Нарушение на потребителски права в Кино Арена

• 7 818
  • 38
  •   1
Отговори
Здравейте,

Искам да изкажа възмущение от търговските трикове на кино Арена и да попитам дали според Закона за защита на потебителите (или друг закон) те са незаконосъобразни.

Днес с мъжа ми отидохме да гледаме филм в кино Арена Мол Варна. Наши приятели бяха купили вчера билети за филма. От магазина до нас си купихме минерална вода 0,5 л, чипс, шоколадови дражета. Когато влизахме за филма, момичето, което проверява билетите не ни разреши да влезем, защото закупените неща не са от щанда на кино Арена. Показа ни няколко табели, на които пише, че "може да се влиза само с продукти закупени от щанда на киното".   Shocked Проблемът не беше в това, че влизаме с храна в киното, а с това, че храната не е закупена от щанда на кино Арена. Цените там са двойни, тройни, че и повече. Продуктите които бяхме закупили, човек и да иска не може да си ги купи оттам. Извикахме управителя, който се държа любезно разбира се, но каза че собствениците така искали. Той се позова на табелите на входа. Каза, че ако искаме, можем да подадем жалба. Така и искам да направя. На практика управителят не се обоснова и не изложи някакъв разумен довод. То си и няма - това са евтини трикове, които обаче не са много лоялни според мен. Че то утре може да сложат табела, че не мога да вляза, ако не съм с облечена с дрехи, закупени от мола. Rolling Eyes Накаря мъжът ми отиде да ги остави нещата в колата.  Rolling Eyes

Аз като потребител и като човек, отиващ да гледа любим филм, се почувствах много гадно, защото гледам как някои влизат с огромни купи с пуканки, но аз с моя чипс не мога да вляза. А едно момче дори го накараха да си отвори раницата, за да видят дали не носи храна там. Не съм убедена че контролата на входа има тези права? Тя не е охрана, не проверява дали влизам с пистолет примерно, а само с по-евтина храна...  #2gunfire Смятам да пиша до Комисията за защита на потребителите, но не знам на кой член да се позова. Но все пак смятам да опитам, така или иначе нищо не губя.

За съжаление не съм много веща със законите. Не съм много наясно дали те имат право да слагат такива табели. На практика те не ме задължават да си купя пуканки, но ме задължават ако искам да ям или пия нещо - да си ги купя точно от тях за 5-6 лв, вместо за 1 лв от друго място. Точно това смятам за нередно. Нямаше да съм против и ако не разрешаваха въобще да се влиза с каквато и да било храна, тогава нямаше да се чувствам ощетена. Моля за мнение и съвети. Някой от вас подавал ли е жалба точно за това?

# 1
  • София
Не съм, но ме заинтригува Thinking Дали да не драснем по един мейл до КЗП? Оплакването ти има основание, разбира се, има върху какво да се помисли.

# 2
Те са се застраховали с табелите......Но първо подай жалбата в киното, трябва да ти сложат печат с дата и входящ номер...след това в едномесечен срок ако няма действие, тогава може да се обърнеш към КЗП....Но според мене табелите ще ги спасят,това са си техни правила:)

# 3
  • Пловдив
Тъкмо си мислех дали да не пусна същата тема, но за Синема Сити. Категорично отказаха да ни пуснат с чипс, купен от Пикадили в МОЛ Пловдив, защото не е от техният щанд. Само, че те не продават чипс, а само ужасно солени пуканки и някакъв царевичен снакс. По принцип не съм фен на подобен род храни, но в киносалон си го позволявам. Дойде управителят, категорично отказа да ни пусне и дори ми заяви безцеремонно, че ще ме пребърка, ако си скрия чипса, но пак няма да ме пусне  #Crazy С тази разлика, че в Синема Сити, няма обозначение, че не може да се внася чипс закупен от друго място. Върнахме билетите и повече не сме ходили там, но щом и в Арена е същото положение  Thinking Къде е логиката за загубиш 18 лева от билети, заради 2 лева чипс не ми е ясно, но такива им били нарежданията. Замислих се дали да не пусна оплакване, но те ще се засраховат, че това са вътрешни правила. При мен поне мога да изискам да сложат табели. Но да ми ровят в дамската чанта да проверяват какво имам вътре, за това май мога да подам жалба. Най-смешното беше, че дори и да съм успеела да вкарам чипс, като ме видят че ям, щели да ме изгонят от прожекцията. #Crazy Явно по време на криза клиенти не им трябват Shocked

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 09:20 от razel_dazel

# 4
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Нормална практика на киносалоните и то не само у нас!
Не е и от скоро. Не казвам, че е правилно, но и не виждам смисъл да се оплакваш  Peace

# 5
Имам подобен проблем. Работя в голяма административна сграда. Преди месец собственикът на сградата издаде заповед, че забранява внасянето на топли напитки отвън, защото много замърсявали Shocked.
Идеята е да си купуваме чай и кафе от неговото заведение в сградата. А кафето там е гадно. Мислихме, мислихме с колежките, но така и нищо не ни хрумна. Той е собственик на сградата, ние сме служители на един от наемателите.

# 6
  • Варна
Термокана в стаята може да помогне, стига да нямате проблем със собственика, де...

# 7
Без да се заяждам (ходим в кино Арена и си внасям вода от вън, явно е било чист късмет, че не са ни направили проблем), но се замислих. Не е ли равносилно да отидеш в заведение за хранене и да си внесеш ракията/водата/безалкохолното, само защото в заведението цената е десеторна или парче торта направено в къщи, само защото в заведението цената е 3-5 лева  newsm78. Разбира се, че биха направили проблем.....

За кафето подкрепям Bluebell O'Smallheaven позната има същия проблем и си взеха термо- кана за офиса и се редуват при купуването на кафе и прочие продукти...

# 8
  • Пловдив
Не знам до колко е уместно да се сравняват киносалон и ресторант. В ресторант отивам да обядвам или вечерям нещо, което не съм сготвила у нас. Не ми сервират готова храна, опакована от магазина, че и на тройна цена. Ако собственикът на киносалона ми предлага нещо, което собственоръчно е сготвил да има претенции, ама да ме цака с топла бира.......Много обичам да ходя на кино, рядко ям нещо в салона, но уви загубиха ме като клиент.

# 9
Термокана в стаята може да помогне, стига да нямате проблем със собственика, де...
Всеки намира начин да заобиколи забраната, но мисълта ми беше, 4е собственикът създава правила за сградата/киното си. Как можем ние да ги оспорваме и имаме ли изобщо право на това?

# 10
Според мен идеята е сходна и в двата случая - той плаща наем, той ти предлага услуга, той определя правилата. На територията на мястото, на което се предлага услугата, човек си има ясни правила и иска да се спазват.

# 11
  • sf
Аз пък досега винаги съм си внасяла храна отвън, но така че да не се вижда при проверката на билетите. Вадя я след като изгасят лампите. Уважавам желанието на собственика, но тия надценки дето ги слагат там,,айде нема нужда.  ooooh! ако цените им са нормалним,няма да внасям

# 12
Е, то е ако искаш в крайна сметка.....

# 13
Без да се заяждам (ходим в кино Арена и си внасям вода от вън, явно е било чист късмет, че не са ни направили проблем), но се замислих. Не е ли равносилно да отидеш в заведение за хранене и да си внесеш ракията/водата/безалкохолното, само защото в заведението цената е десеторна или парче торта направено в къщи, само защото в заведението цената е 3-5 лева  newsm78. Разбира се, че биха направили проблем.....

Nadina,  и от колеги чух същото сравнение с ресторанта, но според мен то не е точно. Бих го сравнила с това да си резервираш маса в ресторант и на входа да не те пуснат защото не си с  рокля от конкретна марка, защото по една случайност този дето държи ресторанта, продава и дрехи. Е, няма ли да е гадно? В крайна сметка аз отивам да гледам филм. И след като няма забрана за храна въобще, тогава не трябва да има забрана за конкретни продукти.

# 14
След като има достатъчно табели, на които е упоменато, че в киното не се допуска внасяне на напитки и храна, според мен няма никакво нарушаване на потребителските ви права.
След като не ви харесва това условие, няма да посещавате въпросното кино.

Общи условия

Активация на акаунт