Орхидея - тема 5

• 105 315
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
Побутвам темата
толкова ни е  хубава а не помръдва.

при мен цъфна едната от двете ми стари гигантки- тази дето беше с дългия цветонос а не онази гигантка с дребно-кривия . Обаче й трябваше около 30 часа да го отвори.  В началото ми иглеждаше цветето едно мижаво, едно ню ню. обаче сега - прекрасна е .  Е, Не е толкова голямо цветето като когато беше подарена , но там вероятное била бъкана с тор. А така цъфна на домашно и сега ще знам как изглежда в цъфтеж ако само аз си я гледам.

Дендра ми нобле са пръв път пуска булби - две  от правилното място - орязах всички други безобразия.

имам нова орхидея, обаче като я получих изпаднах първо в сълзи, после в ярост. Наскарах се на мъжа ми, той остана втрещен, каза че след толкова години съм го очудвала с реакциите си. орхидеятя е разкошен огромен Пафиопедилум. За всички които ме познават от този форум ще разберат защо реакцията ми беше такава, съжалих горкото цвете, защото ще го уморя.

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 18:45 от _re_ge

# 406
Здравейте девойки,

Да побутна и аз  Party много време чаках да се разпиша с пореден цвят и ето го и резултата  Grinning има 2 цветоноса с общо 10 пъпки (единия е изправен, а другия виси надолу от кашпата за по-разчупено), това е първото цветче, днес се отвори и още не е добило бял цвят напълно. Ще снимам като се отворят всички.

Поръчах го от tropiki малко преди коледа и почти веднага пусна първия цветонос, а след няколко седмици и втория  Grinning

# 407
  • Варна
Разкошен Heart Eyes Тези мини маркове са ми голяма тръпка Hug

# 408
  • Gone with the wind
Пу Пу Пу - прекрасен е, и аз ще си заръчам  Mr. Green /вече почнах да купувам орхи по списък, че иначе няма да му се види края ... /
Да покажа едно цъфнало денди /май не съм го показвала/

И си мисля да правя великото преселение на народите - май в дневната им е тъмничко на гадините през пролетта и есента, а спалнята е доста по-светла, та - очаквам миУото скоро да изквичи на умряло  Mr. Green

# 409
  • Варна
Много красив Hug

# 410
  • Benelux / Varna
Tsvetik_T - разкошна е!

# 411
Tsvetik_T, ku4o прекрасни цветове ... оххх , крастата е голяма  Heart Eyes Hug

# 412
ku4o, това дендробиум ли е? кога започва да никне ново стъбло? защото на мен ми изкапаха цветчетата /но пък листата са зелени и свежи/ и си мислех да чакам ли скоро ново или не?

# 413
  • Gone with the wind
Да, дендробиум нобиле. Те цъфтят от булбата, а не вадят цветенос от върха. Иначе нови булбички може да чакаш всеки момент. На 2 от дендробиум фаленопсисите  ми вече имам по 1 голяма и 1 малка, на отделените булби също имам бебишори - благодатни растения са  Mr. Green На третия не виждам за момента булби, но е нормално - все пак никнат от основата на старите, които пък са заровени в корите.

ПС ти за булба или цветенос питаш, че това "стебло" звучи мноооооооого двуяко

# 414
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моите онцидиево-камбриеви излязоха на балкона  Crossing Arms сърдита съм им

две от вандите са на кори, едната във кори,, но всички изглеждат еднакво - ни насам, ни натам  Confused

всички фалчета са прецъфтели, само жълтичкото още има някой цвят.

лудизията изкарва разклонение и нов стрък  Grinning
а моята гордост - катлеята изкара нова булбичка  Sunglasses

а това е градинската орхидея

рапорт даден  Mr. Green

# 415
  • София
две от вандите са на кори, едната във кори,, но всички изглеждат еднакво - ни насам, ни натам  Confused

Не си спомням колко големи бяха твоите. Моите бяха съвсем бебета като ги купих(едната беше бонус). Листенцата са по 3-4-5 см. Цяла година почти нямаше развитие. Едната изсъхна. Най-после другата потръгна. Има нови коренчета и листо, но е все така малка. Въоръжи се с търпение. Първо ги бях сложила върху сфагнум, после ги преместих в кори. В кори са отскоро. Преди това едната тръгна, а другата загина. Мисля, че е по-добре да ги сложиш в кори, а не върху тях.

Градинската орхидея изглежда интересна. Дано имаш късмет и да цъфне!

Tsvetik_T, ку4о, прекрасни са !  Hug

# 416
ku4o, много е нежен!!! не мога да се престраша да скоча на денди все още... трудно ми се вижда, твоя е страхотен  Shocked

мерси за Марк-а, мечта ми беше и такова хубаво растение излезе  Joy ще го снимам като разцъфне целия до няколко седмици  Whistling

# 417
Изчезвам за малко и темата пак не помръдва- Тзветик, Кучо, страхотни са.

момичета вие ми показвате висш пилотаж- поръчвате орхидеи !!! боже боже дано не е заразно  Joy

браво на всички за Нобилетата, възхищавам ви се, аз моето старо нобиле все продължавам да се мъча да го уморя...

моите красавици ( фалове )  полека лека цъфват всички, имам и нови снимки на ново и старо цъфналите но ще ги покажа утре - вкъщи е като градина, съпруга ми е предоволен че се справям добре с поъчениет на пратията да реализирам цъфтеж , дъщеря ми води съученички да се хвали, баща ми си води статистика коя по колко цвят има, сестра ми ме попита дали е гледат леко което показва интерес.

# 418
  • Gone with the wind
Тъй като всички пишещи тук си купувате орхидеи от Кауфланд, защото цените им там са добри, бих искала да споделя какво ми се случи онзи ден там. Ще сложа текста на писмото, изпратено до централата и занесено лично от мен в магазина, както и ще разкажа какво стана като отидох снощи да оставя писмото. Предварително се извинявам за дългия текст, който иска да не го чете, но смятам, че е добре да знаете какво може да ви се случи и как по най-брутален начин могат да погазят най-елементарното ви право на достойнство

Уважаеми дами и господа,

С настоящето бих искала да изразя най-искреното си възмущение и обида
от отношението на Вашата охрана към мен в магазин Кауфланд ..... /нарочно съм изтрила точния магазин, защото смятам, че това не е от чак такова значение и подобни действия могат да се случат навсякъде
Никога през живота си не съм била така обиждана и унижавана, никога не
съм се чувствала толкова засрамена и то за нещо, за което реално нямам
никаква вина.  Историята е следната:
Докато мъжът ми е на зъболекар реших да напазарувам. Отидох във Вашия
магазин и тъй като знаех, че имам  да убия 30-40мин. реших да се
помотая напред-назад. Все пак не бързах за никъде. Почти стигнах до
касата, когато видях в количката на едни хора боза. Сетих се, че мъжът
ми много обича боза и се върнах да му взема. Тогава се разминах с
охранителката и тя ме загледа. Платих си на касата "скромната" сума от
92лв и на изхода ме спряха охранителката и един як мъж /сигурно са
решили, че съм много опасен престъпник и се чудя защо не извикаха поне
още 2-3 момчета, пък дано успеят да ме озаптят/. Попитаха ме "Може ли
бележката" - дадох им я, че даже учтиво им отговорих  "разбира се,
заповядайте". Вашата охранителка ми прегледа   количката и попита "ще
отворите ли чантата". Стана ми много неприятно, но я отворих /тук май
трябва да вметна, че чантата ми събира половината китайски народ/ -
отгоре седи една тетрадка, в която си записвам разни задачи. И тя си
позволи да ми бръкне в чантата, за да я прерови.  Дръпнах си чантата и
започнах да изсипвам съдържанието в количката. "Ама не я изсипвайте,
аз само ще бръкна". Отговорих, че не искам да ми бърка в чантата и
предпочитам да изсипа съдържанието.  Изсипах си аз чантата и те
щастливи се хващат за един пакет мокри кърпички Бочко /на които цената
е между  1,50 и 2лв и за които дори не съм сигурна, че се предлагат
във Вашия магазин /, почти пълен –„ето, ние имаме такива кърпички,
може да сте ги откраднали” /тук май вече се усетиха, че са прекалили и
се опитаха да замажат положението/. На въпросът ми как, при положение,
че имате толкова много камери по магазините не проверят дали въобще
съм минавала покрай рафтовете с памперси и мокри кърпички отговор не
получих. В чантата си също така има 5-5 гланца за уста, дезодорант,
носни кърпички, бомбонки орбит, тампони, сигурно и разни други неща,
които може евентуално да предлагате. На доводите им как трябвало да си
маркирам абсолютно всичко, което евентуално може да имате в магазините
ги попитах дали не трябва всяка Ваша клиентка да си изсипва чантата на
информацията, пък дано не изпуснете нещо да маркирате.
Може би тук трябва да вметна, че мъжът ми, който ме чакаше на касата и
стана свидетел на цялата случка, си поизпусна нервите. Когато ги
попита защо трябва да правят това по този начин и не може ли да ме
дръпнат някъде на страни, че да не ставам за резил пред всички му
отговориха, че имало стая, но вкарали ли ме там трябвало да извикат
полиция.  Предложихме им да извикат – наистина щеше да ми е забавно да
седнем с двама полицаи и да броим колко мокри кърпички са ми останали
в пакета. Със сигурност нямаше да са 72 както пише на опаковката.
Мъжът ми си позволи някои по-груби изрази към Вашата охранителка, но
пък и тя не му остана длъжна /предполагам това е доброто отношение към
клиента/. Впоследствие се върнах да й се извиня за неговото поведение
и да покажа на жената на информацията касовата бележка, за да види как
току що сте загубили клиент, който оставя поне 300-400лв месечно във
Вашите магазини. Та аз можах да й се извиня за неговото поведение, но
така и не  чух заветното  ”извинете” за това, че бях публично унижена
и набедена за крадла.
Разбирам, че работата им е такава, разбирам, че трябва да имате мерки
за сигурност. Това, което не разбирам е как дори не се опитаха да
бъдат дискретни. Спряха ме по средата на магазина – между щанда на
Кенар и входа за клиенти. Сами се сещате какъв поток от хора има там в
19,30ч. и как са ме гледали всички като най-големия  престъпник. Все
пак любопитството е нормална човешка черта и предполагам доста хора са
се забавлявали със ситуацията и са разказали вечерта на масата как в
Кауфланд са хванали някаква крадла, откраднала мокри кърпички за 2лв.
Не разбирам как не се замислиха, че при положение че плащам 92лв. на
касата би ми хрумнало да открадна мокри кърпички Бочко за 2лв. Поне да
бяха Памперс, че са по-скъпи, а то не – най-обикновени и елементарни
кърпички.
Другото, което ме обиди е, че дори не се опитаха да се извинят когато
видяха, че са сбъркали. В крайна сметка човешко е да грешим, но пък
тага да погазваме личното пространство и достойнството на хората не е
никак човешко. Все още не мога да си намеря място от нерви. Знам със
сигурност, че след подобно, за мен лично брутално, отношение към
добросъвестен и редовен Ваш клиент никога повече няма да стъпя в
магазин от Вашата верига. Също така знам, че случая ще бъде разказан
на всичките ми познати и приятели с препоръката да не пазаруват от
Вас. В крайна сметка, това са хора, на които държа и не бих искала и
на тях да им се случи подобно унизително преживяване.
И още нещо – според българското законодателство всеки е невинен до
доказването на противното. Вашата охрана действаше по презумпцията, че
аз съм виновна до доказване на противното. Жалко е – а си мислех, че
живеем в правова държава, в която достойнството на човека е висша
ценност.
Прилагам копие от касовата бележка, като доказателство за часа, в
който се е разиграла тази случка. Моля за Вашата проверка и вземане на
мерки, защото с подобно отношение ще загубите не един и двама клиенти.

Очаквам Вашият отговор относно взетите мерки във връзка с моето
публично унижение.

Николина Гергова

Баща ми като чу за историята и ми дръпна едно конско как не съм викнала полиция, защото освен полицията никой няма право да ми бърка в чантата и не съм искала после протокол от полицаите и да им дам тогава да се разберат, но аз бях толкова шашардисана, че не можех да си събера мислите. Хич и не ми и хрумна лично да настоявам да извикат полиция.
 Снощи ходих до магазина да оставя копие от писмото /мисля, че щом пиша до централата за тях е коректно и на тях да им занеса копие/ Тате беше много настоятелен да го взема с мен, да "й пошепна аз на ушенце на тая".

Всъщност има някакво развитие. Отидох аз до магазина, дадох писмото на жената на информацията и казах, че искам име и подпис на служителя, на който съм предала писмото, входящ номер, както и печат на магазина. Тя ми каза, че не е сигурна, че може да ми даде входящ номер и звънна по телефона. В това време довтасаха 2 охранителки, които ме попитаха аз ли съм жената с жалбата. Потвърдих и те започнаха да ми обясняват как греша и как не съм доразбрала цялата ситуация. А се имам за поне средно интелигентна и със сигурност съм доста по-образована от тях. Натърти как Боян бил нарекъл колежката й овца - за нея това било по-унизително от моето преживяване. Казах - да, но и тя не му остана длъжна. Освен това аз имах очи да се върна и да й се извиня за неговото поведение, но отсрещната страна не се сети какво трябва да направи в този момент. Решиха двете да ми се обясняват как имали микрофони и всичко се записва - хубаво, мен не ме е срам от нито 1 моя дума и не се отричам от нищо, което съм казала снощи, или написала днес. Искала ли съм да ми покаже стаичката, предназначена за такива огледи. Казах, че не искам - снощи, когато трябваше да я видя, не я видях, защо ми е да я гледам сега? За тях подобно претърсване пред десетки хора не било унизително - тъкмо да им кажа колко ги съжалявам за това, че явно нямат и грам самоуважение щом подобно нещо не е унизително и дойде управителят на магазина. Аз вече бях започнала пак да се треса от нерви и бях на косъм да се разрева. Извини ми се човекът, каза, че още сутринта са получили жалбата и в момента се провежда проверка и да очаквам официалното им становище в най-скоро време. Обясни ми, че охраната е външна фирма, и нито един охранител не е техен служител, при което аз отговорих, че щом те са ги наели ще им берат гайлето.
Казах му, че за мен най-страшното в ситуацията е, че те се държаха толкова естествено и свободно, сякаш това е нещо, което правят непрестанно и че според мен независимо дали си добросъвестен или недобросъвестен клиент, никой няма право да се държи по подобен начин с теб, още повече пък да ти бърка в чантата.
Сега чакам да видя какво ще ми отговорят

Със сигурност няма да ги оставя да си измият ръцете с това, че охраната е външна и не са служители на Кауфланд, защото те са възложител по договора за охрана и имат пълното право да наложат определен стандарт на работа, както и да взискват този стандарт да бъде спазван.
В момента чета законът за частната охранителна дейност и каква беше "изненадата" ми като прочетох:
 Чл. 3. Частната охранителна дейност се осъществява при спазване на следните принципи:
1.   зачитане на правата, свободите и достойнството на гражданите;

Чл. 25. На лицата, извършващи дейност по чл. 5, се забранява:
1. при осъществяването на дейността да въвеждат и използват методи или средства, които излагат на опасност живота и здравето на други лица или уронват честта и достойнството на гражданите;

Чл. 30. (1) При извършване на дейността по чл. 5 охранителите:
 (3) Проверката се извършва по начин, който да не уронва честта и достойнството на гражданите.

За момента не мога да намеря текст, ясно указващ кога имат право да ти направят обиск, обаче намерих текст, указващ, че след подобен обиск трябва да ти изготвят протокол. Предполагам единици от вас знаят това, аз също не го знаех. Питам аз защо не ми е издаден протокол? Щом нямам такъв приемам, че са действали напълно противозаконно.
Малко са нещата, които могат да ме накарат да припаля така, но припаля ли трудно се спирам

# 419
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
кучо  Hug надявам се наистина да успееш да се пребориш Hug
аз съм опитвала преди време на друго място и по друго време и нямаше резултат  Tired
сигурно заради това има три-четири магазина в които пазарувам и много в които и не влизам  Confused

Общи условия

Активация на акаунт