бг. Но това което си намерила звучи като да е достоверно. Тръси си правата и ако на теб не помогне днес, утре може да ти помогне на теб, но и на други.  Peace Кураж.  Hug

# 19
 • Мнения: 1
Към коя инстанция да се обърна? Кой се занимава с тези въпроси?
Попаднах на това, като за начало:
http://www.zdrave.net/document/institute/patient_rights/_05_Patients_Claims.htm Мисля , че правилното място да се оплачеш е ХЕЙ ( в момента мисля че вече не се казва така) . Инспекторите от там  правят проверка иконстатация за спазванетона хигиенните норми.

# 20
 • Мнения: 0
за Добрич- за мен най-некадърни са от Дентална Клиника "Николова&Кисьов". Цяла книга мога да напиша за некадърността им.

# 21
 • Мнения: 369
Д-р Васил Пеев от Пловдив. Той е търговец, не и  стоматолог.

# 22
 • Мнения: 4 068
Виждам, че тук не е писано почти три месеца, но не намирам дуго място, на което да споделя: заслужено място във всички черни стоматологични списъци засужава  Стоян Тенев- зъболекар в София, Дружба 1, бл.119.

Причина №1  за номинацията: ако смятате, че лекарят трябва поне малко да уважава времето на пациента си, това определено не е вашето място. Записаните часове са повече от условни; както самия персонал  коментира "сестрата записва по 4-ма едновременно на стола". В резултат на това в кабинета се влиза не по ред на идване или по ред на записания час.. дори не по спешност- само и единствено по симпатии. Т.е. ако имаш лошия късмет да не си се харесал  на госпожа сестрата, може да почакаш и около час за 5-минутна промивка на зъб. А може и повече от час.
Причина №2: тук се залага на сигурното и шансът да седнеш на стола без рентгенова снимка, клони към нула. Също такава е вероятността да си тръгнеш без снимка след края на лечението; ей така- за всеки случай. Ако случайно се наложи снимка на мъдрец, а пациента има силен рефлекс за повръщане... няма проблем: спокойно може да си направи две панорамни снимки - "преди" и "след". Та в тази връзка- да не се учудите, ако видите меко сияние над главите на излизащите от кабинета хора.
Причина №3 (пак като следствие от първото): колкото и бавно да се развалят зъбите ви, докторът винаги ще ги поправя още по-бавно. Т.е, ако си отишъл с периодонтит и серозно възпаление, след около месец лечение вероятно вече ще си с гангрена; ако си достатъчно упорит и продължиш лечението, имаш невероятната възможност след още месец да останеш без зъб.
Причина №4: "докторът"  лекува два зъба на дете, като лечението на всеки един отнема по около месец, със средно две посещения в седмица (интересен избор, но лечението се провежда последователно, а не успоредно на две съседни зъбчета). При това едната пломба издържа 2 часа и пада при първият прием на храна, а другата- 3 дни (след това по спешност свалена от друг зъболекар, тъй като при поставянето е била забита във венеца и причинява постоянна болка).
Респект пред професионализма и таланта на господина!!!


1.Правенето на рентгенографии не е каприз на доктора, а необходим протокол. Пропускат се обикновено заради финансови съображения от страна на пациента.
2. Периодонтит и гънгрена е едно и също нещо и се лекува трудно и продължително, а понякога и неуспешно.

Пиша това не за да защитавам въпросния доктор, защото аз дори не го познавам и той може верно толкова да си може. Пиша това, за да може ако само е възможно да спрете да се излагате с некомпетентни изказвания, защото за компетентните по този въпрос изглеждате смешно. Имате явно интернет на разположение и поне да бяхте проверили що е то периодонтит и що е то гънгрена.

# 23
 • The QC to be!!!
 • Мнения: 5 320
1.Правенето на рентгенографии не е каприз на доктора, а необходим протокол. Пропускат се обикновено заради финансови съображения от страна на пациента.
Е браво, много компетентко изказване. Коят асоциация препоръчква това да е необходим протокол при всеки влязъл пациент през вратата?

Ако знаете само колко такива писаници и изказвания съм срещала къде ли не.  ooooh! А някаква идея да имате колко е облъчването? И ако няма никакви симптоми каква е причината да се прави рентген на цялата челюст? А за сточастик ефект да сте чували? Те и края на 18 век са правили такива снимки преди да фитват обувките, и даже не са се съгласявали да ги правят ако клиента откаже... Да се прави рентген без да има каквито и да било симптоми, е най-меко казано безотговорно, и граничещо с престъпление. В някой държави хора губят лицензи за такива шмекеръци... Ма на, седи си там рентгена, що пък да не щракат всеки дето влезе през вратата, ако седи само пепел хваща и $ не изкарва.

Моля не ми отговаряйте, професионално се занимавам с дозиметрия, та да си кажа, да не ме пращате да чета из нета. Научила съм си уроците много добре, и 1 тон книги съм изчела, изпити държала и т.н., и т.н.

# 24
 • Мнения: 4 068
Ами да, всъщност много точно знам колко е облъчването при днешните рентгени. Книгите явно са били стари, както и закона по който продължават да се регистрират рентгеновите лаборатории. Не говоря за безразборно снимане, но при пулпит например са необходими поне 2 снимки, за да се каже, че е екзактно изпълнен протокола.
И продължавам да твърдя, че е смешно да твърдиш, че някой е некадърен, защото от периодонтит ти докарал гангрена. Ама моля ви се! Тука все пак и лекари четат и пишат и познават диагнозите.

Дано в книжките Ви пише и нещо за медицинските стандарти, защото за гангрените май не пише.

П.П.
Никой, никъде не е казвал, че трябва да се снима без нужда !!!

# 25
 • София
 • Мнения: 430
Простете невежеството ми- разбира се, аз съм просто пациент, а не лекар  Flutter
Хубаво е обаче, че поне Вие знаете за какво говорите:

....
2. Периодонтит и гънгрена е едно и също нещо и се лекува трудно и продължително, а понякога и неуспешно.

Пиша това не за да защитавам въпросния доктор, защото аз дори не го познавам и той може верно толкова да си може. Пиша това, за да може ако само е възможно да спрете да се излагате с некомпетентни изказвания, защото за компетентните по този въпрос изглеждате смешно. Имате явно интернет на разположение и поне да бяхте проверили що е то периодонтит и що е то гънгрена.

# 26
 • Мнения: 4 068
 newsm10
 Joy Joy Joy Joy Joy

пп. Поне не обвинявам учителката си по български език де. Wink

# 27
 • Мнения: 479
Боряна Сугарева от София.
Препоръчаха ми я за локална упокйка, защото:
"тя бие упойки не с игла, а с едно нещо като химикалка и няма такава опасност да се счупи нещо или да го заболи при боцкането, защото не се усеща."
Синът ми след няколко дни става на 4.
Преди около месец мацката пробва наистина с желание да лекува зъбите на сина ми, но  категорично отказа да използва упойка. Освен насила да го затвори с по-възрастна колежка в друг кабинет и той да изхвръчи като тапа оттам, друго не успя. Не казвам, че той е лесен.
ПОсле бяхме на друг зъболекар, при когото синът ми с 300 зора седна.
Но получих горната препоръка (следващият зъболекар е лазерен и го няма "страшният" шум...но още не сме пробвали лазера, тъй като има повреда в машината) и реших да й звънна отново.  Явно много ми се е събрало... синът ми днес беше спрян от градина, а аз съм на път да загубя шанса си за работа. Единствен родител съм. Звъннах и получих отговор: "Упойка? Той???" Като казах, че детето вече сяда на стола, ми се отговори:"Ми ХОди си там, кво ме занимаваш мен!".
Вче сме на етап да пукаме втора фистула с гной. Преценете си. Вярно изглежда донакъде логично, но, ако бяхте минали през това, стискали зъби да отделят детето ви от вас и т,н, само и само да потръгне и видите как потръгва... а после чуете горното...Все пак въпросната е наясно колко време е минало...
 За мен това си е чиста липса на опит и на подход. Може би грубост.
Може би аз не съм справедлива, защото и от Юниордент се "отказаха", защото сме надминали отделените 10 мин на дете...там хубавичко се крещя от сестрата. И като първо място, в което бяхме, може би те насадиха този страх у сина ми.
Какво правят родителите в нашето положение?
Слушат горните реплики и...?
СИГУРНА СЪМ, че може да се спори, но не желая.

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 17:19 от vasilenae

# 28
 • Мнения: 153
Искам само да изразя подкрепата си за renci! Наистина,не се излагайте! Simple Smile

# 29
 • Мнения: 514
Боряна Сугарева от София.
Препоръчаха ми я за локална упокйка, защото:
"тя бие упойки не с игла, а с едно нещо като химикалка и няма такава опасност да се счупи нещо или да го заболи при боцкането, защото не се усеща."
Синът ми след няколко дни става на 4.
Преди около месец мацката пробва наистина с желание да лекува зъбите на сина ми, но  категорично отказа да използва упойка. Освен насила да го затвори с по-възрастна колежка в друг кабинет и той да изхвръчи като тапа оттам, друго не успя. Не казвам, че той е лесен.
ПОсле бяхме на друг зъболекар, при когото синът ми с 300 зора седна.
Но получих горната препоръка (следващият зъболекар е лазерен и го няма "страшният" шум...но още не сме пробвали лазера, тъй като има повреда в машината) и реших да й звънна отново.  Явно много ми се е събрало... синът ми днес беше спрян от градина, а аз съм на път да загубя шанса си за работа. Единствен родител съм. Звъннах и получих отговор: "Упойка? Той???" Като казах, че детето вече сяда на стола, ми се отговори:"Ми ХОди си там, кво ме занимаваш мен!".
Вче сме на етап да пукаме втора фистула с гной. Преценете си. Вярно изглежда донакъде логично, но, ако бяхте минали през това, стискали зъби да отделят детето ви от вас и т,н, само и само да потръгне и видите как потръгва... а после чуете горното...Все пак въпросната е наясно колко време е минало...
 За мен това си е чиста липса на опит и на подход. Може би грубост.
Може би аз не съм справедлива, защото и от Юниордент се "отказаха", защото сме надминали отделените 10 мин на дете...там хубавичко се крещя от сестрата. И като първо място, в което бяхме, може би те насадиха този страх у сина ми.
Какво правят родителите в нашето положение?
Слушат горните реплики и...?
СИГУРНА СЪМ, че може да се спори, но не желая.
Доста объркано е написано,аз не желая да споря,но може би е хубаво да намерите стоматолог,на когото детето да се довери. Peace

Общи условия

Активация на акаунт