Близнаци родени в 27гс

• 41 809
  • 246
  •   1
Отговори
# 150
  • на брега на морето
Новината при нас, е че Лъчи се обърна от гръб по корем на 3 1/2 корегирана възраст, а Любче задържа играчки и разтваря ръчичките!

Това означава, че имате напредък, така ли? newsm44

# 151
  • Варна
Жики, герои са твоите малки мъже. Виж как напредват. Моя малък мъж се обърна на 6м корегирани, а малката ми шишонка на 8 корегирани. Поздравявам Лъчи и Любчо  и всички дечица, да бъдат винаги здрави, усмихнати, весели, щастливи и много игриви.

# 152
Каро, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА КРУМ И ЗОЯ!

Пожелавам им да бъдат много здрави, игриви, безгрижни и много да радват мама и тати!

Момичета с моите момчета миналата седмица изкарахме в София - университетска болница, по-точно педиатрията в детското отделение по неврология.

Според доц.Литвиненко, момчетата трябваше да започнат Войта и така от миналата седмица започнах рехабилитация. Много плачат (дерът се), пукат се капиляри по лицето и кожата им от рев.
Бях изумена, че Войта са само три позиций - цялата рехабилитация трае 15мин.
Момичета от понеделник на сам аз тормозя децата си и след всичкия рев като ги гушна те ми се усмихват и това, ако не е любов?! Те ревът и аз рева, но наистина име ефект - много се отпуснаха!

Минахме ТФЕ, ЕЕГ , пълна кръвна картина и очен - всичко е в норма, Лъче е 8кг, я Любче 7кг. Литвинеко през цялото време говореше , че има наченки на рефлекса на Бабински и Росолимо (май така се казваше), а пък за тях зная, че дори и при нормално редени деца е нормално да ги има до 2година. Според рехабилитаторката децата са много добре, но иска бързо да наваксат изоставането от 3месеца. Каза да ги държа седнали и да им купя бънджи. Смятам да не го правя, защото според мен самите деца ще ми покажат кога и за какво са готови (обръщане, сядане, лазене) - според мен това са неща заложени вътре в човека и рано или късно ще се проявят newsm78?!

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 14:10 от jiki_ll

# 153
  • София
jiki_ll по всичко личи, че дечицата ти напредват доста добре и че лека полека притесненията ви ще отпаднат. Аз си мислех, че Литвиненко не е привърженик на Войта, но явно съм грешала.
Желая ви успех  и с всеки ден да виждаш положителна промяна в момчетата!

ЧРД на порасналите сладури на КАРО - желая им много здраве и щастливо детство! bdbaloni

# 154
  • София
Жики, направо съм изумена от съветите на рехабилитаторката. Абсолютно правилно си преценила,че децата не бива да се насилват да правят нещо, за което не са готови. Рехабилитацията е за това да им помогне по-лесно и правилно да развият нужните умения, но не и да се налагат изкуствено. Колкото до наваксване на 3-те месеца - такова няма как да има. Никой не очаква от едно доносено дете да "наваксва" и да бъде като децата с 3 месеца по-големи от него. Още по-абсурдно е това да се изисква за недоносени, които са били поставени при доста по-неблагоприятни условия от доносените си връстници. Просто след двегодишна възраст, децата с разлика 2-3 месеца не се отличават особено едно от друго.

За рефлексите - Росолимо е патологичен рефлекс, т.е. не бива изобщо да присъства при здрави деца. Бабински трябва да изчезне до края на първата година.

Честит рожден ден на Зоя и Крум, да растат много, много щастливи и да радват мама и татко  newsm59!

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 23:52 от annie13

# 155
Момичета, чета ви и настръхвам! Не зная кякво да правя - дали да водя детето на невролог. Лекарят, който следи сина ми казва че няма нужда. Неонатоложката, при която го водя казва че се развива нормално. И на мен така ми изглежда. Сестра ми роди нормално доносено момиченце, което вече е на 2 год. и някои движения късно ги направи - обърна се на една страна на 6 м., а в седнало положение доста по - късно. Синът ми почти се обръща на една страна. Държи си играчките и ги размахва. Все нещо слага в устата. Смее се, гука, приказва си...Държи си разтворени ръчичките и показалците му се раздалечават, за което неонатоложката каза че дори го прави по-рано. Все се надига, иска седнал, но му е рано. Държи си биберона, понякога сам си го слага в естата, посяга и почти си дъжи шишето.Какво мислите момичета - тези неща които изброих какво ви говорят?
Жики, ние сме на вашата възраст, но сме едва 5кг., което мен все ме тревожи. Има ли и други недоносени дечица които наддават бавно? Той просто хапва по-малко. След раждането трудно започнаха да го хранят - коремчето му не позволяваше.
Жики, Литвиненко е в Педиатрията до ХЕИ, правилно ли разбрах? Може ли преглед с направлиние?

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 19:32 от tita_d

# 156
Здравей tita_d, от това, което си написала твоето Слънце се РАЗВИВА МНОГО, МНОГО, МНОГО ДОБРЕ, но това го казвам като майка НЕ КАТО ЛЕКАР!!!
Тъкмо преди броени секунди водихме диалог с баща ми относно развитието на мишоците понеже с момчетата сме на гости при тях (баба и дядо). Та според моя баща децата са върха - всичко си правят с Любче имаме игра, при която той седи в баба си, аз тръгвам към него и казвам : "Чакай да те хвана", а баба му го гушка и вика "няма, няма, няма", реакцията на дето е - усмихва се пищи от кеф и се крие, т.е. има го заиграването. Играта ни с Лъчи е, аз лягам и с ръцете го държа над мен и започвам да му говоря колко е силен и как ме е надвил и победил, реакцията на детото е - пищи от кеф и има самодоволна физиономия сякаш самия той си вярва, че го е направил. Laughing
tita_d щом лекарите казват, че детето е добре, кои сме ние, че да ти даваме съвет - ние сме просто майки, които споделят как се развиват децата им???!!! Децата ми ръжат играчки, ядът си и двете ръце понеже ще ни ничат зъбки, усмихват се, търсят внимание, сгъват си крака, ръце и т.н.
Ако не са лекарите, всеки, който е отгледал поне и едно дете през живота си ми казва, че са напълно нормални деца и според близките ми проблема е в главата ми, а не в децата ми (гадно ми е да го призная, но на моменти и аз се хващам, че преигравам)!!!

доц.Литвиненко приема с направление!

# 157
jiki_ll ,

Децата ти са повече от добре ! Hug
Успокой се и не ги подлагай на имквизиции .
Като прочетох , че се дерат от рев , та чак капиляри им се пукат , настръхнах ! Twisted Evil

Не си ли помисляла , че рехабилитаторката може би иска да ви привлече от комерсиална гледна точка ? Предполагам , че всичко се заплаща ?

Тук ти писахме няколко мами , че при нашите деца двигателните умения са се развили доста по-късно , нямаш причина за тревоги .  Hug

# 158
jiki_ll, ти като майка най-добре можеш да усетиш какво се случва с децата ти.
Аз също много се взирам в София и постоянно си измислям някакви неща, за които да се тормозя, но когато наистина има за какво да се тревожа, просто усещам вътрешно, че ще се пръсна.

Имам доброто предчувствие обаче, че с твоите звездички (както много сладко ги наричаш) всичко ще бъде наред, защото имат много всеотдайни и будни родители, които се интересуват от състоянието им и не оставят нещата просто да се случват.  Hug

За рехабилитацията не мога да се изкажа - когато аз водих Софи тя много, МНОГО, МНОГО плачеше и аз едва издържах психически. Но понякога е за добро.... За жалост в Сливен няма свестни рехабилитатори и тази просто се опитваше да ни вземе парите, а няма никаква реална представа какво върши. Няколко пъти ми каза, че си "замята дясното краче на една страна", което не знам какво означава, но само тя го виждаше. Не бяхме ходили един месец, защото бяхме в болница с пневмония и като подновихме посещенията ми каза, че ето - тъкмо е започнало да се оправя това замятане и сега като не сме ходили е станало по-зле. Как пък нито един лекар не го видя това нещо  Crossing Arms При нас ТФЕ е добра, макар че миналия месец правихме и там малко се стреснах - "леко разширени вентрикули". Лекарката каза обаче, че е в норма и няма защо да се тревожа, няма нужда от невролог.

Иначе Софи се развива по следния начин - започна да гука на 4 реални месеца, от гръб по корем се обърна на почти 6 реални и 4 к., започна осъзнато да се усмихва на 4 месеца реални и да се смее с глас на 7, главичката да я изправя и държи добре, когато е по корем към края на 4 р. месец, на 6 р. м. започна да се опитва да става, но едва сега вече може да го прави от поза за пълзене (на 11 месеца), от корем по гръб започна да се обръща чак на 9.5 р.м., съвсем стабилно седнала започна да стои на 7 р.м. От легнало положение директно да стане не може още сама - трябва да й натисна леко едното краче надолу, защото ги вирва нагоре и се мъчи така да се изправи  Joy
От около седмица става права като се катери по мен, а иначе сама не прави и опит. От около 2 месеца може да пълзи назад, по-точно се влачи по корем, а едва сега започна да се движи напред от 4-опорен стоеж, до една седмица максимум според мен ще пропълзи. Прави крачки вече, но по-късото краче е все на пръсти и го сгъва в коляното.
Та ето и Софи ги прави късно нещата, аз се тревожа, но лекарите са спокойни и ми казват, че всичко е наред, много е жизнена и се развива идеално. Дано е така.

Тита-Д - според мен детенцето ти се развива чудесно, но ако имаш каквито и да е притеснения се консултирай със специалисти - от консултации глава не боли, но ако нещо не се хване навреме, а е можело е много неприятно. Сигурна съм обаче, че всичко ще е ок.

# 159
Мисля да заведа бебо на ортопед- то на тази възраст всички деца ги водят. За невролог не съм решила, че лекарите да се "застраховат" понякога плашат безпричинно. Пък и вярвам на доктора ни ,че не се налага.Мисля, че майките се втренчват и в здравите си деца - например моята сестра искаше от племенницата ми да играе на дай - вземи преди да навърши една година, не се обръщаше по име и едва ли не щяхме да изкараме детето ненаред.

# 160
  • София
Tita,  от това, което описваш, детето явно се развива нормално. В същото време, съм напълно съгласна с Либи, че една консултация със специалист няма как да навреди. Според мен всички деца родени преди 31-32 г.с., с тегло под 1500 гр. особено ако имат установен проблем на ТФЕ, не са изплакали или са имали нисък Абгар и са били на апаратна вентилация повече от две седмици, задължително трябва да минат през невролог. Другият задължителен е очният.

А за следващите майки, които ще четат, ще се опитам да обобщя най-очевидните прояви, по които можете да се ориентирате за двигателни проблеми, (всичко е по коригирана възраст).

Освен това, не е важно само кога детето прави нещо, но и как го прави. Ще  опиша някои от най-характерните неправилни движения.
-контрол на главата - като хванете детето за ръчички от легнало положение и го изтеглите да седне, главичката не трябва да виси назад, а да е в линията на тялото (най-късно до 3- 3.5 м)
-след 2-2.5 м. детето не би трябвало да си държи често ръцете в юмручета, още по-притеснително е, ако палецът е вътре в юмручето.
- като държите детето за кръстчето изправено, то трябва да ритка свободно с крачета, а не да ги държи изпънати, ако крачетата са изпънати и се кръстосват е още по-притеснително.
- ако сложите играчки над крачетата му, да ги ритка с движения все едно кара колело (от 3-4м.)
- трябва да си събира ръчичките пред гърдичките самичко (например като му подадете играчка); трябва да посяга за играчка и с двете ръце от около 2 м. - 3 м. възраст
- като го сложите по корем да стои хубаво на лакти, а не да изпъва ръцете (на 2-3 м.), в 4-тия месец, максимум до петия, би трябвало да стои по корем с разтворени длани (не на юмручета).
 - ако му опънете ръчичките нагоре не трябва да чувствате съпротивление и изпъване (ако детето не ви се противопоставя умишлено в момента).
- обръщане - до края на 6 м. трябва да може да се обръща от гръб по корем. Дори да има закъснение, по-важно е как го прави детето  - трябва да е със свита напред глава и вдигнати нагоре и свити напред крачета, ако се извива назад при обръщането или не свива крачетата в колената, не е добре.
 - седеж – някъде до 8-9 м. Детето трябва да стои стабилно без да се подпира. Още по-важно е как седи  - гърбът трябва да е изправен и да му е удобно с прави крачета, неприсвити в коляното.
- пълзене  - до 8-9 м. на 4 опори(някои деца, особено тези, ползващи проходилка не пълзят) , при пълзене, дланите трябва да са напълно отворени, да не са свити пръстите. Детето трябва да разменя реципрочно краката и ръцете. Не е добре,  ако влачи крачетата и разчита само на ръцете, ако пълзи като заек, като придвижва двата крака едновременно.
- Изправяне с опора – 9-10 м. – детето не трябва да разчита основно на издърпване с ръце. Както е на колена единият крак трябва да се изнесе хубаво напред, да стъпи на него в колянна опора и тогава да се изправи.
 - самостоятелен стоеж без опора – на около 11-12 м.
 - прохождане – до 15-16 м. Възможно е детето да не проходи съвсем само от страх, но на практика леко да се подпира на стената или за една ръка и до 18 м., това не е проблем. НЕ би трябвало да ходи на пръсти и е нормално след първите самостоятелни крачки да стабилизира походката за около месец. Не е добре да стъпва само на пръсти, навътре и на вътрешния ръб на крака (това много често е чисто ортопедичен проблем, но ако го има, задължително трябва консултация с ортопед).
Общи препоръки спомагащи правилното двигателно развитие – често поставяне на детето по корем още от 2-3 м. възраст, неползване на проходилка (може детето да бута нещо преди да проходи самостоятелно), максимално да се насърчава да се движи само и да разчита на себе си. Например, по-добре е да ходи по мебелите, отколкото за ръка, да се оставя да пада в дом. обстановка.  В никакъв случай да не се насилва да изпълнява движения, за които не е готово – да се слага да седи подпряно с възглавници, докато не може да държи гърба изправен, да се кара да ходи, когато то само не може да се изправя на опора и т.н.

Много дълго стана, но мисля, че е важно, особено за недоносени деца, а няма кой да ви каже тези неща в началото. Педиатрите не са подготвени и често дават погрешни съвети.

Възможно е някой от горепосочените белези да го има и при напълно здраво дете, при  недоносени също е възможно по-дълго задържане на тези пози (те са в резултат на повишен мускулен тонус) и това да отшуми, но си имайте едно наум, особено ако са в съчетание. Гореописаното са белези на спастична ДЦП,която обхваща около 80% от случаите, за другите форми нищо не мога да кажа.

# 161
annie13 , проявите  които посочваш ги прави. А ръчичките държи разтворени толкова отдавна, че не си спомням да са били на юмручета. Само когато е по корем не съм сигурна дали стои с ръчичките на лакти. И аз искам да го заведа на невролог, но май във Варна не е за предпочитане. Искам при Литвиненко в София, но таткото  трудно взема отпуск. Февруари добре, че беше завеждащата на неонатологията при нас, която  познава едната му шефка, че го пуснаха да отидем  в София - лежахме в нефлологично отделение в Педиатрията, тъй като ни изписаха от Добрич с инфекция.

# 162
  • Варна
Ани, много благодаря, много ценна информация. Дано майчетата на недоносени бебчета успеят да я намеря и прочетат. След време и те ще благодарят. 

# 163
  • София
Тита, от това което пишеш, детето ти едва ли е в риск. И при това положение с мъжа ти не си струва да биете пътя до София. И на теб, и на Жики пожелавам притесненията съвсем скоро да се стопят и само с радости да е свързан всеки миг с малчовците  Peace.

# 164
Здравейте майчета! Ани, Лъчи започна да се обръща от гръб по корем по същия начин както го описваш ти (с извита назад глава и не сгъваше крачето в коляното), но в момента го прави както трябва. Любче започна да прави опити да се обръща от гръб по корем по същия начин. Според мен майки, които са ходили на рехабилитация знаят много добре какво да очакват от децата си. Честно казано беше ни на гости детенце, което се роди 10дни преди моите звездички - здраво доносено дете, родено в 39гс. Определено моите пред него си изглеждат бебоци, въпросното дете държи много по стабилно играчки, много по контактен е, но моите имат много по-добра стойка (изправени, по корем), по са отворени към хората и честно казано останах с впечатлението, че са го почти настигнали. Въпросното доносено детенце не е спирало с автоматичното ходене, палеца стои вътре обхванат от останалите пръсти, криви лявото краче - в седнала и изправена позиция. Според лекарите то се развива нормално, на майката въобще не и е направило впечатление за палеца и кривенето на крачето.......детето е нормално родено без усложнения и всички казват, че то се развива правилно и другото което ми направи впечатление, че не се подпира на подлакътник и лактите са във въздуха, при което не се получава добра опора. Майката като видя моите юнаци направо ахна (това е най-доброто ни приятелско семейство и не се бяхме виждали с децата от месец и половина), според нея моите юнаци се развиват много добре и не вижда нищо притеснително.
Останах с впечатлението, че прекалено много се взирам в децата си и наистина е така!
Тита, твоето дете се развива добре според мен само и единствено времето ще покаже какво ще се случи с нашите деца - никой не може да каже дали ще ходят, дали ще са интелигентни и т.н.!!!

Общи условия

Активация на акаунт