Орхидея - тема 5

• 105 299
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
  • София
а през какъв период от време се торят фаленопсисите?

През поливане. Един път е само вода, следващия - вода с тор.

# 451
Аз не поливам през поливане а през две, като редувам - по съвет на Алекса:

1. просто вода
2. английска сол 1 щипка в каната от 1,5 за отмиване на солите
3. сега вече с тор много разредена според това което искам да подхранвам.

понеже поливам зимата  - по 1 път на 30-45 дена а лятото 1 път на 10-15 се получава доста мижаво подхраване. но никой не се оплаква - цъфтят си.

Кучо- съжалявам за случилото ае . Изпаднах в ДеЖаВу като го четох, имах същото преживяване в Кауфланд преди година и половина с тежък стрес след това.

# 452
Момичета здравейте
Побутвам темата
Това са снимки на моите красавици в пълната им красота. Дори тази която цъфна в първите дни на януари още няма признаци на увяхване- което е 3 пълни месеца.

Ще помоля Танчето защото знам че тя има такъв хубостник пафиопедилум да сподели как се грижи за него, ако може с подробности.

А това е  кухненската аранжировка - трите невероятно бели гигантки с огромни цветове – направо могат да те омагьосат  ! На последните две снимки можете да забележите колко се различават сърцевините им.

# 453
  • София
Ще помоля Танчето защото знам че тя има такъв хубостник пафиопедилум да сподели как се грижи за него, ако може с подробности.

Гледа се на доста по-тъмно място от фаленопсисите. Ако те са на 1-1,5 м от прозореца, след тях на още 0,5 метра са пафчетата. Поливат се по-рядко, защото са в почва, а не в кори и се задържа влагата. Поливаме отгоре, защото решихме, че при потапяне има риск за заразяване, но в началото ги топяхме като фалчета. Торят се като фалчетата, дори и цъфнали. Както по-пъстрото е в цъфтеж повече от година(преди 2-3 дни отвори поредния си цвят  Grinning), не могат да не се хранят толкова дълго. Почти никога не ги пулверизираме, но все пак са на едно място с фаленопсисите и има влага. Все пак твоето и моето ново са малко по-различни като вид от старите ми две, но засега сме го сложили до старите и го гледаме като тях и няма признаци да му е зле. Само цвета увехна на следващия ден, но никой не отчете факта в какво студено време го купихме.

Забравих да те похваля за невероятната ти цветна градина!   bouquet

# 454
  • Варна
Разкошни са Hug

# 455
Танче, моят хубостник е в кори, ще снемам утре субстрата и ще го постнано е в като сравнително дребни кори.

# 456
  • София
Танче, моят хубостник е в кори, ще снемам утре субстрата и ще го постнано е в като сравнително дребни кори.

Въпреки това е някакси по-плътен субстрата, не е само едри кори като на фалче. И задържа повече влага.

# 457
Аз нямам фалче само в кори, всички са в някаква смесица има кори има нещо като почва, корк, кокосови влакна понякога стериопор, виждам на места перлит като общо  доста смесена консистенция, затова и тази на пафчето ми се струва същата.

И още
колко по рядко поливате- аз поливам фалчетата на 35-40 дена а стария ми пафиопедилум го виждам че съхне в такъв режим на поливане, листата омекват провисват- тъга тъга.

при мен единият цвят увяхна след 4 дена, другият след колко да пресметна : май са 10 дена  - не сега се върнах в хисторито - от 22 Март до днес.

# 458
  • Варна
Уау,
това ми се струва страшно рядко - аз зимата поливам на 2 седмици, максимум 20 дни, лятото поне на седмица веднъж.

# 459
Месечинке аз съм любител на засушаването , имам уж навик на месеца веднъж но понеже чакам почините дни или все измествам, естествено всяко поливане става като мин след 35 дена. дори понякога виждам че някои не трябва да се поливат- примерно дори след този срок имат конденз по стените. тогава отлагам поливането на всички

НО както виждаш дори в такъв режим се скъсват да цъфтят. Освен това знаете че не пулверизирам за да не ги разглезвам.

Само един път съм имала проблеми от не-поливане. Лятото бяхме на курорт август-септември и отсъствахме за 25 дена, само цветовете на едно от фалчетата бяха сякаш леко загубили свежест. Потопих всички веднага на деня в който се върнахме и цветовете сякаш се оживиха.

Нали знаете че аз поливам с ПОТАПЯНЕ за 15  мин до 30 минути през лятото, отгоре да се полива ми се вижда губене на време защото после трябва да се изцеждат- играчка си е.

# 460
  • София
Хич не сме мерило, защото и фаленопсисите ги поливаме отгоре на седмица примерно, а пафчетата на 2. Все пак разликата е, че при поливане отгоре фаленопсисите почти нищо не поемат(не е като да се накисне), а в другото се задържа вода. Иначе 90% от фалчетата са само в кори - нямат нищо друго. Явно затова твоето поливане е толкова нарядко и винаги съм се чудела как издържат  newsm78.

Месечинке, утре ще дам на Теди "пратката"  Wink. Дано стигне читава до теб.

Ре ге, не ги изцеждаме. Чинийките са плитки, а саксийките са леко повдигнати на крачета и няма нужда. Водата се изпарява, а с изключение на излезли навън корени, няма други във вода.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 22:51 от Тaня67

# 461
  • Варна
И аз не пръскам, даже като се сетя откога не съм торила срам ме хваща, сигурно от година Embarassed Може би наистина субстратът има значение, моите са или в чисти кори или със съвсем малко примеси.
Таня, много ти благодаря Hug Радвам се, че ще се видим с Теди, дано и с теб имаме възможност да се запознаем наживо някой ден. Днес получих една пратка от Ku4o с много цветенца, между тях има и бебе фалче и булбичка денди, изобщо тези дни градинката ми расте усилено и ми носи хубаво настроение Simple Smile

# 462
Ами нали си спомняш в материла на стр. 1 за субстратите има различни съотношения - за тези които обичат да поливат и тези които не обичат. Аз ако сменям правя смеска в съотношение за второто.

Да се похваля че едното  от минитата ще цъфти от спяща пъпка.
Обаче едното вече три години ми расте като лудо на листа и толкова .
Решила съм ако не цъфне това лято ще го пресадя в нормална саксия с нормален субстрат- аман от този сфагнум!

Можем варненските орхидейки да си организираме среща някой ден ...

Танче гледам чинийката винаги да е суха за да не се завъждат разни гадини или мухли , и след поливане и отцеждане винаги пръскам с клинес обикновено по чинийката и вътре в кашпата. И пак от врем на време ги виждам да щъкат гадинките и побеснявам

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 22:58 от _re_ge

# 463
  • София
_re_ge, страхотни са ти цветята!
Представям си като дойде някой на гости у вас как ли успяваш да го изгониш  Hug
Белите като цяло на мен са ми слабост, а твоите са направо царици!  Peace

Аз също не съм торила много много напоследък, я се сетя на 3-4 месеца, я не.
Обаче със сигурност не мога да ги засуша повече от 2 седмици защото корените все едно се "изпиват" сами себе си, листата клюмват.

# 464
  • София
При нас няма начин да се завъдят гадинки в чинийките, защото водата се изпарява за 2-3 часа най-много. Сега се сетих, че при вас има море и не може да не е по-влажно. Скоро с една позната от Несебър си говорехме за дограмите и се оказа, че при нея дограмата пази от външната влага, а при нас е обратното.  Laughing

И като споменахме гадинки - Месечинке, в саксийките от градината има мушици. Не знам вредят ли, но не съм предприела нищо за унищожаването им.

Общи условия

Активация на акаунт