Орхидея - тема 5

• 105 301
  • 741
  •   1
Отговори
# 435

Днес си изкарах орхидеите навън (температурата тук е към 30С). Да видим дали ще оцелеят
няма ли да им е много топло  newsm78 , дано са наред и се приспособят  Hug

# 436
  • София
Здравейте, момичета!
Извинявам се, че пак не съм се вясвала с векове.
Имам нужда от помощ! Едни памуклийки са ми нападнали орхидеите и не знам къде да се дяна вече. Имам ги в 3 от прхидеите и съм ги отделила, като видя накъде убивам веднага, но нямам идея с какво да пръскам и как да процедирам. Доколкото разбрах те се хранели с корените, а аз ги виждам се между листата, близко до розетката и има като паяжинки там.

# 437
  • София
Лаленце, моите памуклийки ги изтребих с Моспилан. Миниатюрно пликче, купено от Бриколаж за стотинки. На прах е и се разтваря, но не помня в каква концентрация. Добре е преди пръскане да отстраниш механично паяжинките, за да отиде навсякъде препарата. Само трябва да се сетиш да напръскаш и втори път, защото аз бях забравила и се появиха повторно. Все пак много лесно изчезнаха.

Аз пък в едната саксия имам гъби  Laughing, които като полея порастват, а после докато стане време за следващото поливане вече са свити. Четох, че не били притеснителни.

И аз имам  Laughing. Дори скоро си мислех да ги снимам и да ви ги покажа, но докато се наканя и изчезнаха. Но са си красиви гъбки като от картинка само дето не са червени с бели точици  Laughing. А самата орхидея си е добре и не ги пипам.

Титина, и на мен ми се виждат много 30 градуса, но в нас става и по-топло ако е без климатик, а той не винаги е пуснат. Мисля, че няма да им пречи. Все пак на теория оптималната температура е 25-26 градуса.

# 438
  • София
Благодаря, Таня! Ще го взема при първа възможност   Hug

# 439
здравейте,
след окуражително подтикване от страна на Тaня67, реших да споделя 'постиженията' си и да помоля, ако на някой му се е случвало /то едва ли може да ме стигне някой по майсторство, ама.../ да сподели как се е справил  Praynig
става въпрос за фаленопсис. днес ми направи впечатление, че листата му са съвсем меки и реших да го извадя от корите иииии какво да видя. всички корени, до един бяха мъртви. жълти, празни и кухи. не знам защо така. може би аз не съм ги сложила добре в корите след като веднъж я бях извадила от тях. има ли това значение?
сега има само 3 въздушни, 2 от които са позасъхнали, даже до половината съвсем са се сбръчкали /те са доста стари, от преди да имам представа какво значи, щом си сменят цвета/ и 1н който изглежда що-годе добре и ги пръскам почти всеки ден с вода, за да не посивяват. а и едно бебе коренче.
всичко друго...... заминало  ooooh! 
листата са 6 на брой 2, от които са меки, другите долу-горе. отрязах и цветноноса, че от февруари ми изкапах цветчетата...... и така, големият въпрос е загинала ли е или може би има искрица надежда?

# 440
  • София
amelie, разбира се, че има надежда!
Щом растението има някакви корени и не се е самоизяло значи има надежда. Аз имах една орхидея с един корен и след 3 месечен престои в керамзит започнаха да растат нови коренчета. Трябва да си много внимателна и да наблюдаваш растението, но като цяло аз бих торила с жълт кристалон или универсален тор.
Успех!

# 441
  • Gone with the wind
Аз пък точно в този момент не бих торила /Лаленце  Heart Eyes , радвам се, че отново си показа муцунката/
Амели, аз си реанимирах 3 фалчета над буркан с вода - закрепваш фалчето хубаво над буркана, така че да няма допир на корените с водата, нито корените да се допират до стените. От изпаренията на водата се получава достатъчна въздушна влажност, която ще подтикне фалчо да изкара нови коренчета, които ще се насочат надолу към влагата.
Другият вариант е както каза Лаленцето - с керамзит.
Общо взето и двата метода изискват 3-4 месеца за да се появят достатъчно коренчета

# 442
  • Варна
Евентуално може да се намазват листата с памуче с вода, в която е разтворен вит. B комплекс - нали той спомагал за коренообразуването.

# 443
Тук 30С си е мн приятна температура и т.к. сме близо до Гълф оф Мексико пожечето време е облачно и мн влажно. А и аз ги сложих в атриума - не пече пряко слънце. Въобще условията им са близки до естетвенните

# 444
благодаря за съветите!  Hug
вече я настаних орхидеята над един бъркан с вода, както казва ku4o. дано живне, че днес и мъж ми като я видя /подарък от него/ се понацупи, че не съм му оценявала подаръците.  Naughty
според вас, защо въздушните корени изсъхват толкова бързо и се набръчкват? сух им е въздуха ли? вече взех да се чудя дали да не ги слагам вън и само в прозрачни саксии. вие как постъпвате като се стопли?

# 445
  • София
Аз пък точно в този момент не бих торила
Аз пък знам, че когато не могат да приемат храна(тор) с корените си, листата се пръскат с вода+тор. Мисля, че го чух на миналогодишната лекция в ботаническата градина, но не съм съвсем сигурна.

Амели, отговорила си сама за въздушните корени - от сух въздух е. Добре е да се пръскат всеки ден, но зеленината им ще е за съвсем кратко време и после пак ще изсветлеят. Листата също се пръскат. Все пак трябва да е много внимателно, защото ако се събира вода в розетката може да загние. В повечето случаи орхидеите се нагаждат към сухия въздух и им стига и влажността в саксията.

Досега не съм чула някой да гледа фаленопсиси навън. Цимбидиуми - да. Дори сега се сещам, че в Кьолнската ботаническа градина, в "парника" с орхидеи, фаленопсисите, някои пафчета, дендробиуми и др. бяха в специална стъклена витрина, която предполагам е за да създаде по-различни условия. А в общото много влажно помещение имаше много катлеи, по-едри пафиопедилуми, ванилова орхидея и др.

# 446
  • София
Аз също го чух това с пръскането с подхранена вода на листата миналата година на лекцията в Ботаническата градина. Всеки сам си преценява, но май всички сме на едно мнение, че с торенето трябва много да се внимава  Peace

Днес си взех от една агроаптера препарат против памуклийките. Не беше същият, който Таня ми препоръча, но жената каза, че го нямат, пък препоръчаният е също толкова ефективен. Ще докладвам какво се случва с изтребването на гадините.  Peace
То е в малко шишенце, течен р-р и се слагат няколко капки на литър, обаче мизирмата направо щеше да ме довърши. Много ми напомни на препаратите против въшки, с които мама ни е мазала със сестра ми като бяхме малки  Sick Чак ми стана смешно как аз сега третирам цветята си със същото нещо пак срещу въшки  Laughing

Кучо, прочетох за преживяванията ти в последно време и искрено съжалявам, че ти се е наложило!  Hug Аз също те подкрепям в начинанието ти да не си затваряш очите, аз съм същата!

# 447
  • Gone with the wind
Аз да се извиня за подвеждането Wink Но за пръскането с тор хич и не се бях сетила. Но моите реанимирани фалчета се справиха отлично и без пръскане с тор и без мазане с витамини. Торенето с поливане не е подходящо за орхидея в реанимация /както и за каквото и да е друго цвете в реанимация де/. Всъщност аз не съм фен на торенето /по-скоро все го забравям/ - може и затова да е бедния ми цъфтеж тази година - загубих толкова пъпки, че ми се ревеше. 

# 448
  • София
Всъщност аз не съм фен на торенето /по-скоро все го забравям/ - може и затова да е бедния ми цъфтеж тази година - загубих толкова пъпки, че ми се ревеше. 

И ние така, но отскоро увеличихме малко дозата и резултатът е виден. Показаха се нови цветоноси. Тази година на лекцията на орхидеената изложба отново повториха, че торовете, които са предназначени за орхидеи се слагат в описаното на етикета количество, а наполовина се слагат само тези, които са за обикновени цветя(включително кристалоните). Освен това при цветята с обикновени корени се получава натрупване на храна и могат да издържат дълго време без торене. При фаленопсисите няма такова натрупване. Каквото поеме на момента - това е. Запаси не си създава. Затова и торенето трябва да е по-често.

# 449
а през какъв период от време се торят фаленопсисите?

Общи условия

Активация на акаунт