Отговори
# 600
  • Пазарджик
Добро утро и от мен!

Имам въпрос към консултантите по КЪРМЕНЕ - от близо седмица Теди заспива между 22 и 23 часа и се буди сутрин чак в 5 или 6 часа, получава се пауза понякога от по 8 часа.Това проблем ли ще е за кърмата?За сега не усещам да е намаляла, Теди е спокоен, хапва си през деня на често през час- два, но пък е минала малко време.
Та въпроса ми е да оставя ли така нещата?Ако евентуално кърмата намалее и е гладен, предполагам че ще почне да се буди пак по на често нощем?Или да се цедя?

Здравей Ember,

от поста ти виждам, че ти сама стигаш до отговорите. Никак не е необичайно в даден момент кърмачето да откаже нощното кърмене. Както и никак не е необичайно бебче, което почти от раждането да не е сукало нощем, изведнъж да започне да се буди през нощта. Те постоянно се променят, както се променят и нуждите им. Явна на Теди в момента не му е нужно нощното хранене, за това го пропуска и дава възможност на мама да се наспи и да почине добре, но пък си наваксва храната през деня. Важното е да поема адекватни за него количества кърма. Ориентир дали кърмата му е достатъчна, могат да бъдат мокрите пелени (5-6 добре намокрени пелени за еднократна употреба), кожата да е свежа, лигавиците да са влажни, да изглежда добре и да е спокоен между храненията.

Както правилно предполагаш, в случай, че в даден момент Теди започне отново да се нуждае от нощно хранене, най-вероятно ще започне да се буди и да си го търси. Дори и кърмата да се е нагласила към новото състояние и да не е в толкова големи количества, колкото преди да спре да се буди, то за няколко дена нещата би трябвало да се оправят и лактацията да се регулира наново. Цеденето в тези случаи не е необходимо, тъй като това ще означава за организма, че през ноща също има нужда да се произвежда повече мляко, а няма да има кой да го пие. Това може да доведе до неудобство за майката, тъй като цеденето си е доста трудоемко и най-вече времеемко действие.

Може би сега е чудесен момент на заслужена почивка и хубав сън за теб  Hug

Добро утро и от нас с Вероника!

И аз имам въпрос към консултантите по КЪРМЕНЕ. От две седмици наблюдавам следното, сутрин при храненето към 10-11, бебка не яде съсредоточено. Смуква един два пъти, пуска го и търси контакт с мен като ми се усмихва и гука, после пак смуква един път и пак почва да се усмихва и пак и пак. Забелязвам, че това става само на едната гърда, лявата. Обикновена след 15тини минути усмивки я оставям на мира и я махам от гърдата.   
Дали го прави защото не е гладна? (Следващото хранене обикновено си е след 3 часа, не иска по-рано)
.
Дано не ви се стори глупав въпроса ми, но аз наистина се чудя какво да правя, дали да се правя, че не я забелязвам (това не помага много, защото тя ме бута с ръчички докато се обърна към нея и почна да и се усмихвам в отговор) или да се опитваме между усмивките да изядем и малко мляко.

Фъстъчка,

ако предното хапване е било към 8-9 часа, твърде вероятно е и да не е гладна. Но може и Вероника вече да си търси внимание и контакт и да се чувства най-активна и в настроение за това именно в този част. А както вероятно знаеш, кърменето дава много близък контакт с мама и нейното лице е толкова близо до бебето в този момент. Може би именно, когато суче от лявата гърда, позата да ѝ е най-удобна, за да прави контакт с твоите очи и да се закача с теб. Както го описваш, звучи невероятно сладък и интимен момет между вас двете.

Все пак, в случай че се притесняваш дали не остава гладна (въпреки че сама казваш, че след това си прави 3 часа пауза до следващото хранене), може в тези часове да избягваш да я слагаш на лявата гърда или пък да смените позата (например легнала).

....

Иви, благодаря ти много   bouquet
От около седмица го прави. Забелязала съм, че се случва по-скоро когато е сънена. Не пием вода, чай от шише, нито ползваме биберон, капки й давам с лъжичка. А снощи като се случи, се хранихме легнали точно ( както обикновено вечер Simple Smile) Сънена мога да я храня само сутрин, иначе ми е или ококорена, или дълбоко спяща Simple Smile Иначе, ако се случи да дочакам по-късните признаци на глад, като засуче после, първите 1-2 минути ми се "кара" - суче и приплаква жално, голяма маймунка  Laughing
Иначе по принцип суче само от едната гърда на хранене, изпразва я до омекване - понякога като стисна след хранене има мляко, но не се изцеждам след това. Много рядко съм предлагала втората гърда.
...

