Орхидея - тема 5

• 105 741
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • Gone with the wind
Аз съм на косъм да си поръчам ванда - толкова са красиви, че ....
Доста четох из flowersnet за тях и реших да се пробвам. Проблемът ми е, че не знам дали искам жълта, червена или синя, а трите цвята ще ми дойдат в повече.
Всъщност сега има поръчка на орхидеи от http://www.orchid.in.th/index.html, гледах миналогодишните цени - грубо е излизало м/у 16 и 25лв растение до БГ /според зависи от цената му в сайта/.  

И още нещо полезно за първа страничка - линка го намерих във flowersnet
http://store1.data.bg/como/Kitki/Fragrant_Orchids.pdf

Оплаках ли ви се как си "сварих" 3 реанимирани фалчета на перваза над радиатора? Сложих ги там само докато избърша прахта и съм ги забравила /а си знам, че там е прекалено горещо за каквито и да е цветя, защото струята топъл въздух духа право в перваза и температурата е убийствена/. Вечерта като ги открих беше непоправимо - това което беше в керамзит е тоталка, не възлагам много надежди - корените са буквално сварени, розетката падна, другите 2 са късметлийчета, защото още не ги бях извадила от бурканите. Много съм добра - от 4 успешно реанимирани успях да съсипя и 4те  ooooh!

# 241
  • Варна
Ох, милата Hug Случват се и такива бели. Давай смело на вандите, едва ли са чак пък толкова капризни Simple Smile
Таня, снимай новото пафче Party Аз си търся пафче, но определено нещо по-евтинко, макар че съм наясно, че те не са от евтините орхидеи Rolling Eyes

# 242
  • Gone with the wind
Вместо денди и ванда си заръчах 4 дендита  Mr. Green
Можеше и още, ама предвид всички други китки, които си заръчах последните седмици, ще ми дойдат в повечко, та - да ви представя евентуалните ми бъдещи придобивки /стиснете палци да си ги получа всички/:

Den Copper Queen - Takami Kodama

Den Kultana Fancy

Den Blue Violeta

И абсолютният ми фаворит Den mohlianum

# 243
  • София
Да си покажа новото пафче, но май смяната на обстановката и най-вече на температурата не му се отрази добре. Цвета доста увисна и май ще увехне в най-скоро време Sad.

отблизо и в цял ръст

мустаците му  Grinning

сравнение със старото - огромно е

листата приличат по твърдост и вид на фалче, но са издължени - явно е от това, че е хибрид

И цветчето на камбрията:

вижда се как са сраснали 2 дръжки

Ку4о, честито! Дано ги получиш скоро и в добър вид. Последната не я виждам, но другите 3 са много красиви! А моята бебе-ванда най-после тръгна. Трябваше и почти 1 година. Има коренче и листо. Да видим как ще се развива по-нататък. Другарчето ѝ загина. Всъщност ние си купихме 1, а ни изпратиха 2 - явно са знаели, че трудно оцеляват  Mr. Green. Спомням си, че Нади6666 казваше, че се гледат лесно и аз затова се навих тогава.

Жалко за реанимираните цветенца! Sad

# 244
  • Gone with the wind
Танче, страхотно е, а разликата със старото е ..... леко казано огромна
Камбрията май ще ми е следващата орхидея  Mr. Green
За вандите изглежда лесно, но не съм сигурна дали ще мога да им осигуря цялата толина и влага, от която се нуждаят, та реших да играя на сигурно с дендитата

За последната снимка - преди малко се виждаше  newsm78
Ето линк направо
Очаквам да получа растенията април-май, когато няма опасност от измръзване при транспортиране, но вече нямам търпение  Blush

# 245
  • София
Има защо да ти е фаворит! Невероятна е! Сама ли си ги поръча или се включи в някоя от поръчките на flowersnet?

А вандата Нади си я гледаше в кори като фалче  Mr. Green. Имаше и снимка как е цъфнала в къщи.  Mr. Green

И един съвет за камбриите - избирайте ги с едри и плътни цветове. Много по-дълготрайни са. Онази тъмно червената е с дребни и тънки цветчета и много бързо увехна. Но пък е пуснала втори цветонос Grinning

# 246
Здравей ku4o, може ли да те помоля да ми дадеш малко повече информация за това как се поръчва от този сайт...колко е доставката и как ги доставят. Нова съм в отглеждането на орхидеи и не знаех, че можеш да си ги поръчаш от чужбина. Не е ли рисковано, че ще дойдат прецъфтяли или счупени.
Много са хубави снимките, дано всичко е ок. Ще чакаме снимки като пристигнат Simple Smile
Последната снимка може да я видите, като я отворите в нов прозорец.

# 247
  • Gone with the wind
Танче, от поръчка е във flowersnet е. Ако се развие като хората ти обещавам бебенце Wink

За Вандите четох, че като са бебета е добре да се гледат в кори. Дори в оранжерията на БАН така продавали бебетата. Събрах доста инфо за тях, както и нестандартни методи за гледане /например едно момиче си беше забравило вандите за 20 дни във вода и като се прибрала наместо очаквания мор ги заварила в повече от цветущо състояние  Mr. Green При това слчката се развива през зимата  Laughing /. 
Ще дам малко линкове за следващата тема - напр. превод на една много интересна статия от flowersnet - там имаше съвети от рода на какви родители е хубаво да има избраното от начинаещ растение, поливане, торене, как да познаеш дали си торил достатъчно, дали много или малко - и ей такива супер полезни нещица  Simple Smile

Катя, поръчките се правят през един цветарски форм, защото така излиза по-евтин транспорта и защото някои доставчици имат минимум за поръчката /напр. Култана - от линка в първото мнение на страницата минимума е 400 долара/. До сега съм участвала в 3-4 поръчки във flowersnet и всичко ми е пристигало в страхотно състоние. Е, есента имаше случай, когато една доставка на орхидеи наместо в България я бяха пратили в Белгия  Mr. Green, но във всяко пазаруване в нета има известен риск. Цената на растение е доста относителна - първите 3 ще са по около 20на лв, 4тото пак толкова, ама в долари/от друг доставчик/. Говоря за цена до България. Оттам нататък имаш транпортни разходи за куриер в Бг /ако не си от София/. Но гледат да групират поръчките по градове, за да излезне по-евтин транспорта, а и да се облекчи водещият поръчката.
Относно прецъфтяването - обикновенно не пращат цъфнали растения, но на възраст за цъфтеж. Пролетта си взех така един фал екветерис - още бебе, но в момента има 2 миниатюрни цветеноса с доста пъпки. И тук пак има изключения - миналата година цитирания доставчик беше пратил цъфнали ванди

# 248
  • Варна
Е, есента имаше случай, когато една доставка на орхидеи наместо в България я бяха пратили в Белгия  Mr. Green

Не били компютри, а компоти, а Joy Joy Joy
Да го снимаш като цъфне екуестриса.
Моето бяло фалче, което хвърляше пъпки на поразия (цели 7 заминаха Sad ) отваря цвят най-после newsm44 Направо не можах да повярвам тази сутрин като видях разпуканата пъпка. И това след като го дръпнах 20 сантиметра по-навътре в стаята. Направо ще се изям, че не се сетих по-рано. Но все пак важното е, че ще успея да му видя цвета Simple Smile
Дендробиумът от Кауфланд пък пуска нова булбичка.

# 249
  • София
И това след като го дръпнах 20 сантиметра по-навътре в стаята. Направо ще се изям, че не се сетих по-рано. Но все пак важното е, че ще успея да му видя цвета Simple Smile

Да, в момента е много ниско слънцето, а последните дни и много силно. Всички цветя са ми на слънце, но в стаите направо няма местенце където да се скриеш на сянка  Sad. Вероятно и при теб е греело. Все пак добре, че си се усетила! Честита радост!

Новото пафче е с напълно увиснали странични листенца  Cry. Жалко! Дано някога цъфне пак...  Sad

# 250
  • Варна
Таня, вие сте спецове с пафчетата, ще го убедите да цъфне пак Hug
А моето фалче беше на североизточен прозорец, по-скоро си мисля, че му е било студено Confused След като го преместих на вътрешно гнездо на цветарника спря да хвърля пъпки. Може да е просто съвпадение, но може и наистина мястото да не му е харесвало. Утре ще е разцъфнало и ще го снимам да се похваля Simple Smile

# 251
Здравейте момичета, днес мъжът ми ми подари един много красив фаленопсис. Досега не съм гледала гледала орхидеи в къщи и не знам къде да го сложа, така че да се чувства добре. Прочетох, че трябва да е на светло място, но не на пряка слънчева светлина. У нас има 2 възможни места - на перваза на южен прозорец (на около 40 см от радиатора) или 2 метра навътре в стаята на кухненския плот. Вие къде бихте ме посъветвали да го поставя? Имам и още един въпрос - ще бъде ли проблем, ако прозрачната пластмасова саксия на фаленопсиса е сложена в керамична саксия? Благодаря!

# 252
  • Варна
Cherry lips,
честита придобивка Grinning
Според мен по-подходящото място е на плота, на южен прозорец има голяма опасност да прегорят листата. Няма проблем да сложиш прозрачната саксия в керамична. Снимай да видим фалчето Simple Smile
Ето го и моето бялото, цветчето не се е изпънало още както трябва, но нямам търпение да го покажа Party

# 253
Здравейте момичета, сега се прибирам от Практикер и бързам да ви кажа, че имаше промоция на Дендробиуми в различни цветове по 15 лв. Имаше и няколко преоценени на 5 лв. и си взех едно. Прочетох в темата какво пише за тях, но ще се радвам да дадете малко лични съвети и отговори на въпроси, който не намерех. Ще сложа малко снимки за да се ориентирате за какво ви питам.
Първо ... трябва ли да пресадя цветето в прозрачна саксия като фалчетата имайки и в предвид колко много корени има отвън?
Второ ... четох че не се поливат зимата, но на мен ми се виждат много сухи корените, които се показват. Като фалчетата ли се полива с накисване и на колко време? Да торя ли?
И трето последно .... както виждате цветоноса вече е прецъфтял - трябва ли да го отрежа и докъде?
Много ви благодаря предварително и дано успея да го отгледам както трябва това денди за да ми цъфне и на мен Simple Smile
Ето и малко снимки:

# 254
Cherry lips,
честита придобивка Grinning
Според мен по-подходящото място е на плота, на южен прозорец има голяма опасност да прегорят листата. Няма проблем да сложиш прозрачната саксия в керамична. Снимай да видим фалчето Simple Smile
Много ти благодаря за съвета, Месечинка виторога. Аз се опасявах, че плота е доста далеч от прозореца и до фалчето няма да достига достатъчно светлина, но може би така е по-добре отколкото да му прегорят листата от слънцето.
Ето и снимка на новата придобивка Simple Smile
http://ahrussanova.snimka.bg/flowers/falenopsis.570569.22388901

Общи условия

Активация на акаунт