Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 559
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Здравейте!
Аз да се запиша  Embarassed макар че от доста време следя темата.  Simple Smile
Наскоро закупихме парцелче в близост до София, надяваме се един ден да има и виличка там...
Ще ви следа за идеи и за помощ, разбира се... Hug Peace

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 12:50 от мама Саша

# 661
Здравейте момичета , радвам се , чеоткрих този форум и моля за адекватен съвет , тези,  които разбират.
Ангажирах архитект , става впрос за район след околовръстното на София , за пристрояване и надстрояване на съществуваща малка къщичка от 40 кв м. Желанието ни е на етаж да имаме по 130 кв. м жилищна площ. - 3 етажа. Цената която ми даде архитекта е 10 евро на квадрат. Сега ми казва , че общо къщата е 540 кв.м РЗП и аз паднах!!! Влизали и зидовете и така цената ми става 5200 ЕВРО за около 400 кв м.! Броиме и тка съществуващата стара застроена площ. Моля дайте съвет това нормална цена ли е ? Аз изчислявах квадртите на не повече от 400. Геодезия и противопожарен план -отделно. Благодаря предварително.

# 662
Гретел, следя внимателно какво съветваш, защото както съм споделяла и преди, при нас предстои етап  на узаконяване на къщата. ( Но преди това следва да поставим парапетите). Те се оказаха препъникамък.. Sad Понеже са близо 30 линейни метра цената им не е за подценяване Cry
Имаме всички документи до настоящия етап, но ми се иска да попадна на информация какво точно е необходимо да окомплектовам и да представя.
Филмът с узаконяването е трилър, дори спокойно може  да се класира в жанра Ужаси...Днес идваха от ВиК-то, за да видят дали е на точното място канализационната тръба. Чакаме протокол от някаква лаборатория за изпитване на ключовете и контактите. И още десетки неща. Ще гледам да ги изброя тия дни, дано да ги запомня. В общи линии е весело. Както казах строителната фирма, макар да приключихме с тях преди 5 год. Laughing, движи повечето неща, но има някои /като контактите напр./, с които се занимава баща ми. Сега отивам да го почерпя, че си губи времето с нас и ще измъкна информация.
Гретел, не предполагах, че ще участвам във филм на ужасите, но явно ще ставам филмова звезда Laughing Уж и при нас има всички документи, но изпитвам ужас колко още ще трябва да се изкарват Sad
Времето минава, вече 5 години от издаването на повечето документи. Междувременно излизат все повече нови изисквания и колкото и да не ми се иска трябва да се започва процедурата.
Ще продължавам да следя с интерес твоите публикации, а и на всички други bg строителки, които сега тръгват да се борят с институциите  Hug

# 663
kseopea - не знам другите какво ще ти кажат, но според мен е съвсем нормално  квадратура да се изчислява общо - все пак като купуваш апартамент никой не вади стените от общата площ, нали така? Wink
От друга страна 10 Евро/ м2 според мен е добра цена ( зависи какво включва - обикновено геодезията си е наистина отделно). Доста оферти имахме за 15 и 20 Евро/м2.

# 664
Здравейте момичета , радвам се , чеоткрих този форум и моля за адекватен съвет , тези,  които разбират.
Ангажирах архитект , става впрос за район след околовръстното на София , за пристрояване и надстрояване на съществуваща малка къщичка от 40 кв м. Желанието ни е на етаж да имаме по 130 кв. м жилищна площ. - 3 етажа. Цената която ми даде архитекта е 10 евро на квадрат. Сега ми казва , че общо къщата е 540 кв.м РЗП и аз паднах!!! Влизали и зидовете и така цената ми става 5200 ЕВРО за около 400 кв м.! Броиме и тка съществуващата стара застроена площ. Моля дайте съвет това нормална цена ли е ? Аз изчислявах квадртите на не повече от 400. Геодезия и противопожарен план -отделно. Благодаря предварително.
ние така пристрояваме и надстрояваме  Rolling Eyes
9Е на м2 като геодезията и противопожарния план се включват. На нас ни излезна 566 м2. Архитектката обясни, че на тях квадратурата им се смята по външния контур на къщата като дори планираната изолация влиза в сметките. Ние май не включихме вече съществуващия етаж  newsm78 Не съм сигурна какво смятахме накрая.
Старата къща ще има нужда от укрепване, затова може би я включват, но да ти кажа според мен е по-добре да я бутнете. 40 м2 не е толкова, а само ще се съобразявате с нея и не знаете как точно е строена  Rolling Eyes

Мен още ме е яд, че не я бутнахме, но при нас старата къща е 110 м2  Wink

# 665
Акси,
не знам какви керемиди са ти заложени в проекта nа къщата. Ти знаеш, че нашите са  Класик Про на Брамак и сме страшно доволни. Вече 5 години покривът не е мръднал, а и имаме гаранция от фирмата. Но онзи ден- на Стройко видях демонстрация на новия им продукт Керемиди Protector. Имат допълнителен защитен слой с наночастици  и когато се поливат с вода (при дъжд) се отмиват всякакви наслоявания. Освен това имат защита против образуване на влага и плесен.
Виж сама и очаквам компетентното ти мнение Wink http://svejo.net/1073658-novo-pokolenie-keremidi-se-grizhi-za-ch … pisanie-zhilishta

# 666

Ако 5200 евро те плашат още на етап проект, имай предвид че строежа ще ти излезе над 200 000 евро до ключ... Може би е по-добре да се захванеш с по-малка къща.

# 667
ние така пристрояваме и надстрояваме  Rolling Eyes
9Е на м2 като геодезията и противопожарния план се включват. На нас ни излезна 566 м2. Архитектката обясни, че на тях квадратурата им се смята по външния контур на къщата като дори планираната изолация влиза в сметките. Ние май не включихме вече съществуващия етаж  newsm78 Не съм сигурна какво смятахме накрая.
Старата къща ще има нужда от укрепване, затова може би я включват, но да ти кажа според мен е по-добре да я бутнете. 40 м2 не е толкова, а само ще се съобразявате с нея и не знаете как точно е строена  Rolling Eyes

Мен още ме е яд, че не я бутнахме, но при нас старата къща е 110 м2  Wink

Според мен всякакво съобразяване с такова малко къще е излишно натоварване на проекта и оскъпяване. Не виждам смисъл да строиш 540 м2 върху къще 40 м2, колкото един хол... Такава къща иска сериозни основи а и по квадратурата личи че нивата реално са 4 - сутерен и три етажа нагоре по около 130 м2. Горе-долу така беше и при мен.

# 668
....

Ако 5200 евро те плашат още на етап проект, имай предвид че строежа ще ти излезе над 200 000 евро до ключ... Може би е по-добре да се захванеш с по-малка къща.

Така е... на нас в момента за грубия строеж ни пускат оферти за около 100 000 лв. После дограма, изолации... а дойде ли етапа да се обзавежда и парите ще летят  Sad

# 669
Да, да се включа и аз по повод бутането на старата постройка - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! освен ако не е някаква сантиментална стойност. Заради пазене на стара плоча и основи, които в крайна сметка трябваше да се обкрачват с изцяло нови, сега се чудим как да оформим едни помещения в сутерена, заради старите стени, които са с не особено лицеприятен вид Close

# 670
....

Така е... на нас в момента за грубия строеж ни пускат оферти за около 100 000 лв. После дограма, изолации... а дойде ли етапа да се обзавежда и парите ще летят  Sad

Ако покриеш на 130-140К ще е екстра. 100К оферта, ама това не влизало, онова не влизало, присъединявания, хидроизолация и дренаж, някоя и друга подробност и ето ти...
Грубия строеж е лесен - 2-3 месеца и готово. После почва големия зор и многото пари които се леят като река за какво ли не...

# 671
Ние вътре живот и здраве ще си я правим предимно сами. Братовчеда на мъжа ми е учил ел., свекър ми е строил тази ни къща, долу сами са подменяли всичко, когато брат му се е нанасял след сватбата... изолацията и покрива сами ще я правим и там имат опит. Гледаме да спестяваме от каквото можем. В смисъл ще купиме по-качествено и сами ще го направим, т.е. да спестим от труда и да сме сигурни как е направено.

Самия груб строеж обаче ще е трудоемък за нас и там сме лекинко боси и по-хубаво да не се учим на къщата  Mr. Green

Да сме живи и здрави да бачкаме и да изкарваме пари  Praynig

# 672
Гретел, не предполагах, че ще участвам във филм на ужасите, но явно ще ставам филмова звезда Laughing Уж и при нас има всички документи, но изпитвам ужас колко още ще трябва да се изкарват Sad
Така - оня ден единият инж. от ВиК-то подписа, но днес другият не иска. Канализацията била включена не в тая шахта по проект, която е зададена, а в другата - на 3 метра по - долу. Сега ВиК проектантът трябва да прави екзекутив по проекта. Утре ще носим вода в ХЕИ-то. Това вече ми се струва наистина безумие, щото не сме си копнали кладенец да пием от него вода. Не виждам как на съседната къща може да е годна водата, а нашата не. Ама нейсе. Ще идват и от Енергото, за да замерват на място тока - ония протоколи за годността на контактите май са готови, то е  друго. Разните сертификати за арматура, бетони, изолации и т.н. хич не ги коментирам.
Галана, ей тва е! Навява ми на късен следобед,  сухо мартини пред басейна, аромат на пурета, широкопола  шапка и прочие колониални символи.... Laughing Страхотна е къщата и жълтото си е супер /признавам, че се озадачих, като спомена първоначално/! Наистина ми напомня колониален стил - Куба, Никарагуа...Само една еретична мисъл ми мина през ума - като завършите фасадата/колоните/ и двора, ще съм по-категорична -  замислих се, дали няма да е по-добре парапетите да са бели. Вярно е, че бялото по-принцип има по- "евтин" вид, но има хубави бои за метал - Хемърайт например..Но не съм сигурна, де, в това си предположение... Simple Smile

# 673
A tale that was right, Гретелче, мила, много ти благодаря Hug Много хубави неща ти навява...и аз как си Hugги мечтая вече Crazy

# 674
galana_s и на мен много ми хареса къщата в почти готов вид - помнех само кръглите колони в хола и стълбите Wink Laughing

Определено съм за зелените плочки на басейна - пък и то зелени цветове много, не мисля, че ще пречи на почистването.

Общи условия

Активация на акаунт