Отговори
# 15
Браво Ани  bouquet
споделям мнението ти. Истината винаги е по средата Simple Smile
Разбира се, че в спорът се ражда истината. В тези форуми влизат интелигентни и умни жени и ме съмнява някой спор да се превърне в гадно заяждане  bouquet

А между другото, Еди.. ти си ПИЧ.  love001 Ей това е жена с достойнство smile3501

поздрави и целувки
Д.С.  bouquet

# 16
Здравейте,
Аз също съм майка от 4 месеца - с първо бебе. Подкрепям изключителното кърмене до 6 месеца и късното захранване на бебетата. Както на повечето тук, и на мен ми се е случвало да ме гледат с широко отворени очи, когато говоря за кърмене без сокове, без часове и т.н. Имам си и любима реплика по темета: "О, то с толкова кърмене и без сокове и пюрета от 4 месец на 1г. няма да яде храна", а в това време си мисля: "Ами, именно това ми е идеята - да НЕ яде до 1г. обща храна, че и до доста по-късно".
Но и аз смятам, че трябва да сме по-толерантни. Просто бих посъветвала всеки да провери преди да избере педиатър за детето си. Аз го търсих цели 9 месеца, докато бях бременна и смело засега мога да заявя, че съм направила много добър избор-д-р Ваня Груева- на последната консултация коментирахме, че кърмене не се замества да 1г. и че сокове няма да даваме.
Хайде, че много дълго стана - успех на всички кърмещи и кърмачета!

# 17
Здравейте,
Аз също съм майка от 4 месеца - с първо бебе. Подкрепям изключителното кърмене до 6 месеца и късното захранване на бебетата. Както на повечето тук, и на мен ми се е случвало да ме гледат с широко отворени очи, когато говоря за кърмене без сокове, без часове и т.н. Имам си и любима реплика по темета: "О, то с толкова кърмене и без сокове и пюрета от 4 месец на 1г. няма да яде храна", а в това време си мисля: "Ами, именно това ми е идеята - да НЕ яде до 1г. обща храна, че и до доста по-късно".
Но и аз смятам, че трябва да сме по-толерантни. Просто бих посъветвала всеки да провери преди да избере педиатър за детето си. Аз го търсих цели 9 месеца, докато бях бременна и смело засега мога да заявя, че съм направила много добър избор-д-р Ваня Груева- на последната консултация коментирахме, че кърмене не се замества да 1г. и че сокове няма да даваме.
Хайде, че много дълго стана - успех на всички кърмещи и кърмачета!
за д-р Груева с две ръце! страхотна е! аз бях при д-р Свещникова, от която съм адски разочарована и като имах проблем с детенце ходих при д-р Груева. Можете ли да си представите на бебе на 6-7 месеца със зачервено гърло да му се изпише антибиотик?! или пък това: бебето е дебело защото много яде / само на кърма беше тогава още/ и да му ограничавам кърменето?! или пък да си платим напълно безплатна ваксина -Синфлорикс, ама какво са за нас некви 140-160 лева нали? пак напалих!  #2gunfire

# 18
Според мен при толкова достъпна и толкова много информация да кажеш Не знаех  #2gunfire Информираме се за всякакви неща-къде правят хубав маникюр, къде има намаление, а за най-важното  Naughty Жалко е. Да, педиатрите това са учили, но опитайте да мислите по пътя на най-простата логика. Ако на бебето му  трябваше сок на 40 дена, защо гърдите пускат само мляко и как са оцелявали бебета преди да измислят сокоизтисквачката? Също и преди кантара и часовника? Сигурно са били всички с болни стомаси? Природата е измислила всичко съвършено, аз не знам котката да храни малкото с пюре от мишки, нито кравата телето с пюре от трева. Нито да му пробутва нещо различно от мляко преди да стане самостоятелно.
Това е моята логика и никакви педиатри не могат да ме убедят да вървя срещу природата. Предлагам друга храна в много минимални количества и в никой случай за наяждане.Само за да стимулирам вкусовите рецептори, преглъщането и дъвкането. Мляко, мляко и пак мляко. От най- естествената ферма- мама. Защото природата е решила така. А не мисля, че човека е по-умен от нея.

# 19
и аз не мога да се начудя честно казано!
нито много от майките, нито голяма част от педиатрите се информират особено Sad
а в резултат на големите разминавания в мненията на педиатрите и майките много се объркват понякога.

в градинките майките, които срещам редовно ме питат "през колко часа го храниш?", повечето са на АМ, защото "нямат кърма" или дохранват, защото кърмят под режим.
знам че всичко е дъвкано и предъвквано обаче и аз не спирам да се чудя защо така се получава  Shocked вече има толкова информация и кампании за кърмене и захранване, няколко организации в бг с консултанти... но инфото пак не достига до голяма част от хората. може би те са си виновни, някои просто слушат майките си, защото така им е по-лесно, а голяма част от педиатрите сякаш за застинали в онзи период, когато нашите майки са раждали и са спрели да се развиват.

# 20
, някои просто слушат майките си, защото така им е по-лесно, а голяма част от педиатрите сякаш за застинали в онзи период, когато нашите майки са раждали и са спрели да се развиват.

