Орхидея - тема 5

• 105 741
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, мацки!

Имам нужда от помощ! Студентка съм и живея сама в общежитие. Приятелят ми ми подари орхидея Phalaenopsis, лилава, страшно красива е и има 18 цвята! Не мога да спра да ги броя!  Rolling Eyes
Та.. понеже за първи път ще се грижа за цвете и имам големи страхове, че няма да се справя, тъй като навсякъде чета различни методи и т.н.

Корените й са светли и я натопих в леген с престояла вода и мисля да я оставя 10-15 минути, за да си поеме колкото иска вода. Освен това ще й напръскам листата и цветовете с вода. Сложила съм я на една етажерка на около 1м от прозореца, мислех да я сложа на перваза, но май не е много подходящо мястото, тъй като парното отдолу най-вероятно ще я умори. Кажете ми кога трябва да я присадя? Корените й са тръгнали нагоре .. това значи ли, че трябва да я преместя? И освен това ми кажете как да я присадя, знам само, че е хубаво да се сложи в прозрачна саксия, за да достига светлина до корените.
Моля, помогнете на начинаещата и неопитна домакиня, хихихи!
И приятен празник утре!

# 256
  • Варна
Cherry lips,
разкошна е Hug
Perfetto,
честито и на теб. Етажерката е хубаво място според мен. Добре си решила да я полееш, но недей да пръскаш цветовете с вода. Има опасност да станат на черни точици от капките. Абсолютно нямат нужда от пръскане. Листата също не е необходимо да пръскаш, особено през зимата, фаленопсисите са склонни към гниене, общо взето това е почти единственото, което може да ги умори, много непретенциозни са. Няма нужда и от пресаждане, оридеите нямат нужда от големи саксии. Корените, които стърчат са въздушни, в природата фаленопсисите живеят върху клоните на дърветата, не по земята и корените им са във въздуха или заровени в кората на дървото. Пресаждане - след 2 години, когато субстратът се скапе, пак в кори и в малко по-голяма саксия.

# 257
Някой няма ли да каже нещо и по моя въпрос  Praynig , че още незнам какво да правя, оставила съм я така  newsm78

# 258
  • Варна
Катя,
аз дендробиумите ги гледам по същия начин като фалчетата. Според мен изглежда добре, не го разбутвай, няма нужда от прозрачна саксия. Може да отрежеш цветоноса на 2-3 пръста от основата. Неполиването се отнася за друг вид дендробиум - нобиле. Твоят е дендробиум-фаленопсис, за тях това не важи.

# 259
Мерси Месечинке, успокоих се Simple Smile

# 260
  • София
Да добавя, че нашето нобиле така и не го зазимихме, защото цъфна есента и доскоро беше в цветове. Сега май няма смисъл вече....

# 261
  • Варна
Таня, вашето е със собствено мнение Simple Smile Щом си цъфти и без сън и аз не виждам смисъл да го зазимявате.

# 262
  • Gone with the wind
За нобилето - купих си преди време едно преоценено. Сега гледам /сега, сега - от около 2 седмици/, че е изкарало две нови пъпки и се чудя колко време му отнема да цъфне. Цвета ще е изненада и за мен, та само го наобикалям и точа лиги ...

Катя, дендито ти изглежда страхотно. И нова булба изкарва  Heart Eyes

Чери, прекрасно е фалчето

# 263
  • София
.. и се чудя колко време му отнема да цъфне

Дълго...  За мен чакането винаги е дълго  Laughing. За съжаление не съм засичала никога  Embarassed.

Забравих да ви кажа, че и двете показани фалчета са мнооого нежни!  Heart Eyes  И преоценения дендробиум има много хубав вид. 

# 264
Като отрежа цветоноса трябва ли да го намажа с нещо. Гледах досега някакви филмчета в нета и ги мажеха с нещо странно бяло Simple Smile

# 265
  • София
Като отрежа цветоноса трябва ли да го намажа с нещо. Гледах досега някакви филмчета в нета и ги мажеха с нещо странно бяло Simple Smile

Никога не съм мазала. Ако се наложи листо - да, но цветонос не съм.

# 266
Месечинке, ku4o, благодаря   bouquet
Надявам се фалчето да оцелее под моите грижи Simple Smile
Месечинке, и твоето фалче е много красиво.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 09:26 от Cherry lips

# 267
  • Gone with the wind
Пак аз, ама имам нужда от помощ, че не мога да реша - отказах се от синичкото денди и в момента се чудя м/у това и
това

Хайде да видим какво ще изберете вие  Simple Smile

# 268
  • София
И двете!  smile3521

Все пак червеното май е по-необикновено  Grinning.

# 269
И аз съм за червената  newsm10

Общи условия

Активация на акаунт