С топло слънце и цветя да посрещнем пролетта

• 70 357
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
  • Русе
Ето ме и мен пак.
Кажете какво да го направя този Спатифилум? Не мисля, че го преполивам, а връхчетата на листенцата са все кафяви. Къде греша?
Estellia,според мен проблема е точно обратния.Спатифилум трудно ще преполееш,това растение много обича вода и въздушна влажност.Листата покафеняват от сухия въздух.От време на време е добре да го къпеш под душа. Hug
ku4o , страхотни са ти орхидеите.Жълтият дендробиум е като моя,но при мен цветовете взеха да увяхват.Все се чудя дали не е много сух. Confused

# 106
  • на североизток от Рая
     ku4oоооо, къде сииии? Ела да те прегърна  Hug  Hug  Hug !

Получих пакетчето и много ти благодаря! Страшно си мила, даже и подарък бегонии си ми пратила.   love001

Поли, и аз като теб  newsm68, кефя се!
 Грудката я разучих, даже се забелязва откъде ще поникне растението. Бегонията  с корена ще я засадя тази вечер, след като прибера малкия от градина. Другата бегония ще си постои във вода засега.

Аз бях си натопила листа от теменужки, но нещо не им хареса във вода.  Sad Снощи изхвърлих 4-5 нагнили листенца. Ще се надявам да оцелеят другите.

При нас заваля вече първият сняг. Имахме си и силен вятър през нощта. Пораженията ги показаха и по бтв. Не ме радва това време. Искам слънцето. То ми носи настроение! Вчера набучих 4 луковички минзухарчета в едно сандъче. Дали ще мога да ги гледам на терасата цяла зима? В големите студове ще оцелеят ли?

Желая ви топла, любовна вечер! Че е и петък.  Wink   

# 107
Здрвейте.
Нели вземи бодни някое листо в някоя друга саксия. Гният да му се не знае и това си е. И на мен ми гният. Аз бях описвала и други метод, но ще го пробвам като се върнем от Бг.  Преди малко раздърпах един спатифилиум. Извадих стръкче на мъжо, че искал за работа. Имаше едно друго цвете но нещо с двама градинари не е оцеляло. Та за спатифилиума. Мисля ,че не е капризно. Водя иска доста.  Моите големите цветя и той ходят дирекно в банята и ги къпя под душа и поливам. Мъжът ми лятото като се върнах ми се накара, е са им малки чинийките и приливали. А аз се смея, че са само за украса. Аз не поливам там.
Нел итук почти целогодишно  е мрачно, свиква се няма как.  Не ми пречи снегът, но ми пречи вятърът. Става мног олошо време иначе ако е меко е супер за разходки.  Лека вечер и приятни почивни дни. Аз се настройвам тези дни на вълна Бг.

Последна редакция: пт, 10 дек 2010, 16:22 от Хексилина

# 108
Здравейте, момичета!
Моля за извинения, ако се повтарям с въпроса си!
От известно време саксиите ми са нападнати от малки черни мушички. Опитах се да сложа паячета при растенията с надеждата, че ще изядат мушичките, но в крайна сметка паячетата избягаха, а мушичките се опитвам и мен да прогонят. Simple Smile По- нагоре видях, че като вид защита срещу тях се ползват кибритени клечки. В саксиите отглеждам подправки и билки, които използвам при готвене и затова искам да знам дали барутът вреди на здравето.
Благодаря предварително!

# 109
  • Gone with the wind
Аз малко извън темата за китките, но искам да "изрекламирам" една благотворителна кауза за кучовците от приют Богоров:

http://arsofia.com/bg/calendar

А тук можете да видите абсолютно всички снимки от календара:
http://www.wings.bg/#/portfolio/specialproject/ars

Вчера и аз се сдобих с календара - прекрасен е, толкова красив  Heart Eyes Тъкмо давам идея и за Коледен подарък  Wink /аз самата ще подаря поне 4-5/
За повече информация за АРС и това, което правят /а то наистина е много/ - разгледайте сайта им.

lily_of_the_valley, тези мухички са от преполиване, намали малко водата на саксиите /най-добре да пресадиш в нова пръст, или поне да ги засушиш за 2-3 дни, за да изчезнат/.  Кибритените клечки са за да се избегне гниенето, когато се оставят резници във вода за вкореняване  /въгленът е добър фунгицид/

Нели, радвам се, че съм те зарадвала  Heart Eyes
Така и така пусках пакетче, поне да позаредя това-онова в него  Wink

# 110
  • София
Да ви се похваля,вече се бях отчаяла че коледната ми звезда ще стане пак червена,но сутринта видях че най горните листенца са започнали да почервеняват леко.Надявам се да се зачерви до Коледа.Сега трябва ли пак да я затъмнявам за 12-14часа или вече да не я местя?Дано да стане и после ще пусна снимки.

# 111
  • Gone with the wind
Да се похваля - зюмбюлите ми изкарват цветеноси.
Не са нови, форсирани луковици, та цялата заслуга за бъдещия цъфтеж е моя  Mr. Green . Но в момента съм в огромна чуденка - на топло ли да ги прибирам /в саксия са/, на студено ли да ги държа, да ги дозария ли със земя?

# 112
  • София
Аз понеже не виждам изгледи коледната ми звезда да цъфне и днес си "подарих" нова  Rolling Eyes

# 113
  Ох , с тези коледни звезди ... вече категорично се отказвам да гледам и да купувам ! Всяка година все взимам с надежда , че този път ще оцелее , ето го и поредното разочарование , отново загива , почти всички листа окапаха и направо като я поглена ... някакъв съвет да ми дадете , дали вобще е възможно да се възтанови или просто да я хвърлям ?