Напълно съм съгласна. Днеска например, една продавачка разправя как кърмила /това около началото на 80-те години/ първата си щерка само месец и половина и спряла, защото решила че и това било много ooooh! и след това я хранила с кисело мляко, защото адаптираните млека били химии Joy. Ето такива майки дават "полезни" съвети на дъщерите си. Tired

# 21
Аз не бих генерализирала за компетентността на педиатрите. Във всяка професия има плява и не случайно се е появила поговорката "Като се знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар" Crazy Sick
Лично съм доволна от моята педиатърка (т.е. на двете ми деца) - ерудиран човек, чете, интересува се, в крак с развитиети на сферата си на дейност. Както някой беше написал - на никой нищо не пречи да смени педиатъра с такъв, който му изнася. Ако не го смени, но го плюе -  Rolling Eyes Stop
За съветите от майки и свекърви - всеки има свободна воля дали да ги слуша или не. Поне моите не са с медицинско образование, така че няма причина мнението им да е по-компетентно от това на педиатъра. Но аз нямам проблеми с намеса на свекървата, а коментарите на майка ми "дайте му коричка хляб на това дете" или "ама как, на 7 месеца и още не може да си хапне мандаринка" Crazy Joy ги приемам с усмивка Wink Peace

# 22
Действително голяма част от педиатрите дават погрешни съвети за кърмене и захранване. Затова винаги съветвам майките да мислят, да проучат, да питат, да се информират допълнително по тези въпроси, които не са задължителна част от компетенцията на лекарите.
Лекарите  могат да дадат някакви насоки, но не и да решават вместо майките. Отговорността за децата е на родителите и всяко тяхно решение има своите последици, добри или лоши.
Майката има право да избере с какво да храни детето си. От друга страна, информираността  е и до нагласа, а липсата й, може би осъзнат избор.

# 23
Ами в по-малките населени места думата на възрастните роднини общо взето е закон. Пример- една майка в град Х. Майка й така я е гледала виж каква мома е станала на кисело мляко пък нищо й няма. В село У положението е същото. Те за интернет не са и чували, а и да са какви са тези нови глупости? Те що деца са изгледали, пък нищо им няма. Знам за майка давала супа с хляб на 2 месечно бебе...Сигурно защото кърмата й не е засищаща. Проблема е посевместен, не само в педиатрите. На моя приятелка майка й още опява, че е послушала лекарката и я захранила на 5 месеца. Затова била малката с един килограм по-малко от таблицата. Че детето се роди месец по-рано с ниско тегло и майка му е фиданка това значение няма. Таблицата е истината. Малката е хала, изглежда чудесно ама не върви по таблицата. Rolling Eyes Как може бебе на 5 месеца само на кърма- ще умре от глад. На 3 месеца в техния град вече били на пюрета. ooooh! На 11 (колкото е мадамата сега) вече трябва да яде от манджата на мама и тати. Какво кърмене, какви 5 лева? newsm78 Във отчетната моного майки се жалват, че свекитата ги натискат да им дават друга храна 2-3 месец, че то млякото храна ли е? С човешка храна се расте, не с мляко им е мотото. И да, няма да слушат тези, които имат избор-образованите, знаещите и които не живеят в къщата на свеки. В малкия град или село и още повече в къщата на свеки, на което трябва да се подчиняваш за да има мир... Ами нали цялото село ще я разнася, че си гледа детето по някакви си книги? Че не се подчинява на свекървата дето е отгледала толкова деца и е стара (равносилно на всезнаеща) Че те деца са гледали така от толкова години и нищо им няма какви върлини са станали, та тя първескинята ще ги учи. Това е голяма часто от проблема. Другата част е в удобството. Много не си признават, но шишето ги отвързва. И намират оправдания. Кърмата не го засища, не стига и тн. Реве много.... Истината е, че така го дават на мама, свеки или някой и те ходят на кръчма, на море и тн.

# 24
renxy, много се радвам че не сме от онова поколение. Що скандали щях да вдигам... #2gunfire Joy

# 25
  • София
хубава тема...

за педиатрите, за щастие попаднахме на педиатър, която е за кърмене на поискване до към 6ти месец, никаква вода, камо ли със захар в нея, никакви сокове; според нея всяко дете се захранва различно - едно с каша, друго със зеленчуково пюре, трето с плодово; едно към 5ти месец, друго към 7ми, все според нуждите им; моят син е по-едричък и решихме да започнем захранване във втората половина на 5ти месец със зеленчуково пюре (днес дадох за първи път картофено пюре, пък да видим) и да се опитвам да намалим нощното хранене (все още се храним два пъти нощно време) - смятам, че съветът й е добър и правилен

за невежеството на майките, не съм съгласна, че няма невежи майки; нека си спомним за младото момиче, което загуби бебето си, тъй като позволи на свекърва си да го намаже със свинска мас, да го поръси с морска сол (да не му мирише потта  #Crazy) и накрая да го увие добре (сакън, да не настине); е, това, ако не е невежество, не знам кое не е; за мен това е "свещенна простота"

за опита на майките и свекървите ни, уффф, понякога са много досадни, едвам ги отбягвам; синът ми се роди юли, баш когато почнаха жегите; майка ми не спря да опява, че детето ще се обезводни - да му дадем малко водичка, устата му е суха; свеки пък все иска да го облича, все смята, че ще настине; днес пък ми даваше съвети да му добавям сол и сиренце в картофеното пюре - нищо, че въвеждам само картоф, то другото било добавка  Mr. Green; но са ми съкровища и двете, та търпя разни такива странни съвети и ги подминавам с усмивка

# 26
Това,че педиатрите понякога дават нежелани и глупави съвети е истина,но не е казано че трябва да ги слушаме нали така!?Всеки трябва сам да си решава как да си гледа детето.Аз моята много я слушах преди ,но вече си правя каквото си знам и като ме пита дали съм я послушала казвам да.И толкова.Не я послушах,че детето ми наддавало малко и да почвам да дохранвам(на 50-я ден)и все още си имам кърма.Тя ми се чуди как така,но ми се радва,че съм била упорита и си кърмя все още детето.Тази година в моя град има 15 майки и само 2 кърмачки-аз и още една ,но нейното е по малко,на всички други им "спря кърмата".В никакъв случай не твърдя,че педи е виновна,но може би има малко вина.

Общи условия

Активация на акаунт