Пчеларство 2

• 125 791
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Според мен пчеларството е едно от онези неща които се научават с показване и черпане на опит от друг човек.
Иначе,само с четене се действа на принципа "проба-грешка".
Много са относителни нещата при гледането на пчели. В една и съща ситуация се действа различно, само заради температурата на въздуха,примерно.
Много неща има написани,но някои просто не могат да се напишат.

# 601
Благодаря много за линковете,аз съм леко във еуфория,съвсем случайно на едно събиране разбрах,че   единия от познатите ни се е занимавал с пчеларство и ще ми помогне в практиката.Живот и здраве на пролет си купувам две семейства и се хвърлям с главата напред  #Crazy

# 602
успех!  Simple Smile

# 603
  • София
angel 2, това е много хубаво, че има кой да помага! И аз ти пожелавам успех, това е едно страхотно начинание!

# 604
  • София
Здравейте отново драги пчеларки, имам няколко въпроса:
1. Да ми препоръчате книга или енциклопедия за пчеларството, която да включва всичко, свързано с пчелите. Имам календарния справочник, още една книга специално за болестите и съм абонирана за 3 пчеларски вестника, но ми се иска през зимата да прочета нещо доста по-подробно.
2.Има ли някоя от вас опит с албицията? До нас има едно дръвче, от което смятам да си събера шушулки, но какво точно трябва да направя с тях?

За протокола, вчера посадихме на пчелина 4 липи, да си имат след няколко години пчеличките. А другата седмица мисля и някакви луковици да си посадя.

# 605
Албицията - моооого трудно се хваща. От безброй семена се хвана на 3 места, но нещо им стана и увяхнаха и трите. Накрая ми подариха малка албиция, която засадихме в двора и до ден днешен си  расте. Зимите са големи в Балчик и върхът И изсъхна, но пък пусна разклонения  и сега е на две разклонения... цъфти си, но е все още малка и расте бавно.

# 606
Албицията - моооого трудно се хваща. От безброй семена се хвана на 3 места, но нещо им стана и увяхнаха и трите. Накрая ми подариха малка албиция, която засадихме в двора и до ден днешен си  расте. Зимите са големи в Балчик и върхът И изсъхна, но пък пусна разклонения  и сега е на две разклонения... цъфти си, но е все още малка и расте бавно.

При мен доста лесно се хващат. Даже само-захващат се. Доста саморасляци съм подарила досега. Но много цвят пада, много листа.

# 607
Бяха към 150, сега са към 100-120 мисля, на пролет мислим да "скачаме" направо с още 200,че не си е работа с толкова малко.
  bouquetКаква система са кошерите???

# 608
http://www.youtube.com/watch?v=VwfVFRPCVZY

Восъчни скулптури създадени от пчели  Simple Smile

# 609
Каква система кошери ползвате?Чел съм че с много-корпусните се работи по лесно,и сам човек може да отглежда повече броя кошери.

# 610
Ние сме с ДБ, но едва ли има значение при условие, че са малко на брой.

И аз така съм чувала за многокорпусните, но нямам никакъв опит с тях.

# 611
Многокорпусни, но аз лично, като невеща в занаята, съм по-доволна от едни малки кошерчета. Симпатично мънинки са, семействата в тях зимуват по-добре, по-силни са напролет, винаги има повечко мед за вадене от тия дребосъци, отколкото от другите. Не знам как се казват, а може и да са опит на свекър ми.

# 612
Многокорпусни, но аз лично, като невеща в занаята, съм по-доволна от едни малки кошерчета. Симпатично мънинки са, семействата в тях зимуват по-добре, по-силни са напролет, винаги има повечко мед за вадене от тия дребосъци, отколкото от другите. Не знам как се казват, а може и да са опит на свекър ми.
Сигурно говориш за нуклеуси

# 613
Нямам представа дали имат име.  Crazy Ще питам. 

# 614
Здравейте пчелари и пчеларки и Честита Коледа!
На пролет се очертава и аз да стана пчеларка. Много се запалих от всичко прочетено и особено от тази тема. Мой близък гледа от дълги години пчели и ще ме обучи да работя с тях и ще ми даде едно семейство. Второто семейство ще ми го подари един колега на мъж ми. Много съм ентусиазирана и нямам търпение, но се притеснявам дали ще е безопасно, защото на скоро научих, че съм бременна. Мисля, че ако спазвам безопасността и имам екипировка а мъж ми ми помага за вдигането ще се справим, но той е почти категоричен да се откажем. От 2 години чакам за пчелички и сега ми се отдава страхотна възможност, но не искам да рискувам с бебето. Моля ако можете да ме посъветвате дали да се захващам или да чакам. Евентуално може да ги взема на есен пчеличките, но до колкото знам ще е по трудно презимуването. Предварително ви благодаря за отговорите и полезната информация.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт