Помощ в търсенето на работа - 9

• 68 895
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
А на мен ми е интересно нещо друго...
И ако има някой от сферата, може да се произнесе. )
Не че не е ясно как става номера, но все пак.

Завършила съм Финанси, магистратура Банково дело. )
Нямам 1ден стаж в банка...поради простата причина, че....искали опит 1-2-3г. )
В същото време, често чувам от тук, от там, чрез познати...как в банка Х, банка Y работят хора, които дори все още не са завършили.
Е, защо на мен са ми отказвали на редица места, дори със завършена степен магистър (но нямам опит), а взимат хора, които още не са си изкарали бакалавър? Или те някъде си са натрупали опит?

# 631
Аз познавам много хора, които бачкат в банка и са започнали без грам опит. Нямам идея как става номера.

# 632
Сигурно с познати. На мен ми предлагаха да започна в банка с препоръка от приятелка, но честно казано не искам да започна от най-ниското ниво, когато заплащенето в нашата сфера е по-добро.
Ако трябва почни от най-ниското ниво - само да те приемат в някоя банка.
Казаха ми, че в ДСК и Райфайзенбанк има голямо текучество и там се започва лесно.

# 633
  • София
Имам познати, започнали в банка след работа в обменно бюро или друга касиерска длъжност. Но са познавали видовете валути, имали са опит в работата с пари в брой.
Но са започнали от касата, после са натрупали стаж и са преминали на по-висока дръжност.
Може би това е начина. Но пак се иска някакъв опит и практика.

# 634
За касиер няма начин да стане, в голяма банка без опит. А и би било самоубийствено. Племенничките на мъжа ми започнаха като касиерки в Алфабанк, нямат връзки доколкото ми е известно, нямат и висше образование. Заплатите са малки, конкретно за София, плащаха загуби от касите си- с две думи не е прекрасна работа. Останалите позиции, които са в клоновете наистина са такива, за които почти винаги се иска стаж- обикновено са свързани с кредитиране, или пък са мениджърски- управител на клон, мениджър за обслужване на клиенти и т.н.
Най голям шанс има след стаж ( аз например така започнах работа) или в централите, където има много отдели с разнообразни дейности, с много персонал и възможност за обучение. Иначе в клон, където има трима човека за една дейност, ако единият е нов и трябва да се обучава поне месец-два-три, това означава да работи на практика с 60%. За добро или лошо, този сектор е силно централизиран.

# 635
  • София
При мен равносметката е следната - от 3 месеца търся работа и съм се явила на 3 интервюта. С това темпо мога да си търся до второ пришествие. Едната оферта дойде чрез познат, за другото бях кандидатствала от jobs.bg, а третото беше в агенция като не беше за конкретна длъжност. И на 2-те интервюта ме питаха за деца и на колко са години. На едното интервю момичето, което ме препитваше дотолкова се впечатли, че 2 пъти ме попита дали съм учила езика в съответната страна. Това добре, обаче до момента никой не се е обадил, а гледам, че пускат нови обяви за същата длъжност. Кофти работа. А отгоре на всичко и заплатата не ме впечатли особено. Оплаках ви се.

# 636
Сигурно с познати. На мен ми предлагаха да започна в банка с препоръка от приятелка, но честно казано не искам да започна от най-ниското ниво, когато заплащенето в нашата сфера е по-добро.
Ако трябва почни от най-ниското ниво - само да те приемат в някоя банка.
Казаха ми, че в ДСК и Райфайзенбанк има голямо текучество и там се започва лесно.

В Райфайзен има ли изисквания за немски? Моят син иска лятото да си търси стаж в тази банка, защото си мисли, че ще е свързано с владеене на езика. Знаеш ли нещо?

# 637
В Райфайзен имат някои позиции с немски, чувала съм от познати. И в Прокредит има такива. И в Уникредит мисля.

# 638
О, отдавна съм загубила желание да кандидатствам за работа в банка. Работя нещо коренно различно, но не в това е въпроса.

Ето и тук споделихте, че имате попзнати работещи на позиции без образование.
Аз също имам приятелка, завършила висше История, която си работи в банка. )
Това е смешното за мен, че се бият в гърдите как искат 2-3години стаж, а в следващият момент наемат хора, дори без икономическо образование, какво да говорим за специалност и т.н.

# 639
В Райфайзен имат някои позиции с немски, чувала съм от познати. И в Прокредит има такива. И в Уникредит мисля.

Благодаря за тази информация, излиза, че в банките има позиции, свързани с езици, ще трябва да се поинтересуваме как става подбора, ако изобщо се прави такъв. Прочетеното в поста на Mirama ме разочарова, мислех, че само в образованието назначават без ценз, противно на нормалната логика newsm78

# 640
А, защо, свекърва ми неше касиерка, че и други неща в общината години наред, а е завършила сладкарски техникум
То това не е от вчера, отдавна си е така...

# 641
  • Пловдив

Благодаря за тази информация, излиза, че в банките има позиции, свързани с езици, ще трябва да се поинтересуваме как става подбора, ако изобщо се прави такъв. Прочетеното в поста на Mirama ме разочарова, мислех, че само в образованието назначават без ценз, противно на нормалната логика newsm78

Доколкото си спомням , синът ви завършва МИО. Аз също съм завършила тази специалност. Мой колега работи точно в Райфайзен. Започна там още втори курс като стажант, после го взеха на работа.Доколкото ми е известно не използва езиците Rolling Eyes.Друга колежка също работеше там, но  стана жертва на кризата, тъй като беше на изпитателен срок и я съкратиха.Трети мой колега изкара стажантска програма в EVN (на страницата им е много подробно обяснено).Той има много добри компютърни познания и  толкова го харесаха,че му предложиха работа на четири часа,  а след като завърши премина на 8 часа. В неговата работа употребата на немски (най-вече)е силно застъпена , тъй като ежедневно контактува с централата.

Много други колеги също малко по малко си проправят път нагоре, но прави впечатление, че това са все хора започнали да работят през втори, най-късно трети курс.

Дано и вашия син да успее.

# 642
˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙, точно защото е отдавна това.
Защо тогава в обявата ми пишат изискване за стаж, когато след това се наемат "наши" хора, не само без опит, но и без необходимото образование.
Ами лошо няма, да ме консултира за кредит човек, завършил история, география, що пък не...

# 643

Доколкото си спомням , синът ви завършва МИО. Аз също съм завършила тази специалност. Мой колега работи точно в Райфайзен. Започна там още втори курс като стажант, после го взеха на работа.Доколкото ми е известно не използва езиците Rolling Eyes.Друга колежка също работеше там, но  стана жертва на кризата, тъй като беше на изпитателен срок и я съкратиха.Трети мой колега изкара стажантска програма в EVN (на страницата им е много подробно обяснено).Той има много добри компютърни познания и  толкова го харесаха,че му предложиха работа на четири часа,  а след като завърши премина на 8 часа. В неговата работа употребата на немски (най-вече)е силно застъпена , тъй като ежедневно контактува с централата.

Много други колеги също малко по малко си проправят път нагоре, но прави впечатление, че това са все хора започнали да работят през втори, най-късно трети курс.

Дано и вашия син да успее.

Mirkam, благодаря, че си обърнала внимание на поста ми и на подробностите около сина ми. Той е само І курс, рано е за завършване. Наистина е МИО с английски, но повече интересите му клонят към немски, учи го от І клас и сега продължава в немския център. Иска да работи и с немски, освен с английски. Гледа немските фирми, както и Райфайзен, защото е немска банка, ще търси лятото стаж и сега ще му припомня и за EVN, като че ли забравихме, че те са австрийци Laughing, ще разгледаме страницата им. Иска му се да работи за фирма, която наема все пак хора с някакво ниво, а не по шуробаджанашки, не са особено надеждни такива фирми като работна среда и възможности. Другата алтернатива е Германия. Tired
Извинявай за неделикатния въпрос, но ти какво работиш с диплома МИО?

# 644
  • София
Въпросът не е към мен, но аз също съм с МИО и изобщо не съм работила по специалността. Проблемът е, че при интервю критериите са ужасно субективни и измислени.

Общи условия

Активация на акаунт