Имам въпрос към консултантите по КЪРМЕНЕ - от близо седмица Теди заспива между 22 и 23 часа и се буди сутрин чак в 5 или 6 часа, получава се пауза понякога от по 8 часа.Това проблем ли ще е за кърмата?За сега не усещам да е намаляла, Теди е спокоен, хапва си през деня на често през час- два, но пък е минала малко време.
Та въпроса ми е да оставя ли така нещата?Ако евентуално кърмата намалее и е гладен, предполагам че ще почне да се буди пак по на често нощем?Или да се цедя?
Здравей Ember,
от поста ти виждам, че ти сама стигаш до отговорите. Никак не е необичайно в даден момент кърмачето да откаже нощното кърмене. Както и никак не е необичайно бебче, което почти от раждането да не е сукало нощем, изведнъж да започне да се буди през нощта. Те постоянно се променят, както се променят и нуждите им. Явна на Теди в момента не му е нужно нощното хранене, за това го пропуска и дава възможност на мама да се наспи и да почине добре, но пък си наваксва храната през деня. Важното е да поема адекватни за него количества кърма. Ориентир дали кърмата му е достатъчна, могат да бъдат мокрите пелени (5-6 добре намокрени пелени за еднократна употреба), кожата да е свежа, лигавиците да са влажни, да изглежда добре и да е спокоен между храненията.
Както правилно предполагаш, в случай, че в даден момент Теди започне отново да се нуждае от нощно хранене, най-вероятно ще започне да се буди и да си го търси. Дори и кърмата да се е нагласила към новото състояние и да не е в толкова големи количества, колкото преди да спре да се буди, то за няколко дена нещата би трябвало да се оправят и лактацията да се регулира наново. Цеденето в тези случаи не е необходимо, тъй като това ще означава за организма, че през ноща също има нужда да се произвежда повече мляко, а няма да има кой да го пие. Това може да доведе до неудобство за майката, тъй като цеденето си е доста трудоемко и най-вече времеемко действие.
Може би сега е чудесен момент на заслужена почивка и хубав сън за теб

И аз имам въпрос към консултантите по КЪРМЕНЕ. От две седмици наблюдавам следното, сутрин при храненето към 10-11, бебка не яде съсредоточено. Смуква един два пъти, пуска го и търси контакт с мен като ми се усмихва и гука, после пак смуква един път и пак почва да се усмихва и пак и пак. Забелязвам, че това става само на едната гърда, лявата. Обикновена след 15тини минути усмивки я оставям на мира и я махам от гърдата.
Дали го прави защото не е гладна? (Следващото хранене обикновено си е след 3 часа, не иска по-рано)
.
Дано не ви се стори глупав въпроса ми, но аз наистина се чудя какво да правя, дали да се правя, че не я забелязвам (това не помага много, защото тя ме бута с ръчички докато се обърна към нея и почна да и се усмихвам в отговор) или да се опитваме между усмивките да изядем и малко мляко.
Фъстъчка,
ако предното хапване е било към 8-9 часа, твърде вероятно е и да не е гладна. Но може и Вероника вече да си търси внимание и контакт и да се чувства най-активна и в настроение за това именно в този част. А както вероятно знаеш, кърменето дава много близък контакт с мама и нейното лице е толкова близо до бебето в този момент. Може би именно, когато суче от лявата гърда, позата да ѝ е най-удобна, за да прави контакт с твоите очи и да се закача с теб. Както го описваш, звучи невероятно сладък и интимен момет между вас двете.
Все пак, в случай че се притесняваш дали не остава гладна (въпреки че сама казваш, че след това си прави 3 часа пауза до следващото хранене), може в тези часове да избягваш да я слагаш на лявата гърда или пък да смените позата (например легнала).
Иви, благодаря ти много

От около седмица го прави. Забелязала съм, че се случва по-скоро когато е сънена. Не пием вода, чай от шише, нито ползваме биберон, капки й давам с лъжичка. А снощи като се случи, се хранихме легнали точно ( както обикновено вечер

Иначе по принцип суче само от едната гърда на хранене, изпразва я до омекване - понякога като стисна след хранене има мляко, но не се изцеждам след това. Много рядко съм предлагала втората гърда.
...
fata_morgana,
като допълнение ми идва на ум, че на тази възраст бебчетата са много впечатлителни и понякога дори и неща, които за нас са скучни и безинтересни, за тях са невероятно нещо и искат да го гледат. Например да кажем един съвсем обикновен тапет или книгите на рафта. Това може да даде отражение и на кърменето - бебчето хем иска да яде, хем се ядосва, че сега няма да може да гледа нещо много интересно. Някои майки споделят, че в такива моменти кърменето в затъмнена и тиха стая им помага (дори има такива, които кърмят в тоалетната или банята). Така елиминират дразнителите около бебето и то суче по-спокойно. Други пък откриват, че движението действа успокоително и бебчетата са по-склонни да сучат по-спокойно докато мама ходи или пък се подрусва на стола или леглото. Тук отново слингът може много да помогне.
Още нещо, което ми идва на ум е едно изобретение, което кърмещите майки намират за много ефективно (поне известно време). Споменаваме го често в срещите и лекциите ни посветени на подготовката за кърмене. Това е герданът за кърмене. А именно - нещо шаренко, което да виси на врата ви, така че да привлича вниманието на бебето върху вас и по този начин да не се извива настрани. Обикновено действа много добре, за известно време поне. Това може да е например едно въженце със завързани на него цветни парцалчета или пък някакъв гердан, който имате (стига да е безопасен за бебето).
Може да опиташ някое от тези неща и да споделиш, дали върши работа при вас.