Помощ в търсенето на работа - 9

• 68 828
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Зависи какво са написали на празния лист. Достатъчно е, че са им изплатили всички заплати, нямат претенции към фирмата и напускат по собствено желание....

Ok, ама е един празен лист, не е том, нали??? а какво ще кажеш да се жалят за безумното работно време, за неспазването на законово регламентираните почивки, за липсата на инструктаж за безопасност, за незапознаване с правилника за вътрешния трудов ред и т.н.

няма как всичко да е на един лист, т.к. нещата се случват отложено във времето и да прием дори абсурда с изплатените всички заплати на куп - ами ето го първото нарушение - заплатите се изплащат периодично, но дори и да е така, ами нека да се проверят на коя дата за начислени и изплатени осигуровките, т.к. няма работодател, който да не плаща на работниците си или по-скоро да няма намерение да им плати, но да им начисли осигуровките и да ги преведе, това е безумно и се стига до момента, че или не са направени или са направени след завеждане на делото или сигнал в ИТ и автоматично става подозрителен.

Още веднъж към всички: трудово-правните дела са безплатни за служителя респ. работника и не се дължи % от търсените по съдебен път пари, може и да не наемате адвокат или ако го наемете да се договорите с него да му се заплати при успех (тогава се заплаща от бившия работодател), ИТ също не струва пари, а и там може да получите безплатна консултация.
Моето мнение е, че в Бг КТ е написан в защита на служителите и едва ли не само този, който не е завел дело, не го е спечелил/.

# 691
Това за делата и съда е вярно. Както и за Инспекцията по труда. С Инспекцията нещата стават по-бързо, докато едно дело може да се точи с години. Но пък при спечелено дело могат да се получи по-голяма сума.

Сега погледнах пак - момичето е написало, че са работили без договор. Дали ще успеят да докажат, че изобщо са работили за тези хора и тн и тн.
Аз бих пробвала - най-малкото ще им направят проверка и ще се вдигне шум.

# 692
  • София
petita, и аз винаги си мисля, че има нужда да се бори човек най - малкото, за да се трупат повече официални оплаквания от дадената фирма/закон/несправедливост... Истината е, че на много малко хора им се занимават. По - голямата част си казват "аз няма нужда да си губя времето, щото така или иначе нищо няма да постигна..." Ами именно поради тази причина в магазините ни ще продължава да има продукти с изтекъл срок, хлебарки в хляба, некоректни работодатели, недоизмислени закони, дупки по пътищата и т.н.
Много пъти по този повод са ми казвали "Ти си малка и поради тази причина идеалистка. В реалния живот нещата не стоят така" Еми млада съм, ама наще са ме учили да не подписвам празен лист, като купя повредена стока да я връщам, да си върша работата съвестно и т.н. Радвам се, че явно има хора, които не са млади, живеят "реален" живот и мислят по същия начин. Всичко останало наистина е мрънкане по форумите или на приятелки, както е писала Ред Велвет и толкоз...

# 693
  • Стара Загора
Какво се хванахте сега за белия лист? Да, бяхме млади и глупави. Момичето попита за Office 1, аз и отговорих, да има едно наум и край. И аз ако чуех от друг тази история и аз щях да кажа: ама как така подписваш ,но ей на подписах. и не само аз.

# 694
Съвет от един мъж към жените.
Колкото по-малко се правите на велики, колкото по-задълго си държите езика зад зъбите, колкото по-малко претенции имате, толкова повече се увеличава шансът ви да започнете (или да се задържите на) работа. Откажете се от личността си за 8-те часа, в които работите, и ще видите колко по-лесно се получават нещата.
Успех!

Последна редакция: сб, 05 фев 2011, 16:07 от Бивол

# 695
При кражба с установен извършител,който е напуснал/уволнен има ли право работодателя да удържа от заплатите на другите работници?

# 696
При кражба с установен извършител,който е напуснал/уволнен има ли право работодателя да удържа от заплатите на другите работници?

не, нямам начин да се удържа, а и какво означава "установен" newsm78 кой го е установил, полицейско разследване, повдигнато обвинение от прокуратурата, минало дело, влязла в сила присъда има ли? Бг все още се "води" правова държава и саморазправата и линча не би следвало да се практикуват. Всеки е невинен до доказване на противното

Последна редакция: сб, 05 фев 2011, 18:18 от petita

# 697
Установен от камерите.
Знае се кой е откраднал,пари се удържат от всички работници.

# 698
Установен от камерите.
Знае се кой е откраднал,пари се удържат от всички работници.

следва да се включи полицията ... все още е само заподозрян ... поне аз така си мисля, не съм специалист, но в КТ ясно е регламентирано, какви са правата и задълженията и на 2те страни

# 699
Ако те осигуряват на цялата заплата, могат да ти удържат пари само  възоснова на документ. Трябва да докажат вина  Мисля си, че ви удържат пари защото част от заплатите ви са на ръка.

# 700
Надявам се да можете да ми отговорите на следния въпрос. Нямам нова работа,дори нямам идея кога ще  мога да си намеря такава ,но искам да напусна сегашната си. По договор съм задължена да подам предизвестие от 45 дни.
 Питането ми е : ако не успея да си намеря нова работа в срока,мога ли да разчитам на някакви пари от борсата,при положение ,че работя на последното място от май 2009,като обаче последната година съм на 4-часов договор.

# 701
Надявам се да можете да ми отговорите на следния въпрос. Нямам нова работа,дори нямам идея кога ще  мога да си намеря такава ,но искам да напусна сегашната си. По договор съм задължена да подам предизвестие от 45 дни.
 Питането ми е : ако не успея да си намеря нова работа в срока,мога ли да разчитам на някакви пари от борсата,при положение ,че работя на последното място от май 2009,като обаче последната година съм на 4-часов договор.
Ако си не вземала обезщетение от БТ последните 3 години, имаш право, да. Размерът на обезщетението се изчислява на база брутното ти възнаграждението от последните 18месеца, предхождащи месеца на прекратяване на трудовото правоотношение и възлиза на 60% от него.

# 702
  • София
Планирал съм да  набележа няколко фирми/компании, към които имам интерес да започна работа по специалността (бакалавърска степен) - под формата на стаж, работа или обучение, понеже нямам опит и практически умения.

Не съм изяснил въпроса относно контакта и кандистастването - към кого да се обърна (в зависимост от това голяма или малка е фирмата; ако имам препоръка ще знам към кого да се обърна, но ...)
- Как? Телефон, на живо, e-mail?!

Ще си подготвя CV и МП за всяка фирма.
В краен случай, дори да си оставя CV-то и МП  в базата им, ще е по-добре от нищо.

Благодаря Peace

# 703
hakama, вижте първо на сайтовете им дали нямат обявени работни места. После се обърнете към отдела им ЧР.

Най-добре е да Ви препоръча някой, дори и от агенция по подбор. Те обикновено колегите се познават или работят заедно.

# 704
caprice,благодаря ти много ! Като се има предвид обаче ,че ме осигуряват на 4-ри часа,а минималната заплата е 240 лв,сигурно осигуровките са ми на 120 лв....   Joy Joy Joy
Да си призная не съм и очаквала  да има смисъл от борсата!

Общи условия

Активация на акаунт