Орхидея - тема 5

• 104 993
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Наблюдавай кафявите петна - ако започнат да се разрастват - отрежи с нагорещена (или спиртосана) ножица. За стърчащия от долу корен да не ти пука. Орхидеята ти е прекрасен фаленопсис, петната и жълтеенето на този етап не са притеснителни. По принцип, ако няма омекване на листата (меко, кашкаво, по целия лист или в рамките на разни петна) не е добре да режеш, а е хубаво да изчакаш листът сам да изсъхне.
За успокоение можеш да олееш тия петна с кислородна вода и след 10-на минути да изплакнеш.

Кучо, това беше подло  Crazy Heart Eyes

# 556
  • Gone with the wind
Мислиш ли, че ми е лесно на мен, а  Mr. Green
 И аз искаааааааааааааааааааааам Heart Eyes

# 557
  • Варна
Малиииии, Флюбих се Laughing А другото пристигна ли?

# 558
Мъни   Hug страхотно че се появи

На мен едното ми фалче купено с подобни кафеви петна на листата година след това почна да се държи странно, листата станаха едни премного твърди смениха си цвета и станах като посребрени , опита се да пусне едно кейки но то замря на 1 см. Хвана ме шобето, първо я вкарах вкарантина и после се разпростих с нея. Та на това ми напомнят тез петна затова и исках да се включи някой по опитен със съвет.

Кучо и на мен  много ми харесаха снимките. Едно не разбрах - въди се като ванда в саксия без субстрат така ли ? Ако е така значи не сме от една зодия с таз красавица ...

# 559
  • Gone with the wind
Хм, това е добър въпрос - спокойно може да се гледа и в саксия с кори, просто доста хора предпочитат да си качват фалчетата на кора/корк, за да са максимално близко до естествената им среда  Wink

Месечинке, другото е също в очакване да довтаса - откога искам синьо орхидейче  Mr. Green

Мъни, покажи на дИвойките снимки на най-новото си попълнение  Heart Eyes, за него си давам всички орхидеи  bowuu

# 560
re ge, и аз не останах очарована от варненското изложение, а се разходих и чак до Бургас заради Флората, но и там имах по-големи очаквания. Явно за любителите на по-интересните и нетрадиционни цветя няма голям избор.
Моето Денди прецъфтя и е с много свежи листа, чудя се, обаче, дали да отрежа дръжката от цвета, не смея много да пипам.
Едното ми фалче буквално бере душа, точно както си обяснила му обелих изгнилите корени и оставих нишките под тях, гледам, че има доста свежи коренчета над субстрата, та се надявам от там да черпи сили и да се съживи, иначе изкарва ново листенце, но останалите му 2 на брой стари са едни такива увиснали. Да видим.

# 561
  • Варна
Според мен пък си беше супер изложението. Е орхидеи нямаше много, но то и не е било специално за орхидеи, други растения за външно и вътрешно озеленяване, както и най-различни аранжировки имаше предостатъчно.

# 562
Май съм била с големи очаквания след всичко, което виждам във форума, а и един-два разсадника бях посетила преди това, та ми се искаше още и още.

# 563
  • Варна
Аз си спомням едно изложение преди може би 7-8 години на входа на Морската градина - беше наистина грандиозно, на голяма площ, огромно разнообразие от всякакви растения. Но на фона на абсолютната суша оттогава насам направо се радвам, че традициите се възраждат Simple Smile

# 564
Месечинке ако не си ходила на Флорите в Бургас то не знаеш какво е флора. ЕТО ТАМ е флора и не тази псевдофлора във Варна. От всичко най  ми харесаха аранжировките на свежи цветя особенно на Мимозата. Обаче избор за закупуване нямаше. На каквито и да е цветя.

Онази флора в морската градина още я помня. Това което там ми направи грандиозно впечателение  беше че имаше потресаващи ландшафни аранжировки. тогава си казах- ще ги затъкнем бургазлии в малкия си джоб. Обаче не би ...

