С топло слънце и цветя да посрещнем пролетта

• 70 454
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Момичета, дайте ми идея за балконски цветя, които да издържат повечко на слънце лятно време. Балкона ми е южен.

сакъзчета, петунии, вербени.

# 556
  • София-Младост
Момичета, дайте ми идея за балконски цветя, които да издържат повечко на слънце лятно време. Балкона ми е южен.

Благодаря, вербена миналата година садих от семе и изникна едно голямо нищо...сега съм решила направо расад от пазара да си взема. Simple Smile
Имам кампанула, обаче май я пресадих в голяма саксия, може ил сега отново да я пресадя в по-малка според вас? Иначе тъкмо бях решила, че няма да се хване и ще я махам и една сутрин цъфнала с едни красиви лилави цветенца...

# 557
  • ГОре на черешата...
Преди малко се сдобих с два фаленопсиса - ми аз не съм виновна, отидох за краве масло в Кауфланд, пък те - най-отпред. И не стига, че на пътя ми, ами самички и двата, едни такива тъжни, и аз нали съм милостива, пък те и на прИмоция  Whistling  ...та стига се обяснявах - ей ги:

А, и да кажа, че се върнах без масло де  hahaha...

# 558
И тук да попитам - някой познава ли това цвете?

Отличителна черта е, че от всяко възелче излизат по 3 или 4 листенца. В един магазин ми казаха, че е папрат но много се съмнявам.

# 559

Петунии и аз отглеждам на южен балкон /много южен Laughing!/. Хубави стават, ама им трябва поливане сутрин и вечер, по много.
Я ми кажете за тия сакъзчета /сигурно сте ги обсъждали, ама нали съм отскоро в темата/, как стават много, ама много кичести? Никъде в София не съм виждала сакъзчета нацъфтели като из Австрия примерно. Да не би онези да са друг сорт или пък там да е по-влажно... newsm78

# 560
  • Варна
По принцип т.нар. алпийски тип сакъзчета (с рехавите цветове) стават по-пищни и красиви, като водопади. Кичестите не стават такива. Със сигурност и климатът си казва думата, и сортът, може би и торенето. Във flowersnet четох схема и мисля да я приложа тази година - първо един-два пъти с поливане с жълт кристалон, особено нововкоренените и пресадени резници, след това един-два пъти със зелен. Пъпките се окършват поне до средата на май (винаги ми е било жал, но този път ще пробвам) и след това на абсолютно всяко поливане (т.е. лятото ежедневно) поливане с тъмносин кристалон.

# 561
Кастрене им трябва на всички цветя, ама и на мен все ми е жал и все отглеждам едни такива длъгнести обезлистени пръчки. Laughing

# 562
  • Варна
Да, и кастрене трябва, но винаги съм мислила, че щом едно растение образува цвят значи има сила да цъфти, а се оказва, че е добре първо да натрупа листна маса и с тази цел цветните пъпки трябва да се махат. Ще пробвам пък ще видим.

# 563
  • Gone with the wind
Миналата година ми беше много жал да махам първите цветове по петуниите ми. Само дето не ревах, но пък си заслужаваше  Wink
Друго, което може да направите за листна маса е поливка с амониева селитра /не помня пропорциите, но ако искате ще проверя/

Titina, нищо не ти пречи да пробваш с няколко циганета, че да си знаеш за догодина стават или не стават /толкова са красиви  Heart Eyes /. И както казаха момичетата - задължителна сверка с комшиите, това ще те ориентира най-добре какво вирее при вашия климат.

Светле, за орхидеята - напръскай с нещо за акари, но аз бих изрязала и листото до здраво и намазала с фунгацид.

Аз пък нещо не издържах и си взех 2 цъфнали циганета от холандците, че не ми се чака вече цвят от моите зарзавати. И циклама си взех /където до сега поне 4-5 подарих, че да не ги дондуркам/. Изнесох си фрезиите, агапантусите, азалията и мини розите на балкона /за момента се справят  Mr. Green /

-
това е по-бонбонено, не е червенишкаво както изглежда, но не мога да му уловя реалния цвят

И да видите картофа на колегата - моя още спи /да не се притеснявате, че нищо не е поникнало  Wink /

# 564
  • Sofia
Дайте, моля, един съвет на начинаещ цветар. Каква е разликата между торопочвена смес, торфопочвена смес и торф? И кое за какво се използва?  newsm78

Самоцитирам се, че никой не ми отговори.  Sad

# 565
Циганчета имам, но е на т.нар шарена сянка ( под магнолията). Иначе крада челен опит от комшиите (вчера видях за пръв път как се почистват цикаси и веднага го приложих на практика), но както на повечето места в САЩ тук се купуват масово цветя, а на мен идеята ми е да имам мн целогодишни. Иначе съм накупила какво ли не. Особенно онзи ден след посещението на една ботаническа градина се сдобих и с трендафил - дано се окаже като бабиния на село. Имам върбинки, хибикуси, зокум (лян)- тук е мн разпространен, калдаръмче, и един куп още др. Папрати имам също, но не мога да намеря нещо тук каскадното сакъзче. Ще се наложи да си мъкна от България ( преди години целите ми балкони и прозорци бяха залети с такова)

# 566
  • Gone with the wind
Дайте, моля, един съвет на начинаещ цветар. Каква е разликата между торопочвена смес, торфопочвена смес и торф? И кое за какво се използва?  newsm78

Самоцитирам се, че никой не ми отговори.  Sad

http://flowersnet.info/t14/%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B8
http://zeleno.bg/bg/articles/552-vidove-pochvi.html

# 567
Дайте, моля, един съвет на начинаещ цветар. Каква е разликата между торопочвена смес, торфопочвена смес и торф? И кое за какво се използва?  newsm78

Самоцитирам се, че никой не ми отговори.  Sad

Ако се съди по самите им наименования - комбинации от съответните компоненти - почва и оборски тор, торф и почва или само торф. Истината обаче е, че много производители използват тези наименования като нарицателно за смес за растения. Трудно е за начинаещ цветар да различи компонентите на око. Освен това оборската тор вече трудно се намира в такива количества и повечето производители едва ли я ползват. По-вероятно е да правят смес от торф и  компост, които се внасят от чужбина и вероятно да добавят малко минерални торове. Някои дори само разфасоват готов компост. Така че съветът ми е да се вглеждаш в етикетите, ако там има информация. По-принцип чистият торф няма големи хранителни запаси. Така че само торф не е най-универсалният субстрат за цветя. Друго ако те интересува, питай. Имам опит с почвите.

# 568
  • на североизток от Рая
           Дразните мееееееееее!

Орхидеи, циганчета, ............ ooooh!

Аз пък си имам ей такава картофена палма

Съвсем същата, че и едно малко до нея. Ама искам и цъфнали цветя вече. Пък не цъфтят. Thinking

Как да накарам тоя смотан спатифилум да цъфне. Мисля да го забравя някъде на земята. Така най-много ме изненадват цветята ми.

Който се крие, да се покаже, моля!  Hug

# 569
  • Gone with the wind
Нели, за да не те дразня ще задържа 2-3 дни снимките на 2 хипеаструма, които довечера предполагам ще са се отворили  Mr. Green
Присъединявам се към въпроса за спатифилиума - и моите се пънат и не цъфтят.
И да се оплача - на антуриума ми нещо му стана - съхнат му листенцата, та ще видим дали ще го бъде  /а му купих специална почва, че му изстисквах и лимони за поливки/ Confused

Общи условия

Активация на акаунт