fata_morgana,

като допълнение ми идва на ум, че на тази възраст бебчетата са много впечатлителни и понякога дори и неща, които за нас са скучни и безинтересни, за тях са невероятно нещо и искат да го гледат. Например да кажем един съвсем обикновен тапет или книгите на рафта. Това може да даде отражение и на кърменето - бебчето хем иска да яде, хем се ядосва, че сега няма да може да гледа нещо много интересно. Някои майки споделят, че в такива моменти кърменето в затъмнена и тиха стая им помага (дори има такива, които кърмят в тоалетната или банята). Така елиминират дразнителите около бебето и то суче по-спокойно. Други пък откриват, че движението действа успокоително и бебчетата са по-склонни да сучат по-спокойно докато мама ходи или пък се подрусва на стола или леглото. Тук отново слингът може много да помогне.

Още нещо, което ми идва на ум е едно изобретение, което кърмещите майки намират за много ефективно (поне известно време). Споменаваме го често в срещите и лекциите ни посветени на подготовката за кърмене. Това е герданът за кърмене. А именно - нещо шаренко, което да виси на врата ви, така че да привлича вниманието на бебето върху вас и по този начин да не се извива настрани. Обикновено действа много добре, за известно време поне. Това може да е например едно въженце със завързани на него цветни парцалчета или пък някакъв гердан, който имате (стига да е безопасен за бебето).

Може да опиташ някое от тези неща и да споделиш, дали върши работа при вас.  Hug

# 601
fatа, така съм съгласна - ако се превъзбужда бебчето, а му предстои да спи. Но да не се и целува... А понеже те от суеверия ги казват тези неща и аз се дразня.

Фъстъчка, къде ги поръчвате календарите? Това си е много идейно наистина.

# 602
fata_morgana, фурната е на поне 4 години и със сигурност няма гаранция. Но много добра идея ми даде да се занесе да я оправят. Ама кой да се сети по-рано, големи шматки сме с майка ми.  Embarassed Embarassed Embarassed

Люляк,за операция на коляното ли говориш?? На мен не ми препоръчаха, а направо ми заповядаха. Но някои мои познати не са доволни въобще. Явно не са попаднали на добър специалист ли, не знам, но мен ме хвана много шубето. Някои са се възстановявали по половин година. Друг познат каза,че за 1 месец се бил оправил тотално. Аз не я направих, че ме чакаше държавен изпит и ходих отделно на курсове и нямаше как. А после забременях и беше невъзможно, а сега още повече, че живеем в мезонет и тия стълби не са си работа за колената ми отделно и бебо. Та май в моя случай се радвам, че така се стекоха обстоятелствата, защото ако бях по попаднала на някои некадърник (а такива има много тук) сега още щях да куцам. Всяко зло за добро, дет се вика. А пък и вие си живеете на доста по-добро място и има по-добри лекари, така че благородно ви завиждам.  Peace

# 603
  • София
Мимсат, благодаря за успокоението. Явно наистина си търси контакт детето. И да, наистина е много сладко. Simple Smile 

Люляче, има почти във всеки фотоцентър възможност да се направят календари. Избираш вида календар и даваш снимка на флашка примерно.

При нас правеха и в градинаната на каката миналата година.

# 604
Фъстъче, благодаря ти. Хареса ми идеята, и ние ще направим.

talktoher, не, аз съм с колената, а мъжът ми всички хирурзи го гласят за операция с дисковата херния. Но и с това заболяване положението с операциите е същото, както описваш за твоето - гаранция Франция, дето се вика Confused. А това, че живеем там - ами некадърни лекари има навсякъде, да ти кажа. Най-добре е някой да препоръча по принцип (не че и това е гаранция де), защото не знаеш на кой ще попаднеш. Ето примерно нашата педиатърка нещо не я харесвам май много, та мисля да я сменям като реша коя друга да избера. А ми беше препоръчана горещо от две колежки Rolling Eyes.

# 605
Люляк, наистина е така, това, което за някой е най-доброто, за друг е обратното. Така беше и с лекарката за бременността, докато я открия - хоп и влезнах в 8 месец Simple Smile  Grinning  Laughing  

# 606
  • у нас
Гала няма проблем дълго време да се употребява, но ако болката на мъжО ти е от претоварване, настинка и т.н. Ако има дискова херния може да си позволи и др. мазила с по-добър и по-бърз ефект.
Крема с дяволски нокът също е подходящ Peace и него го харесвам. Има и един с див кестен май беше за разширени вени и отоци по краката и той е добър Peace

кви са тия уроки , кво е това чудо. Рая дори няма червен конец Rolling Eyes много хора ме питат как така - не може тъй Shocked, ау... Shocked Shocked Shocked обаче аз съм на принципа който вярва го ловят, който не - не Wink

дядо коледа на мъжо ще му донесе гуми за колата Mr. Green, мисля да има изненада едно парфюмче. Парфюм най-вероятно ще има и за баща ми. За майчето и свеки- най-вероятно по един серум с хиалурон - да се опнат и да замладеят Mr. Green но най-голямата ми чуденка е за Райчето- какво да и купя Heart Eyes
аз никога не знам какво искам Confused това е голям проблем Crossing Arms

# 607
Оф, момичета, и на мен ми е странно това с уроките. newsm78 Аз пък съм на принципа,че щом не вярвам че има такива неща, то няма и как да ни "хванат". По принцип и всякакви суеверея от сорта на споменатите от Люляк за целуването са ми много странни и смешни. Че то, ако не го целуваш сега детето- кога, като стане на 25 ли? Червени кончета също не признавам, както и "миене на очи".

# 608
  • София
Мерси, че ме успокоихте, че не съм единствената дето не "вързва конци" и не "мие очи" Simple Smile

И само да кажа, много и се радвам на бебонка, много я гуша и много я целувам. Каката също. Не мисля, че би следвало да е проблем и да "урочасвам" децата си, въпреки теорията на баба ми. Вероника не е ревливо бебе, каката също не беше.

# 609
А бе, доста ми се позабави метаболизма след като чукнах 30-така... Ама с мъжо ядем малко хляб, правя през 3-4 дни, а и преди като купувахме го държахме в хладилника, за да не мухлясва.  Laughing Иначе използвам машината за месене на теста за сладки, баници и пици, а няма нищо по-хубаво от миризмата на току що изпечен хляб - цялата къща мирише на фурна Simple Smile))
Мдааа и мен след 30-те ми се появи коремче, а преди това нямах. Явно годинките си казват думата. А за аромата на хляб в къщата - мммммммм много уют ми създава  Grinning
Люляче - при Давид изхожданията никога не са били повече от 5-6 на денонощие. Но постепенно ги разреди и сега ака 1-2 пъти на ден. Аз обаче не знаех, че е нормално и в края на първия месец доста се ошашках, че не му стига кърмата. Да са живи и здрави консултатнтите на ЛЛЛ   bouquet, че ме светнаха по въпроса.
За урочасването - какво да кажа. Не съм вманиячената на темата. Вярвам, че децата може много да се превъзбудят и заради това да плачат вечер. Но и аз съм мила очите на Сияна и на Давид, според мен това ги освежава и прекъсва тоя порочен кръг на плач и опит да ги утешиш.
iv4i_79 - ето какво намерих като червени одеала (някои ми се виждат повече розови, но ти си прецени)
http://www.megamallbg.com/product/3423/odealo-polar-cherveno.html
http://www.igrachki.eu/Detsko-odejalo-Koli-MakKuin-ORIGINALNO-Di … 166.html?cPath=37 (това е повече за момчета, но пък моята дъщеря много си го обича нейното)
http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=4849 - това не е червено, но има хубави червени акценти
http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=5770
http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=5788
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … b0208df7da32d827e
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … products_id/13187
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … products_id/13186
http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=5800&cat=26
http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=6874&cat=26 (това много ми хареса)
http://family-bg.com/prX_1448.htm
http://family-bg.com/prX_1446.htm

# 610
  • София
talktoher ,казвали са ми че майката най-често урочава не защото гледа с лоши очи , а заради прекалена радост.Така поне аз съм чувала ,че се урочасва от по-силни емоции.И казвам ,че съм ги чувала тези неща ,не че им се връзвам.Като цяло не вярвам в тези работи  ,но около мен явно има хора които вярват .

# 611
  • София
Утре сутрин нашата кака ще се изявява в Кой е по-по-най, ако гледате ще ни видите семейно.

Докато снимаха предаването дори се наложи да кърмя бебонка, добре, че не се случи точно тогава да излезе каката да пее и да ни снимат в крачка  Joy

# 612
  • Пловдив
Аз пък вярвам - навремето на мен са ми баели против уплах - имаше голям ефект Simple Smile
Както вече споделих - след онзи ден Дидко определено си е много по-спокоен, както преди Simple Smile

Фъстъчка ще геледаме, ще гледаме Simple Smile

# 613
Фъстъчка, в колко часа го даваха? Дано не забравя.

# 614
  • София
В 8:30 е, но ние сме по към края. Дано само не объркат предаванията де, и да пуснат нашето.  Обещаха да е утре излъчването.

Общи условия

Активация на акаунт