За флорите в бургас мога да кажа че принципно са мноооого богати . Ако оставим настрана другите видове цветя - орхидеи има винаги в изобилие , много видове и на чудесни цени. Но Бургасцвет си е фирма с грандиозни сладове запас и традиции...

Кучо това с корка ме отказа окончателно. За тях щом са на кора трябва онуй чудо дето с батерийки ти овалжнява въздуха. Не ща някой да ми пръска така. В ботаническата градина във Виена беше гот но в къщи да ми овлажняват фъстъци  Crossing Arms ....

# 565
  • София
Ku4o, прекрасни са! Дано скоро да ги имаш и то в подобен вид!  Hug Колкото до новите цветоноси - не е казано, че всички излизат през зимата. Ако е така няма да има продажби по друго време на годината. Днес по моите видях 2 нови, а поне 10 ще цъфтят тепърва.

temir, милтонията е разкошна! Да те радва дълго време и да ти цъфти често!

Нас ни нямаше няколко дни. Като тръгвахме оставихме това:

Като се върнахме заварихме това:

Все още се държат и двата цвята  Grinning. Чудя се колко време ще цъфти? Цъфна през март минала година, а следващата пъпка вече се вижда:

Имам няколко цъфнали напоследък, но тази не мога да не ви я покажа. Имам чувството, че ще се обърне от тежестта на цветовете:

И накрая да ви попитам за нещо извън темата. От обикновен отрязан карамфил, който прецъфтя, но дръжката още е във вода се появиха 2 малки растения. Според вас какво да правя? Дали могат да се засадят в саксия? И в какъв момент?

Do_de_gE, дано се справиш с проблема! За съжаление не мога да ти дам съвет, защото самата аз съм уморила доста.  Cry

# 566
  • Варна
Ха, Таня,
това с карамфилчето е много интересно. Чудя се дали да не отрежеш израстъчетата с част от дръжката и да пробваш да ги засадиш. Не знам дали ще се получи, но що да не опиташ Simple Smile
Цветовете ти са върхът thumbsup
Моето пафче пък на две от издънките пуска нови листенца, а от третата избиват два нови корена Simple Smile Явно добре се чувства, детелинката и тя пусна ново листо, чудя се какво да я правя. Ако пробвам да я издърпам да не я съсипя, да разравям не искам, за да не нараня корените на пафчето, да я оставя там също няма да мога още дълго време Thinking
Реге,
не съм ходила в Бургас, чувала съм само. Но нашето все пак е добро начало Simple Smile Дано да го има и следващата година и да става все по-голямо.

# 567
Ами те сравнително лесно се хващат карамфилчетата, може да го пробваш с част от дръжката да го засееш, а, ако имаш и вкоренител, още по-добре/ по агроаптеките струва по 5-6 лв. иначе/. Въпросът е, ако е от едрите дали ще може да цъфне в саксия.

# 568
Благодаря за съветите! Ще я наблюдавам и ще видим какво ще стане. За сега спирам всякакво торене. В най-скоро време ще ви покажа точно каква тор имам. Сега ме е страх да я приложа на другите 2, нови са и все още не съм ги торила. А ако я изрежа може ли да сложа топсин на "раната"?
Тaня67 карамфилчето го отчупи и го сложи в почва. Майка ми редовно си чупи такива и дори цъфтят след като пораснат достатъчно.  Hug

# 569
  • София
Тaня67 карамфилчето го отчупи и го сложи в почва. Майка ми редовно си чупи такива и дори цъфтят след като пораснат достатъчно.  Hug

Майка ти с част от дръжката ли ги засажда или само издънката? Ще експериментирам  Laughing. Може да имам късмет да цъфнат  Grinning. А и вкоренител имам. Благодаря на всички за съветите!  Hug

Месечинке, защо не пробваш с пръсти да махнеш корите, които са около детелинката? Ако я дръпнеш със сигурност ще се скъса. А и не бива заради нея да пипаш пафчето. Все пак си мисля, че може да се оголи стъблото ѝ и тогава внимателно да се измъкне.

Do_de_gE, точно с топсин е най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт