Проблем със стоки, купени от Техномаркет !

• 11 169
  • 96
  •   1
Отговори
# 60
виновен Simple Smile
и все пак, не  е така брутално като незнам или копувам Simple Smile

# 61
  • Ямбол
А какво точно пише в закона ?
Чл. 125. (1) Рекламацията се предявява пред търговеца или пред упълномощено
от него лице.
...
Чл. 127. (1) Търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат
рекламацията
, ако тя е предявена своевременно.

Изобщо в целия закон се говори за отношения между търговец и купувач. Никъде не става дума за отношения на купувач и сервиз.

Явно сервиза се явява упълномощено от търговеца лице.
Е, как така. Сервизите не са упълномощени да продават. Те само ремонтират.
Още пише, че:
Чл. 112. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за
продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от
продавача
да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този
случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката
или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него
начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия.
....
Чл. 113. (1) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора
за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от
предявяването на рекламацията от потребителя.

# 62
Dave Lombardo, "някой" в случая, в който си го употребил ( мн. число), се пише с И , а не с Й

ТихУ, тихУ... той твърдеше в една тема, че може да е всичко друго, но никога не би сбъркал и с й. Това е присъщо само на изключително неграмотните  Laughing Аз после му извадих 2-3 негови цитата, в които беше сбъркал и/й и замлъкна. Сега пак се проявява... Хем да знаеш, че правописът ти е зле и да критикуваш на тази тема... ooooh!

# 63
Е, как така. Сервизите не са упълномощени да продават. Те само ремонтират.
Още пише, че:
Чл. 112. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за
продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от
продавача
да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този
случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката
или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него
начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия.
....
Чл. 113. (1) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора
за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от
предявяването на рекламацията от потребителя.

Аз бих обърнала повече внимание на думата "договор" във всички членове, които цитирате.
Но народа масово няма навика да си чете договорите и после "олеле, майко".
Също така многоточието в чл.112, който си цитирала, е много важно  Peace

# 64
Dave Lombardo, "някой" в случая, в който си го употребил ( мн. число), се пише с И , а не с Й

ТихУ, тихУ... той твърдеше в една тема, че може да е всичко друго, но никога не би сбъркал и с й. Това е присъщо само на изключително неграмотните  Laughing Аз после му извадих 2-3 негови цитата, в които беше сбъркал и/й и замлъкна. Сега пак се проявява... Хем да знаеш, че правописът ти е зле и да критикуваш на тази тема... ooooh!

OOo, я.....
Скрил съм се бил  Laughing Понеже редовно точно твоите постове чета, нали, и се крия от неудобство  Laughing Постави ме на място, ей!  Laughing
Аз изключително неграмотен не съм. Критикувам тези, чиито грешки ми бодат очите. Вероятно има някои чисто буквени, тогава не би следвало да има засегнати. Приемам критика всякаква. Оу, пардон, разбравих, крия се засрамен.  Laughing ooooh!

п.п. 'разбравих' ще си го оставя  Mr. Green

# 65
  • Ямбол
Многоточието е алинея две, която пояснява що е то непропорционален начин на обезщетяване. Що да е важно?
Аз исках само да подкрепя твърдението си, че купувачът няма отношения със сервизите, а само с продавачите.

# 66
  • София
Аз такова животно "договора за продажба" не съм виждала ? Някой ако знае да просветли, моля.

# 67
  • Ямбол
Когато купуваш уред, се договаряш с продавача за него. Той трябва да отговаря на определени изисквания и да работи по определен начин. Договорът е сключен с извършване на покупката. Ако след това откриеш някакъв дефект, то тогава имаш несъответствие с договора за продажба и правиш рекламация или искаш обезщетение.

# 68
Многоточието е алинея две, която пояснява що е то непропорционален начин на обезщетяване. Що да е важно?

Ами защото е важно. Пример е пресата за коса на авторката - аз не бих я сменила с нова, а бих я ремонтирала.
(2) Смята се, че даден начин за обезщетяване на потребителя е непропорционален, ако неговото използване налага разходи на продавача, които в сравнение с другия начин на обезщетяване са неразумни, като се вземат предвид:
1. стойността на потребителската стока, ако нямаше липса на несъответствие;
2.значимостта на несъответствието;
3. възможността да се предложи на потребителя друг начин на обезщетяване, който не е свързан със значителни неудобства за него.

Аз такова животно "договора за продажба" не съм виждала ? Някой ако знае да просветли, моля.

И аз не съм, ама гледам, че купувачите искат да се спазва  Laughing

# 69
sunny day , прочети последователно Раздел II - Гаранция на потребителската стока и Раздел III- Рекламации
Ето ти линк http://www.electron.bg/download/zakon_zzp.pdf
Нека да повторя още веднъж, че вчера ходих за втори път с един и същ проблем. При първото ми посещение управителя се кълнеше, че единственото, което могат да направят е да ми сменят частта, която даде дефект (т.е. половината преса). При второто ми посещение вчера се разбра, че може да ми се върне цялата сума или да си закупя друг продукт (независимо какъв) и ако е по-скъп да доплатя, в противен случай те ми връщат разликата в брой  Wink
Договора е касовата ти бележка...Купила си си продукт, платила си и това ти е документа за покупката.

# 70
Снощи не аз имах проблем със стоките им , а те с мен. Laughing Но в Технополис
Влизайки поискаха да проверят какво има в служебното куфарче на мъжът ми.
И с това си спечелиха шум в ушите и главоболие. ooooh!
На въпроса „Какви са тези глупости”.
Отговор : „ Ама, как глупости! То били длъжни.
Като ги почнах- хората са дошли да изхарчат някои лев,вие ги посрещате като престъпници.Още един лаптоп ли ще си сложи във чантата?
-Да,има такива хора-ми отговарят две дами.
-Нали си имате охрана и камери?
-Те понякога не работят  Shocked ooooh!
-И защо това мен трябва да ме вълнува и да ме ровите ?
-Така било във всички магазини-отсичат.
-Да,само в България.
Пак същият отговор.
И аз вече крещейки: Дааа,само в Българияяя!

Мъжът ми мълча през цялото време защото почне ли той се стига до бой ! box

/Ако аз имах миксер в чантата,който си нося с мен щото така ми е кеф как щяха да разберат,че имам. Или ако знаеха кой щеше да им позволи да бърка там.
Само полицейски служител има това право и то при определени обстоятелства.
За личните документи също.
Или да си бях напъхала една флаш-памет в г…а и да ги бях информирала трябваше ли да се над…..я да проверят!/

Аман,от симулиране на дейност в тая държава!

# 71
пухи-пухи , а ако си набутала бомба в куфарчето си и сме вътре цялото семейство, кого да обвиняват после, че не е проверено на входа. И доколкото знам във всеки магазин си има място за лични вещи и нямате право да влизате вътре с по-обемисти чанти. Още малко ще поискате със сакове да влизате и никой да не ви закача.
И не е само в България така. Дано да си излизала навън, а не да говориш наизуст.
Аз като клиен съм против някой да ми се разкарва с куфарчета из магазина, в който съм и аз. Откъде да знам какво е намислил в тези времена на атентати и обири, и какво ли още не.
И защо въобще реши, че само и единствено заради евентуална кражба ви проверяват?

# 72
  • Ямбол
Как не ги е срам  в съда да те проверяват и да ти бъркат по чантата още на входа.

Аман от недоразумения бих казала аз.

# 73
Няма да се оправдавам пред никого.
Мразя да ми нарушават личната свобода.
Ако някой иска да постави бомба, ще го направи носейки торба картофи във вашият квартален магазин.
Или хвърляйки боклук в контейнера пред нечий блок.
Не ми трябва обемен пакет.
Мога да си нося бомба и в дамската чанта и да вляза в бутика разглеждайки парцалки заедно с други дами.Е?

Съдът си е съд.Там има служители на МВР, а както казах вече само те имат право да проверяват .

Аман от интерпретиране на  чужди мнения бих казала пък аз! Mr. Green

# 74
„Чл. 56. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 5 от 2010 г.)
Полицейските органи могат да извършват проверка на българските лични документи
в предвидените от закона случаи.

Чл. 65. При извършване на проверката на лични вещи по смисъла на чл. 69,
ал. 1 ЗМВР полицейските органи следят проверяваните лица да не изхвърлят вещи и предмети

Проверки за установяване на самоличността могат да извършват служители на полицията след показване на служебна карта или полицейски знак в следните случаи:

* Когато имате някакво отношение към разследвано престъпление или нарушение на обществения ред

* Повод може да бъде и приликата ви със заподозрян, съмнителното ви от полицейска гледна точка поведение или попадането ви на място, където е извършено или често се извършват престъпления

* При осъществяване контрол за спазване правилата за адресна регистрация и пребиваване в страната

- Самоличността си може да удостоверите, чрез лична карта или други лични  документи със снимка, както и чрез сведения на граждани, които ви познават

- Полицаят може да установи самоличността ви и като се обади по телефон, даден от вас, посещение на адреса ви, проверки в адресните картотеки и др.

-Запомнете, че ако не можете да покажете лични документи за проверка, полицаите имат право да ви задържат в полицията до изясняване на самоличността ви.

* Личен обиск може де извършва само лице от същия пол, като състави протокол, като състави протокол за извършен обиск и ви даде един екземпляр

ПОЛИЦЕЙСКА ПРОВЕРКА НА АВТОМОБИЛ
* Полицейска проверка на автомобил може да се извърши само когато се издирват веществени доказателства за извършено престъпление или нарушение на обществения ред. Обърнете внимание,че тук сне става дума за обичайните проверки на КАТ, а за оглед на купето,багажника и други места в автомобила”

Източник : Интернет

Никъде в закона не срещнах „проверка от магазинери или охрана в магазини”?
Защо ли?

Общи условия

Активация на акаунт