Аз тази година си купих от Баумакс минзухари , едри , микс от цветове ... засъдени са навън в сандъчета , вече на 2 места виждам наболи , та и за тях да питам , дали няма да измръзнат ?

И последно за каменните цветя , имам 6 саксии със стари растения , който започнаха да им почерняват и изсъхват листата , явно искат да спят , какво да ги правя?

# 114
Здравейте, цветарска дружина! Отдавна не съм надниквала тук, но последните месеци доста ми се събра и не ми остава реме ...

Въпреки пренебрежението от моя страна напоследък, китките ми още държат печено  Simple Smile Сакъзите и мушките прибрах от балкона едва преди няколко дни. Жал ми е за пъпките, с които са отрупани и които сега ще изпокапят в коридора  Sad

Фаворит този сезон ми е цикламката. Не вярвах да се справи в топла стая, но тя не спира да цъфти вече четвърти месец  Simple Smile

Коледните звезди отново ме изкушават, но още не съм си взела. Аз отдавна спрях да се мъча да ги отглеждам от предна година. Въпреки всички усилия, цветовете не се получават толкова пищни като на тези в магазина  Sad Като я взема я слагам точно на прозореца в хола - източен. У нас въздуха е сух заради климатиците и поливам почти всеки ден. Явно тези условия ги устройват, защото издържат в добър вид чак до Великден. Махам ги, когато над червените листа започнат да изкарват нови зелени.

mmmshushy80, на твоята ако са и окапали листата, няма смисъл да се мъчиш. Няма как да я възстановиш за този сезон.

Ku4o, цветоносите ще измръзнат. За да се избегне това, навън луковичките се садят към края на ноември. Така преди студовете успяват да пуснат само корени, но не и цветонос. Да не би това да са просто връхчетата на листата  newsm78 Ако е така, може би затрупване с още малко почва ще свърши работа. Ако ли пък не, премести ги на остъклен балкон или в студено помещение и за Коледа ще се разваш на зюмбюли  Mr. Green
Аз една година си играх да форсирам най-различни луковички. Всички цъфтяха, но си беше играчка  Mr. Green Доколкото си спомням, при излязъл цветонос се държат седмица на малко по-тъмно (за да се издължи дръжката) и после на светло при температура 10-15 градуса. Ето малко архивни снимки от тогавашните ми експерименти:
http://svetlanna.snimka.bg/hobby/cvetya-2007.95648.2032088

# 115
  • Gone with the wind
Светле, не са само листа - и цветеносите се подават. Ако добре забелязвам една от луковиците даже е с два  Mr. Green . Ще ги снимам само още малко да се покажат, че са още едва по 5-6мм.  Прибрах саксията в неотопляема стая /за мен си е направо ледено студено там/ - хем да са на хладно, хем да не измръзнат.
Не съм ги садила рано - ноември се сетих за луковичките и ги боцнах в саксийка. Ама с това време ние се побъркахме, какво остава а цветята  Laughing

# 116
Здравейте,момичета. Надявам се, че приемате нови членове в дружинката:)
Подариха ми фикус еластика, от този тип , преди година. Вървеше си прекрасно до отпуската лятото. За жалост нямаше на кого да го оставя и както правя всяко лято, със всички останали цветя, го потопих в легенче с вода, за да си взима, колкото му е нужно. Като се върнах част от листата бяха започнали да изсъхват по контура. Махнах ги, защото стояха ужасно. Сега е високо, с доста оголено стебло в основата и не знам какво да направя, за да тръгнат нови листа. Някой може ли да ми даде съвет, ако гледа такова? И по принцип какво му е нужно? Притеснява ме това, че пак няма да ме има около 10-тина дни по празниците. Дали няма да умре от студ?

# 117
  • DE
Здравейте!
Аз пак тук Hug
Няма последно време какво да се показва затова само ви чета !
Хекси, приготвяш се пак zа Бг. Занеси им и малко сняг че да си припомнят как изглежда Joy
Аз днес по един повод получих малко цветенца от моя мъж.
И сега съм тук да направя ФУК- ФУК
Ето го и едното насекомоядно. Малко перверзно #Crazy изглежда но е страхотно красиво.
Сега му търся място къде да го закача.

# 118
  • Gone with the wind

Хекси, приготвяш се пак zа Бг. Занеси им и малко сняг че да си припомнят как изглежда Joy

АААААААА, мНе, мерси - и този, който си имаме ми стига :зъзнещ емотикон:

Тез насекомоядните все ги заглеждам и един ден се зачетох за тях, та се отках - прекалено капризни ми се сториха. Но пък са толкова интересни, а твоето е прекрасно. За първи път виждам такова. Какво е точно?

Пипилота, а ако отрежеш върха и го сложиш да се вкорени няма ли да стане  Rolling Eyes

# 119
  • DE
ku4o, ето това е
http://www.google.bg/images?hl=bg&gbv=2&biw=1024&bih … ;oq=&gs_rfai=
Доста е капризно, да !
Трябва да се храни, да се пръска всеки ден с вода. Само дъждовна или дестилирана. Къде Ще му търся сега буболечки в тая зима Mr. Green.
Мъжо каза да съм нарежела месце, та да му дам, ама то с тези 20 фунии Ще замине килограм месо hahaha

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 16:11 от matze

Общи условия

Активация на акаунт