(Био) зеленчукова градина 6

• 86 304
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
Точно Отел е, както го описваш. Аромат на ягоди. Ако кажеш, че не се и пръска - 100% е отел. Обаче е лош за здравето.
Франките го забраниха за гледане давно, а и всички европейски държави. Открият ли отел във виното - хвърлят или връщат партидата.

# 76
  • Пазете Гор
Не, не се пръска. И не боледува.
Вреди на здравето, казваш?  newsm78. Как ли? Аз му ям само шумата, дали и тя не е нещо сбъркана?

Е, значи да не пазя пръчки.

# 77
Не, не се пръска. И не боледува.
Вреди на здравето, казваш?  newsm78. Как ли? Аз му ям само шумата, дали и тя не е нещо сбъркана?

Е, значи да не пазя пръчки.

канцерогенно. И аз не съм се задълбочавал как и защо, но нещо извличал от почвата в повече лоши вещества.
За шумата не знам, за виното е категорично.
Не пази пръчки, пази суджуците Wink

# 78
Ееей, тая думичка не бях я чувал откак почина баба ми Екатерина, лека й пръст.
Първия път е прочетох нормално, минах през нея. Аха да затворя страницата, и ме впечатли, че не съм я мяркал много отдавна.
Дедо, аз когато съм с Вълчицата, познатите ни ни набутват с цветя. Аз не ги обичам много в градината, особено тия, които трябва да не се местят всяка година, навъждат се плевели. И предпочитам да копая нещо едро, примерно царевица пред теменужки. Това е пипкава работа.

# 79
  • густо майна Филибето
Ти пък що ги копаеш? На мен не ми се е случвало да си копая китките откакто съм ги засадила, две години. Скубя това онова, обикновено пролетта, после цветята порастват и плевели никнат далеч по-малко. Само троскота мажа от време на време с раундъп, защото с него не мога да се преборя.

# 80
Да докладвам-готови сме за зимата.Градината е изорана.Дръвчетата наторени и напръскани с Бордолезов разтвор.Лозите,наторени и които трябва заровени.Смокините-завити.Пълзящите рози-и те.
Остана да извадим ряпата и да приберем петнайсетина недосвили зелки.
А какви планове правим за догодина Mr. Green
Лози най-лесно вкоренявам напролет.Бодвам пръчките в стара тенекия от сирене пълна с пясък и поливам през ден-два.До есента развиват страхотни коренища-готови са за засяване.Метода с директно засяване нещо не ми се получава-сигурно ги засушавам.

# 81
Лози най-лесно вкоренявам напролет.Бодвам пръчките в стара тенекия от сирене пълна с пясък и поливам през ден-два.До есента развиват страхотни коренища-готови са за засяване.Метода с директно засяване нещо не ми се получава-сигурно ги засушавам.
При нас съм чувала, че това го правят на есен /след като опадат листата на лозата/, а на пролет ги засаждат. Поливането обаче е по-рядко през зимата.

# 82
Снеже,мен ме сърбят ръцете да го направя сега.Но си мисля,че движението на соковете в пръчката през зимата е забавено newsm78.А да не ви казвам преди време как набочках пръчките надолу с пъпките Embarassed-останах си с чакането да избият.

# 83
И баща ми правеше като Снежа с лозите. Laughing
А на трите ни асми само грозде за ядене расте.Най-старите (34-та година боднати) наречени на тате и близнакът му са сорт,който почти не виждам днес-продълговато тъмночервено зърно,светло откъм чепката.
Уплаши ме Дедо с отела.Силен винарски сорт е у село.Брей...
Да се оплача,че сме пресолили киселото зеле. Rolling Eyes
А в четвъртък  на печена пуйка гости ще ми дойдат на Деня на благодарността.Ще го поизкиша за манджа,ама азък-за мезе под ракия не става,ще ми изпият газираната вода гостите.Старото момче вика да долеем кофа чиста вода в съда.
Вълк-засили ме един градинар да наторя с миксирана тор от говедо и кон.Купешка,де.Конят бил чисто животно-където ака,не пика,та по-слаба откъм урея била.Не съм чувала конете с хормони да хранят като кравите.Нали не ги доят...
Любознателно момиче-ще се запозная подробно със симбиозата с мицелите.
Като ходеща реклама съм вече на гъбната тор.Да те питам за клемантиса.За дивият вид говоря(Брадата на Стария мъж)..така го наричат тук... hahaha
http://www.wiseacre-gardens.com/plants/wildflower/clematis.html
Донесе ми Хосе 2 метра лияна,отрязал е долу ниско от към вдървената част на стъблото.Ако нарежа на 50см пръчките и бодна в пясък да зимуват дали ще пуснат корени до пролетта? Или да търся април месец директно за градината.Нали знаеш,че съм луда по ароматните билки и храсти,та затова.Цяло лято минавам покрай един плет,а клемантисът преметнат като наметало.Заничах отдолу-4-5 дебели стъбла са.
Каква ледена хала идва от запад,хора.Циклон,който обръща дъжда в лед. #Crazy
Поне на сняг да падне.Ще окося днес магданоза и билките за последно.

# 84
  • Пазете Гор
Ако помниш колко вода и сол си сложила, Вес, може и да успееш да го удурдисаш  - 400 гр сол на 10 литра вода, до такава концентрация да го докараш. Каак разбра, че си пресолила? Може би му трябва повечко време, да не го окепазиш, че за яд си е.

Замислих се, че твърде често тука поучавам, което е грехота. Не съм споменавал, че двойно повече научавам. Още в първата тема споменах, че никакво земледелско образование нямам, и тъй, самичък, оттук-оттам се уча. Та много ми е полезно в темата. А най-вече се радвам да си споделяме, и да си бъбрим за разни случки и факти от зарзаватчийското ежедневие.

За първи път тази година замразих малко бланширана бамя, и вчера я опитахме. Мнооого добре станала. С малко пилешко, на дребно, в малко сос. Перфектно. Това за информация за тези, които нямат възможност да си затворят в буркан със доматена заливка. Не всеки има време, място и мерак да вари буркани, та ето вариант.

# 85
Привет на всички!
Имам посяти лук и чесън, донесоха ми финап, който ще посея (само се чудя къде в двора ще му е най-добре и в същото време да не хвърля сянка на цветята).
Разделихме си по половин прасе с комшиите, заредих фризера, направих пастет, пача, джумерки Simple Smile Simple Smile
Предстои да сложа зелето! Донесоха ми вино - какво повече от това, освен да ви кажа: Наздраве!

# 86
Каак разбра, че си пресолила? Може би му трябва повечко време, да не го окепазиш, че за яд си е.
От 2 дни си имаме и баба,и домашна бг ракийка. Heart Eyes
Рекохме снощи да се почерпим,надробих зеле със зехтин,червен пипер и сушена чубрица.Брех гледам-пиЯт повече отколкото глобкат с вилиците моите.Като го пробвах-хрубкаво,на цвет-розово,ама като че ли втасало в Червено море.Старото момче сложило по 1 кг морска сол на 10 кг вода. #Crazy
Форумът ми помага с идеи,ентусиазъм и отношение към земята и зарзавата.Не ми е професия,хоби-отмора от трудното ми ежедневие е.
Вълкът беше номинирал темата ни в Клюкарника.
Драго ми беше! Hug
Аз мога да бъда само чирак на газдите,най-много да им нося мотиките на рамо.... Joy
Това лято с мини градините си подпалих децата от махалата-изникнаха нови, гледах усмихнати лица и кални ръце.Хрупаха репи,грах чистиха,видяха как растят морковите...
ПС.От пресата чета,че препоръчват замразяването като стабилен и без консервантен метод за съхраняване на зеленчуци.
Жалко,че все не успявам сушени чушки да докарам.
Лейди Л-казвай сега какво е джумерка.....

# 87
Веселчето, Момчето ти трябва да източи колкото може зелева чорба, най-добре всичката. Да върне 40% от зелевата чорба, и да допълни с  вода. Да претака три-четири вечера.
Пък ако занае колко кофи е сложил, да източи 60% и да долее с вода, да претака три-четири вечера.
Ако не направите горното, ще имате не кисело, а солено зеле. Няма да се развали, но няма да е кисело, а само солено, като туршия.
Джумерките са пръжки.
И при нас е студ, излязох с една шапка като на Индиана Джоунс, замръзнаха ми ушите.

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 16:33 от Вълкът с дълъг ник

# 88
  • Пазете Гор
Значи имате да решите задача за пети клас, Вес, та да направите точната концентрация: пресмятате, и махате известно количество саламура, и добавяте чиста вода.

Например: ако махнете половината саламура, и тя е 20 литра, с добавянето на 25 литра чиста вода се получава нужната концентрация. Нали така? Или ще имам двойка по математика и химия едновременно.

А това, което каза за съседските деца, е всъщност почти целият смисъл на това, което правим!
Много добри орехи се случиха тая година – бели ядки, с мек вкус. Ще сложа в шаран, с празец и лук, с малко салца и зехтин.

# 89
leidi_l , аз искам да споделиш рецептата за пастета, да съм подготвена, като му дойде времето.
Навън е мрачно и студено, ще чакаме сняг. Все още не сме покрили салатите, конструкциите са готови.

Общи условия

Активация на акаунт